Diskuze

Pozor na 8 problematických potravin, sůl vás může časem i zabít

Sůl je sice nad zlato, ale pokud ji člověk dlouhodobě užívá ve velkém množství, dokáže i zabít. Příliš velký příjem soli totiž významně zvyšuje riziko vysokého krevního tlaku, srdečních záchvatů a mrtvice. Většina lidí solí podle dlouhodobých průzkumů dokonce dvakrát více, než by měla. Na jaké potraviny si dát pozor, abychom nepřekročili denní dávku sodíku?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dzji

2. 5. 2012 12:45
a co máme dělat my,

kteří zbožňujeme právě SLANOU chuť? Bez sladkého vydržím libovolně dlouho, ale bez soli ani půl dne.

1 0
možnosti

petr.n_22

4. 5. 2012 13:47
Re: a co máme dělat my,

Nojo, tak alespoň nebudeme zabírat místa v domovech důchodců. R^

0 0
možnosti

net.Xtreme se nevzdává

28. 4. 2012 8:09
Nepřišlo se nedávno na to

že sůl ve větším množství není tak škodlivá, jak se myslelo? Jako akutní předávkování nebo nedostatek draslíku může být i tak problém, ale to staré doporučení je přehnaně nízko, pokud vím.

1 0
možnosti

DocMart

6. 5. 2012 13:21
Re: Nepřišlo se nedávno na to

Pletete akutní předávkování a dlouhodobou zvýšenou spotřebu. Bohužel, ta doporučení jsou na základě dlouhodobých studií.

0 0
možnosti

japapatramtara

27. 4. 2012 14:09
Jak to tedy je?

V článku jsem se nějak nedočetl čím že to teda sůl škodí zdraví? Vysoký krevní tlak mám diagnostikován od dětství(od adolescence úspěšně zaléčen), takže v tomhle mi asi nemá moc co udělat. To není jízlivé, jen by mě to upřímně zajímalo, protože já solím rád a docela dost

0 0
možnosti

zeraf

27. 4. 2012 20:45
Re: Jak to tedy je?

Nedávno tu byl článek, že je mýtus, že sůl zvyšuje krevní tlak. Tak čemu věřit???

0 0
možnosti

Brundi

27. 4. 2012 13:43
Nesolene chipsy?

Ledaze by si je clovek vyrobil sam. V prodeji jsem neco takoveho nepotkala.

0 0
možnosti

babička_Boženy_Němcové

27. 4. 2012 15:01
Re: Nesolene chipsy?

Přečti si to pořádně. Píše se tam, že máš jíst nesolené mandle atd. Chipsy nemáš jíst podle toho článku vůbec.

0 0
možnosti

mimi28

27. 4. 2012 12:54
Polská sůl

Pokud máte zdravé ledviny... a nejíte sůl po lžičkách tak na prkně můžete skončit maximálně tak po poposypové soli z Polska

1 0
možnosti

net.Xtreme se nevzdává

28. 4. 2012 8:13
Re: Polská sůl

A to jako proč?

Většina té soli je naprosto v pohodě, možná je ošklivé, že se s ní nezacházelo v rukavičkách, ale nijak jedovatější než obyčejná není...

2 0
možnosti

Kartony

27. 4. 2012 12:01
Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Je to stejné jako se škodlivostí žloutku. Škodí nadbytek všeho. Soli nikdo nesní tolik, aby mu to zvýšilo krevní tlak, protože přesolené jídlo je nechutné. Srt naopak způsobuje nedostatek soli. Sůl se vylučuje nejen ledviánami, ale i potem. Jsou známy případy maratonců, kteří zemřeli poté, když se po závodu napili vody. Tím se jim zředila krev a snížila koncentrace sodíku v krvi, která musí být ve velmi úzkých mezích. Také při průjmech se tělo zbavuje soli, ledviny, které udržují její koncentraci vás odvodní a v nemocnici dostanete kapačku fyziologického roztoku, což je roztok chloridu sodného a tedy. V rostlinné stravě není žádná sůl; místo toho je tam chlorid draselný, který také chutná slaně; takže ty povídky o tom, že když budete brambory vařit be vody, tak tam zůstane sůl jsou lživě; budou sice slané, ale bez soli.

1 0
možnosti

tlkounev

28. 4. 2012 1:39
Re: Ta teorie o škodlivosti soli už neplatí

Tak tohle je zajímavý román. Nejenom, že občas nedává smysl, ale občas je to i pohádka.

Co je tohle za větu? Nedá vůbec smysl: "Tím se jim zředila krev a snížila koncentrace sodíku v krvi, která musí být ve velmi úzkých mezích."

"což je roztok chloridu sodného a tedy." A tedy co?

"V rostlinné stravě není žádná sůl; místo toho je tam chlorid draselný, který také chutná slaně; takže ty povídky o tom, že když budete brambory vařit be vody, tak tam zůstane sůl jsou lživě; budou sice slané, ale bez soli" Cože???? Děláte si srandu? Chlorid draselný v rostlinné stravě? Kde jste studoval/a? Větší pitomost jsem nečetl hoooodně dlouho. Máte za 5 z chemie a z přírodopisu. Draselná sůl se používá jako hnojivo, rostliny jí nevytváří, pouze jí přeměňují. Pokud máte brambory, které obsahují její velké množství, tak je ihned zlikvidujte. :-) V rostlinách se skutečně tvoří NaCl, neboli chlorid sodný - pro Vás "vobyčejná sůl".

Vařit bez vody? To je taky perla!

1 0
možnosti