Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čtyři polévky pro zahřátí podle populárních českých kuchařek

Zima už konečně ukazuje svou chladnější tvář, a tak je nejvyšší čas vytáhnout z kredence ten největší hrnec a navařit kotel poctivé domácí polévky, která zahřeje i nasytí po víkendové procházce. Inspirujte se u autorek oblíbených kuchařských knih Jitky Rákosníkové, Hanky Zemanové, Markéty Hrubešové nebo Hany Michopulu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Jean-Luc Picard

tak jsem se inspiroval co nemusím a jdu vařit bramboračku

Sušené biohouby jsem si sám nazbíral, kobzale jsou z kamarádčiny zahrádky a ostatní zelenina z té mé.

A myslím, že si pošmáknu mnohem více ;-)

Z českých polévek na zahřátí bych rád pár vyjmenoval: dršťková, gulášová, fazolová, čočková, hrachovka, zelňačka, bramboračka, skvělý silný kaldoun, jednoduchá slepičí se zeleninkou (možno i s játrovými knedlíčky), kulajda, hovězí vývar se zeleninkou a zavářkou, zabijačková, prdelačka, uzená s kroupami, česnečka, rybí, květáková ....

Já myslím, že by se pár těch našich dobrých a ověřených našlo. Ale co dělat když dnes píše kuchařky každý a hlavně světově.

+3/0
21.1.2012 12:14

Gustav Nečas

Re: tak jsem se inspiroval co nemusím a jdu vařit bramboračku

Uff, dík za inspiraci, ale teď nevím kterou dříve ;-D

0/0
21.1.2012 19:41

fitzie

Hrubešová je známá svou lásko k vaření

a do polívky sype Vegetu? Hm... :-/

0/0
15.1.2012 8:14

radnice

Re: Hrubešová je známá svou lásko k vaření

Kde je tím známá ??? Já ji viděl jednou náhodou v TV v nějakém pořadu, kde se vařilo a působila tam jak hrábě v cadillacu.

+2/0
15.1.2012 9:38

orinka3

Re: Hrubešová je známá svou lásko k vaření

ono je to takové...divné. Dřív musela kuchařka něco v kuchyni dokázat, a to trvalo leta, než si sebevědomě pomyslila, že něco umí. Rettigová, Břízová, Úlehlová-Tilschová, Brabec....ti, když vydali kuchařku, tak se o ni mohl začátečník spolehlivě opřít. Dnes vydává "svou" kuchařku kdekdo. Hlavně VIP hvězdy, které sice ani neumí zasmažit polívku;-D, ale po cestách světem ochutnaly kde co a snaží se nám namluvit, že dovedou vařit. Možná pro dva, občas, když není čas jít na večeři do restoránu -  ale chtěla bych je vidět vařit denně pro rodinu;-D;-D.

0/0
15.1.2012 11:59

radnice

Re: Hrubešová je známá svou lásko k vaření

Dneska je super kuchař každý. Nejlepší je, když jsou "specializovaní". Třeba pipinka, která se dostala do finále České miss a pro své slabší IQ musí studovat soukromou školu (samozřejmě obor mediální komunikace nebo tak podobně), řekne, že se ona umí dobře asijskou kuchyni, na ni že je specialistka. Nějak jí ovšem nedochází, že mezi kuchyněmi národů Asie jsou takové rozdíly, jako mezi českou a zimbabwskou kuchyní. No a další klasický příklad je, když muž "celebrita" tvrdí, že on se specializuje v kuchyni na úpravu masa. Třeba na steaky, nebo ... steaky  nebo ... steaky... Že úprava masa je i svíčková nebo guláš, to mu nedochází. On umí jen rozpálit americký gril a hodit tam předraženou flákotu typu bizoního steaku a tím jeho gastronomický rozhled končí. Bohužel majitel půjčovny snowboardů ve svém pořadu na Nově tyhle styly vaření jen podporuje :(

0/0
15.1.2012 18:41

al-adin

To ne

Potěš koště. Za takové recepty hned trestní oznámení za obecné ohrožení.

0/0
14.1.2012 23:52

Kudrnáčekabc

"Kuchařky" - ???

Těmto "kuchařkám" bych se nechtěl jako strávník přiblížit ani na 100 metrů! Nejsou to náhodou objednané recepty od nějakých vegetariánských  bláznivků ?

0/0
14.1.2012 22:37

B-25

Re:

To už byly lepší kuchařky z jídelny ZŠ - než zmíněné "hvězdy"....Rv

0/0
14.1.2012 22:48

B-25

Mno..nevím, nevím

ale krásně mě zahřála (a nasytila) poctivá kyselica s klobáskou... R^ Loni v zimě na Pustevnách.

0/0
14.1.2012 21:57

opportunity

Nejaká chyba v nadpisu

Podle populárních českých kuchařek???8-o8-o8-o

+4/0
14.1.2012 21:34

radnice

Re: Nejaká chyba v nadpisu

Taky bych rád věděl, kde vzali to, že jsou populární. Třeba Michopulu a Rákosníková jsou mediálně známé v souvislosti s vařením, ale ty dvě další ...

0/0
15.1.2012 9:39

KdysiBedlam

hmm

Co to je spanda?!:-/

0/0
14.1.2012 21:20

opportunity

Re: hmm

Špalda - druh pšenice, je to IN.

0/0
14.1.2012 21:31

orinka3

Re: hmm

"in" z ní udělali až dnes. Je to naopak prastará až historická pšenice, kterou konzumovali kdysi dávno naši předkové. Ale neodsuzuj, když jsi nezkusil. Píšu níž, že to napsané vypadá strašně, chce to odhodit předsudek, že jíš zrní. Namoč předem jako luštěninu, druhý dne vyměň vodu a normálně uvař do měkka. A přidej do zeleninové polévky, je to milé překvapení. Z takto upraveného zrní - i normální pšenice ze zdravé výživy - se dají dělat chutné karbanátky, dá se tam k rozemleté vajíčko, strouhaný sýr, můžeš uzeninu nebo mleté maso...;-)

0/0
15.1.2012 7:18

opportunity

Re: hmm

Zkoušela jsem kde co, ale zrní prostě nechám slepicím.

0/0
15.1.2012 13:11

orinka3

Re: hmm

a zkusilas je nebo rovnou zavrhla? Za pokus to vážně stojí.;-)

0/0
15.1.2012 17:04

wrah

Re: hmm

Rozhodně bych nezkoušel dělat karbanátky ze zrní. Ale lze k masu nějaké přidat. Ostatně do masové náplně plněných paprik také přidáváte rýži že? A je to výborné že? A co třeba takový šoulet? Prosté, ale velmi chutné jídlo.

0/0
15.1.2012 19:09

Jean_jack

opravdu...nechutné

nechápu proč zdůrazňují autorky BIO potraviny... že by.. demence? Slušný člověk by napsal ingredience a použil by přídomek, já osobně používám BIO potraviny, nicméně takovéhle recepty mě dohánějí k.. chození na toaletu a vyblití...!!

+3/0
14.1.2012 20:39

radnice

Re: opravdu...nechutné

Protože autorka je zaprvé placena firmou Sonnentor a zadruhé je sto let za opicemi a zjevně neví, kam celý projekt bio došel. Do jak absurdních konců.

0/0
15.1.2012 9:41

as400

Fuj

Jedna ,,polévka" lepší než druhá.  Nazval bych to tím nejepším, co dokáže globalizace nabídnout. Telecí nebo kuřecí vývar v prášku (hahaha, to si ale opravdu pochutnáme), tyminán SONNENTOR (mimochodem SONNENTOR je obchodní značka, takže tenhle článek klidně zařaďte do kategorie placená reklama!!!), kozí sýr St. Pierre, to samé. Vrcholem je příprava jater na knedlířky v mixéru. Každý normální kuchař ví, že játra na knedlíčky se musí naškrábat nožem, aby se oddělily tuhé části. Jenom idiot a nebo závodka játra do knedlíčků namixuje.

Redakce, redakce. Zaměstnejte prosím někoho, kdo vaření rozumí, nebo ho má alespoň rád a ne ty rychlokvašky, kteří si na redaktory hrají a zveřejňují kdejakou pitomost.

+4/0
14.1.2012 20:10

chrobaktruhlik

nevím

jak kuchařka ale Markétka je hezká holka !! ;-)

0/0
14.1.2012 19:35

fikin

Haute Gastronomie...

Holky a kluci!

To jsou bláboly, co?   Až budu shánět bílé fazolky, strakaté fazolky, kaštanová jádra, houby shii-take, kozí sýr St.Pierre....tak se zahřeji tak, že už žádnou polévku pro zahřátí nebudu potřebovat!

Kdo má zájem, zdarma pošlu recepty na polévky z toho co nám roste a běhá po českých zahrádkách....

Čus.Jirka.;-D

+3/0
14.1.2012 18:57

hermína

Re: Haute Gastronomie...

kaštany mám náhodou v lednici (v horkých létech dozrávají i u nás) a zbytek je běžná součást našich zahrádek, teda pokud máte kozu, jen shii-take bych nahradila třeba václavkou, ty zrovna rostou.

jo a ten St. Pierre je česká farma s vynikajícími sýry

0/0
14.1.2012 20:30

DlouhousekLihoslav

vytky spravneho snoba

co rad kritizuje gastro clanky

toskanska polevka a plechovka loupanych rajcat ? babicaaaaaaaaaa

kastany a shiitake ? babicaaaaaaaaaaaaaaaaa

cibulacka a sojova smetana ci ghi ? babicaaaaaaaaaaaaaaaa

zamenitelnost sherry za martini ? babicaaaaaaaaaaaaaa :a pak se bude hned citil lepe a jak to vsem natrel, recepty zajimave, ale pritahuje mne testovat jen ten posledni

+2/0
14.1.2012 17:56

valoe

Re: vytky spravneho snoba

Jen nevar nudle v polevce a nedelej vyvar z kureciho masa.

0/0
14.1.2012 19:05

opportunity

Re: vytky spravneho snoba

R^;-D

0/0
14.1.2012 21:32

DlouhousekLihoslav

Re: vytky spravneho snoba

z dovolenim v kuchyni si budu delat co chci a zadny internetovy zvanil mi nebude urcovat co se podle nej ma ci nema (coz nemeni nic na tom ze napriklad kureci na polevky neuzivam)

0/0
15.1.2012 21:11

valoe

Re: vytky spravneho snoba

Jses jednicka!

0/0
16.1.2012 4:50

cakekake

Doporučuji

všechny tyto "poctivé" polévky ještě zakápnout troškou tofu rozpuštěným v sojovém mléce, aby to šlo lépe zpátky

+1/0
14.1.2012 17:56

radnice

Re: Doporučuji

A pořádně kousat aby to jedlíkovi nevyrazilo při zpětném chodu zuby ;-D

+2/0
14.1.2012 19:20

White Flag

Biocibule

Co je to biocibule???

0/0
14.1.2012 15:56

radnice

Re: Biocibule

To je supermarketu taková ta ohnilá za dvojnásobek ceny normální.

+2/0
14.1.2012 16:42

White Flag

Re: Biocibule

Výborně,ale můžu si tam dát cibuli ze svojí zahrady ,i když není "Bio"??:-P

0/0
14.1.2012 16:44

radnice

Re: Biocibule

Nemůžete, protože nemáte schválení komisaři EU a certifikaci Bio.Nesmíte hnojit umělými hnojivy, v dosahu nesmí být ani jiné pole, těmito hnojivy hnojené. Na druhou stranu certifikátu nic nebrání v tom případě, že máte pole v oblasti spadu z komínů chemičky nebo těsně vedle mezinárodní silnice nebo dálnice. Ne, z vlastní zahrádky ne v žádném případě, to není Bio, protože občas stříkáte proti škůdcům neschválenými postřiky.

+2/0
14.1.2012 17:08

ErikM

Re: Biocibule

ale s bio zas nebudete mít jako chlap hromadu ženských hormonů a naopak

0/0
14.1.2012 19:00

radnice

Re: Biocibule

To je velký omyl. Problémy s hormony jsou především ve vodě, která teče z čističek. A touzalévá biozemědělec, stejně jako ten nebio. V hnojivech a postřicích, kterými se bio a nebio především liší, žádné hormony nejsou.

0/0
14.1.2012 19:19

ErikM

Re: Biocibule

nemusí to být hnojiva přímo s hormony, v prům. hnojevech jsou i jiné látky které narušují hormonální systém, nebo v organismu fungují podobně jako hormony

0/0
14.1.2012 19:34

ErikM

Re: Biocibule

o pesticidech nemluvě

0/0
14.1.2012 20:06

radnice

Re: Biocibule

No jejich množství je ovšem mizivé oproti tomu, když se zalévá vodou z řek a potoků. Antikoncepční medikamenty, jejichž složky odcházejí s ženskou močí do kanalizace totiž dnešní technologie čističek nedokáže odbourat.

+2/0
14.1.2012 20:54

hermína

Re: Biocibule

nooo, zrovna cibule se pžíliš nehnojí, nepotřebuje postřiky ani při pěstování ani při skladování. takže je bio skoro každá ;-D. jen ta s nápisem je drahá ;-D

0/0
14.1.2012 20:32

Huffnagellův duch

Hnus velebnosti,

jdu blejt. A jestli je Hrubešová kuchařka, tak už ničemu nerozumím...RvRvRv

+1/0
14.1.2012 15:30

radnice

Re: Hnus velebnosti,

Pěkné je, že v úvodu je něco o "poctivých polívkách" - základem je u ní vývar z prášku :-(

0/0
14.1.2012 16:42

Bereniké

Jasně, doma mám běžně 200 g kaštanů

Kuchařka pro vytížené ženy - a přidat 200 g kaštanů. Ony se asi uvaří nebo upečou a hlavně oloupou samy, že jo. Hrubešová by se měla zabývat svojí profesí a ne kafrat do vaření.

0/0
14.1.2012 15:06

Huffnagellův duch

Re: Jasně, doma mám běžně 200 g kaštanů

R^ Já kastany vařím každé ráno do zásoby, kdybych náhodou na iDnes objevil úúúžasný recept, kde je budu potřebovat. Ty ne?

+1/0
14.1.2012 15:31

Ubaram

Re: Jasně, doma mám běžně 200 g kaštanů

Obávám že se na "svoji profesi" už je trochu mimo ligu, pokud tedy nepojede točit do Německa s Helmuty...

0/0
14.1.2012 17:20

hňup

no jo, český kuchařky

a toskánská polívka....a bramboračku, prdelačku, ančku hladkou či houbovou, tu znáte, český kuchařky ?  nebo hrachovou, fazolovou či cibulačku ? a dobrou hovězí či kuřecí ?

+7/0
14.1.2012 13:41

opportunity

Re: no jo, český kuchařky

Zítra vařím slepičí. Na tu sílu žádné kuře nemá.

0/0
14.1.2012 21:37

B-25

Re: no jo, český kuchařky

Máš rechtR^

0/0
14.1.2012 21:49

2Mac7

z českých kuchařek

jsem čekala české polévky

+4/0
14.1.2012 12:17







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.