- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
No my meli v praci kolegu z madarska. On ani jeho bratr (kuchar) netusili, co to jhe ten segedin :-D
vskutku, když jsem se své kamarádky v Budapešti ptal na "pravý" Segedín, zírala na mě, jako kdybych se před ní proměnil v Ivetku Bartošovou :P Maďarská kuchyně tento pokrm vůbec nezná, kamarádka vaří často (a velmi dobře, už jsem u ní jedl), ale napadla ji jen Szegedínská rybí polévka (Szegedi halászlé), po vysvětlení surovin ji napadlo zase, že to připomíná Kološvárské zelí (Kolosvári káposzta).... to si zase Češi vynalezli něco echt maďarského :)))
no já vám nevím,ale segedín,připravovaný v naší rodině už dobře po tři generace,(a těší se naprosté oblibě strávníků)nemá absolutně nic společného s tímto "receptem.." cukr? rajský protlak?kysaná smetana? cože? Základem je přece sádlo, na něm cibule, maso,které se orestuje, až pustí šťávu, nechá se chvíi dusit ve vlastní šťávě,pak se těsně před podlitím přidá mletá paprika a domácí kysané zelí i se šťávou...zalít, nechat vařit dokud maso nezměkne, zahustit a po zahuštění a vypnutí sporáku přidat decku normální smetany,která celý segeďoš zjemní.....s knedlíkem božská mana.....achjo,co jsem to udělala.....už rozmrazuju maso, zítra bude
kazdemu dle gusta...zkuste ale priste udelat mnamku z masa nemrazeneho...;-) pochutnate si mnohem vic....
Ten "grenadyr mars" z xlanku by urcite zpusobil vypaleni vesnice, ktera by se opovazila neco takoveho hladovym granatnikum po celodennim pochodu s plnou polni nabidnout.
Maso, studena pecene, varene maso, speck tak ctvrt libry na hlavu pokrajet na kousky, prohrah ve zpenene cibuli, pak pridatr brambory pokrajene na mensi kousky, testoviny: spaetzle, noky, halusky pridat a dobre prohrat. Nezpomenout pepr, sul a radnou sklenici palenky k tomu.
pěkně zmatečný recept.
Na začátku si máte rozehřát troubu, ale že by tam byla zmínka o tom, že by se do ní měl dát pokrm připravovat, tam jaksi není. Když dusit tak dusit.
Mne se ten segedin na tom obraku nejak neto...nelibi...
Mně se vůbec ty obrázky nezdají.... ten segedskej guláš je tam jakýsi vodnatý, nebo co...
a grenadyr nema chybu a pritom je to jidlo chudych....
že Maďar si dá k segedínu klidně knedlík (jen tam nedá zakysanku, ale normální sladkou) a o cukru nic nevím, ani o protlaku.
ale ke guláši si knedlík skutečně nedá, ale ani tarhoňu - k tomu si dá jedině chleba. Ovšem maďarský guláš s naším nebo společného skoro nic.
1. nevím proč se mi zdá, že maďarská vášeň neboli segedín je prostě náš český segedín (nic proti němu, dobré jídlo, ale obecně v této formě určitě naše)
2. chválím lečo, konečně bez vajíčka, tak jak ho znám od každého Maďara co znám
3. paprikáš bych dělal spíš takhle http://www.kucharka-recepty.com/paprikas-csirke-kureci-899 obecně bych nezahušťoval a nejíškoval vše tak po česku na kejdičku
4. pochod grenadýrů je děs a hrůza, ale oni to fakt jedí masochistům doporučuju, jinak se tomu vyhýbejte velkým obloukem
Já například grenadýr miluji a každý kdo ho ochutnal, ho nyní také vaří. Jednoduché, levné jídlo a nečekaně chutná kombinace fleků s bramborami. P.S. Grenadýr chutná dobře výhraně s fleky, jiné těstoviny nelze použít.