Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Máslo, nebo margarín? Oboje má své výhody

Máslo, margarín, nebo dokonce sádlo? Je to nekonečný souboj. Když se v 90. letech objevily ve větším množství na našem trhu margaríny, vypadalo to, že jsme před vysokým cholesterolem ochráněni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Paveljan

Margarín byl původně vyvinut jako krmivo pro krocany.

Jenže krocani po něm chcípali, tak to trochu upravili a dali to sežrat lidem.

0/0
8.10.2012 11:57

chudacek.blbecek

Re: Margarín byl původně vyvinut jako krmivo pro krocany.

Tys ten e-mail taky dostal? Nejspolehlivější informace člověk vždycky získá pomocí anonymních řetězových dopisů.

+2/0
8.10.2012 12:20

tmf

nia máslo ani margarín

na chleba jen žervé od lučiny

0/0
7.10.2012 13:51

choniathon

Re: nia máslo ani margarín

Já teda jedině Mogul... Snadno se roztírá a je skvělý i do salátů...

+1/0
7.10.2012 18:12

Cephaelis

Kvantita vs. kvalita

Margarín mně nechutná a může být ochucený čím chce. Pořád je v tom cítit cosi umělohmotného. V "indikovaných případech" používám výhradně máslo, jehož chuť se nedá ničím nahradit. Na druhou stranu mě štvou články typu "máslo nebo margarín", protože ono je to vskutku jedno. Čekám, kdy konečně napíšou o samotné podstatě problému - tedy o tom, KOLIK másla nebo margarínu je český člověk schopen zkonzumovat. V přiměřeném množství bych totiž zdravotní důsledky vůůůbec neřešila ani u jednoho z nich.

+10/0
7.10.2012 8:49

Trinii

Re: Kvantita vs. kvalita

R^

0/0
7.10.2012 8:57

ada tesyI

tfuj

shnětené výměšky mléčných žláz samic sudokopytnatců nežeru, bléé Rv;-€X

jedině nektar z darů slunce R^

0/0
7.10.2012 0:42

vtech

Re: tfuj

ropu?

0/0
7.10.2012 1:07

ums

Re: tfuj

Takže žádné mléko, jogurt, šlehačka, sýry...? Nebo je ten odpor zaměřený pouze proti tomu hnětení :-)

0/0
7.10.2012 6:53

Dawemaster

Re: tfuj

;-D;-D;-D

0/0
7.10.2012 22:18

vtech

fuj

wd40, vazelina, margarin - to muze jist jenom dobytek. Prichut masla nebo olivoveho oleje to fakt nezchrani.

+1/0
7.10.2012 0:29

pritt

Re: fuj

víte čím krmí zemědělci v zimě? siláží - zkvašená a plesnivá kukuřice upěchovaná traktorem nebo jinou technikou v silážní jámě (o úniku ropných produktů z této techniky netřeba diskutovat), zeptejte se na vesnici jak tato směs zapáchá když ji zemědělci převáží ze silážní jámy do kravína, pokud si teda myslíte že máslo je něco echt-tak dobrou chuť ;-D

0/0
7.10.2012 13:43

Shumway

Re: fuj

proti té plesnivosti si dovolim protestovat. ano siláž má výrazné aroma, které zvláště nosíkům zvyklým čmuchat výpary TDIček  případně TSIček vonět rozhodně nemůže. jinak na kvalitní siláži rozhodně nic špatného neni

+5/0
7.10.2012 21:12

Dawemaster

Re: fuj

R^

0/0
7.10.2012 22:19

pritt

Re: fuj

neznám nikoho komu siláž voní a podotýkám že jsem z vesnice ;-)

0/0
8.10.2012 19:00

Monastus

Re: fuj

V siláž nesmí být plíseň !

0/0
8.10.2012 13:06

pritt

Re: fuj

:-) a kdo to kontroluje?

0/0
8.10.2012 18:59

DlouhousekLihoslav

kdysi jsem margariny vubec nemohl

dnes je prokladam s maslem (po infu ze mam cholesterol na hrane tohle stacilo k redukci do uplne normy) a znamenalo to ozkouset vic druhu. neni duvod zatracovat smahem vse, dost se od sebe lisi.

jedno pro mne bylo paradoxni, i lide s lekarskym vzdelanim opakuji informaci o transmastnych kyselinach (ze to nemam delat a drzet se jen zdraveho masla a sadla), ktera ale uz cca deset let u naproste vetsiny produktu neplati.

+2/0
6.10.2012 23:52

Z mechu - nová registrace

Re: kdysi jsem margariny vubec nemohl

Především, nejde o margaríny, jestli myslíte tuky jako Flora, Rama, Alfa apod. Tady jde spíš o to vyhnout se tukům neznámého původu, které by mohly být vyráběny nevhodně a tudíž obsahovat transkyseliny. Současné tuky nejsou margaríny, tj. ztužované tuky částečnou hydrogenací olejů. Z větší části jde o rostlinné oleje - řepkový, slunečnicový, zčásti i olivový - doplněné o tuhou složko z palmového oleje. Palmový olej se ochladí, ztuhne jeho část, která se použije pro výrobu těch tuků. Tento tuhý tuk z palmového oleje se našlehá s řepkovým či slunečnicovým olejem. Přidá se tam trochu vody (i máslo má asi čtvrtinu vody v sobě), rozmixuje se to a máme "margarín". Tyto tuky mají obsah transkyselin, který odpovídá přírodnímu výskytu v olejích z řepky či slunečnice. Máslo má transkyselin aspoň trojnásobně než tyto tuky, pak obsahuje i cholesterol.

Máslo má i více nasycených mastných kyselin než třeba vepřové sádlo (a to zas více než sádlo husí či kachní). Ovšem obsahuje i dosti nasycených

0/0
7.10.2012 12:57

Z mechu - nová registrace

Re: kdysi jsem margariny vubec nemohl

mastných kyselin s kratším řetězcem (tj. v molekule je málo atomů uhlíku). Tyto nasycené mastné kyseliny s kratším řetězcem snad cholesterol nezvyšují, ale fungují spíš jako když člověk přijme sacharidy. Nicméně je prokázané, že má-li někdo ve stravě máslo a druhý rostlinný tuky, tak máslo bude zvyšovat cholesterol a rostlinný tuk snižovat. To je ověřené řadou klinických pokusů.

Pokud někdo konzumuje tepelně nezhodnocený rostlinný olej (např. na salát, omaštění ap.), tak menší množství živočišných tuků nevadí. Problém je celková bilance. Prorostlá krkovička, pečení řízků na sádle, maštění sádlem, mazat máslem a žádný či minimum rostl. olej. Kdo jí libové maso, brambory omastí oleje, podobně pak i salát zalitý olivovým či jiným olejem, tak malé množství másla či sádla vadit nebude. Tuky z ryb mají podobné vlastnosti jako "dobré" oleje, dokonce jsou ještě lepší.

Pro většinu lidí u nás ale asi platí, že např. náhrad másla Florou či Ramou sníží cholesterol v krvi, když ostatní zvyklosti

0/0
7.10.2012 13:04

Z mechu - nová registrace

Re: kdysi jsem margariny vubec nemohl

nezmění. Např. těžko člověk ovlivní složení jídla v závodní jídelně či restauraci, kam chodí na oběd. Lze si vybrat jiné jídlo, ale o kvalitě zde nemám iluze. Kdo si hlídá složení stravy, tak pak nemusí vadit malé množství másla či klidně sádla. Taky záleží na tom, kolik má dotyčný pohybu. Spíš vycházím z toho, že lidi dělají sedavou práci a pak třeba trošku sportují, není to ale celodenní pohyb. Např. chodit s poštou 5-6 h denně je určitě lepší, než 9 h u počítače a pak třeba 2x v týdnu do fitka a tam se huntovat intenzivním pohybem.

Jako národ máme hodně vysoký cholesterol, většina populace ho má zvýšený.

0/0
7.10.2012 13:08

ums

Nejsem chemik,

ale u margarínů mám pocit, že jediný rozdíl mezi margarínem samým a tou krabičkou, ve které se prodává, je ten, že krabička se nedá mazat.

Nic jiného než máslo nejím a s cholesterolem problémy nemám. Krom toho, že mně ty sestry másla připadají chuťově odporný, tak i smrdí.

+3/0
6.10.2012 22:50

Chytrý píše, hloupý maže

Re: Nejsem chemik,

není margarín jako margarín, dobré jsou s olivovým olejem nebo ty, které mají opravdu zdravé složení... jinak souhlasím, že ty podřadné bych nenalil ani do Volhy na mazání

0/0
6.10.2012 23:45

ums

Re: Nejsem chemik,

Určitě mezi nimi rozdíly budou. Ale nemám důvod ani morálku zkoušet a hledat, jestli některý z nich bude lepší. Máslo mně opravdu chutná. Krom mazání na chleba jej používám i při pečení a vaření. Párkrát jsem si je vyráběl i sám doma. Než chleba s margarínem, to jej raděj nebudu mazat vůbec, což se taky dá.

+2/0
7.10.2012 6:52

ramese

Re: Nejsem chemik,

vy si myslite ze v tom je rozdil? uz vidim vyrobce ktery vyrobi margarin z olivoveho oleje (mluvim o tom do tretiho staceni, o prvnim nepochybuji , ze by z toho nedelal nikdo margarin) Rozdil je v jedne molekule od toho kelimku ve kterem to prodavaji! Neuveritelne co lidi jsou schopni sezrat .. kdyz to stoji par kacek. Ano jedl jsem to take ale takovych 5 let to nemohu ani cejtit. Stacilo si mi precit jak se to vyrabi! A dekuji plat nezeru .. ani v tuhem ani roztiratelnem stavu! A to ze tam nekdo nacpet chemicky vyrobene "vitaminy" to neznamena ze to telo ma rado!

+2/0
7.10.2012 16:50

DlouhousekLihoslav

Re: Nejsem chemik,

chut ale asi neni povinna pro vsechny? nebo je nejaka papezska chut, ktera je spravna a nezpochybnitelna?

0/0
6.10.2012 23:50

ums

Re: Nejsem chemik,

Papežská chuť samzořejmě existuje a má ji Benedikt XVI. Nicméně povinná, správná a nezpochybnitelná nebude. Proto taky nepíšu, že ty margaríny nesmíš jíst. Jestli Ti chutnají a navíc Ti prospívají, byl bys hloupý, kdybys na základě mého příspěvku všechny z ledničky vyházel. Samotnému by mně to bylo líto.

+3/0
7.10.2012 6:47

Livrak IV

:-)

http://www.paleolifestyle.cz/2012/08/07/chris-kresser-ta-nejdulezitejsi-vec-kterou-jste-nejspis-nevedeli-o-cholesterolu/

+2/0
6.10.2012 22:21

znovuzrozený

Jak to vidím já?

To je věda jako kráva že? Cévy jsou křehké a lámavé právě při nedostatku cholesterolu ... Proto jsou popraskané žilky. A když vám lékař poví, nepapat nic s cholesterolem, stav se nelepší. Proč asi? Na léky na cholesterol pojišťovny vydávají miliardy ... bylinka přijde na pár kaček ... :-D

0/0
6.10.2012 21:30

Trubka112

Jezte vejce, jsou zdravá

Kdo jí vejce, brzy zemře - cholesterol.

A takto se to mění jak je potřeba prodát danou komoditu.

0/0
6.10.2012 21:30

znovuzrozený

Re: Jezte vejce, jsou zdravá

Víte přesně to co vím já. Stačí si zagooglit na tema vejce kulturistika. Ale takovej léčitel pan Kindl, to je kapacita. Nedám na něj dopustit.

0/0
6.10.2012 21:32

_J_M_

Re: Jezte vejce, jsou zdravá

Toto nemá s prodejem komodity nic společného. Prostě se kdysi před desítkami let předpokládalo, že když se sní vejce, tak cholesterol ze žloutku přece putuje rovnou do cév. Byla to "logická" domněnka, tak se tradovala, aniž by to bylo ověřeno a prokázáno. V tomto tisíciletí se to ovšem konečně začalo prověřovat, jestli to je pravda. Proběhly nejrozsáhlejší výzkumy na toto téma v historii, na desítkách tisíc lidí. A zjistilo se, že to je skutečně pitomost. Konzumace vajec má minimální vliv na hladinu cholesterolu (jednak obsahují lecitin, který hladinu cholesterolu reguluje, jednak cholesterol si tělo vytváří především samo, není to primárně věc jeho příjmu). Ovšem ty staré vaječné bludy z minulého století (nejezte vejce, obsahují cholesterol) v laicích za tu dobu zakořenily a přetrvávají dodnes. Pak to papouškují populárně-nauční bludaři jako autoři článků, lékaři (asi největší laici a bludaři v oboru výživy, naprosto se neorientující v moderních poznatcích) a matou tím další generace.

0/0
6.10.2012 21:47

_J_M_

Re: Jezte vejce, jsou zdravá

Jinak cholesterol ve vejcích skutečně problém je - ale pouze v zoxidované podobě. Jakmile je na vzduchu vystaven vysokým teplotám (smažení, pečení, míchaná vejce), cholesterol v něm zoxiduje, a oxidovaný cholesterol skutečně škodí. Ale v šetrných úpravách (např. vejce naměkko) to řádný problém není.

0/0
6.10.2012 21:51

americanzvysocan

::::

Margarín nepozřu. Jen když si k němu přičuchnete, tak já cítím plast a divnou žluklou pachuť. Za mně margarín ne e. RvRv

+3/0
6.10.2012 21:24

Scarlett from Scottland

já kupuju oboje

máslo rozhodně vyhrává po chuťové stránce, margarín po praktické. Páč někdy teda nemám tolik času a nervů, abych mazala tvrdé másílko na chleba :-)

+2/0
6.10.2012 21:21

Trubka112

Re: já kupuju oboje

Tvrdé másílko na chleba? Proč tvrdé.

+1/0
6.10.2012 21:35

Scarlett from Scottland

Re: já kupuju oboje

no jasně, když si ho tak půl hoďky až hoďku před namazáním vyndám z ledničky, tak to půjde mazat dobře :-P to je pravda

0/0
7.10.2012 8:11

generál Failure

Re: já kupuju oboje

A nechceš si tam rovnou matlat tu vazelínu? Ta se tak nádherně roztírá. Nebo něco jiného... :-)

+2/0
7.10.2012 0:39

ums

Re: já kupuju oboje

V Anglii na to vymysleli ten vyhřívaný nůž :-)

0/0
7.10.2012 6:58

Scarlett from Scottland

Re: já kupuju oboje

to vím, ale vyhřívaný nůž už mi tak nějak připadá jako úchylárna ;-D

0/0
7.10.2012 8:12

kočka

Re: já kupuju oboje

Já teda čas nemám skoro nikdy,tak se přiznám k margarínu :-))) Prostě jsem tak nešikovná,že máslo nenamažu ... :-P

0/0
8.10.2012 11:27

Apolena Kolenatá

Baštím pouze máslo,

taková lidová rada zní - dejte poblíž mraveniště na zem kousek másla a kousek margarínu, mravenci se margarínu ani nedotknou, dobře vědí, že jde o pouhou chemii. Je mi přes 40 a cholesterol mám v pořádku, jím totiž vyváženě, hodně ovoce, zeleniny, jogurtů, takže s máslem skutečně problém nemám.

Za další mne tedy rozhodně odrazuje, co udělá margarín, dáte-li ho na krupicovou kaši:-(

+1/0
6.10.2012 21:08

iVčera.iDnes.iZítra

Re: Baštím pouze máslo,

A co udělá margarín na krupicové kaši? Zkoušet to nechci... :-)

0/0
6.10.2012 21:12

Apolena Kolenatá

Re: Baštím pouze máslo,

nerozpustí se a smrdí:-(

0/0
6.10.2012 21:36

iVčera.iDnes.iZítra

Re: Baštím pouze máslo,

Tak to radši nebudu zkoušet, co dělá v žaludku :-/

0/0
6.10.2012 21:41

bojovnikprotichudine2

Re: Baštím pouze máslo,

to je hodne jednostranny hodnoceni. Margarin treba zase mnohem lepe nez maslo pomuze s uvolnenim zarezlejch sroubku i pri jinem technickem pouziti.

+5/0
6.10.2012 21:18

generál Failure

Re: Baštím pouze máslo,

Na zarezlé šroubky je lepší WD40 (americký -- to co se prodává do Evropy je ošizené, aby ekologistům nejeblo). Je na stejné bázi, ale neobsahuje příchutě a parfémy a není zbytečně bělený ;-D

0/0
7.10.2012 0:41

Chytrý píše, hloupý maže

Re: Baštím pouze máslo,

proboha, co dáváte na krupicovou kaši? u nás vždycky čokoláda, strouhaná

+1/0
6.10.2012 23:44

Apolena Kolenatá

Re: Baštím pouze máslo,

snad může jíst každý dle své chuti, nemyslíte? asi skutečně nemyslíte:-/

+3/0
7.10.2012 13:25

Duke_._Nukem

Re: Baštím pouze máslo,

on to pise jako alternativu za maslo,ne cim si ji dochutis..:-)

0/0
7.10.2012 17:11







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.