Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Kaki, fenykl, romanesco, batáty. Co s nimi v kuchyni?

Určitě jste už v regálech obchodů s ovocem a zeleninou narazili na plody roztodivných barev a tvarů, u kterých jste ani netušili, co jsou zač. Lákalo by vás je koupit, ale netušíte, jak je v kuchyni využít? Seberte s námi odvahu a pochutnejte si na nich.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

KOMON

Fenykl očistíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál

fenykl má košťál?

nemohl by to psát někdo kdo to alespoň v1x dělal?nebo to umí přeložit?8-o;-O

+2/0
10.2.2012 15:31

opportunity

Re: Fenykl očistíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál

ale má...

0/0
12.2.2012 12:51

KOMON

Re: Fenykl očistíme, rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál

když uříznu "...zbytek kořene...." tak mi podle mě košťál nezůstane,jestli tomu chtěj říkat košťál tak já teda fakt né,je to jen vršek kořene,navíc je škoda to vyhazovat normálně to jím,je ještě jemnější než zbytek fenyklu...

fenykl není košťálovina http://zahradnickydenik.blog.cz/1110/kostaloviny tak snad košťál nemá,přemejšlím jestli nějaká nekošťálovina má košťál...marně

0/0
12.2.2012 13:03

KOMON

....tamarind (lusky se sladkokyselými jádry)...

teda já jádra tamarindu nechutnal,ale jestli to někdo zvládl a nevylámal si zuby,tak všechna čest!

jí se dužina lusku né jádra!!!

+3/0
10.2.2012 15:29

visnery

Fenykl

Ja jsem si fenykl desne oblibila, kdyby chtel nekdo vyzkouset moje recepty, tak jeden je zapeceny v parmezanovem kabatku a druhy je jednoduchy fenyklovy salat s jablickem, opravdu doporucuji, jednoduche a chutne :)

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1509

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=2278

+1/0
10.2.2012 13:12

opportunity

Re: Fenykl

Zapékat je myslím škoda, do salátu v omezeném množství bezva, s ovocem super (i banán,...)

0/0
12.2.2012 12:55

orinka3

dobrota jako mladý hrášek

Hele, kdo to ještě nezkusil - právě jsem dodělala oběd a k vločkovým karbanátkům s Nivou a bramborama máme naklíčenou soju mungo. Je to akce na 3 dny a přísahám, že to chutná jako mladý hrášek a je to křehké!!! nakličování nic není, stačí síto, voda, kousek plátna...

0/0
10.2.2012 11:34

honda_mrkos_pajdusakova

Re: dobrota jako mladý hrášek

Tede představa vločkovejch karbanátků s naklíčenou sójou mi trochu zavlnila zažívacím traktem...

Dojdu si na biftek. A až dostanu chuť na maldej hrášek, tak si dám mladej hrášek, i za cenu, že budu muset půl roku počkat.

0/0
10.2.2012 12:49

orinka3

Re: dobrota jako mladý hrášek

než něco odsoudím, napřed to ochutnám, ne? Nikomu nic nevnucuju, jen upozorňuju na to, co je opravdu chutné.;-)

0/0
10.2.2012 15:28

honda_mrkos_pajdusakova

Re: dobrota jako mladý hrášek

E-e, promiňte, ale neochutnám. Některý věci ochutnávat nemusím. Taky ochutnáte kravinec předtím, než řeknete, že vám nechutná?

A navíc to neodsuzuju, nepíšu, že je to nedobrý, ale že MNÉ se z toho vlní žaludek...

0/0
10.2.2012 15:37

síma25

Re: dobrota jako mladý hrášek

No tak stavět na stejnou úroveň vločkový karbenátky a kravinec může snad jen původce onoho exkramentu.

0/0
10.2.2012 16:50

orinka3

Re: dobrota jako mladý hrášek

nech ho, neví, co je dobrý...připomíná mi to zesnulou tchyni - pokud by neměl být na nedělní oběd řízek s bramborovým salátem, nebyla by ve své kůži;-D

0/0
10.2.2012 17:23

síma25

Re: dobrota jako mladý hrášek

Když mě ta vaše první zpráva udělala docela chuť a jak jsem už nějakou dobu to naklíčení zvažovala, tak teď jsem se fakt rozhodla to zkusit, jak se mi seběhly sliny.. hrášek já můžu. A vločkový karbenátky? Chce to nejdřív vyzkoušet a pak teprve kritizovat. Já třeba dávám do sekané sojovou drť. Vozím ji vždycky když jedem s kamarády na chatu a podobně a olizují se i ti největší odpůrci soji. Vaši tchyni znám ve variantě "vývar s játrovými knedlíčky", nektěří lidi se prostě nezmění:-)

0/0
11.2.2012 8:08

orinka3

Re: dobrota jako mladý hrášek

při vší skromnosti si myslím, že vařím dobře a chutně, já bohuřel musím vařit denně něco jiného,  a vařím pro nemocného, tak jídelníček hodně promýšlím. Ty karbanátky jsou jednoduché, levné a opravdu dobré, křehké. Na klasických ze dvou druhý masa si rozhodně tolik nepochutnám.

0/0
11.2.2012 16:39

visnery

Re: dobrota jako mladý hrášek

mam doma naklicovaci misku a jsem desne spokojena, krom mungo naklucuji i adzuki, hrasek, cocku, proste cokoliv :)

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1420

0/0
10.2.2012 13:13

opportunity

Re: dobrota jako mladý hrášek

Nikdy se mi to moc nechtělo dělat, raději si je koupím hotové, fakt dobrota!

0/0
12.2.2012 12:57

opportunity

To snad nemyslíte vážně...

Už dávno je tohle všechno v supermarketu, a kdo chtěl, tak už se seznámil. Zase nějaká barbína, co se včera probudila...

0/0
10.2.2012 8:40

Uphillman

Re: To snad nemyslíte vážně...

Já sleduju v televizi na programu FLN (Fine Living Network) pořad "Fed Up!". Je to něco neuvěřitelného. Paní tam učí dospělé lidi základy vaření, ale opravdu základy. A mnozí z nich například nikdy neviděli brokolici, neví jak uvařit brambory... Byla tam paní, která nevěděla co je to čočka. Bylo jí asi 35, měla děti... V Americe je holt možné všechno.

0/0
10.2.2012 10:16

orinka3

Re: To snad nemyslíte vážně...

na straně druhé nám zase stoupne sebevědomí, že bychom si mohli v USA rovnou otevřít restauraci a získat bohatou klientelu;-D

0/0
10.2.2012 11:35

síma25

Re: To snad nemyslíte vážně...

Já nedovedu pochopit, jak se na to někdo při smyslech může dívat. Co je zábavného na tom, že někdo neumí vařit? Bylo by mi líto času.

0/0
10.2.2012 12:09

opportunity

Re: To snad nemyslíte vážně...

R^ právě to jsm měla na mysli, ale u nás se tím bohužel taky spousta lidí "proslavila"

0/0
12.2.2012 12:59

visnery

Re: To snad nemyslíte vážně...

Vcera jsem hovorila na hodine sportu s jednou zenskou a ta vcera mela podruhe v zivote lososa. Zdalo se mi to jako ze scifi filmu, ale asi to tak je a lide opravdu mnoho veci neznaji :)

0/0
10.2.2012 13:14

Uphillman

.

Batáty jsou sladké, nic moc. Zlaté klasické brambory... Pěstovali jsme to na zahrádce, vyroste z toho dva metry vysoký stvol, pripomíná to slunečnici. Zajímavé je, jak vytrvalá ta rostlina je. Stačilo zapomenout v hlíně malou hlízu a na jaře vyrostla další "slunečnice".

Kaki kdysi přinesla známá z Itálie, docela dobré. Vypadalo to sice jako by to už někomu prošlo traktem, ale prý to tak má vypadat. Zbírají to tam prý až je to tak přezrálé, že by člověk řekl, že už je to zkažené. Tehdy je to prý to pravé Kaki. :) Ty "nedozrálé" které se prodávají tady v márketech jsem nezkoušel.

0/0
10.2.2012 3:58

Uphillman

Re: .

Zbírají -> Sbírají

0/0
10.2.2012 4:00

orinka3

Re: .

To se mi nezdá, u nás že by něco takového vyrostlo? Že ty sis to popletl s topinambury....rostliny jsou vysoké a kvetou žlutě. Kaki mi nechutná, po dozrání je mdlé a bez chuti, nedozrálé zas trpké. Važme si našeho ovoce i zeleniny, pro zajímavost je dobré ochutnat, abychom se ještě vrátili k hruškám a mrkvičce;-D

+3/0
10.2.2012 6:38

opportunity

Re: .

R^

0/0
10.2.2012 8:38

Hroznej puberťák

Re: .

Zrovna topinambur jsem chtěl zmínit, a někdo, kdo vstává moc brzo si mě předběhne ;-D

0/0
10.2.2012 8:41

orinka3

Re: .

tak už se nezlob, já ti dám příště přednost;-D Topinambury u nás rostou pod názvem židovské brambory a zatím se mi nepovedlo je koupit, pěstovat je nemám kde. Jako děti jsme je šťouraly po dětmi zplanělými rostlinami, samozřejmě jsme skoro nic nevyšťourali - údajně je to výborné pro lidi s cukrovkou (zatím nevedu), ale i tak bych to ráda ochutnala. Za sebe ale velmi doporučuji černý kořen, kdo má zahrádku, už by měl chystat výsev, jde to už v únoru.

0/0
10.2.2012 9:53

orinka3

Re: .

co mi to vyšlo za blbost?! Šťouraly pod zplanělými, přece.....:-)

0/0
10.2.2012 9:55

Hroznej puberťák

Re: .

Topinambury jsme dostali od známých, tyhle věci se málokdy kupují. No, zahrádku sice mám, ale teď abych si na výsev vzal sbíječku ;-D Musím ještě rozmyslet, co vlastně letos dáme, zahrádka je bohužel docela pidi.

0/0
10.2.2012 10:02

honda_mrkos_pajdusakova

Re: .

Hele, jak dlouho tu zahrádku už máš?

0/0
10.2.2012 11:15

Hroznej puberťák

Re: .

Pár let, proč?

0/0
10.2.2012 11:55

honda_mrkos_pajdusakova

Re: .

Že tě to pěstování furt drží. Po pár letech jsem zjistila, že vypěstovat opravdu dobrou zeleninu (tj. mrkev větší 3 cm, kedluben, z něhož nejde vyrobit židle, česnek, kterej nemusím v záhoně hledat s lupou, ředkvičky, které se nemusí jednotit a přesto mají v průměru aspoň 2 cm, a brambory, které i bez okopávání mají na rostlině víc jak jednu prťavou hlízu) je úplně strašidelnej vopruz. Teď už se specializuju jen na jabka, meruńky (prostě vše, co roste samo na stromě) a jahody na fólii, který jsou v podstatě bez práce. A občas rajče v květináči a nějaký bylinky (pozor, nikdy ne do záhonu, pouze na okno!). Prostě na pravidelnou údržbu zeleninovýho záhonu fakt nemám čas (nebo to správný nadšení jít ještě v noci okopávat, plejt, jednotit a zalejvat.)

0/0
10.2.2012 12:56

Hroznej puberťák

Re: .

Já se s tím nijak zvlášť nemažu. Mrkev se mi daří vcelku sama, na kedlubny kašlu, ty mi nešly, česnek už vůbec ne, to je vyšší dívčí, bohužel. Ředkvičky mi taky jdou samy, brambory už jsem psal, že neřeším, ty se nevyplatěj. Takže do záhonů peru tu mrkev, řekvičky, hrášek (čím víc, tím líp), když mi to nesežerou slimáci tak salát, samozřejmě rajčata (mám 16 tyčí, tak aby byly plně obsazené), dost se mi dařily třeba cukety. Plus sem tam nějaký pokus vedle, co se zrovna namane a na co zbyde místo. Moc mi na zahradě nejdou jahody, ty mám spíš doma na terase v truhlících, kde jsou pak i ty bylinky, dalších pár salátů a většinou i pár stromečku cherry rajčat, aby byly po ruce, když se nedostanu na zahradu. Jinak na zahradě je ještě meruňka, ostružiny, hruška (nefunkční) a jabloň (slušná). Údržba je taková nárazová a zalejvání taky, páč to mám zhruba 10km od baráku, takže to beru cestou na výletech na kole apod.

0/0
10.2.2012 13:50

honda_mrkos_pajdusakova

Re: .

Tak to jseš dost podobnej zelinář jako já... ;-D jen ty redkvičky mi se...ou, že se musej jednotit. A i když mi něco nějakou náhodou vyrostlo, tak mi to stejně sežrali slintáci. Na jahody kupodivu nejdou, asi je jim na tý černý fólii moc horko.

Jo, na maliny a ostružiny jsem zapomněla, to taky roste samo. A rybíz. A loni jsem zasadila nashi, tak jsem zvědavá, jestli to půjde. Normální hrušky už nejdou skoro nikde, protože všude rostou spousty thújí a vono to spolu sdílí nějakýho parazita, co na thúji přezimuje, a všechny hrušně to pak hubí...

Plánuju zasadit taky rakytník a oranžovou jeřabinu, tak uvidím.

0/0
10.2.2012 13:58

Hroznej puberťák

Re: .

Jináč tak před 15 lety jsem měl představu, že tohle nikdy dělat nebudu, že to prostě všechno bude v pohodě ke koupi, ale vzhledem k stále otřesnější kvalitě v krámech, kde prodává především šílený odpad, už se pomalu chystám, že si snad jednou pořídím i pole, traktor, ovce a já nevím co ještě, abych měl rozumné jídlo :-)

0/0
10.2.2012 13:53

honda_mrkos_pajdusakova

Re: .

Jo, jo, ovce a slepice a oslíka mám naplánováno na důchod... :-)

0/0
10.2.2012 14:00

orinka3

Re: .

malá zahrádka chce hodně promýšlet, mně se vyplatilo dávat po bramborách třeba předpěstovaný pórek, kadeřávek,pekingské zelí...ten černý kořen ale zabere záhon prakticky na celý rok.

0/0
10.2.2012 11:30

Hroznej puberťák

Re: .

Tak na brambory fakt rozlohu nemám, ty kupuju od těch, kdo ji mají :-)

0/0
10.2.2012 11:56

Uphillman

Re: .

aaajaj, no jo, já totiž doteď myslel, že topinambur a batát je jedno a to samé, a ono není! Díky za upozornění! Tak to beru zpět, topinambury jsme pěstovali, ne batáty.

0/0
10.2.2012 10:01

orinka3

Re: .

já si hned říkala, co to doopravdy bude;-) - docela bych si dala topinambur s máslem.

0/0
10.2.2012 11:32







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.