Ona

Diskuze

Poklady naší kuchyně: Slovácku vévodí Moravský vrabec se zelím

Pokud milujete jídlo a rádi poznáváte nové chutě, tuhle oblast na jihovýchodní Moravě byste si neměli nechat ujít. Zdejší kuchyně by vydala na samostatnou kuchařku. A byla by pořádně tlustá. Už samotné názvy pokrmů nesou v sobě punc originality, uznejte: zmrzlíci, šumajstr, bránečkové, přesňáky...
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

gulový blesk

10. 8. 2012 20:04
ten vrabec!!!!!!

;-Oježíš ja by som žral!!!!!!:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P

0 0
možnosti

brblovka

10. 8. 2012 18:06
Šmarjá...

...to jsou laskominy! Slintám jak Pavlovův pes...o víkendu určitě některý z recepisů otestuji! Mňam!

0 0
možnosti

Dyna

8. 8. 2012 17:51
Dostali jste mě.

Pavluv reflex funguje a já tu hlodám suchý rohlík;-D

0 0
možnosti

perthuis

8. 8. 2012 17:47
...

Překrásný zátiší, na té fotce s vrabcem a zelím.Dokonalá kompozice, světlo, cit.A voní to až sem.:-)

0 0
možnosti

taknevim

8. 8. 2012 13:02
Vrabec a bůček?

To tedy koukám 8-o. U nás byl vždycky Moravský vrabec pouze z vykostěného a opracovaného vepřového kolena. Z bůčku nikdy (i když to samozřejmě také bude k jídlu).

0 0
možnosti

MaaGor

8. 8. 2012 19:50
Re: Vrabec a bůček?

vidíte já jej zase znám pouze z bůčku

0 0
možnosti

arnost-ek

8. 8. 2012 12:48
Fix

Dostal jsem nehoráznou chuť na toho vrabce se zelím!

1 0
možnosti

brblovka

11. 8. 2012 8:10
Re: Fix

Však se už chystám k řezníkovi a zítra si dáme do nosu... Panebože já se na tu dobrotu těším!  Co se mnou dokáže udělat doře vypydající jídlo, to je k neuvěření...

0 0
možnosti

surimi

7. 8. 2012 22:10
Co přesňáky nebo beleše ?

Marně sháním pořádný  recept. Taky hrášková ,okurková ,fazolová omáčka se smetanou, nevím jestli to má nějaký speciální název. V hustopečské cukrárně jsem se před 4 lety předvedla jako neznalec zdejších pochoutek,když jsem chtěla koupit koláče na hody, a prodavačka mi stále podávala cosi úplně zabaleného do těsta,já to považovala za mini buchtičky  ( na hody jsem byla tehdy pozvaná poprvé, taky jsem přemýšlela,jestli to slovo znamená dožínky, pouť nebo posvícení) ,jj když se řekne Plzeňákovi koláč,tak si představí spíš ten chodský.;-D

0 0
možnosti

Lípa srdčitá

8. 8. 2012 13:17
Re: Co přesňáky nebo beleše ?

Uááááááá, béleše s povidlama  a šlehačků. Brrrr, když si an ně vzpomenu, jak jsme je museli jako děcka jest, tak se mi ještě teď zvedá žaludek.

0 0
možnosti

_m-

7. 8. 2012 14:08
Bramborové placky na tálu pekával můj děda

potíral je máslem, plnil je skořicovým cukrem  a do těsta NEDÁVAL NIKDY  vejce.

Byly senzační!!!

1 0
možnosti

Gerda.K

7. 8. 2012 21:27
Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

Souhlas - dělám je tak jednou do měsíce (omaštěné sádlem a posypané cukrem a mákem) BEZ VAJEC.  S vejci jde o úplně jiné jídlo. !

1 0
možnosti

Moon22

7. 8. 2012 14:05
ty koláče dělala má babička,

jsou strašně pracné :(((. Ale když je vytáhla z trouby, tak ještě horké je namáčela v rumu... moc velká dobrota.

1 0
možnosti

_m-

7. 8. 2012 14:09
Re: ty koláče dělala má babička,

Moje babička i maminka dělaly obdobné koláče z normálního kynutého těsta - podstatně jednodušší příprava a taky výborné.

1 0
možnosti

flames828

7. 8. 2012 13:39
...

No Mikulov není zrovna na Slovácku, ale ok..

1 0
možnosti

myskamiki001

7. 8. 2012 13:51
Re: ...

ne? tak to pak nebude ani Ostrava na Valassku ;-D ;-)

To je klasika, redakturci z iVcera videli vlastivedu leda tak z rychliku. Jakmile se pusti do jakehokoliv tematu, kde musi pouzit nazvy oblasti, specialne na Morave a ve Slezsku, tak to vzdy konci tragicky. I dite z 5. tridy by se cervenalo za ty zemepisne hlody.

p.s. mam za to, ze v tom Mikulove vari moravske speciality, nikoli ceske (ale to se zas ozvou nedouci a zacnou neco vyrvavat o nacionalismu a odtrhnuti Moravy blabla)

2 0
možnosti