Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Bez jódu chátráme. Stačí dvakrát týdně mořská ryba, radí odborníci

Dvakrát týdně porce mořských ryb nebo konzerva sardinek pokryjí potřeby dospělého člověka na příjem jódu, radí odborníci ze Státního zdravotního ústavu při příležitosti úterního Dne jódu. V Evropě má nedostatek jódu polovina obyvatel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Scarlett from Scottland

takže hodně solte

páč v soli bývá jod :-)

0/0
7.3.2012 13:35

l.z.s

Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

Mám na mysli chuť, způsob přípravy atd.

0/0
5.3.2012 23:26

chudacek.blbecek

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

sushi! :-)R^

0/0
6.3.2012 12:22

l.z.s

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

sushi nemám na mysli, sushi mi nechutná Rv

0/0
6.3.2012 12:34

síma25

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

To je z japonské kuchyně bohužel to nejlepší. Řasy mi nechutnají v žádné existující podobě, kde jsou dominantní - různé kaše a podobně. Byla jsem v Japonsku, jedla jsem tam, kde japonci, takže připravené to asi bylo správně, ale furt mi to chutnalo jak mokrej špagát. Chuť je strašně individuální, třeba jen nejsem řasová, určitě to vyzkoušejte, prý je to strašně zdravé.

Pokud jde o všechny ty vitamíny, tak kamarádka má doma sušené řasy a sype si to na jídlo místo petrželky, třeba do těstovin a tak. Tam to docela jde, ale petrželka je stejně lepší.

0/0
6.3.2012 13:32

l.z.s

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

díky za radu.

0/0
6.3.2012 22:18

chudacek.blbecek

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

No tak tím pádem se na řasy vykašli.

0/0
6.3.2012 15:09

MUDr. Cvach Csc

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

Ano máme. Používáme KELP http://www.swansonvitamins.com/SW337/ItemDetail 

Solíme draselnou solí smíchanou s himalajskou a mořskou bez jódu. Doporučuji všem. Draselná sůl je více než potřebná. Dejte si na googlu vyhledat "podvod s nedostatkem draslíku" a zjistííte proč.

+1/0
7.3.2012 8:31

dscs

Re: Má někdo zkušenost s mořskými řasami?

hm, nejaky jiny zdroj nez pomateni aktiviste bez duveryodnyhc zdroju by nebyl?.D

0/0
7.3.2012 8:50

A/D

a co mořské řasy?

ty poněkud opomněli

+2/0
5.3.2012 22:18

chudacek.blbecek

Re: a co mořské řasy?

V těch je množství jodu proměnlivé

0/0
6.3.2012 12:22

doktor22

Mořské plody

Vzhledem k tomu jak je moře a oceány zamořené vším možným, jako jsou těžké kovy, radioaktiva (Fukušima)  apod. tak bych byl k mořským produktům rezervovaný, a to ani nepíšu co všechno jsou schopni do konzerv narvat pro zvýšení zisku.

+2/0
5.3.2012 22:08

babička_Boženy_Němcové

Po přečtení takových článků

je až k podivu, jak se mohlo lidstvo v oblastech, které nemají přístup k moři, dožít až do doby, kdy je možné tak snadno transportovat ryby z moře až sem....;-D

0/0
5.3.2012 21:48

net.Xtreme se nevzdává

Re: Po přečtení takových článků

No posledních pár se nám daří díky tomu, že se sůl joduje, jinak kretenismus byl docela velký problém a nejde oto, že by člověk nepřeži ls minimem jodu nebo vitaminu C, jen mu to nedělá dobře...

0/0
5.3.2012 21:59

Rubik1

Většina ryb má v sobě moc rtuti

Další odborníci zase radí, abychom nejedli více než jednu jídlo s rybou týdně, jinak hrozí vstřebání příliš mnoho rtuti, což je nevratné. A se zákazem prodeje žárovek bude možství nebezpečné rtuti v našich vodách dále stoupat.

Brzo se bez jodových tablet neobejdeme

+2/0
5.3.2012 19:51

net.Xtreme se nevzdává

Re: Většina ryb má v sobě moc rtuti

Proto bych bral spíš ty řasy, jednak jejich vytěžení v zásadě nehrozí, krom toho se podstatně snáze pěstujou, ale pokud jde třeba o neodbouratelné těžké kovy jako rtuť tak jsou na tom tisíckrát lépe než ryby, protože prostě takový žralok nebo tuňák na kilo své váhy sežere několik kilo menších ryb se rtutí a ty zas několik kilo menších ryb a ty sežerou veškerý plankrton včetně živočišného, který se živí na řasách...prostě ten potravní řetězec je dost dlouhý a nejen rtuť se v něm krásně naakumuluje...

+1/0
5.3.2012 22:05

Rubik1

Re: Většina ryb má v sobě moc rtuti

Máte naprosto pravdu. Ještě bych doporučil krevetky, ty jsou na tom s obsahem rtuti ještě dobře. Hlavní je nejíst dravé ryby, jako je štika a z mořských mečoun, žralok a další.

0/0
5.3.2012 23:56

síma25

Re: Většina ryb má v sobě moc rtuti

Mečoun je jedna z nejlepších ryb, co znám. Člověk dýchá smog, pije alkohol, kafe, jí soustu bílého cukru a dalších věcí, ve kterých není ani drobek něčeho zdraví prospěšného. Co je proti tomu ryba;-)?

+1/0
6.3.2012 13:36

akazu

Škoda ryb

Z ryb se stává ohrožený druh, měli bychom si je chránit! Je spousta jiných možností jak získat jód!

+1/0
5.3.2012 19:05

cassul

Re: Škoda ryb

Ano, ale bohužel většinou mnohem nechutnějších...

0/0
5.3.2012 19:07

akazu

Re: Škoda ryb

Sůl mi teda nechutná nepřijde...

0/0
5.3.2012 19:11

cassul

Re: Škoda ryb

No budiž, ale ona sůl sama o sobě taky nic moc, ze zdravotního hlediska. Spíš jsem ale měl na myslí všelijaké mořské řasy, které obsahují hodně jódu...

0/0
5.3.2012 19:13

akazu

Re: Škoda ryb

Tak to souhlas až na tu sůl. Jen se musí používat s mírou. Ale stejně mi ten článek přijde přehnaný. Bez ryb jsem tak rok a žádné problémy s jódem nemám.

0/0
5.3.2012 19:17

JAR-47

Re: Škoda ryb

já je jím každý týden - aspon důvod si tam jednou až dvakrát do roka zajet a nachytat - super relax v krásné nezkažené přírodě Norska, doporučuji všem

+1/0
5.3.2012 19:21

akazu

Re: Škoda ryb

To věřím, v Norsku musí být krásně. Mě po přečtení článků jako je tenhle

http://www.greenpeace.org/czech/cz/Kampan/Branime-nase-oceany/Amazonsky-tropicky-detny-prales1/

přešla chuť ale proti gustu...

0/0
5.3.2012 19:39

JAR-47

Re: Škoda ryb

bohužel - jen souhlas, navíc tyto způsoby lovu vlastně vyloví vše možné bez ohledu na další užitek či neužitek, takže část chyceného jen zahyne bez užitku- prostě je to průmyslová masařina, náš rybolov je o trošku jiném a také norskými předpisy tvrdě regulován a i kontrolován ( díky jedincům z čech ruska polska a německa kteří tam jezdili chytat na kšeft ) ale příroda tam je neskutečná - tedy aspon na sever od polárního lruhu  kam jezdíme my

+2/0
5.3.2012 19:47

dávám tomuto nicku tak měsíc

Budu užívat ty tabletky od vojáků...

Říkají tomu jodidová profylaxe.

0/0
5.3.2012 18:49

Z mechu a pazdeří

Stačí kupovat obohacenou sůl

Kupuji občas i sůl s fluorem, ale vždy obohacenou jodem. Vlastně i nejlevnější sůl z hypermarketu - jodidovaná stojí klidně 3,50 kč/kg, s fluorem tak dvojnásobek. Neměl jsem nikdy potíže s nedostatkem jódu, ani se mě na to neptali doktoři, tj. neměli podezdření. Pokud by byl nedostatek jódu i z jejich hlediska, jistě by se o tom více mluvilo.

Článek mi spíš přijde jako reklama na mořské ryby.

+3/0
5.3.2012 18:41

nesmídolesa

Ve kterém

supermarketu jim zase začínají zasmrádat ryby?

+8/0
5.3.2012 18:40

Kidkid

A když si občas špricnu

jodové tinktury, tak to to nezlepším? To by bylo jednodušší a jodové pero se dá nosit v kapse.

+1/0
5.3.2012 18:38

pamawangmo

Zní to logicky, ale nedělejte to!

V lepším případě vám bude pouze špatně a budete zvracet. Pitím jódové tinktury si v žádném případě dostatek jódu nezajistíte. X!

0/0
5.3.2012 19:07

exact

Re: Zní to logicky, ale nedělejte to!

Obě věty jsou lež. Jednou týdně 20-30 kapek Joxu nebo Jodglycerinu do 1dcl vody udělá dobře, nikoliv špatně - to je moje osobní zkušenost. Když si prosolím žaludek nebo spolknu rybu, tak budu mít jódu dostatek, ale když jód vypiju s vodou, tak ne? Co je to za kardinální kravinu, pamawagmo?

0/0
9.3.2012 23:32

luban12

Mořské ryby mám docela rád,

ale hodně výrobků je z Polska a v našich zprávách nyní říkají, že právě na Polské rybí výrobky se používala posypová sůl, která není zrovna to nejlepší.8-o Co s tím asi provedou prodejci, v regálech supermarketů je polovina rybích produktů  z Polska.

0/0
5.3.2012 18:37

JAR-47

Re: Mořské ryby mám docela rád,

daj je do akce a češi to koupí;-D

+1/0
5.3.2012 18:42

děteněkam

Zdá se,

že se mořských ryb urodilo.

0/0
5.3.2012 18:37

JAR-47

Re: Zdá se,

to bych neřekl - naopak moře začínají být přázdná (středozemní nejvíce) a jsou druhy kde je reprodukce ryb nedostatečná

+3/0
5.3.2012 18:43

SecondWisdom

Re: Zdá se,

Letos jsou obzvláště vypečené.

0/0
5.3.2012 19:20

Rosssum

Zdroj jódu= vlašské ořechy

článek je psán typicky na objednávku,tentokrát  rybného průmyslu.

přitom potřebné množství jódu dostane člověk který sní  týdně hrst vlašských ořechů.

nesmrdí to aspoň rybinou, a stojí to pár kaček.ale musím lidi strašit nedostatkem jodu a nutností kupovat ryby!

ovšem tyhle informace se tají, místo toho se čtenář dozvídá o "nezbytnosti jíst mořské ryby"

podívejte se schválně do tabulek kolik množství jódu je obsaženo v jádrech různých ořechů-běžně dostupných!

+2/0
5.3.2012 18:34

Titan no.1

Re: Zdroj jódu= vlašské ořechy

A vaše zpráva je typicky na objednávku ořechového průmyslu...;-)

0/0
5.3.2012 18:49

Rubik1

Re: Zdroj jódu= vlašské ořechy

R^

0/0
6.3.2012 0:00

spinoza

prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

stejně jako jod v nich. jo, to za socialismu to byli mořské ryby. kvalitní, v plným sortimentu, čerstvé rovnou z  jzd a dokonce byla běžná i velryba.

0/0
5.3.2012 18:34

JAR-47

Re: prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

cha cha cha, to nesmíš kupovat v supermarketu a ještě navíc to nejlevnější

0/0
5.3.2012 18:44

MiroTR

Re: prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

No, velryba kdysi byla k sehnání velmi levně. :-)

0/0
5.3.2012 18:53

JAR-47

Re: prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

velrybí maso není nic moc

0/0
5.3.2012 18:55

cassul

Re: prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

Přesně tak. Já to jedl a klidně se nadále obejdu. I v japonské kuchyni je nesčetně mnohem chutnějších věcí...

0/0
5.3.2012 19:08

JAR-47

Re: prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

velrybí maso se hodně používalo pro krmení psů, hodně tuku čili hodně energie, a plus japonci části z velryb tradičně zpracovávají do svého jídelníčku, ale jinak je to mastné bláto

0/0
5.3.2012 19:16

capricorni

Re: prosim vás vždyt ty ryby jsou náhražka

a což tak žralok !:-P

0/0
5.3.2012 22:05

Santa1

O té alpské soli je to úplná ptákovina.

Nejčastěji prodávaná alpská sůl Bad Reichenhaller je samozřejmě jodidovaná, jako každá jedlá sůl prodávaná v českých obchodech.

Taky radit konzumaci mořských ryb kvůli jódu je rada jak z 50.let. Dneska se řeší, že naprostá většina mořských ryb je vysoce kontaminována těžkými kovy, proto se například těhotným vůbec konzumace mořských ryb nedoporučuje!!! Potřebu jódu lze uhradit z mnoha jiných zdrojů, stačí se podívat do příslušných tabulek. Místo nějakých přípravků ovšem doporučuji starou dobrou Vincentku, stačí hlt denně.

+2/0
5.3.2012 18:18

Labaro

Já myslel, že se přidává dostatečné množství jódu do soli

0/0
5.3.2012 18:12

Andreas Gudrun

moudrý člověk maso nekonzumuje

člověk je od přírody býložravec... lidský žaludek tak není na trávení masa uzpůsoben... nenechte se zmást radami všemožných "odborníku" z řad farmaceutických či potravinářských společností, kteří vás budou přesvědčovat o své pravdě... maso je JED... k vegetariánství nabádal již Ježíš... mimochodem v Indii, kde je 30% populace tvořeno vegetariány, je 11x méně případů rakoviny tlustého střeva než v ČR R^ !

+4/0
5.3.2012 17:59







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.