Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Burritos, quesadillas, tortillas a další Tex Mex jídla, co vás rozpálí

Mexická kuchyně je rychlá na přípravu, snadná i pro začínající kuchaře a kuchařky a přitom nabízí dokonalou souhru chutí a vůní, kterou ocení rodina k večeři i kamarádi na mejdanu. A pokud to máte rádi opravdu hot, nezapomeňte na pálivé papričky, které jídlu dodají ten správný říz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Glock Mark XXI

PR jako vepř obecný

To je zase exotická blivajzna.... Článek převzatý odkud? Avokáda tady nerostou!

.

Hele, je začátek června... co si takhle zjistit, co právě dozrává na polích a zahradách tady v ČR? Takoví Slovinci a Chorvati mají každé jaro (začátek května) všude jen špargl (chřest) ... v každé restauraci - s chřestem tohle, s chřestem tamto ... u každé silnice-okresky sedí ob pár set metrů babča a prodává "špargl".

0/0
11.6.2012 13:00

rafton

Asi jsem

zhýčkaný ale od receptu požaduji složení : mouka, sůl, pepř apod. a ne kupte krabičku směsi tu promíchejte s jinou směsí a to dejte na placky upečené v minulém desetiletí.

0/0
11.6.2012 12:15

evelines

Do burritos

rozhodne patri kaše z tmavych fazoli, jinak je to stale jen taco!!! nez zacnete psat clanek, zjistete si fakta!!

0/0
11.6.2012 11:12

Ravenek

Pro ty, kteri se rozciluji nad pouzitim Tex Mex

Ona se totiz ta rada potravin, kterou autorka propaguje, jmenuje Santa Maria Tex Mex.

0/0
11.6.2012 3:31

Ravenek

Re: Pro ty, kteri se rozciluji nad pouzitim Tex Mex

Kazdopadne ma to sve vysledky, dneska jsem kupoval v Globusu tortilly a kdyz jsem videl, ze jsou od Santa Maria, tak jsem radsi vzal od jineho vyrobce :)

0/0
11.6.2012 3:32

FirstIdea

Autorka

provádí nějaký sociokulturní experiment? Něco jako Schopnost čtenářů tolerovat "recepty" z polotovarů v rámci snahy o pozvednutí příjmů autora za propagaci nepříliš kvalitních výrobků?

+3/0
10.6.2012 9:31

Štěpán Binko

Re: Autorka

;-DR^

+1/0
10.6.2012 11:07

Kapitalista-telem-i-dusi

no recepty jako krava ...

To uz maji lepsi jidlo i v TACO BELLu nebo DEL TACO. ( http://www.tacobell.com )

0/0
9.6.2012 23:45

Thaliano

No

a ještě tam není Salsa Verde..to je paráda, kvůli ní máme hned 60rostlin, už aby byly :))

0/0
9.6.2012 22:33

Tuareg

Upravil bych recept na tacos

Taco shells nekupovat ty malé tvrdé. Je to sice tvarově připravené na tacos, ale chuťově mnohem lepší jsou klasické tortily nebo arabský chléb (prostě takové, aby se to dalo krájet nožem). Ty taco shels jsou strašně tvrdé, křehké a absolutně bez chuti. Zlatá tortila.

0/0
9.6.2012 21:50

Kapitalista-telem-i-dusi

Re: Upravil bych recept na tacos

no klasicke "TACO SHELLS" jsou kukuricne a jsou fantasticke pokud se naplni temi spravnymi ingrediencemi. Jen se nesikovne ji. Lame se to a pada to vsude kolem. Jinac mnam....

0/0
9.6.2012 23:41

IPES

Re: Upravil bych recept na tacos

taco shells se dají připravit z obyč. kukuřičné tortilly  - v oleji jak hranolky se to usmaží - dokonce je na to i taková speciální forma..... :-)

0/0
11.6.2012 10:29

Štěpán Binko

Mám rád a vážím si iDNES.CZ!

Není nad opravdu fundovaný článek od autorky, která Mexiku evidentně rozumí. O mexické kuchyni a vaření obecně ani nemluvě. Evidentně expertka! Mám rád a vážím si iDNES za to, že férově označuje obchodní sdělení - placené komerční články a obdivuji podnikavé redaktory, kteří už evidentně přišli na to, že psát lze i za úplatu rovnou do vlastní kapsy, že s tím není zapotřebí obtěžovat vydavatele. ;-DR^

+5/0
9.6.2012 20:28

brezzinka3

Re: Mám rád a vážím si iDNES.CZ!

R^

0/0
9.6.2012 21:43

bo.no

Mexická kuchyně - Tex Mex

To může napsat jen idiot.

To je jako vydávat českou "čínu" za čínské jídlo ;-D

+1/0
9.6.2012 20:07

nazdravi

Naucit Cechy jist mexicke jidlo, je jako naucit Mexicany

vepro, knedlo, zelo. Take by se divili, co to jime za nesmysly.

0/0
9.6.2012 18:19

Gwendolyn :)

Re: Naucit Cechy jist mexicke jidlo, je jako naucit Mexicany

Tady nejde o zadne uceni Cechu, tady jde o prodej smesic Santa Maria. PR clanek. Ostatne co jineho cekat od Idnesu, kristalove lupy?

+4/0
9.6.2012 19:27

net.Xtreme se nevzdává

Re: Naucit Cechy jist mexicke jidlo, je jako naucit Mexicany

To ej divné, já mexicá jídla celkem můžu, ale vepřo knedlo moc ne:-)

Vůbec mi přijde česká kuchyně taková moc těžká a tučná...

0/0
9.6.2012 20:24

Andri

tak ta guacamole je fakt sila...

voda? zakysana smetana? kmin? nebo, ze by ten rimsky byl nejaky specialni pro Tex Mex?

0/0
9.6.2012 18:18

Štěpán Binko

Re: tak ta guacamole je fakt sila...

To nemá smysl brát vážně a komentovat.... ;-)R^

0/0
9.6.2012 20:28

janbrezen

no

pomerne dost nudna jidla, maso s trochou zeleniny na panvi, nacpany do placky a zasypany sejrem, o korenicich smesich nema snad smysl ani mluvit

0/0
9.6.2012 17:39

kebule

Re: no

no ty nejlepší jídla jsou vetsinou ta nejjednodusi - tedy ve vašem pojetí nudná- ale je třeba kvalitních a čerstvých surovin... Ne chemických polotovarů...

0/0
12.6.2012 15:34

parketka

Recepty jak stehno

Ano a pokud nemáte koriandr dejte tam oregano a k margarínu se snad ani nemá cenu vyjadřovat.

+1/0
9.6.2012 17:24

nazdravi

Re: Recepty jak stehno

Margaryny uz by se mely zakazat. Ani krysy ho nezerou.

0/0
9.6.2012 18:15

insane maniac

Re: Recepty jak stehno

Krysy ne, Pinďa ne, lidi jo... :-/

0/0
9.6.2012 18:53

Gwendolyn :)

Reklama na Santa Maria a nekdo neumi varit

TEX MEX je navic americka verze mexicke kuchyne, mexicka kuchyne upravena po americku, neni to prava mexicka kuchyne. Ta jidla ani moc nerozpali, na palivou kuchyni jsou odbornici jinde, pani redachtorko. A proc proboha pojmenovavate Tortilla s kurecim masem Fajita? Zjistete si, co co znamena a pak piste. Bud tortilla s kurecim masem nebo to nechte u fajity, coz je uz nazev torilly s masovou naplni. Uf. Cesi objevili Ameriku. Bohuzel po Babicovsku.

+2/0
9.6.2012 16:43

ignorantka

Re: Reklama na Santa Maria a nekdo neumi varit

Ale vubec ne. Pozor, to je bezny omyl a neznalost. Tex-Mex neni verzi mexicke kuchyne, ani americkou verzi mexicke kuchyne. Tex-Mex je puvodni texaska kuchyne, vznikla na uzemi Texasu... 'americka mexicka kuchyne' nema nic s Tex-Mex spolecneho!

0/0
9.6.2012 18:53

Gwendolyn :)

Re: Reklama na Santa Maria a nekdo neumi varit

Puvodne Texas, ale porad je to verze mexicke kuchyne, a rozsirila se do jinych statu, takze se da rict americka verze mexicke kuchyne. Tak jako je ceska cina ci americka italska atd. Tex Mex neni omezen na Texas, dneska uz ne.

+1/0
9.6.2012 19:24

B.arunka.a

Umění

Opravdu kuchařské umění dát na tortilu šunku a strouhaný sýr, místo domácí salsy používat kupovanou plnou "éček" a směsi koření které jsou v podstatě jenom sůl a ještě u toho propagovat firmu Santa Maria. A já marně doufala že se dozvím nějaké nové zajímavé tipy pro přípravu mexické kuchyně:-(

0/0
9.6.2012 16:34

vilemdobyvatel

Eh?

http://zena.centrum.cz/recepty/grafika/2012/06/05/mexicka-kuchyne/

0/0
9.6.2012 16:12

ignorantka

Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

Pani autorko, vy nevite o cem pisete a vas clanek je tak bolestive plny chybnych nesmyslu, ze se neda opravit, mela byste ho stahnout. Uz v nadpise a prvni vete je obrovska chyba, z ktere vyplyva, ze nevite o cem pisete. Pozor! Tex-Mex je kuchyne Texasu! Nikoli 'mexicka kuchyne' jak pokracujete v prvni vete. To je dost zasadni a zajimavy rozdil, ktery je treba ceskym ctenarum vysvetlit. Zadne z tech vyrobku, ktere uvadite se v Texasu nepouzivaji, dela se to z cerstvych surovin...Cerevene papricky jsou chilli, jalapenos se ji zelene...nechce se mi vas opravovat, ale maturitu byste neudelala. Ze vy jste nikdy Tex-Mex kuchyni nejdla, ani jste nikdy v Texasu nebyla? Tak proc si o tom dovolujete psat nesmysly a lzi?

+11/0
9.6.2012 14:01

Jitřní dar

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

Jeslti to dobře chápu, je Tex-Mex to, co vzniklo z mexické, když ji začali vařit v Texasu? Něco jako český guláš?

0/0
9.6.2012 14:07

ignorantka

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

TexMex je 'native foreign food'. Je to puvodni texaske jidlo, vzniklo na 'texaskem uzemi', ale je inspirovano cizi kuchyni. Tady je treba urcite dodat, ze spanelsky/mexicky vliv prisel do dnesniho Texasu o stoleti drive, nez Anglove zacali osidlovat na vychode, pokud se nemylim 1519 si uz Spanelsko tohle uzemi narokovalo. Zpet k jidlu. Tim, ze Texas je spanelsko/mexicky se tahle kuchyne vlastne nikdy nerozsirila po pozdeji vzniklych Statech a nestala se soucasti americke kuchyne. Navic sousedni Louisiana ma svoji Creol a Cajun kuchyni, New Mexico ma Navajo kuchyni a Mexiko ma mexickou...mnam mnam ;)

+1/0
9.6.2012 14:27

Štěpán Binko

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

A to, co nám jistě nepodplacená autorka servíruje jako mexickou kuchyni, to samozřejmě se skutečnou mexickou kuchyní nemá co dělat. Ach jo.....

0/0
9.6.2012 20:39

Ubaram

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

Jednoduše řečeno, je to jak učit Itala připravit segedínský guláš a dávat mu na to návod z české putyky.

0/0
9.6.2012 20:44

Danny_Kay

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

Jalapenos se ji jak cervene tak zelene...

+3/0
9.6.2012 14:39

Andri

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

Ja jsem teda v zivote cervene jalapenos nevidela....

0/0
9.6.2012 18:13

AnnaD

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

Např. na yahoo je říká: Jalapeno peppers left on the plant to fully ripen will indeed turn red.

0/0
9.6.2012 18:20

Andri

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

zajimavy!

ale teda v mexickem jidle nebo v texmex se pouzivaji jenom ty zeleny, pokud vim...

+1/0
9.6.2012 18:22

ignorantka

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

v uvvedenych receptech se ji zelene jalapenos, vetsinou se v Texaske kuchyni ji jalapenos zelene, ale daji se jist i uzrale cervene samozrejme. v prodeji a restauracich jsou vetsinou zelene. cervene se ji chili papriky. pokud chcete pridat na stupni palivosti, pak oranzove habaneros (druh chilli) papriky jsou jeste silnejsi.

0/0
9.6.2012 18:19

ignorantka

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

abych byla presnejsi: ony jsou vsechny tyhle papriky chili, ale odlisnym druhem chili, tedy chili neni jen chili ale i jalapeno, habanero, tabasco, poblano...

0/0
9.6.2012 18:26

Danny_Kay

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

uplne nejlepsi by bylo rict,ze chilli je kazda papricka, ktera obsahuje capsaicin...;-)

0/0
9.6.2012 18:47

ignorantka

Re: Mnoho faktickych nesmyslu, stahnete clanek!

bohuzel uplne ne. chili je totiz i tzv. 'bell' paprika a ty nepali. ale vetsina chili papricek, obsahuje kapsaicin a jine sloučeniny, dohromady zvane kapsaicinoidy, ktere je cini vice ci mene palive...

0/0
9.6.2012 19:04

TheMan

Mexická restaurace Praha?

Nezna někdo nakou dobrou mexickou restauraci v Praze kde by snad i doopravdy vařily mexicani? Zatím sem zkusil asi 4 mexický restaurace a všechno to byly parodie a výsmechy mexické kuchyni oproti tomu co sem jidaval v Americe kdyz sem tam bydlel.

0/0
9.6.2012 12:45

dory

Re: Mexická restaurace Praha?

Mně byla doporučena Las Adelitas v Americké, ale ještě jsem tam nebyla, tak nemůžu posoudit. Ve kterých jste byl vy?

0/0
9.6.2012 14:25

nečum na mě tímhle tónem

Re: Mexická restaurace Praha?

Já jsem v Adelitas byla a jídlo mi tam moc chutnalo. Navíc ho vaří Mexičani, takže je to tak, jak to má být :) obsluha mluví španělsky i anglicky, česky jsem nezkoušela :)

0/0
9.6.2012 15:22

dory

Re: Mexická restaurace Praha?

Tak super, to tam někdy zajdu :)

0/0
9.6.2012 15:53

c.jirka

Komerce, ale jde to i jinak

Chápu, idnes je zdarma, tak nějakou tu komerci ustojím. Ale vážně, co takhle článek, jak si opravdu mexickou kuchyni udělat doma. Recept na domácí placky z kukuřičné mouky, prostě jak na to.

0/0
9.6.2012 11:08

insane maniac

....

....a nechce-li se vám do obchodu pro čerstvé maso, švihněte tam Santa Maria Taco Meat.... Epic failRv

0/0
9.6.2012 10:51

jabu

...

zakoupil jsem si placky tortilla od firmy Santa Maria....hnusnejsi jsem v zivote nejedl Rv

+2/0
9.6.2012 10:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.