- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
kteří zbožňujeme právě SLANOU chuť? Bez sladkého vydržím libovolně dlouho, ale bez soli ani půl dne.
Nojo, tak alespoň nebudeme zabírat místa v domovech důchodců.
že sůl ve větším množství není tak škodlivá, jak se myslelo? Jako akutní předávkování nebo nedostatek draslíku může být i tak problém, ale to staré doporučení je přehnaně nízko, pokud vím.
Pletete akutní předávkování a dlouhodobou zvýšenou spotřebu. Bohužel, ta doporučení jsou na základě dlouhodobých studií.
V článku jsem se nějak nedočetl čím že to teda sůl škodí zdraví? Vysoký krevní tlak mám diagnostikován od dětství(od adolescence úspěšně zaléčen), takže v tomhle mi asi nemá moc co udělat. To není jízlivé, jen by mě to upřímně zajímalo, protože já solím rád a docela dost
Nedávno tu byl článek, že je mýtus, že sůl zvyšuje krevní tlak. Tak čemu věřit???
Ledaze by si je clovek vyrobil sam. V prodeji jsem neco takoveho nepotkala.
Přečti si to pořádně. Píše se tam, že máš jíst nesolené mandle atd. Chipsy nemáš jíst podle toho článku vůbec.
Pokud máte zdravé ledviny... a nejíte sůl po lžičkách tak na prkně můžete skončit maximálně tak po poposypové soli z Polska
A to jako proč?
Většina té soli je naprosto v pohodě, možná je ošklivé, že se s ní nezacházelo v rukavičkách, ale nijak jedovatější než obyčejná není...
Je to stejné jako se škodlivostí žloutku. Škodí nadbytek všeho. Soli nikdo nesní tolik, aby mu to zvýšilo krevní tlak, protože přesolené jídlo je nechutné. Srt naopak způsobuje nedostatek soli. Sůl se vylučuje nejen ledviánami, ale i potem. Jsou známy případy maratonců, kteří zemřeli poté, když se po závodu napili vody. Tím se jim zředila krev a snížila koncentrace sodíku v krvi, která musí být ve velmi úzkých mezích. Také při průjmech se tělo zbavuje soli, ledviny, které udržují její koncentraci vás odvodní a v nemocnici dostanete kapačku fyziologického roztoku, což je roztok chloridu sodného a tedy. V rostlinné stravě není žádná sůl; místo toho je tam chlorid draselný, který také chutná slaně; takže ty povídky o tom, že když budete brambory vařit be vody, tak tam zůstane sůl jsou lživě; budou sice slané, ale bez soli.
Tak tohle je zajímavý román. Nejenom, že občas nedává smysl, ale občas je to i pohádka.
Co je tohle za větu? Nedá vůbec smysl: "Tím se jim zředila krev a snížila koncentrace sodíku v krvi, která musí být ve velmi úzkých mezích."
"což je roztok chloridu sodného a tedy." A tedy co?
"V rostlinné stravě není žádná sůl; místo toho je tam chlorid draselný, který také chutná slaně; takže ty povídky o tom, že když budete brambory vařit be vody, tak tam zůstane sůl jsou lživě; budou sice slané, ale bez soli" Cože???? Děláte si srandu? Chlorid draselný v rostlinné stravě? Kde jste studoval/a? Větší pitomost jsem nečetl hoooodně dlouho. Máte za 5 z chemie a z přírodopisu. Draselná sůl se používá jako hnojivo, rostliny jí nevytváří, pouze jí přeměňují. Pokud máte brambory, které obsahují její velké množství, tak je ihned zlikvidujte. :-) V rostlinách se skutečně tvoří NaCl, neboli chlorid sodný - pro Vás "vobyčejná sůl".
Vařit bez vody? To je taky perla!