Diskuze

Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

Připravit marockou kuchyni není těžké. Nejnáročnější je sehnat keramickou nádobu zvanou tažin (tajine), která se už ovšem běžně prodává i u nás. Pak už stačí jen rozpálit dřevěné uhlí na grilu, připravit ingredience a vychutnat si berberský oběd.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

frambuesa

20. 8. 2012 9:01
....

Píšou tady znalci marocké kuchyně podle všeho :) Tak budete se divit, ale Maročani jsou zvyklí na dvě teplá jídla denně a obě obsahují velké množství masa, jídlo bez masa, není plnohodnotné jídlo. I když jinak žijí většinou skromně, o jídle to rozhodně neplatí. Na pobřeží nahrazují maso často ryby (třeba v tažinu nebo smažené), ve vnitrozemí mají rádi hory grilovaného masa. Marocká kuchyně je velice ceněná, něco jako Francouzká v Evropě. Koření mají své vlastní a rozohodně se kari ani nepodobá. Hodně se používá harissa, papriková ostrá pasta, u nás jsem ji viděla i jako suchou směs. Taky namíchané koření rasulhanut, kterou si každý obchodník míchá sám, takže je pokaždé trochu jiné. Používá se z bylinek korindr, petrželová nať, máta, apod. z koření zázvor, římský kmín, paprika, kurkuma, šafrán a jiné. A sladkosti jsou výborné, takové gazelí rohy s madlovou náplní nebo bastela... skvělé!

0 0
možnosti

RichardŠ2

20. 8. 2012 3:30
Ten čaj se jmenuje prostě tuareg

A je k dostání všude v Maroku, pije se fakt všude. Stejně jako se všude hulí hašiš. JE to nejpohodovější muslimská země ve které jsem kdy byl.

0 0
možnosti

Lub05

18. 8. 2012 20:07
Jednou jsem v Maroku

jedl k jídlu takovou moc dobrou směs k masu, něco jako chutney. Obsahovalo to cibuli na kolečka, rozinky, med,koření. Nevěděl byste někdo jak se to jmenuje?

0 0
možnosti

kosatica

18. 8. 2012 15:53
pani

redaktorkja nema ani sajnu o maroku a marockej kuchyni uz vobec len tak mimochodom...;-D

0 0
možnosti

AlBunda

18. 8. 2012 19:31
Re: pani

souhlasím-v Maroku jsem žil.Zřejmě byla v nějakém turistickém resortu.Největší blábol je ten o Marocké whisky, v životě jsem tohle slovní spojení neslyšel.A navíc je alkohol běžně k dostání.

0 0
možnosti

petronias1

18. 8. 2012 14:12
hmm

takový marocký lečo, řekl bych...

0 0
možnosti

dzji

18. 8. 2012 10:26
mně se moc líbí ten recept na tažín

pečlivě vyskládáme cibuli, potom maso, potom mrkev, potom brambory, potom tři měsíčky citrónu... a po 15 minutách to promícháme :-)

dále by mě zajímalo, jak v procesu vaření obrátíme jenom kuřata (která jsou teoreticky úplně vespod), aniž bychom horní vrstvy odebrali

A kombinace zázvor + kurkuma + koriandr + kmín je u mě kari. Maročané nemají nějaké vlastní koření?

2 0
možnosti

gobak

18. 8. 2012 11:04
Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

Kari je něco úplně jiného. To, co myslíš, je ve skutečnosti masala.

0 0
možnosti

lezici_spici

18. 8. 2012 8:41
hmm a tažin je jak z prvotřídní restaurace

obyčejní lidé tam jedí většinou kus kus s mrkví

0 0
možnosti

AlBunda

18. 8. 2012 19:33
Re: hmm a tažin je jak z prvotřídní restaurace

to je pravda a ti nejchudší jen chleba s olejem

0 0
možnosti

RebelMe

18. 8. 2012 5:15
Berberský oběd?

Ten objem masa, co je v receptech a na fotkách, to má většina Berberů asi tak na dva tejdny.

3 0
možnosti

maraz

18. 8. 2012 3:00
Lupa zase vede...

Na obrázku k přípravě marockého salátu se to hemží krájenými černým olivami, ale recept samotný o nich taktně mlčí :-)))

3 0
možnosti

1216226

18. 8. 2012 3:21
Re: Lupa zase vede...

A u čtvrtiny obrázků se zobrazuje jen horní polovina;-D

1 0
možnosti