Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Poklady naší kuchyně: v posledním dílu ochutnáte Prahu a střední Čechy

Matka českých měst bývala oázou pro břicha všech gurmetů, a to hlavně díky uzeninám. Například pražskou šunku znají daleko za hranicemi Česka. Poslední díl naší regionální kuchařky zakončíme v hlavním městě a v kraji, který ho obklopuje, tedy ve středních Čechách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

lena030

ta svíčková vypadá fialově

0/0
31.8.2012 10:39

_m-

Re: ta svíčková vypadá fialově

chudák Milka ;-( ;-( ;-(

0/0
31.8.2012 10:55

opportunity

Re: ta svíčková vypadá fialově

R^;-D tys mě dostala...

0/0
1.9.2012 12:43

Gwendolyn :)

Co se stalo tomu masu a svickove omacce?

A mrizkovy kolac z Prahy? Atd. atd. Viz nize.

+1/0
30.8.2012 2:03

jerseyB

Toto není pražská kuchyně

Koláč je linecký (tedy z Linze), svíčková a dršťková se dělají po celé zemi atd. atd. Škoda, že jste si nedali práci s hledáním skutečně pražských receptů.

Co třeba recept na pražské grundle, staropražské brambory, šneky po pražsku atd. atd.?

+4/0
29.8.2012 19:29

opportunity

Tak nějak neuchopitelné...

Co vlastně je ta pražská a středočeská kuchyně?

0/0
29.8.2012 19:19

průzkumák

svíčková za 40 minut?

Teda nevím, ale mě babička učila, že se musí nejméně na 24 hodin naložit do láku (voda, zelenina, koření atd.), to jsem z toho teda jelen

+2/0
29.8.2012 14:14

_m-

Re: svíčková za 40 minut?

za 40 minut a 2 hodiny v papiňáku.

0/0
29.8.2012 14:18

průzkumák

Re: svíčková za 40 minut?

Jo tak... ale tenhle styl vaření ani náhodou, papiňák mi nesmí do baráku, byla jsem svědkem jeho výbuchu. Navíc to pravděpodobně nebude k jídlu. Zlatá moje babička.

0/0
29.8.2012 21:17

opportunity

Re: svíčková za 40 minut?

Výbuchu? A nebylo to jenom špatné těsnění?

0/0
30.8.2012 3:28

průzkumák

Re: svíčková za 40 minut?

Je vcelku jedno co to bylo, ale výsledkem byly dvě půlky poklice hluboko vtisknuté do stropu a kuchyň vymalovaná vepřovými nožkami

0/0
30.8.2012 12:44

_m-

Re: svíčková za 40 minut?

Za to ale nemohl papiňák. Já ho mám doma  (mám dva) už víc než 30 let a nebouchlo mi to. Dneska už ho, pravda, používám sporadicky, ale v dobách kdy jsem měla malé děti a potřebovala mít uvařeno za půl hodiny  byl používán denně.

0/0
30.8.2012 13:07

peen

ad svíčková

jsem kuchař/ka začátečník/ce a jedu přesně podle popisu, dojedu k bodu 7 - vyndáte maso z hrnce - ale ono tam žádný není, vyndali jste ho už v bodě 4 a nějak se zapomnělo vrátit :-)

A nechci spouštět flame, ale svíčková omáčka z hovězí svíčkové je podle mě mrhání hovězí svíčkovou - koneckonců debat kolem toho, podle čeho se svíčková jmenuje svíčková tu už taky pár proběhlo. Koneckonců i ve článku samotném je zmínka o tom, že to nemusí být výhradně svíčková.

Ta ilustrofotka je ošklivá, připomíná to "výstavní kus" někde z vitríny Aramark nebo Eurest :-) Knedlíky vypadají oschle, maso divně barevné s povrchem hladkým jako mramor řezané podle pravítka a takovouhle barvu omáčky... no nic, že bych naložil maso do zeleniny na víkend? ;-)

+3/0
29.8.2012 12:15

_m-

Re: ad svíčková

Souhlasím, ale - svíčková se vskutku jmenuje podle masa, a pokud se nemýlím tak původní název zní : svíčková pečeně na smetaně.  Takže to co vaříme my je hovězí maso na smetaně (neboť to není ani svíčková a většinou ani ani pečeně, že...)

0/0
29.8.2012 14:07

roedor

Re: ad svíčková

moje máma dělá teda pečené hovězí na spoustě zeleniny s přiměřeným množstvím smetany. Zahuštěno jen tou zeleninou. Zatím jsem lepší neměla:-)

+1/0
29.8.2012 16:35

opportunity

Re: ad svíčková

R^

0/0
29.8.2012 17:23

_m-

Re: ad svíčková

R^

0/0
29.8.2012 20:37

šimek

svieckova

Boze svieckova mnaaaaaaaaam, musim do Ciech do poriadnej ceskej hospudky V

0/0
29.8.2012 9:44

surimi

Re: svieckova

Na Slovensku ne nevaří? Já ji našla i v rakouských receptech,ovšem pod názvem mso "na smetaně",postup na přípravu byl stejný s českou svíčkovou.

0/0
29.8.2012 13:53

šimek

Re: svieckova

Na Slovensku sa varí, ale bohužiaľ vačšinou veľmi zle. Naposledy som si ju dala v Martine v centre mesta. Ešte sa pýtam čašníka, ktorý je synovcov známy a ktorý tam bol so mnou, či majú sviečkovú dobrú. A on že výbornú. No bola to katastrofa, aj konzistencia aj ta chuť. Proste nemajú ani poňatia ako to ma vyzerať a chutiť ;-O

Veď ale ja si prídem do Čiech na sviečkovú aká má byť.

0/0
30.8.2012 0:41

Harpyje pralesní

Re: svieckova

:-)

0/0
30.8.2012 14:37

ort

Re: svieckova

Hm na svíčkovou do hospody ani náhodou, nejlepší je svíčková udělaná DOMA.

+1/0
29.8.2012 16:46

Rosinanta

Re: svieckova

Nejlepší svíčková je v Praze v Havelské Koruně. :-)

0/0
30.8.2012 9:15

í-mejlka

Jakže?

Svíčková - a nenaložená? Nic o tom, že by se vyzrálé maso z těžšího kusu, pěkně prošpikované, mělo nejméně tři dny nechat odležet ve kvalitní marinádě? No potěš koště, umím si představit výsledek - tuhé, vláknité nebo suché maso, masová šťáva - základ omáčky - téměř bez chuti;prostě skutečný poklad kuchyně.

+1/0
29.8.2012 9:09

mamina2

Re: Jakže?

Z mladého kusu samozřejmě tuhé nebude.

+1/0
29.8.2012 9:30

kulička-v-trávě

Re: Jakže?

No a aby omáčka nějak chutnala, dáme do toho bujon;-(

0/0
29.8.2012 10:50

romsky aktivista

Re: Jakže?

a pokud není bujon, dáme kečup a kdo nemá kečup, dá - Babiču

+2/0
29.8.2012 12:26

surimi

Re: Jakže?

Já maso nenakládám,místo v troubě je vařím v tlakovém hrnci a vždycky je měkké .:-) Možná nepostupuji správně pražsky nebo středočesky,ale moje svíčková všem chutná a manžel dokonce řekl své matce,že -při vší úctě-moje svíčková mu chutná víc než její.

+1/0
29.8.2012 13:57

_m-

Re: Jakže?

Já taky, ale - při vší úctě - to co vaříme je hovězí na smetaně. Svíčková se jmenuje jen a pouze podle toho masa - tedy pravé svíčkové, byť si dnešní vykladači vykládají něco jiného.

+1/0
29.8.2012 14:05

surimi

Re: Jakže?

Vím,klidně vařím hověžzí na smetaně, vepřové na smetaně,králíka na smetaně...pravou svíčkovou asi hoodně dlouho mít v hrnci nebudu;-D V tištěných a internetových receptech objevuje i název "svíčková omáčka", takže 

vlastně jde o skloubení  jakéhokoli masa s výbornou zeleninovo-smetanovou omáčkou.

0/0
29.8.2012 14:24

_m-

Re: Jakže?

No to je dnešní babicoidní paskvil ;-) (já vím že vznikl před Babicou, ale je to přesně v jeho intencích). ale moje milovaná Marie Sandtnerová Janků, ve které jsem si kdysi dávno ráda četla - a nikdy podle ní nevařila - to píše zcela jasně.

0/0
29.8.2012 14:27

Harpyje pralesní

Re: Jakže?

Pravou svíčkovou jen na biftečky...

0/0
30.8.2012 14:38

ort

Re: Jakže?

Dělám ji stejně, nenakládám a v papiňáku, masíčko je měkké, provoněné zeleninou a kořením, zeleninu propasíruji hrubším sítkem, aby tam byla trošičku vidět červeň mrkve, zahustím jíškou nakonec zakysaná smetana a všem, kdo ji zkusili, chutná až moooc. A k tomu samozřejmě domácí hrníčkové knedlíky, žádné droždové pěny z obchodu.

0/0
29.8.2012 16:52

tata01

no, ale

ta dršťková s tou smetanou teda vypadá odporně;-€. To snad nemyslí vážně.

+4/0
29.8.2012 7:22

wrah

Re: no, ale

A co to maso u svíčkové? Takhle podezřele modro fialové?

+4/0
29.8.2012 7:58

tata01

Re: no, ale

no to se taky povedlo

0/0
29.8.2012 8:09

kulička-v-trávě

Re: no, ale

Ani ta omáčka se mi nelíbí. Zvláštní odstín žluté a vypadá jako hodně přehuštěná moukou;-(

0/0
29.8.2012 10:38

Zazie

Re: no, ale

A navíc pravidelný obdélník!

0/0
29.8.2012 11:15







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.