Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Brownies, suflé, muffiny a další lahodné čokoládové hříchy

Kdo tvrdí, že nemá rád čokoládu, lže. S pomocí trouby můžete klasickou tabulku čokolády proměnit v neodolatelný dezert, po kterém se hned zapráší.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

AQT

Sladké moc v lásce nemám,

nejméně pak čokoládu, kterou opravdu nejím a nechápu, proč by to nemohla být pravda, jak se píše v článku. Zato ujíždím na olivách, bez oliv bych asi nemohla existovat.

0/0
25.2.2012 19:06

Tereszz

Otrávená

Moje sestra (pro rejpaly uvádím, že je to vynikající kuchařka, která má za sebou spoustu skvělých dezertů) mě varovala - nepeč podle receptů z Ona Dnes, protože jsou absolutně neschopní uvádět správně množství a poměry surovin. Neposlechla jsem a ač se mi množství kakaa (80 gramů je strašně moc, i do kakaového těsta se většinou dává 20g) a hořké čokolády nezdálo, řídila jsem se receptem. Výsledkem jsou brownies, které jsou sice krásné, vláčné, nadýchané, ale tak odporně hořké, že nikomu nebudou chutnat. Díky za ukradení 2 hodin života a asi 150 Kč za suroviny, Ona Dnes :P (a podotýkám, že i já mám za sebou mnoho povedených dezertů, vše jsem dělala správně. Samozřejmě jsem to nespálila). Nedělejte brownies nebo významně (i více jak na polovinu) snižte množství kakaa, jinak je výsledek tak hořký, že se sousta musí zapíjet, aby se člověk pachuti zbavil.

0/0
24.2.2012 14:39

Very.N

Re: Otrávená

Díky za radu, dneska se na tento recept na brownies chystám, ještě že jsem otevřela diskuzi. Dám kakaa míň (i v jiných receptech je ho max.40 g) a nechám se překvapit.

0/0
26.2.2012 8:50

brblovka

Mňaaam!

Okamžitě si musím něco dobrého dát! Jsem čokoholik a léčba je zbytečná. g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
24.2.2012 8:49

levy

Ceske sladkosti...

.......jsou jedny z nejlepsich, tak nechapu, proc bychom meli prebirat nedobre sladkosti z anglicky mluvicich zemi. Tam se pece sladke pecivo ze slaneho masla, pak museji pridavat dvakrat tolik cukru. Je to vse o tradici, kterou bohuzel postradaji.

0/0
24.2.2012 1:47

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

tak to je nesmysl! V anglicky mluvicich zemich se uz davno nepouziva jen solene maslo; spousty receptu vylozene uvadeji :nesolene maslo a v obchodech jsou na vyber ruzne druhy nesoleneho malsa, domaci i importovane.

 Take tvrdit, ze solene maslo se neutralizuje pridanim 2x tolik cukru je nesmysl napsany nekym, kdo neco nekde slysel a spatne pochopil. Ziji v anglicky mluvici zemi nekolik desitek let a mam s tim dlouhodobe prakticke zkusenosti. A co mluvis proboha o postradani tradice? Ty asi nic nevis o NAVAZOVANI na tradice.

 Jinak nepovazuji za nic zavadneho prinest do Ceska recepty ciziho puvodu; chtela bys snad zavest cenzuru i v receptech? Jeden z duvodu proc my s manzelkou varime mezinarodne je prave to, ze mame pristup k receptum ze vsech koutu sveta a ze jsme meli moznost si vybrat co nam nejlpepe chutna.

Ze zkusenosti take im, ze bohuzel ceske sladkosti uz ztratily kvalitu, protoze dnesni ceske zenske neumi to, co umely maminky a babicky.

0/0
24.2.2012 2:19

levy

Re: Ceske sladkosti...

Ale ano, pece se i z neslaneho masla, ale velmi malo. Nechapu, proc museji v receptech uvadet, ze se ma pouzit neslane maslo, vzdyt prece to je samozremnost peci sladkosti z neslaneho masla, nebo ne? Bohuzel, domaci pecivo v anglicky mluvicich rodinach se stale pece ze slaneho masla. A prosim Vas, nemluvte  jen o kvalite v CR. Takovy Woolworths nebo Coles tez s kvalitou pokulhava, nejen se sladkostmi, ale i s uzeninami.  Nevim, co ma "cenzura" spolecneho s recepty. Prece i za komunismu si doma lide mohli peci, co chteli. Ze ceske sladkosti v obchodech uz ztratily kvalitu s Vami souhlasim, ale ty domaci jsou stale nesrovnatelne dobre v porovnani tech anglickych.

0/0
24.2.2012 3:33

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

Sladke se tu pece  z neslaneho masla a to HODNE. Duvod proc se v nekterych receptech dosud specificky zminuje neslane maslo je kvuli odliseni od receptu ze starych kuchareak, ktere dosud sedi na polickach mnoha domacnosti. Kdyz treba takova Margaret Fulton (abych jmenoval kucharku podle niz se ma manzelka pred mnoha lety ucila varit), napsala v receptu "butter", prumerny zdejsi kupujici vzal co bylo po ruce v regalu, tedy slane maslo. Jenze uz pred 40lety bylo v samoskach normalne k mani Girgarovo neslane maslo a kdekdo z Evropy ho pouzival k peceni sladkeho a do kremu. Ti si slovo "butter" automaticky prekladali jako neslane maslo, kdyz pekli sladke. Od nich se to naucili mistni a snad jen ta stara generace to nedela, kdyz sahne k nejakemu rodinnemu receptu. "Noveji" v anglictine vydavane kucharky (tim minim alespon 20 let zpet) uvadeji neslane maslo aby nedoslo k zamene se starymi recepty a zvyklostmi.

0/0
24.2.2012 8:08

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

O cenzure jsem se zminil kvuli "proc bychom meli prebirat nedobre sladkosti z anglicky mluvicich zemi." To znelo jako bys chtela idnes cenzurovat pro uverejneni podradnych receptu z jinych zemi. Proc by nemeli uverejnit? Neni prece nic spatneho na tom, aby si i Cesi vyzkouseli neco mezinarodniho, nebo ne? Vidi to ve filmech a ruznych kucharskych serialech, tak at to ochutnaji a maji predstavu. Clovek ma aspon prilezitost z toho vybrat co mu vyhovuje.

Ja osobne povazuji za podradne vsechny ty muffiny, mud cake a cupcakes; zvlast ty posledni jsou delane jen na pohled, ale ne na chut. Zato ale miluji treba Pavlovu nebo poradny domaci Plum pudding s poctivym brandy-maslem delanym zasadne z neslaneho masla. Brownies od manzelciny kamaradky jsou bozske!

Suma sumarum ale ze vseho nejradsi francouzske a rakouske dorty/ sladkosti. Ty ceske byvaly dobre, ale kdyz ted namisto nepreslazene listko-oriskove laskonky maji jen preslazenou kokosovou oplatku slepenou maslovym kremem...

0/0
24.2.2012 8:41

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

ke Colesovi ani Woolworths bych nikdy pro zadne sladkosti nesel, stejne jako bych v Cesku nesel koupit dorticky do samosky. V obou pripadech je nakupuji v kvalitni cukrarne.

Co se tyce uzenin, v Cesku davam prednost je kupovat u reznika a tady kupuji uzeniny kontinentalniho stylu bud u kontinentalniho reznika nebo v delikatesu. Uzeniny od Colese nebo Woolworths kupujeme jenom kdyz potrebujeme neco na posledni chvili, je vecer a reznik/deli jsou zavrene, nebo je to neco co se dava do vareni; napr. Chorizo, kdyz manzelka dela kure po spanelsku.

0/0
24.2.2012 8:48

levy

Re: Ceske sladkosti...

Se vsim, co jste napsal souhlasim, jen me mrzi kdyz v CR se najednou zacinaji propagovat muffiny a jim podobne nesmysly. Pisete, ze kde kdo z EVROPY pouzival "Girgarovo maslo" na peceni sladkosti. To vychazi z Evropskych tradic, kde se sladkosti delaji z neslaneho masla, Nemusime se sobecky soustredit jen na ceskou kuchyni. Vzdyt Italove, Rakusane, Svycari, Francouzi a dalsi taktez pouzivaji neslane maslo pri vyrobe sladkych produktu. Mne hlava nebere, proc v tech starych kucharkach se pouzivalo slane maslo, kdyz v Evrope by nikoho nenapadlo vyrabet sladkosti ze slaneho masla. Nezlobte se, ale je to dano kulturou, ponevadz v celem anglickem svete se vzdy pouzivalo slane maslo a pouziva dodnes. Pokud mne neverite, podivejte se na  programy o vareni. Jen nekdy Vas upozorni, ze mate pouzit neslane maslo, pokud reknou jen maslo, znamena to slane.

0/0
24.2.2012 10:06

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

nejspis to bude tim, ze maslo se v pred-lednickovych casech tradicne solilo, aby dele vydrzelo a tak si na to lide zvykli. V anglicky mluvicim svete bylo dost teplych koncin, kde se maslo uchovavalo hure a proto se solilo. Ale i tak bylo nesolene maslo k mani; to neni ani v anglicky mluvicich zemich zadna rarita.

Kdyz v kontinentalni Evrope pouziji nesolene maslo, stejne do sladkeho peciva musi pridat treochu soli. I to sladke musi vzdycky mit v sobe sul, aby se balancovala chut, rikavala moje babicka. A kdyz jsme si jeste jako deti doma v Cesku mazali chleba s maslem, posypavalo se to trochou soli. Takze zase sul do masla i v Cesku.

0/0
24.2.2012 11:49

levy

Re: Ceske sladkosti...

Vite, ono je neco jineho, kdyz date spetku soli do sladkeho nebo na chleba, nez kdyz udelate ze slaneho masla krem na dort. Vase teorie o preservaci masla v teplych krajinach, zni zajimave. ale jeste jsem nemela stesti ochutnat slane sladkosti v tradicne slunnych koncinach napr. v Italii, Recku, Spanelsku nebo Portugalsku. Ale v anglicky mluvici casti Kanady jsou slane sladkosti beznosti. Nemyslim si, ze by to bylo zcela teplem, ale spise tradici.

0/0
24.2.2012 12:36

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

spanelske vanocni susenky jsou sladke i slane

0/0
24.2.2012 13:21

AQT

Re: Ceske sladkosti...

Slané máslo mi připadá mnohem chutnější než to obyč.

0/0
25.2.2012 19:09

levy

Re: Ceske sladkosti...

I v dortovem kremu? g.idnes.cz" alt="8-o"> Hmm...

0/0
26.2.2012 4:37

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

prosim te, co to mas se slanym maslem?nejaka fobie? Proc by mel byt problem pouzit na vareni slane maslo? Jidla se dosoluji na konci. Akorat to znamena, ze se na konci prida mene, kdyz uz je tam cast soli s maslem nebo jinou prisadou! Proto je uplne jedno jake maslo se na vareni pouzije.

"je to dano kulturou"...."Je to vse o tradici, kterou bohuzel postradaji." Z toho mam dojem, ze v tom je u tebe neco mnohem zavaznejsiho, nez jen lehka konverzace o vareni, peceni a slanem masle. Zda se mi, ze nejak nejsi spokojena kde zijes, vybijis si svou nespokojenost na zvycich lidi kolem sebe, povysujes se nad ne kdyz je obvinujes, ze nemaji kulturu/ maji podradnou kulturu/ nemaji tradici a jako zaminku si vybiras jejich pouzivani slaneho masla.

Jakym pravem muzes rici o nejakych civilizovanych narodech, o zapadnich demokraciich, ze nemaji tradici nebo kulturu jenom proto, ze nepouzivaji stejne maslo a nepecou stejne buchty jako tvoje babicka?

0/0
24.2.2012 12:31

levy

Re: Ceske sladkosti...

Vazeny pane, nevim, jestli jste zapojen do nekolika konverzaci, ale nase diskuze byla jen o sladkem pecivu,  Samozrejme, kdyz se vari gulas s knedlikem ci lamb chops on bbq, muzu podle chuti dosolit. Davam Vam za pravdu, ze si dam radeji slane maslo na cerstve uvarene brambory, ale o tom nase diskuze nebyla. Holt, proti gustu zadny disputat, klidne si ty zakusky doosolte. g.idnes.cz" alt=":-P">

0/0
24.2.2012 13:07

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

"...Pokud mne neverite, podivejte se na  programy o vareni. ..." Vareni

0/0
24.2.2012 13:22

levy

Re: Ceske sladkosti...

Clovek se rad pouci, ktery program o "Vareni" doporucite?

0/0
24.2.2012 13:34

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

g.idnes.cz" alt="8-o"> to bych se spis mel ja zeptat tebe, ty jsi se odvolala na programy o vareni, takze asi jsi mela neco na mysli

0/0
24.2.2012 13:43

levy

Re: Ceske sladkosti...

Zajimave, jak se diskuze o jidle zvrhne na politiku, kdyz dosly argumenty. Mohl by jste mi ukazat, kde bylo napsano, ze "civilizovane narody" nemaji tradice?

0/0
24.2.2012 13:20

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

jen jsem citoval z tvych prispevku:

"..je to dano kulturou"...."Je to vse o tradici, kterou bohuzel postradaji." Soudim z textu. Mozna, zes to tak nemyslela, ale v tom pripade ses vyjadrila v hodne zavadejicim tonu, ktery zni povysene, pohrdave, jakoze kdo pouziva solene maslo nema kulturu. To, co si ty myslis o slanem masle si Anglicane kdysi mysleli o cesneku, ackoliv jsem si skoro 90% jist, ze to byl normalni produkt vzajemne anglo-francouzske revnivosti a pres-kanaloveho pingpongu.g.idnes.cz" alt=";-D">

Ma manzelka pred par mesici sledovala BBC serial Royal Upstairs Downstairs o cestach kralovny Victorie po UK, palacich a vilach, ktere navstivila, jak se pripravili na jeji navstevu, jak se tam zilo a cim ji pohostili. Tim Wonnacott si vsimal architektury a vseho nahore, zatimco znama kuchraka Rosemary Shrager vyrabela reprodukce komplexnich viktorianskych jidel, jimiz ji pohostili.Stoji za shlednuti.

0/0
24.2.2012 13:42

levy

Re: Ceske sladkosti...

Zni to zajimave, diky. g.idnes.cz" alt="R^">

0/0
24.2.2012 14:11

levy

Re: Ceske sladkosti...

Jo a v Nemecku meli take dobre zakusky, jsem labuznik pres sladkosti. g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
24.2.2012 14:19

captain cook

Re: Ceske sladkosti...

ty jsou na mou chut prilis tezke, proto mnohem radsi rakouske, ktere maji hodne spolecneho s temi puvodnimi ceskymi.

V Melbourne byval skvely cukrar Fleischer, puvodne zidovsky pravnik z KV, ktery spolu s rodinou vcas odesel z predvalecneho Ceskoslovenska a po valce -kdyz nemohl provozovat pravo - se dal na cukrarstvi. Chodila k nemu nakupovat i cela spolecenska smetanka z Tooraku. Nekdy v 70.letech odesel do penze, prodal nejakym Rakusakum a oni to vedli jako rakouskou cukrarnu, velmi dobre. Pak zas prodali jinym Rakusakum. Posledni rakousky majitel sice nemel zadne schopnosti v oblasti sluzby zakaznikum, ale porad jeste pekl vyborne dorty. Nakonec obchod prodal nejakym Italum asi pred 3 lety a to byl konec.g.idnes.cz" alt=";-(">

0/0
24.2.2012 14:29

levy

Re: Ceske sladkosti...

Tak to je blbe, ale Melbourne je velke mesto, tak urcite zas objevite nejakou dobrou cukrarnu. Trochu se divim, ze to Italove pokazili, ono zalezi z ktere casti Italie pochazeji. Svycari tez maji moc dobre zakusky i kdyz trochu jine, nez na co jsme zvykli. A ta jejich dobra cokoladka, mnam! g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
24.2.2012 14:48

Tomann

Re: Ceske sladkosti...

Italove delaji zakusky po italsku, zvlast ti ze stredu nebo jihu. Tihle na severni nevypadaji. Snazi se o mezinarodni styl a maji nejake dva italske cukrare, kteri propaguji sve jmeno, ale proste to uz neni ono. Jejich hlavni dort je Tiramisu, zatimco vsichni predchozi majitele meli dva - Schwarzwalder Kirschtorte a Sacher. Italove samozrejme nebyli tak hloupi, aby si se zavedenym nazvem firmy neponechali nektere oblibene jako tyto dva, Dobose a "videnskou" babovku, ale neni to proste ono. Nejvic me vzalo kdyz jsem tam zasel na kafe a dort, ze tam servirovali i pizzu a foccaciu!!!!!

Pred-italsky svarcvalder byl kazdorocne oznacovan v Best of Melbourne jako "nejlepsi dort tohoto stylu v cele Jizni hemisfere". SKVELY! Jinak tu byl vyborny francouzsky cukrar Cacao, ale tam take asi pred 18mesici zmenili majitele a znacne zkratili sortiment dortu, dortiku a dokonce i druhu francouzskeho peciva.

 Nejcasteji kupujeme v Bohemia Cakes a Prague Cakes. Vyber relativne mensi, ale dobry.

0/0
25.2.2012 5:51

brblovka

Re: Ceske sladkosti...

Ty jsi trulant! Já miluji českou kuchyni, hlavně naše buchty a bábovky... ale tady ty muffinky nebo koláčky vypadají velice jedle! Chce to jen zkusit! Mufinky jsou ideální na cesty - jsou v papírovém košíčku a do základního těsta(což může klidně být i těsto na třenou bábovku) přidáš, co vám chutná : sekané oříšky, čokoláda, rozinky, sušené ovoce...Děti je mají moc rády - a není to pracné.

0/0
24.2.2012 8:55

wuwu

Není nadto mít návod jak na to!

aukro.cz

0/0
23.2.2012 20:46

magdalena.serm

recept na bilou cokoladu

me tedy "rozsekal", recept opravdu k nezaplaceni - rozpustit bilou cokoladu, naredit smetanou a dochutit vanilkou, umi snad kazdy hlupec. Moje teta delala bilou cokoladu ze smetany, sunaru a vanilky, bohuzel cely recept se mi nepodarilo dochovat, od te kupovane temer k nerozeznani. Lila ji na alobalem vystlanou polystyrenovou misticku od masa, davala do ni kandovane ovoce, orisky. Pak sup s ni do mrazaku. Basta naramna.

0/0
23.2.2012 16:15

captain cook

Re: recept na bilou cokoladu

Mozna, ze bych mohl pomoci s napovedou. Tady u protinozcu je oblibeny vanocni mlsek zvany "Bile Vanoce". Recepty mezi sebou lisi, manzelka pouziva tenhle:

www.bestrecipes.com.au

 Prisady jsou v poradi podle uvedeni v receptu, tento recept nepouziva bilou cokoladu: kokosovy tuk Copha *(viz dole), ryzove cerealie Rice Bubbles,mlety kokos, praskovy cukr, praskove mleko, kandovane tresne cervene a zelene, hrozinky, kandovane merunky, kandovany ananas. Rozpustit Cophu, pridat veskere suche prisady, kde potreba nakrajene. Pak vtlacit do tacku nebo plechu vylozeneho alobalem, nechat ztuhnout v ledenicce. Nakrajet na kostky. Nekdo pridava na kousky rozsekanou bilou cokoladu, asi 8-10 dkg.

*Copha je ztuzeny kokosovy tuk,v Nemecku zvany Palmin, ve Francii Vegeteline. Pokud nemate, nahradit ztuzenym rostlinnym tukem.

0/0
24.2.2012 0:56

týnuška

?

Mají ty recepty nějak poházený, ne? Ale recepty vypadají docela dobře, možná nějaký vyzkouším. g.idnes.cz" alt="R^">

0/0
23.2.2012 10:50

chudacek.blbecek

Re: ?

Tak muffiny ne, budou suché.

0/0
23.2.2012 13:21

babička_Boženy_Němcové

prosimvás...

přestaňte používat slovo "hřích" pro něco, co hřích není. g.idnes.cz" alt=";-O">

+2/0
23.2.2012 9:19

imagi

Re: prosimvás...

Není? Na to přijdete, až bude pozdě g.idnes.cz" alt=";-D">

0/0
23.2.2012 11:42

aqqa

Čokoláda?

Ať koukám, jak koukám, v receptu na koláčky s tvarohem čokoládu ne a ne najít...

0/0
23.2.2012 8:43

chudacek.blbecek

Re: Čokoláda?

A přitom by to tak snadno vyřešili vložením čárky mezi "lahodné" a "čokoládové"g.idnes.cz" alt=":-)">

0/0
23.2.2012 11:29







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.