- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Tzv jarní únava se vysvětlovala nedostatkem vitaminu C. V době, kdy tu nebyly citrusy, tal lidi konzumovali jablka a jiné ovoce a zeleninu. Bylo tu např. kysané zelí, které má toho vitaminu dost. Pak i brambory, které koncem zimy a na jaře mají vit. C méně, ale stále ho mají. Dřív lidi nepili normální čaj ale třeba šípkový. Tam je vit. C opravdu hodně a vydrží i tu horkou vodu, v té formě, ve které tam je. Podzim a začátek zimy naopak znamenal nadbytek vit. C, čerstvé brambory, plno čerstvé zeleniny, ovoce. Kritické bylo spíš jaro, než byly jasní zelenina a ovoce, jako např. třešně. Dřív lidi uměli zelené najít a využít hned po zimě.
Za socialismu, kdy lidi chodili do práce a citrusové plody byly málo, tak mohlo dojít k nižšímu příjmu vit. C. Tehdy to šlo řešit tabletami celaskonu, což byl vit. C v tabletká, jediná značka v té době dostupná. To je už ale minulostí. Dnes je plno zeleniny a ovoce celý rok. Zejména citrusy jsou celou zimu, před měsícem ranné brambory z egypta, stále
tu je zelená brokolice a další zelenina z dovozu. Krom těch tradičních zdrojů jako kysané zelí. V dnešní době nehrozí nedostatek vit. C kvůli zimě, ale spíš kvůli nevhodným stravovacím návykům. Pokud někdo nejí zeleninu a ovoce, zejména takové s jeho vysokým obsahem, může k tomu dojít. Ne asi k nějakému ohrožení, ale spíš potížím s nižšího příjmu vit. C. Vitamíny B přijímá člověk např. v mase, vit D v mléce a másle, vlastně všechny vitaminy jsou ve stravě. Věcí sezóny by byl jen vit. C.
Dnes si môžeme v obchodoch kúpiť čokoľvek, akékoľvek jedlo. Keď však čítam zloženie na etiketách, často sa pýtam: Je toto ešte potravina? Strávi to naše telo bez toho, aby mu to ublížilo? Poskytne mu to dostatok živín, ktoré potrebuje? V nasledujúcich článkoch sa s Vami podelím o skúsenosti, ako si vyberať, čo zjete, ako pripraviť...
na té stránce mi to hlásí http://agenturagazdinka.sk/res/jquery.min.js Iframe.CJ trojan