Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pozvěte do kuchyně sóju. Chrání proti rakovině, depresím i pálení žáhy

Možná také patříte mezi ty, komu luštěniny zrovna nejedou a kdo se při pomyšlení na hrachovou kaši, čočkovou polévku nebo sójové maso oklepou hnusem. Pusťte na chvíli z hlavy tristní vzpomínky na školní jídelnu a zkuste spolu s námi přijít aspoň na osm důvodů, proč byste to měli s luštěninami, zejména sójou, ještě jednou zkusit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Hans Wurst

Soja je extremne zdrava (viz Japonsko)...

ale pokud ji kupujete v CR muzete si byt zcela jisti, ze kupujete podradne geneticky zmanipulovane svinstvo.

Koupenim podporujete pouze giganty jako je Monsanto, kteri ovladaji snad 80-90 % trhu.

MATE VOLBU, MINIMALNE TRIKRAT DENNE!

0/0
9.4.2012 11:33

maruširi.vr.11

Soja je extremne nebezpečná

Odkaz na Japonsko nechápu, Japonci konzumují soju v malém množství, jako pochutinu! Soja zvyšuje množství estrogenu v krvi, fytoestrogeny narušují endrokrinní funkce a způsobují neplodnost u mužů a rakovinu prsu u žen. Kromě toho poškozují štítnou žlázu. Tepelně zpracovaná soja obsahuje toxický lysinoalanin a karcinogenní nitrosamin. Vysoký obsah kyseliny fytinové v soji snižuje vstřebávání vápníku, hořčíku, mědi, železa a zinku. Soja se hodí možná jako žrádlo pro dobytek. Člověk by měl konzumovat jedině fermentovanou a v malém množství!

0/0
9.4.2012 15:18

špekovatec

Re: Soja je extremne nebezpečná

Kristepane kde lidí chodí na takovéhle nesmysle to by me teda zajimalo

0/0
9.4.2012 17:55

Alfie

Re: Soja je extremne nebezpečná

Bohužel to žádné nesmysly nejsou!

Sója v neupravené podobě je pro člověka prakticky nestravitelná a ten vysoký obsah fytoestrogenů je také prokázaný (však proto ten "příznivý vliv na hormonální hladinu v menopauze"). Fermentovaná v podobě sojové omáčky je neškodná coby pochutina, ale jinak do lidské stravy prostě nepatří. Však také se v její domovině používá jako zvířecí krmivo :-)

To jenom my jsme posedlí "zdravými" náhražkami - když chci mléčný koktejl, mám si ho udělat z mléka. Když chci maso, mám sníst maso. Když nechci konzumovat jedno ani druhé, nemám to prostě konzumovat a ne hledat náhražky, které budou "chutnat jako".

0/0
4.7.2012 7:33

yanoshick

Re: Soja je extremne zdrava (viz Japonsko)...

Žít zdravě a jíst zdravě není žádný problém, jde to lehce, jen chtít a začít: 

http://zdravoadobre.sk

+1/0
18.4.2012 10:49

_Zuzka

Soja

Kdyby to tak bylo, tak proč máme tolik rakoviny tlustého střeva? V ČR je přece vysoká konzumace soji...hlavně v klobásách a jiných uzeninách a také v konzervách. :-)

0/0
9.4.2012 10:28

magazin.4

Re: Soja

Sója není určena po trávící trakt středoevropanů. Pro nás tady rostou jiné plodiny, Kdo to nerespektuje, sám sobě škodí.

0/0
8.6.2012 17:00

Achille Volfoni

soja?......tfuj tfuj tfuj

0/0
8.4.2012 13:05

djfrank

Sója

je výborná a mám dost dobrých receptů. Předvařená zmizela z pultů asi před 10 lety, po vyjádření nějakého odborníka, že je škodlivá. Od té doby jsem jí nikde neviděl. Ona asi trochu zasírá stroje, které jí předvařují a to bude asi ten hlavní problém.

0/0
8.4.2012 0:00

FoDa

Tak to už je opravdu síla...

před nedávnem se šlo dočíst o různých negativních dopadech konzumace sóji na lidské zdraví se závěrem - raději ne ! teď je zase naopak chválena. Ty různé odborné rady jsou už vážně k smíchu. :-P

+1/0
7.4.2012 21:01

net.Xtreme se nevzdává

Re: Tak to už je opravdu síla...

Nesmíš ji jíst třikrát denně:-) To je problém mnoha veganů, že maso a mléčné výrobky nahradí sójou a v tom množství se o ní dá mluvit skutečně jako o škodlivé, když si dá člověk jedno jídlo se sójou obden, tak je to v pohodě...ono problém všech těhle článků "vědci tvrdí" je ten, že vědci tvrdí, že a) nějaká užitečná látka je obsažena v nějakém jídle (ale zpravidla se neví, zda konzumace dané potraviny umožní její efektivní přenos do těla a vvyužití) a b) že nějaká látka ve velkém množství škodí a obsahuje ji některá potravina...pak jsou různé variace na téma jednoho kontaminovanóho jogurtu a novinářské generalizace na všechny mléčné výrobky a podobně...

0/0
7.4.2012 22:14

špekovatec

Re: Tak to už je opravdu síla...

Co to plácáš? To je problém možná tak nějakých puboš veganů ala mcdonald.

0/0
8.4.2012 19:49

kieferr

hmm

Soja je hnus.

+2/0
7.4.2012 15:52

Andrax

Soju? Ne, dekuji.

Temer veskera prodavana soja je geneticky manipulovana a nikde to neni napsano. Dekuji, nechi.

+2/0
7.4.2012 15:11

net.Xtreme se nevzdává

Re: Soju? Ne, dekuji.

Ale je to napsáno, stačí číst;-) A jinak co máš proti genetickým modifikacím? Máš radši jídlo plné pesticidů? Nebo plné plísní?

0/0
7.4.2012 18:16

Andrax

Re: Soju? Ne, dekuji.

Soja mi predevsim nechutna. Plisne a pesticidy taky nemusim.

0/0
7.4.2012 18:26

mamina2

Re: Soju? Ne, dekuji.

To ale nijak nesouvisí s tím, že je geneticky modifikovaná.

0/0
8.4.2012 19:05

Andrax

Re: Soju? Ne, dekuji.

To sice nesouvisi, ale oboji je pricinou toho, ze ji nehodlam jist. Ale kdo ji jist chce a chutna mu, tomu to neberu a popreju mu dobrou chut.

0/0
8.4.2012 19:26

sn63

tohle je blbá reklama

Ale dobře udělaný salát z fazolí čočková polévka nebo hrachová kaše nemá chybu. Taky je moc dobrý salát ze sojových bobů.

0/0
7.4.2012 13:35

Duke___Nukem

Re: tohle je blbá reklama

hlavne ty ty noci potom nemaji chybu..;-D

0/0
7.4.2012 17:07

BrainWashingtonDreistein

To není všechno! Soja vzbuzuje taky prudké alergické reakce!

Ročně zemře v zemích Evropské JÚnie na 50! lidí na alergickou reakci na soju!

+2/0
7.4.2012 12:23

msdsro

ZHOVADILOST

Bohužel další naprostá blbost psaná buď na zakázku, nebo naprostým ignorantem. Spíš obojí je správně. Téměř všechna dnes produkovaná sója je mimo jiné GMO - geneticky modifikovaná. Její nebezpečí pro zdraví každý zvládne vygooglovat. Ta z východu většinou obsahuje také plísně. Sója ve větší míře nepříznivě ovlivňuje rovnováhu hormonů. A třeba sójová smetana Cuccina - zkuste si přečíst, jaká éčka obsahuje, a asi se hned na místě otřepete. Inu: NEBRAT! Na rakovinu, deprese i pálení žáhy to chce rozhodně trochu jinak, nápověda třeba na českém fóru "U pramene" - třikrát w, upramene, a pak koncovka cz. HonzazMoravy.

+3/0
7.4.2012 12:13

špekovatec

Re: ZHOVADILOST

Proč plácáš takové nesmysly?

+1/0
7.4.2012 12:30

net.Xtreme se nevzdává

Re: ZHOVADILOST

GMO sója je mnohem lepší než ta nemodifikovaná, protože jednak obsahuje méně plísní, jednak se na její produkci neplýtvá tolika hnojivy, jednak se neplýtvá pesticidy a především je levnější a v důsledku tak pomáhá bojovat s hladomorem mnohem více než fair-trade a pod.

0/0
7.4.2012 12:45

Duke___Nukem

Re: ZHOVADILOST

pokud se tim nezivis,tak gratuluju k totalnimu vyplachu mozku...8-o

0/0
7.4.2012 17:10

net.Xtreme se nevzdává

Re: ZHOVADILOST

Nežívím se Bioprodukty ani Fair-trade obchodem;-) Dokonce ani GMO, ale každý, kdo o tom něco ví, tak by měl uznat, že na GMO není nic v zásadě špatného, ne principiálně.

0/0
7.4.2012 18:15

exact

Re: ZHOVADILOST

Milý next.remente: stojím si za svým názorem zejména proto, že mám o tom dost nastudováno, a to zejména v jazyce anglickém, abych mohl tvrdit, že GMO sója je opravdu ZHOVADILOST a kšeft pro firmy jako např. Monsante apod. Přichází se mj. také na to, že GMO světový hladomor ale vůbec neřeší, to jsou pouze populistické argumenty výše uvedené firmy a jí podobných. K produkci GMO potravin se spotřebuje naopak daleko více umělých hnojiv a zejména pesticidů, které jsou tak další zbytečnou ekologickou hrozbou. Toto máš, chlapče, trochu pomotané - tedy obrácené naruby. Systém GMO ožebračuje malé zemědělce, katastrofa je to zejména v Indii a jiných rozvojových zemích. Pokud by ovšem GMO dokázalo pozabíjet část populace, pak by to snad i částečně řešit hladomor mohlo.... HonzazMoravy

+1/0
7.4.2012 20:47

net.Xtreme se nevzdává

Re: ZHOVADILOST

To mě zajímá, z jaké literatury to máš nastudováno, odborná asi příliš nebude. Že je to kšeft pro Monsante není překvapivé, je to jako obviňovat Apple, že vydělává na zařízeních emitujících elektromagnetické záření...

Jinak pokud by ke GMO bylo potřeba více hnojiv a pesticidů, tak se na jejich pěstování a "šlechtění" všichni vybodnou, ap okud jde o ten problém některých GMO plodin, že zemědělec je od výše zmíněné firmy dostane jen jako jednu generaci, tak za to mohou ekofanatici, kterým vadilo, že GMO rostliny "kontaminují" neGMO rostliny.

Jinak co všechno se nemusí označovat za GMO a jedná se o "přitrozené" šlechtění by sis nastudovat nechtěl? Že když se použije gen z jiné rostliny, je to špatně, ale když sesemena trochu ozáří, trochu se jim dá mutagenů, tak je to v pohodě a je jedno, že vůbec nejsou zmapovány konkrétní mutace?

0/0
7.4.2012 22:20

HonzazM

Re: ZHOVADILOST

Pro nex.trement: můžeš vesele začít zde: www(dot)globalresearch(dot)ca/index(dot)php?context=va&aid=8148 nebo tady: www(dot)nettally(dot)com/prusty/gmfoods(dot)htm případně si užít čteníčko na: www(dot)ctionbioscience(dot)org/biotech/pusztai(dot)html kde najdeš spoustu dalších odkazů z tématice. Rostliny mající vyšší odolnost k pesticidům umožňují zvyšování jejich dávkování za účelem vyššího výnosu. V GMO tedy pesticidy žereš víc. Monsanto je výrobcem Roundupu a zároveń GMO kukuřice jemu odolné - to je kšeftík! Dám přednost jídlu bez GMO a jiných mutací. Třeba i o něco dražšímu - i když ono tak o moc dražší nebude při spočítání všech škod z GMO. Kdo má zájem o poučné video na YouTube, stačí zadat "MYSLI GLOBÁLNĚ, JEDNEJ LOKÁLNĚ!, docela husté může být i video "THRIVE", které je nabité informacemi tak, že se musí vracet, aby to divák stihnul strávit. Že se GMO kukuřice už pěstuje zkušebně i u Znojma, mi dost zásadně vadí. Je to ode mne pár kilometrů a to teda nemusím. HonzazMoravy

+1/0
8.4.2012 10:11

GavinMagna

Re: ZHOVADILOST

Také každý zvládne vygooglovat články popírající mýtus, že je soja škodlivá;-)

0/0
8.4.2012 1:18

GavinMagna

Re: ZHOVADILOST

Většina celosvětové produkce soji, ať už GMO nebo ne, se využívá jako krmivo pro prasata a jiné živočichy, které - předpokládám - pojídáš.

0/0
8.4.2012 1:20

špekovatec

Re: ZHOVADILOST

No jistě. Stejně tak kukuřice a dalšíR^

0/0
8.4.2012 19:50

orinka3

ad luštěniny

Nechápu, proč by se měl kdokoliv "otřásat hnusem" nad luštěninami, když jsou dobře připravené. Opravdu jsou výborné v teplé i studené kuchyni. Já ale vidím hlavní problém v jejich těžké stravitelnosti. Salát z velkých bílých nebo strakatých máslových fazolí je opravdová lahůdka - ale pak aby člověk zůstal kvůli třaskavosti doma.;-D Saturejka ani výměna vody z namáčení za čerstvou nepomůže. No, ale abych byla spravedlivá, zjistila jsem, že po cizrně skutečně ani prt!!;-)

+3/0
7.4.2012 10:05

net.Xtreme se nevzdává

Re: ad luštěniny

Jé polévka z cizrny co nám dělali ve škole, ta byla super:-)

0/0
7.4.2012 10:34

?_?

Re: ad luštěniny

Já jsem vypozorovala, že záleží na tom, jak často člověk luštěniny konzumuje. Mívám je cca 2krát do týdne. Jo začátky byly těžký, ale teď už mě nadýmání tolik netrápí (a když jo, tak to spraví nálev z kmínu). Střevo si musí na takovou práci zvyknout a vypěstovat si bakterie, které umí luštěniny efektivně rozložit ;-)

+2/0
7.4.2012 10:43

špekovatec

Re: ad luštěniny

jo to je pravda, kdo jí luštěniny minimálně má s tím daleko větší problémy. Tělo si s toxiny poradí jakmile si na to zvykne

0/0
7.4.2012 12:29

net.Xtreme se nevzdává

Re: ad luštěniny

No s jak kterými toxiny, většinou moc ne, ale problém luštěnin není v toxinech, ale spíš jiném složení než na co je tělo zvyklé...každopádně člověk si může docela dobře zvyknout na určitou stravu a pak se změnou má problém, nicméně když si zase zvykne na změnu, tak je to v pohodě.

Typický problém je to třeba při cestě do zahraničí, kdy člověku nesedne tmaní kuchyně nebo má i problém s tamními kmeny mléčných bakterií, ale většinou se po pár týdnech adaptuje a funguje naprosto normálně.

0/0
7.4.2012 12:48

net.Xtreme se nevzdává

Je dobrá i na nevy

Se sójou to nepřehánět, jinak luštěniny jsou v stravě fajn, ale všeho s mírou.

+3/0
7.4.2012 8:58

hanibi

Krome toho "chrani" muze proti plodnosti

jste jaksi zapomneli dodat :-P

+3/0
7.4.2012 2:43

opportunity

Re: Krome toho

R^

0/0
7.4.2012 9:03

špekovatec

Re: Krome toho

Nezapomněli, pouze se předpokládá, že každý normální člověk se nebude cpát sojou 3krát denně (jako je tomu třeba u masa - a taky je to na lidech poznat). Čili v rozumném množství nemá s plodností nic společného.

+1/0
7.4.2012 9:12

O.Sindler

Re: Krome toho

Asi tak, každá nefermentovaná sója obsahuje fytoestrogeny. Takže je to přesně naopak, čemukoli co je obsahuje průmyslově zpracovanou sóju je lepší se obloukem vyhnout.

+1/0
7.4.2012 9:31

GavinMagna

Re: Krome toho

zjistěte si něco o fytoestrogenech....

0/0
8.4.2012 1:23

sdsa

nechapu tento clanek

Do kazdych druhych uzenin se pridava soja jako nahrazka masa, takze 80% populace pravidelne konzumuje soju, aniz by mela tuseni.

+6/0
7.4.2012 2:10

Líný_mravenec

Re: nechapu tento clanek

Teď jsem pozřel tři párky z Kauflandu, na řezu samá sója, a pálí mě žáha jak čert. Už to žrát nebudu, mám z toho pak deprese...

+1/0
7.4.2012 8:54

opportunity

Re: nechapu tento clanek

v Kauflandu je pár dobrých věcí, ale uzeniny to nejsou.

+1/0
7.4.2012 9:07

dam.esin.ohu

Re: nechapu tento clanek

třeba ta nová mladá pokladní ;-)

0/0
8.4.2012 10:49

špekovatec

Re: nechapu tento clanek

To tě nepálí ze soji ale z pomletých čumáků, uší, kopyt a mohutné chemické náloži jedů:-P

+2/0
7.4.2012 9:13

chany

Re: nechapu tento clanek

;-D:-(

0/0
7.4.2012 21:33

estimator

ZASE RADY KTERE UZ JINDE VE SVETE BYLY ZAVRZENE

Protoze jak pro Evropana, tak pro Americany soja neni vzitou potravou, zpusobuje v mnoha pripadech alergicke reakce.  Neni mozne zmenit stravu tak radikalne, aby system prijmul neco na co neni prizpusobeny.  Tyto rady vetsinou prijdou od prodejcu, kteri chteji prodat za kazdou cenu,

+4/0
7.4.2012 1:19







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.