Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Ochutnejte Maroko, tříchodový oběd si připravíte i doma

Připravit marockou kuchyni není těžké. Nejnáročnější je sehnat keramickou nádobu zvanou tažin (tajine), která se už ovšem běžně prodává i u nás. Pak už stačí jen rozpálit dřevěné uhlí na grilu, připravit ingredience a vychutnat si berberský oběd.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

frambuesa

....

Píšou tady znalci marocké kuchyně podle všeho :) Tak budete se divit, ale Maročani jsou zvyklí na dvě teplá jídla denně a obě obsahují velké množství masa, jídlo bez masa, není plnohodnotné jídlo. I když jinak žijí většinou skromně, o jídle to rozhodně neplatí. Na pobřeží nahrazují maso často ryby (třeba v tažinu nebo smažené), ve vnitrozemí mají rádi hory grilovaného masa. Marocká kuchyně je velice ceněná, něco jako Francouzká v Evropě. Koření mají své vlastní a rozohodně se kari ani nepodobá. Hodně se používá harissa, papriková ostrá pasta, u nás jsem ji viděla i jako suchou směs. Taky namíchané koření rasulhanut, kterou si každý obchodník míchá sám, takže je pokaždé trochu jiné. Používá se z bylinek korindr, petrželová nať, máta, apod. z koření zázvor, římský kmín, paprika, kurkuma, šafrán a jiné. A sladkosti jsou výborné, takové gazelí rohy s madlovou náplní nebo bastela... skvělé!

0/0
20.8.2012 9:01

RichardŠ2

Ten čaj se jmenuje prostě tuareg

A je k dostání všude v Maroku, pije se fakt všude. Stejně jako se všude hulí hašiš. JE to nejpohodovější muslimská země ve které jsem kdy byl.

0/0
20.8.2012 3:30

Lub05

Jednou jsem v Maroku

jedl k jídlu takovou moc dobrou směs k masu, něco jako chutney. Obsahovalo to cibuli na kolečka, rozinky, med,koření. Nevěděl byste někdo jak se to jmenuje?

0/0
18.8.2012 20:07

kosatica

pani

redaktorkja nema ani sajnu o maroku a marockej kuchyni uz vobec len tak mimochodom...;-D

0/0
18.8.2012 15:53

AlBunda

Re: pani

souhlasím-v Maroku jsem žil.Zřejmě byla v nějakém turistickém resortu.Největší blábol je ten o Marocké whisky, v životě jsem tohle slovní spojení neslyšel.A navíc je alkohol běžně k dostání.

0/0
18.8.2012 19:31

Bereniké

Re: pani

Já to slovní spojení slyšela, evidentně to říkají turistům.

0/0
19.8.2012 0:20

petronias1

hmm

takový marocký lečo, řekl bych...

0/0
18.8.2012 14:12

dzji

mně se moc líbí ten recept na tažín

pečlivě vyskládáme cibuli, potom maso, potom mrkev, potom brambory, potom tři měsíčky citrónu... a po 15 minutách to promícháme :-)

dále by mě zajímalo, jak v procesu vaření obrátíme jenom kuřata (která jsou teoreticky úplně vespod), aniž bychom horní vrstvy odebrali

A kombinace zázvor + kurkuma + koriandr + kmín je u mě kari. Maročané nemají nějaké vlastní koření?

+2/0
18.8.2012 10:26

gobak

Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

Kari je něco úplně jiného. To, co myslíš, je ve skutečnosti masala.

0/0
18.8.2012 11:04

LenaJil

Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

Masala je obecně označení koření.

0/0
18.8.2012 16:42

gobak

Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

Jo, ale to, co on myslí jako kari koření, je ve skutečnosti masala, a kari tomu říkají jen nekulturní křesťanské civilizace :D. Kari je jídlo, rovněž velmi rozmanitých druhů.

0/0
18.8.2012 20:48

pralinka_rumova

Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

Kari je indická směs koření, je ho mnoho druhů, mimo jiné obsahuje i koriandr a kurkumu

0/0
18.8.2012 23:36

gobak

Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

Ne, to je masala. Kari se tomu říká všude mimo Indii a Asii, čímž dochází ke klasickým omylům, kdy přijde zákazník do indické restaurace a objedná si kari, protože očekává žlutý kuřecí hnus se smetanou.

0/0
19.8.2012 11:41

gobak

Re: mně se moc líbí ten recept na tažín

ostatně zde hle:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kari

0/0
19.8.2012 11:42

lezici_spici

hmm a tažin je jak z prvotřídní restaurace

obyčejní lidé tam jedí většinou kus kus s mrkví

0/0
18.8.2012 8:41

AlBunda

Re: hmm a tažin je jak z prvotřídní restaurace

to je pravda a ti nejchudší jen chleba s olejem

0/0
18.8.2012 19:33

RebelMe

Berberský oběd?

Ten objem masa, co je v receptech a na fotkách, to má většina Berberů asi tak na dva tejdny.

+3/0
18.8.2012 5:15

maraz

Lupa zase vede...

Na obrázku k přípravě marockého salátu se to hemží krájenými černým olivami, ale recept samotný o nich taktně mlčí :-)))

+3/0
18.8.2012 3:00

1216226

Re: Lupa zase vede...

A u čtvrtiny obrázků se zobrazuje jen horní polovina;-D

+1/0
18.8.2012 3:21

dzji

Re: Lupa zase vede...

to se pletete, to jsou jistě ty zhnědlé papriky. Kuchař neměl co dělat, tak z nich vykrájel úhledná kolečka.

0/0
18.8.2012 10:26

maraz

Re: Lupa zase vede...

Taky perla, papriky griluju často, ale nikdy mi nezhnědly - vždycky zůstaly červené s pár místy opečenými do tmava. Teda pokud jsem je tam nenechal moc dlouho, ale to pak rovnou zčernaly :-)

0/0
18.8.2012 10:37







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.