Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Poklady naší kuchyně: V Krkonoších a Podkrkonoší uzdravují polévky

Před lety se v tomhle kraji usedlíci živili i ulovenými ptáky, takže se v neděli ve zdejších chalupách servírovala třeba polévka z vran. Dnes je nejznámějším krkonošským receptem kyselo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Paglia Orba

a není Vám v redakci divné, že

čtenářům děláte chutě ??? ;-D

Krásný článek.....R^

0/0
16.8.2012 7:51

Honx

Jó pivo z Vrchlabí je pro skutečné znalce

nikdo jiný asi tohle pivo točené z obyčejné chlorované vody z kohoutku neocení  ;-D

0/0
15.8.2012 10:47

blondýna*

kyselo

tak nevím, přečetla jsem si na tomto serveru už několik verzí jak se dělá práve krkonošské kyselo a musím konstatovat, že v naší rodině se vaří už několikátou generaci, ale recepty se  originálu jen podobají. ..noo ono je to asi ve finále jedno, hlavně když to lidem chutná, ale domnívám se, že by si toto jídlo  téměř zasloužilo ochrannou značku jako tvargle, jenže když on ho každý dělá trošku jinak ;-D

0/0
15.8.2012 10:34

surimi

Re: kyselo

Prosím poraďte,jak získat chlebový kvas,když chleba doma nepečeme,domácí pekárnu ani nemáme..;-D

0/0
15.8.2012 13:22

roedor

Re: kyselo

UTFG:-P Je to primitivní - buďto koupit v pekárně (občas některé prodávají), nebo si ho vyrobit doma, potřebuješ k tomu akorát převařenou vodu, mouku, čistou nádobu a nějaké dřevěné míchátko.;-)

0/0
15.8.2012 13:32

ivoš

Re: kyselo

Dej si labužník.cz, tam je těch receptů hned několik. Neměl jsem možnost, ale už se na kvásek taky chystám, kvůli kyselu i domácímu chlebu.

0/0
15.8.2012 15:56

s(h)arka

Re: kyselo

prodávali ho v Hypernově, al ekdyž zajdeš k soukromému pekaři,určitě ti kvásek prodá....

0/0
29.8.2012 8:02

navia

Re: kyselo

No jo, kyselo vařím jako moje maminka a babička a opravdu trochu jinak. A nejlepší jsou pečené brambory, přímo z trouby kachlových kamen, přelité kyselem... ach jo, to už nikdy neochutnám :-(

0/0
15.8.2012 17:10

DanielaE

Oukrop...

se u nás vždy vařil z brambor. Pokud se dělal "po ránu" jako životabudič po prohýřené noci, popř. v případě nemoci, na talíř se dal rozetřený česnek a kousek ideálně husího či kachního sádla, dobře však poslouží i vepřové. Kdo chce, může na talíř rozklepnout vajíčko, to vše se pak zaleje vroucím vývarem z brambor s majoránkou, jako vložka poslouží opečený chléb. Výsledek zaručen ... v bříšku pak jak v pokojíčku :-D

+1/0
15.8.2012 7:54

surimi

Re: Oukrop...

Babička byla z Podkrkonoší (Úpice) a oukrop znamenal jen jiný název pro česnečku. Tady vidím dva recepty s nepatrnou obměnou (vývar místo vody..). Jinak vidím,že kromě kysela všechny recepty ovládám,takže v Plzni díky babičce vlastně vařím po podkrkonošsku .;-D Ještě dělala bramborové placky, kterým říkala "bramborka" a pekla je na suché litinové plotýnce.

0/0
15.8.2012 13:27

hňup

Re: Oukrop...

a po upečení potřít syrovým máslem.  a u nás je to sejkora....a oukrop je česnečka !

0/0
15.8.2012 20:45

romíček

Re: Oukrop...

Rozdíl mezi oukropem a česnečkou je v tom, že oukrop se jen zalévá na talíř a česnečka se vaří v hrnci. A bramborka jsou sejkory a je to bezva. My k nim děláme uzené a opečenou cibulku;-)

0/0
15.8.2012 22:26

pantik

Re: Oukrop...

Jsem od Rtyně v Podkrkonoší,maminka dělala taky kyselo ale vajíčko nusmažila ale rošlehala a nalila do kysela

a bramborce říkala krampfleky,tak jím totiž říkali Němci na Trutnovsku a Náchodsku.

0/0
19.8.2012 14:54

surimi

Re: Oukrop...

jj,to je vlastně pravda, výraz kramfleky jsem od babičky slýchala taky. Možná že bramborka říkala až po přistěhování do Plzně,aby tomu zdejší sousedky lépe rozuměly :-)

0/0
26.8.2012 17:44







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.