Ona

Diskuze

Poklady naší kuchyně ze Slezska: králík na černo, bigos či pirohy

Míchají se tu prvky polské, pomořanské a východopruské regionální kuchyně. Což zní složitě, ale slezské recepty se vaří snadno a chutnají skvěle.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nerie

26. 9. 2012 16:22
Pocházím ze Slezska

Pocházím ze Slezska, dokonce z Prajzké, o které se tady zmiňujete a tyhle jídla se u nás nikdy nevařily... Zajímalo by mě, kde na ně autorka článku narazila 8-o

0 0
možnosti

karelka3

26. 8. 2012 17:25
Nechci se vám plést do jídla,

ale již poručík Dub strávil hodně času na kadibudce po požití toho vašeho bigoše. Ano, bylo to trapné setkání před WC, kde zrovna ,,sídlil,, kadet Bigler. Takže bych byl na vážkach s hodnocením dotyčného jídla! Prostě bůček je bůček! ;-D;-D

0 0
možnosti

fenix007

24. 8. 2012 12:26
krásné recepty

králíka i pirohy určitě udělám...mňam už se těším A je úplně jedno odkud jsou

0 0
možnosti

LUCKA.KOBRA

23. 8. 2012 10:45
tak jsem se poučila

Konečně tedy vím, co je naším tradičním jídlem. Po třiceti letech jsem prozřela:-/

0 0
možnosti

markytka87

22. 8. 2012 22:43
Těšínské Slezsko

Žiju v Těšíně 25 let a za naše typická jídla bych označila spíš jiná jídla, než jsou v článku :-(. Např. bramborové placky připravované bez oleje s kysankou a cukrem nebo se škvarkami , mňam :-) Nebo taky kluzki, zurek a tak dále :-)

0 0
možnosti

opportunity

22. 8. 2012 20:16
Bigosz

je spíš polské jídlo, vaří se optimálně několik dní, ne hodin, a patří tam klobása a uzené, ten recept je trochu ošizený.

0 0
možnosti

hlista

22. 8. 2012 20:58
Re: Bigosz

a co teprve takové kluzki ;-)R^

0 0
možnosti

kocháček

22. 8. 2012 18:41
Jsem za slezska

a autorka článku je úplně mimo. měla by si, než něco napíše, zopakovat zeměpis, a minimálně si něco zjistit o místní gastronomii. 8-o

0 0
možnosti

brezzinka3

22. 8. 2012 19:56
Re: Jsem za slezska

R^R^

0 0
možnosti

snickim

22. 8. 2012 11:09
Králík na černo a sušené šestky

Hmm, koukám na ten recept a nějak se mi to nezdá. Opravdu je potřeba na jednoho králíka 200 kusů sušených švestek? To je snad trochu moc ne?

0 0
možnosti

kalnchoe

22. 8. 2012 13:28
Re: Králík na černo a sušené šestky

Mně zas nepřipadá maso na fotografii jako králičí :))

1 0
možnosti

Černá Máry

22. 8. 2012 10:46
Ze Slezska nejsem, vyvdala jsem rodinu z Lašska

a znám štramberské uši. Tchýně peče i klobásníky. Zbytek jídel  by mohl pocházet od Prajzů a zřejmě také z Polska.

2 0
možnosti

barnaked

22. 8. 2012 21:56
Re: Ze Slezska nejsem, vyvdala jsem rodinu z Lašska

ja pochazim z Prajzske, rozhodne ne z Prajzu ;-D, ale jinak ty jidla krome bigosu jsou typictejsi pro ceskou cast Slezska, ktere zasahuje na ceskou stranu dnes jen castecne, vlastne od te doby,co ho Marie Terezie prohrala. Ale Polaci, ktere znam vari podobnou kuchyni te nasi, nektera jidla jsou stejne. Je to stejne jako ceska a bavorska kuchyne ci rakouska. Na Slovensku je zase patrny velky vliv madarske kuchyne.

0 0
možnosti

radim36

22. 8. 2012 6:21
Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Štramberk je úplně někde jinde než ve Slezsku, je to oblast Lašska, rozkládající se od Hukvald či Palkovských hůrek až po Nový Jičín. Já jsem odtamtud a opravdu kromě štramberských uší ty ostatní slezské recepty z toho článku jsou mně úplně cizí.

A kromě toho Štamberáci si v EU prosadili regionální ochranu Štramberských uší jako místního výrobku, takže nikdo jiný než štramberští pekaři nesmí Štramberské uši vyrábět a prodávat.

Nesmíme je správně vyrábět  prodávat třeba ani my a to jsme pár kilometrů od Štramberka.  Museli bychom je dělat třeba z hranatých a ne kulatých vykrojených plátků a nazvat je taky jinak.

1 0
možnosti

freelife

22. 8. 2012 8:37
Re: Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Já ze Slezska pocházím a jediné, co znám, jsou taky ty Štramberské uši. Tyhle jídla se u nás vůbec nevaří!

0 0
možnosti