Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Poklady naší kuchyně: Slovácku vévodí Moravský vrabec se zelím

Pokud milujete jídlo a rádi poznáváte nové chutě, tuhle oblast na jihovýchodní Moravě byste si neměli nechat ujít. Zdejší kuchyně by vydala na samostatnou kuchařku. A byla by pořádně tlustá. Už samotné názvy pokrmů nesou v sobě punc originality, uznejte: zmrzlíci, šumajstr, bránečkové, přesňáky...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

gulový blesk

ten vrabec!!!!!!

;-Oježíš ja by som žral!!!!!!:-P:-P:-P:-P:-P:-P:-P

0/0
10.8.2012 20:04

brblovka

Šmarjá...

...to jsou laskominy! Slintám jak Pavlovův pes...o víkendu určitě některý z recepisů otestuji! Mňam!

0/0
10.8.2012 18:06

Dyna

Dostali jste mě.

Pavluv reflex funguje a já tu hlodám suchý rohlík;-D

0/0
8.8.2012 17:51

perthuis

...

Překrásný zátiší, na té fotce s vrabcem a zelím.Dokonalá kompozice, světlo, cit.A voní to až sem.:-)

0/0
8.8.2012 17:47

taknevim

Vrabec a bůček?

To tedy koukám 8-o. U nás byl vždycky Moravský vrabec pouze z vykostěného a opracovaného vepřového kolena. Z bůčku nikdy (i když to samozřejmě také bude k jídlu).

0/0
8.8.2012 13:02

MaaGor

Re: Vrabec a bůček?

vidíte já jej zase znám pouze z bůčku

0/0
8.8.2012 19:50

opportunity

Re: Vrabec a bůček?

Já to znám spíš z krkovice, a nebo z libového bůčku. Koleno se asi bude dělat dost dlouno, ne? Ale zkusím...

0/0
9.8.2012 19:28

brblovka

Re: Vrabec a bůček?

"Brabce" jsme mívali o zabíjačce - nejlepší byly ty kousky, co byly seříznuté ze sádla na škvaření...a nebo zabíjačkové škvarky! !  Šmarjá, rodinka chce něco dobrého, tak budeme hřešit..:-) U nás je DIETA sprostý slovo;-D

0/0
11.8.2012 8:08

_m-

Re: Vrabec a bůček?

Žejo!!!!! Já takly znám Brabce a z odřezků! Češi mají "vejpečky" moraváci "brabce".

0/0
11.8.2012 9:41

arnost-ek

Fix

Dostal jsem nehoráznou chuť na toho vrabce se zelím!

+1/0
8.8.2012 12:48

brblovka

Re: Fix

Však se už chystám k řezníkovi a zítra si dáme do nosu... Panebože já se na tu dobrotu těším!  Co se mnou dokáže udělat doře vypydající jídlo, to je k neuvěření...

0/0
11.8.2012 8:10

surimi

Co přesňáky nebo beleše ?

Marně sháním pořádný  recept. Taky hrášková ,okurková ,fazolová omáčka se smetanou, nevím jestli to má nějaký speciální název. V hustopečské cukrárně jsem se před 4 lety předvedla jako neznalec zdejších pochoutek,když jsem chtěla koupit koláče na hody, a prodavačka mi stále podávala cosi úplně zabaleného do těsta,já to považovala za mini buchtičky  ( na hody jsem byla tehdy pozvaná poprvé, taky jsem přemýšlela,jestli to slovo znamená dožínky, pouť nebo posvícení) ,jj když se řekne Plzeňákovi koláč,tak si představí spíš ten chodský.;-D

0/0
7.8.2012 22:10

Lípa srdčitá

Re: Co přesňáky nebo beleše ?

Uááááááá, béleše s povidlama  a šlehačků. Brrrr, když si an ně vzpomenu, jak jsme je museli jako děcka jest, tak se mi ještě teď zvedá žaludek.

0/0
8.8.2012 13:17

opportunity

Re: Co přesňáky nebo beleše ?

Babička dělala dvojctihodné, a byly nedostižné V

0/0
9.8.2012 19:29

brblovka

Re: Co přesňáky nebo beleše ?

Naše stařenka říkla "křesňáky" suchým bramborovým plackám pečeným na horké plotně. Ještě horké se omastily sádlem, potřely povidly a posypaly makem! Neskutečná laskomina! Všechny tiramisu můžou jít do kelu!

+1/0
11.8.2012 8:04

_m-

Bramborové placky na tálu pekával můj děda

potíral je máslem, plnil je skořicovým cukrem  a do těsta NEDÁVAL NIKDY  vejce.

Byly senzační!!!

+1/0
7.8.2012 14:08

Gerda.K

Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

Souhlas - dělám je tak jednou do měsíce (omaštěné sádlem a posypané cukrem a mákem) BEZ VAJEC.  S vejci jde o úplně jiné jídlo. !

+1/0
7.8.2012 21:27

_m-

Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

Na plotně? my máme plyn ;-( a staré zabroušené pánve už taky vzaly za své - a na nové pánvi to není ono.

0/0
7.8.2012 21:51

s(h)arka

Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

žeň ve sběrně litinovej tál..to jde, stačí ho očistit a používat, zapálíš dva hořáky a dáš tál.....luxusní placky na něm jsou za pár minut hotové

0/0
8.8.2012 7:38

_m-

Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

8-oR^ Nakupovat ve sběrně mě teda nenapadlo. A přitom to zní celkem jednoduše. Dík

0/0
8.8.2012 7:41

brblovka

Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

Já mám taky plynový sporák (staršího data výroby) a mám u něj takovou litinovou plotýnku - přesně na bramborové placky...akorát když je dělám, tak mije rodinka doslova žere pod rukama;-D

0/0
10.8.2012 18:09

_m-

Re: Bramborové placky na tálu pekával můj děda

No právě ...................................

0/0
10.8.2012 19:48

Moon22

ty koláče dělala má babička,

jsou strašně pracné :(((. Ale když je vytáhla z trouby, tak ještě horké je namáčela v rumu... moc velká dobrota.

+1/0
7.8.2012 14:05

_m-

Re: ty koláče dělala má babička,

Moje babička i maminka dělaly obdobné koláče z normálního kynutého těsta - podstatně jednodušší příprava a taky výborné.

+1/0
7.8.2012 14:09

opportunity

Re: ty koláče dělala má babička,

No fakt, tady to je spíš jak plundrové. U nás byly taky z normálního a pekl se nadvakrát - nakonec sa zapékala marmeláda. Mňam.

0/0
9.8.2012 19:31

flames828

...

No Mikulov není zrovna na Slovácku, ale ok..

+1/0
7.8.2012 13:39

myskamiki001

Re: ...

ne? tak to pak nebude ani Ostrava na Valassku ;-D ;-)

To je klasika, redakturci z iVcera videli vlastivedu leda tak z rychliku. Jakmile se pusti do jakehokoliv tematu, kde musi pouzit nazvy oblasti, specialne na Morave a ve Slezsku, tak to vzdy konci tragicky. I dite z 5. tridy by se cervenalo za ty zemepisne hlody.

p.s. mam za to, ze v tom Mikulove vari moravske speciality, nikoli ceske (ale to se zas ozvou nedouci a zacnou neco vyrvavat o nacionalismu a odtrhnuti Moravy blabla)

+2/0
7.8.2012 13:51

surimi

Re: ...

Zrovna tak  Velké Němčice, Velké Pavlovice, Němčičky..vše na Hustopečsku, jezdím do tohoto kraje často a pravé Slovácko je přece jen víc na východ. (etnograficky je okolí Hustopeč možná Hanácké Slovácko.)

0/0
7.8.2012 21:57

martas38

Re: ...

To je snad Jižní Morava a žádné Hanácké Slovácko.

0/0
8.8.2012 3:31

surimi

Re: ...

Píšu "etnograficky"- občas se název Hanácké Slovácko vyskytne v článcích o folkloru, takže tam vědci-etnografové  řadí tento region,co se týče lidové hudby, krojů,zvyků....je mi jasné,že zeměpisně je to jižní Morava.

0/0
8.8.2012 15:05

Lípa srdčitá

Re: ...

Souhlasím, Slovácko je spíš Uherskohradišťsko, často se za Slovácko považuje Břeclavsko a Hodonínsko,ale to je spíš Podluží

0/0
8.8.2012 13:15

Muroň

Re: ...

Nejpravější Slovácko je trojúhelník mezi Uh. Hradištěm, Uh. Brodem a Uh. Ostrohem. Vně teho trojúhelníku je to periferie Slovácka.

0/0
8.8.2012 14:29

kafy

Re: ...

Pane jo, to by člověk kamenem přehodil :)

0/0
8.8.2012 23:43

on7.

Eat and Art Gallery

kdyz jedu do mikulova, tak jinam nechodim. Ceny ale odpovidaji kvalite

0/0
7.8.2012 10:23

adviser

Re: Eat and Art Gallery

To tradiční české (moravské) čiší již ze samotného názvu ...

+3/0
7.8.2012 15:26

surimi

Re: Eat and Art Gallery

Hlavně nechoďte v Mikulově do Penzionu U sv.Urbana. Dříve výborná restaurace se hrozně zhoršila, na hotovku jsme čekali hodinu a půl,po dvojí urgenci přistály na stole nasládlé přemrzlé brambory na přepáleném tuku.

Němečtí turisté,kteří si objednali společně s námi,se jídla vůbec nedočkali. Můj vlastní zážitek letos ze 30.dubna.

Na mail se stížností přišla nemastná neslaná omluva od majitelů, neudělao to na mne dojem, že by chystali změny k lepšímu.

0/0
7.8.2012 22:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.