- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Pocházím ze Slezska, dokonce z Prajzké, o které se tady zmiňujete a tyhle jídla se u nás nikdy nevařily... Zajímalo by mě, kde na ně autorka článku narazila
ale již poručík Dub strávil hodně času na kadibudce po požití toho vašeho bigoše. Ano, bylo to trapné setkání před WC, kde zrovna ,,sídlil,, kadet Bigler. Takže bych byl na vážkach s hodnocením dotyčného jídla! Prostě bůček je bůček!
králíka i pirohy určitě udělám...mňam už se těším A je úplně jedno odkud jsou
Konečně tedy vím, co je naším tradičním jídlem. Po třiceti letech jsem prozřela
Žiju v Těšíně 25 let a za naše typická jídla bych označila spíš jiná jídla, než jsou v článku :-(. Např. bramborové placky připravované bez oleje s kysankou a cukrem nebo se škvarkami , mňam :-) Nebo taky kluzki, zurek a tak dále :-)
je spíš polské jídlo, vaří se optimálně několik dní, ne hodin, a patří tam klobása a uzené, ten recept je trochu ošizený.
a autorka článku je úplně mimo. měla by si, než něco napíše, zopakovat zeměpis, a minimálně si něco zjistit o místní gastronomii.
Hmm, koukám na ten recept a nějak se mi to nezdá. Opravdu je potřeba na jednoho králíka 200 kusů sušených švestek? To je snad trochu moc ne?
Mně zas nepřipadá maso na fotografii jako králičí :))
a znám štramberské uši. Tchýně peče i klobásníky. Zbytek jídel by mohl pocházet od Prajzů a zřejmě také z Polska.
ja pochazim z Prajzske, rozhodne ne z Prajzu , ale jinak ty jidla krome bigosu jsou typictejsi pro ceskou cast Slezska, ktere zasahuje na ceskou stranu dnes jen castecne, vlastne od te doby,co ho Marie Terezie prohrala. Ale Polaci, ktere znam vari podobnou kuchyni te nasi, nektera jidla jsou stejne. Je to stejne jako ceska a bavorska kuchyne ci rakouska. Na Slovensku je zase patrny velky vliv madarske kuchyne.
Štramberk je úplně někde jinde než ve Slezsku, je to oblast Lašska, rozkládající se od Hukvald či Palkovských hůrek až po Nový Jičín. Já jsem odtamtud a opravdu kromě štramberských uší ty ostatní slezské recepty z toho článku jsou mně úplně cizí.
A kromě toho Štamberáci si v EU prosadili regionální ochranu Štramberských uší jako místního výrobku, takže nikdo jiný než štramberští pekaři nesmí Štramberské uši vyrábět a prodávat.
Nesmíme je správně vyrábět prodávat třeba ani my a to jsme pár kilometrů od Štramberka. Museli bychom je dělat třeba z hranatých a ne kulatých vykrojených plátků a nazvat je taky jinak.
Já ze Slezska pocházím a jediné, co znám, jsou taky ty Štramberské uši. Tyhle jídla se u nás vůbec nevaří!