Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Poklady naší kuchyně ze Slezska: králík na černo, bigos či pirohy

Míchají se tu prvky polské, pomořanské a východopruské regionální kuchyně. Což zní složitě, ale slezské recepty se vaří snadno a chutnají skvěle.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Nerie

Pocházím ze Slezska

Pocházím ze Slezska, dokonce z Prajzké, o které se tady zmiňujete a tyhle jídla se u nás nikdy nevařily... Zajímalo by mě, kde na ně autorka článku narazila 8-o

0/0
26.9.2012 16:22

karelka3

Nechci se vám plést do jídla,

ale již poručík Dub strávil hodně času na kadibudce po požití toho vašeho bigoše. Ano, bylo to trapné setkání před WC, kde zrovna ,,sídlil,, kadet Bigler. Takže bych byl na vážkach s hodnocením dotyčného jídla! Prostě bůček je bůček! ;-D;-D

0/0
26.8.2012 17:25

fenix007

krásné recepty

králíka i pirohy určitě udělám...mňam už se těším A je úplně jedno odkud jsou

0/0
24.8.2012 12:26

LUCKA.KOBRA

tak jsem se poučila

Konečně tedy vím, co je naším tradičním jídlem. Po třiceti letech jsem prozřela:-/

0/0
23.8.2012 10:45

markytka87

Těšínské Slezsko

Žiju v Těšíně 25 let a za naše typická jídla bych označila spíš jiná jídla, než jsou v článku :-(. Např. bramborové placky připravované bez oleje s kysankou a cukrem nebo se škvarkami , mňam :-) Nebo taky kluzki, zurek a tak dále :-)

0/0
22.8.2012 22:43

opportunity

Bigosz

je spíš polské jídlo, vaří se optimálně několik dní, ne hodin, a patří tam klobása a uzené, ten recept je trochu ošizený.

0/0
22.8.2012 20:16

hlista

Re: Bigosz

a co teprve takové kluzki ;-)R^

0/0
22.8.2012 20:58

barnaked

Re: Bigosz

jj, skvele jidlo a kolik variant, mam pocit, ze jenom ja znam 2 varianty a dalsimi 10 me obohatili kolegove.

0/0
22.8.2012 22:04

hlista

Re: Bigosz

tak my děláme jen jednu variantu - prolisované brambory, do mísy, oddělit 1/4 a tu dosypat škrobovou moučkou.. ;-)

0/0
23.8.2012 7:05

barnaked

Re: Bigosz

Pracuji s Polaky a je zajimave, jak Slezsko je kuchyni blizko k te ceske a Tesinko uz je trosku jine. Ale protoze jsem z Prajzske, bydlim u Frydku-Mistku na moravske strane a v rodine mam narodnostne zastoupeny vsechny 3 obvykle narodnosti a podle toho varime, ze dnes se uz nedivim, ze neco je polske, slezske, nemecke ci ceske. Kazda cast rodiny obohatila nasi rodinnou kucharku a protoze rada zkousim, obcas vyloudim recept od kolegu :)

0/0
24.8.2012 8:27

kocháček

Jsem za slezska

a autorka článku je úplně mimo. měla by si, než něco napíše, zopakovat zeměpis, a minimálně si něco zjistit o místní gastronomii. 8-o

0/0
22.8.2012 18:41

brezzinka3

Re: Jsem za slezska

R^R^

0/0
22.8.2012 19:56

snickim

Králík na černo a sušené šestky

Hmm, koukám na ten recept a nějak se mi to nezdá. Opravdu je potřeba na jednoho králíka 200 kusů sušených švestek? To je snad trochu moc ne?

0/0
22.8.2012 11:09

kalnchoe

Re: Králík na černo a sušené šestky

Mně zas nepřipadá maso na fotografii jako králičí :))

+1/0
22.8.2012 13:28

brezzinka3

Re: Králík na černo a sušené šestky

na 200 švestek taky nejde použít obyčejného králíka

0/0
22.8.2012 19:59

opportunity

Re: Králík na černo a sušené šestky

;-D

0/0
22.8.2012 20:17

Černá Máry

Ze Slezska nejsem, vyvdala jsem rodinu z Lašska

a znám štramberské uši. Tchýně peče i klobásníky. Zbytek jídel  by mohl pocházet od Prajzů a zřejmě také z Polska.

+2/0
22.8.2012 10:46

barnaked

Re: Ze Slezska nejsem, vyvdala jsem rodinu z Lašska

ja pochazim z Prajzske, rozhodne ne z Prajzu ;-D, ale jinak ty jidla krome bigosu jsou typictejsi pro ceskou cast Slezska, ktere zasahuje na ceskou stranu dnes jen castecne, vlastne od te doby,co ho Marie Terezie prohrala. Ale Polaci, ktere znam vari podobnou kuchyni te nasi, nektera jidla jsou stejne. Je to stejne jako ceska a bavorska kuchyne ci rakouska. Na Slovensku je zase patrny velky vliv madarske kuchyne.

0/0
22.8.2012 21:56

radim36

Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Štramberk je úplně někde jinde než ve Slezsku, je to oblast Lašska, rozkládající se od Hukvald či Palkovských hůrek až po Nový Jičín. Já jsem odtamtud a opravdu kromě štramberských uší ty ostatní slezské recepty z toho článku jsou mně úplně cizí.

A kromě toho Štamberáci si v EU prosadili regionální ochranu Štramberských uší jako místního výrobku, takže nikdo jiný než štramberští pekaři nesmí Štramberské uši vyrábět a prodávat.

Nesmíme je správně vyrábět  prodávat třeba ani my a to jsme pár kilometrů od Štramberka.  Museli bychom je dělat třeba z hranatých a ne kulatých vykrojených plátků a nazvat je taky jinak.

+1/0
22.8.2012 6:21

freelife

Re: Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Já ze Slezska pocházím a jediné, co znám, jsou taky ty Štramberské uši. Tyhle jídla se u nás vůbec nevaří!

0/0
22.8.2012 8:37

_m-

Re: Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Já ze Slezska nepocházím, ale žila jsem tam 25 let a taky jen mrkám na drát.

0/0
22.8.2012 10:33

barnaked

Re: Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

ja znam ty placky, teta na prajzske je delavala, zelny gulas (jak rikala moje nemecka babicka segedin) taky, silenosti ze spekacku se tady vyrabeji taky, jen nevim jestli je nekdo nazyva salatem, co neznam jsou smazene svestky, ale bigos se zase delal u rodiny prizeneneho stryce Polaka. Takze urcite to muze byt slezske ci prajzske recepty. Jen ty usi nechme Lachum.

0/0
22.8.2012 22:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.