Diskuze

Poklady naší kuchyně ze Slezska: králík na černo, bigos či pirohy

Míchají se tu prvky polské, pomořanské a východopruské regionální kuchyně. Což zní složitě, ale slezské recepty se vaří snadno a chutnají skvěle.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nerie

26. 9. 2012 16:22
Pocházím ze Slezska

Pocházím ze Slezska, dokonce z Prajzké, o které se tady zmiňujete a tyhle jídla se u nás nikdy nevařily... Zajímalo by mě, kde na ně autorka článku narazila 8-o

0 0
možnosti

karelka3

26. 8. 2012 17:25
Nechci se vám plést do jídla,

ale již poručík Dub strávil hodně času na kadibudce po požití toho vašeho bigoše. Ano, bylo to trapné setkání před WC, kde zrovna ,,sídlil,, kadet Bigler. Takže bych byl na vážkach s hodnocením dotyčného jídla! Prostě bůček je bůček! ;-D;-D

0 0
možnosti

fenix007

24. 8. 2012 12:26
krásné recepty

králíka i pirohy určitě udělám...mňam už se těším A je úplně jedno odkud jsou

0 0
možnosti

LUCKA.KOBRA

23. 8. 2012 10:45
tak jsem se poučila

Konečně tedy vím, co je naším tradičním jídlem. Po třiceti letech jsem prozřela:-/

0 0
možnosti

markytka87

22. 8. 2012 22:43
Těšínské Slezsko

Žiju v Těšíně 25 let a za naše typická jídla bych označila spíš jiná jídla, než jsou v článku :-(. Např. bramborové placky připravované bez oleje s kysankou a cukrem nebo se škvarkami , mňam :-) Nebo taky kluzki, zurek a tak dále :-)

0 0
možnosti

opportunity

22. 8. 2012 20:16
Bigosz

je spíš polské jídlo, vaří se optimálně několik dní, ne hodin, a patří tam klobása a uzené, ten recept je trochu ošizený.

0 0
možnosti

hlista

22. 8. 2012 20:58
Re: Bigosz

a co teprve takové kluzki ;-)R^

0 0
možnosti

kocháček

22. 8. 2012 18:41
Jsem za slezska

a autorka článku je úplně mimo. měla by si, než něco napíše, zopakovat zeměpis, a minimálně si něco zjistit o místní gastronomii. 8-o

0 0
možnosti

brezzinka3

22. 8. 2012 19:56
Re: Jsem za slezska

R^R^

0 0
možnosti

snickim

22. 8. 2012 11:09
Králík na černo a sušené šestky

Hmm, koukám na ten recept a nějak se mi to nezdá. Opravdu je potřeba na jednoho králíka 200 kusů sušených švestek? To je snad trochu moc ne?

0 0
možnosti

kalnchoe

22. 8. 2012 13:28
Re: Králík na černo a sušené šestky

Mně zas nepřipadá maso na fotografii jako králičí :))

1 0
možnosti

Černá Máry

22. 8. 2012 10:46
Ze Slezska nejsem, vyvdala jsem rodinu z Lašska

a znám štramberské uši. Tchýně peče i klobásníky. Zbytek jídel  by mohl pocházet od Prajzů a zřejmě také z Polska.

2 0
možnosti

barnaked

22. 8. 2012 21:56
Re: Ze Slezska nejsem, vyvdala jsem rodinu z Lašska

ja pochazim z Prajzske, rozhodne ne z Prajzu ;-D, ale jinak ty jidla krome bigosu jsou typictejsi pro ceskou cast Slezska, ktere zasahuje na ceskou stranu dnes jen castecne, vlastne od te doby,co ho Marie Terezie prohrala. Ale Polaci, ktere znam vari podobnou kuchyni te nasi, nektera jidla jsou stejne. Je to stejne jako ceska a bavorska kuchyne ci rakouska. Na Slovensku je zase patrny velky vliv madarske kuchyne.

0 0
možnosti

radim36

22. 8. 2012 6:21
Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Štramberk je úplně někde jinde než ve Slezsku, je to oblast Lašska, rozkládající se od Hukvald či Palkovských hůrek až po Nový Jičín. Já jsem odtamtud a opravdu kromě štramberských uší ty ostatní slezské recepty z toho článku jsou mně úplně cizí.

A kromě toho Štamberáci si v EU prosadili regionální ochranu Štramberských uší jako místního výrobku, takže nikdo jiný než štramberští pekaři nesmí Štramberské uši vyrábět a prodávat.

Nesmíme je správně vyrábět  prodávat třeba ani my a to jsme pár kilometrů od Štramberka.  Museli bychom je dělat třeba z hranatých a ne kulatých vykrojených plátků a nazvat je taky jinak.

1 0
možnosti

freelife

22. 8. 2012 8:37
Re: Nechápu, proč do článku autorka zamotala štramberské uši.

Já ze Slezska pocházím a jediné, co znám, jsou taky ty Štramberské uši. Tyhle jídla se u nás vůbec nevaří!

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

16. dubna 2024

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike....

Nekupujte zajíce v pytli. Sedm signálů, že vám to bude klapat v sexu

17. dubna 2024

Na začátku každého vztahu býváme opatrní, zvláště pak v dospělém věku. Nechceme se zase spálit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyrostla v Jižní Africe, zažila i vězení. Po letech česká zpěvačka zvolila Prahu

14. dubna 2024

Premium Jazzová zpěvačka Barbora Tellinger prožila 51 let v Jihoafrické republice, kam jako malá emigrovala...

Žena trpí obrovskými bolestmi zad kvůli ňadrům, implantátů se však nevzdá

15. dubna 2024  7:47

Influencerka Paige Woolenová má ňadra velikosti osm a je na ně náležitě pyšná. Bohužel jí však...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Původně měly být černé. Jaká tajemství skrývají červené šaty z Pretty Woman

17. dubna 2024

Seriál Kdo by si nepamatoval slavnou scénu z filmu Pretty Woman. Když si prostitutka Vivian (Julia...

OBRAZEM: Celebrity, které měly před slávou rozjetou jinou kariéru

19. dubna 2024  12:08

Dnes jsou z nich známé osobnosti, dříve ale slavné tváře byly něčím jiným. Podívejte se do galerie,...

S modelací genitálií mne inspirovaly Brazilky, říká plastický chirurg

19. dubna 2024

Podcast Nejen plastika nosu, úprava očních víček nebo modelace prsou. Spousta žen v touze po mládí nebo...

Influencerka měla dost holení, chloupky si nyní hýčká a u mužů boduje

19. dubna 2024  7:12

Šestadvacetiletá Bee z Los Angeles se už osm let neholila. A považuje to za nejlepší rozhodnutí v...

Pět věcí, kterými škodíme krvi a ohrožujeme naše zdraví

19. dubna 2024

Nikdo se neobejde bez temně rudé tekutiny stále proudící celým tělem. Přenáší kyslík, živiny a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!