Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chcete shodit vánoční kila? Dejte si salát nebo těstoviny

Není bramborový salát jako bramborový salát. Ten, který jste si nakládali na Štědrý den k porci obalovaného kapra, už možná nebudete chtít celý rok vidět. Pokud se po svátcích cítíte těžce a bojíte se postavit na váhu, zkuste třeba lehký bramborový salát, těstoviny s rajčaty a brusinkami nebo lososové placičky se salátem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

dzji

Brusinky ke každému jídlu?

Oni je mají v některém řetězci v akci a potřebujou vyprodat, nebo proč?

+1/0
8.1.2012 17:39

Miky83

Recept je jednoduchý

Nežrat;-)

0/0
7.1.2012 19:10

Profesionalka

Re: Recept je jednoduchý

Když už máš potřebu radit druhým, tak neraď blbě ;-€;-€Pokud nebudeš jíst, tak přibereš !!!!

+1/0
7.1.2012 22:24

sport_is_my_life

Re: Recept je jednoduchý

Napsal NEŽRAT a ne NEJÍST ;-) Mezi těmito slovy je obrovský rozdíl

+2/0
7.1.2012 22:34

TristanTzara

Re: Recept je jednoduchý

Když nejíš (nepřijímáš žádnou energii), nemůžeš přibrat.

0/0
7.1.2012 22:54

ivoš

Re: Recept je jednoduchý

Jenže při dnešní úrovni školství nějaký zákon o zachování energie leckomu nic neříká.

0/0
8.1.2012 14:36

net.Xtreme proti diskriminaci

Re: Recept je jednoduchý

To budeš asi jediný ve vesmíru, kdo nejí obyčejně hubne...

0/0
7.1.2012 23:35

Toranoko

Re: Recept je jednoduchý

to je zajimave, ze vzdycky, kdyz jsem drzela pust (z duvodu detoxikace, ne hubnuti), sla kila dolu - jak to delate, ze pribirate, kdyz nejite ? Mozna by to byl recept na hladomory ;-D

0/0
8.1.2012 22:17

fitzie

Re: Recept je jednoduchý

kdo má správně vycvičený metabolismus, tak vydrží i hladovku. já jsem v těhotenství byla od 8. týdne až do půlky 6. měsíce na misce zeleninového salátu a půlce rohlíku denně. cokoliv jiného jsem nebyla schopna pozřít, nechodila jsem ani nekupovat, nemohla jsem vidět jídlo. v tom šestém měsíci jsem byla na předtěhotenské váze. přesně. pak jsem začala normálně jíst a váha vystřelila nahoru tempem 1kg/1 týden.

0/0
8.1.2012 23:31

hermína

po 100g těstovin na osobu

rozhodně někdo zhubne. Měly by si to vyzkoušet redaktorky. a Prosím fotku před a po měsíci takové dietky ;-D

+2/0
7.1.2012 16:15

TristanTzara

Re: po 100g těstovin na osobu

A proč ne? 100g těstovin má tak zhruba 1500kj (střílim od boku) a to neni nic extrémního.

0/0
7.1.2012 22:57

net.Xtreme proti diskriminaci

Re: po 100g těstovin na osobu

Přesně, já bych se bál, že to je moc málo energie...

0/0
7.1.2012 23:34

skoda-lasky

Re: po 100g těstovin na osobu

Jak pro koho. Pro ženu se sedavým zaměstnáním je 1500 KJ jen v příloze k obědu dost, když má za den sníst tak 5000.

0/0
8.1.2012 12:32

sport_is_my_life

Re: po 100g těstovin na osobu

Na netu jsem si spočetla bazální metabolismus (množství energetického

příjmu potřebné pro zachování základních životních funkcí) pro 40letou ženu, 168cm vysokou a 65kg vážící s nulovým pohybem. Vyšlo mi cca 5900kJ/den. Pod tuto hodnotu by jít neměla, takže příjmem 5000kJ by si zadělávala minimálně na problémy s metabolismem.

0/0
8.1.2012 21:26

skoda-lasky

Re: po 100g těstovin na osobu

To je pravda, jenže každou předchozí dietou se metabolismus zpomaluje., a tudíž pro nastartování diety je třeba většinou jít níže, až k těm 5000.

0/0
8.1.2012 21:35

sport_is_my_life

Re: po 100g těstovin na osobu

A nebo překousnout, že člověk trochu přibere, začít jíst normálně, dát si metabolismus dokupy a pak hubnout i při podstatně vyšším příjmu.

0/0
8.1.2012 21:46

P-a

Re: po 100g těstovin na osobu

tak tak...bohuzel tohle vetsina zenskych nevydrzi a drzi se "osvedcenych" 5tis kJ - stejne by me zajimalo, kterej chytrak to vymyslel...ja sedim v kancelari 5 dni v tydnu 8,5hod na prdeli, sportuju 3-4x tydne, snazim se hodne chodit a mam vyzkouseno ze hubnu s prijmem kolem 7-7500kJ..

0/0
8.1.2012 22:00

sport_is_my_life

Re: po 100g těstovin na osobu

No já jsme si prošla anorexií, pak jsem samozřejmě přibrala, ale naučila jsem se dostatečně jíst a vyživila jsem si tělo tak, že teď hubnu při 8-9tis kJ. Pravda, jsem 3x do týdne v posilovně a běhám a snažím se co můžu vynechávat MHD, ale jinak sedím na zadku (škola + rýsování, počítání, seminárky do školy, ... ). Nejedící spolužačky mě obviňují, že trpím bulimií - prý jinak není možný, abych jedla co 2,5 hodiny a nepřibírala.

0/0
8.1.2012 22:07

domácí zvíře

Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Brambory, bílé těstoviny, cukr - sacharidy s vysokým glykemickým indexem.

Jogurt, okurka, zeleninový salát - ochlazující, zpomaluje metabolismus - nevhodné v zimě.

Pokud chcete zhubnout, jezte celozrnné, ideálně bezlepkové obilniny (rýže, pohanka, jáhly, quinoa) s tepelně upravenou zeleninou (nejlépe takovou, která je přirozeně trvanlivá - cibule, pórek, česnek, kořenová zelenina, zelí), a libové maso. Vhodné jsou také polévky, vývary.

0/0
7.1.2012 14:40

Lena N.

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Tak každý si asi musí vybrat něco, čím se bude řídit. To co říkáš, doporučuje tuším čínská medicína a je to určitě zdravé, jenže z hlediska sacharidů a glykemického indexu nic moc. Tudíž opravdu nevím, jestli se s hromadou rýže a třeba ještě s vařeným hráškem dá zhubnout..

0/0
7.1.2012 15:28

Cimrwoman

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Domácí zvíře má naprostou pravdu. Nezáleží až tak na tom, jestli to souvisí s čínskou medicínou nebo ne. Zeleninový salát je v zimě nevhodný tak či tak, zchlazuje - stejně jako např. tropické ovoce, které se u nás bohužel mylně doporučuje jako prevence chřipky a nachlazení v zimním odbobí. Je potřeba si uvědomit, že nadváha je projevem nemoci a pokud chci začít hubnout, musím dostat své tělo do rovnováhy, úplně nejprve do acidobazické. Většina zde doporučených ingrediencí je totiž kyselinotvorná, což jde úplně proti tomu, čeho chceme dosáhnout. Bez rovnováhy kyselin a zásad není dobrého metabolismu, bez metabolismu není hubnutí. Berme to tedy tak, že redaktor měl v archivu hezký obrázek, spojilo se mu to v hlavě s novoročním předsevzetím a vyšlo z toho takové pěkné klišé. ;-) Je přece fajn, že už můžeme k myšlení používat vlastní hlavu a nemusíme brát za neotřesitelnou pravdu každý článek v novinách, jako tomu bylo v minulém století ;-)

0/0
7.1.2012 20:38

Jajajajajajajja

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Mate nejake relevantni zdroje o tom acidobazickem nesmyslu? ph krve je regulovano velice peclive mechanizmi ktere z potravou moc spolecneho nemaji. Pokud by se vam to povedlo, ste na pokraji smrti.

Taky by me zajimalo jakym presne mechanizmem spomaluje ovoce metabolizmus. Je totiz docela znama vec ze cukry (a hlavne fruktoza) stimuluji termogenezi - tedy metabolizmus

http://www.ajcn.org/content/58/5/766S.short

http://ajpendo.physiology.org/content/250/6/E718.short

http://www.ajcn.org/content/49/4/667.short

0/0
7.1.2012 22:39

Lena N.

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Dobře a co je tedy podle vás vhodnější na večeři, když chce člověk zhubnout - kyselinotvorný steak a ochlazující okurkový salát anebo pohanka s mrkví??? Nějak se mi nechce věřit, že by po tom druhém někdo hubnul, i když to není ochlazující??? Nebo máte vlastní jinou zkušenost?

0/0
7.1.2012 22:49

opportunity

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Po pohace s mrkví bych zhubla určitě ;-D

0/0
7.1.2012 23:22

DahliaPinata

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Myslím, že pohanka s mrkví by byla brzy zpět mezi námi... pokud by se mi vůbec podařilo něco takového pozřít.

0/0
8.1.2012 12:01

Jxyz

Re: Jako vtip dobrý, ale jako dieta?

Ja bych hlavne po pohance s mrkvi mela za chvili vlci hlad a musela bych se jeste necim dorazit :-)

0/0
8.1.2012 8:08

skoda-lasky

tomu říkám dieta

Takže 400 g těstovin pro 4 lidi, to je 100 gramů na osobu. Tomu tedy říkám dieta.:-/

+1/0
7.1.2012 12:54

stockno

Re: tomu říkám dieta

a to se ti zdá moc, anebo málo???

0/0
7.1.2012 15:56

hermína

Re: tomu říkám dieta

to je o 100g těstovin na osbu víc, než je při dietě vhodné ;-D

0/0
7.1.2012 16:16

skoda-lasky

Re: tomu říkám dieta

Pro ženu snažící se shodit zhruba dvakrát tolik, než by sníst měla. Nemluvě o nevhodné skladbě toho jídla.

0/0
7.1.2012 20:05

l.z.s

Jídlo podle prvního receptu musí být pěknej hnus!

Vařený brambory, čerstvá okurka a jogurt, citron, jabl. šťáva... To by mě zajímalo, jestli si to redaktorka zkusila udělat a sníst, když o tom píše.

Další recepty jsem pro jistotu už ani nečetla...

0/0
7.1.2012 11:19

stockno

Re: Jídlo podle prvního receptu musí být pěknej hnus!

A ty jak víš, že je to hnus?? Ty si ten recept zkusila??

+2/0
7.1.2012 15:58

DahliaPinata

Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

jaký je rozdíl mezi "zdravými" stále dokola propagovanými těstovinami a "nezdravým" knedlíkem? Obojí se vyrábí ze stejných surovin, v těstovinách je dokonce víc vajec než v knedlíku. Ten kousek kvasnic, popřípadě prášek do pečiva, přece nemůže dělat žádný velký rozdíl v kalorické hodnotě?

0/0
7.1.2012 9:40

_m-

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Nevím já knedlíky nerada, tak mi to nevadí. Ale pokud vím, tak v knedlíkách má být i mléko.

Nevím jak to vypadá s kalorickými tabulkami, ale kolik knedlíků sníš k obědu? A k čemu? Možná, že kdybys snědla jedno kolečko (což odpovídá jedné porci těstovin), bez omáčky, ale zato se zeleninou, tak by to nevadilo:-)

0/0
7.1.2012 10:20

Bereniké

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Do knedlíků jsem nikdy mléko nedávala. Klasické knedlíky se navíc dělají z hrubé mouky, která je zdravější než hladká, má v sobě víc živin. Teda aspoň podle tabulek. Mouka v knedlících určitě váží méně, než mouka v porci těstovin. Když se ke knedlíkům dá hromada zelí nebo špenátu plus kus libového masa, je to určitě zdravější, než jen těstoviny s rajčaty.

0/0
7.1.2012 12:22

_m-

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Opakuju - k jednomu kolečku knedlíku, nanejvýš dvěma (ale hodně tenkým). To povoluje i klasická "nízkokalorická" dieta. Jenže - zůstaneš u toho jednoho kolečka?;-)

0/0
7.1.2012 13:18

Bereniké

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Ono je jedno, jestli se člověk přecpává těstovinami nebo knedlíky.

A na otázku přímá odpověď: ano, mně stačí dva knedlíky. Ale musí k tomu být hromada zeleniny.

0/0
7.1.2012 13:40

_m-

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Jakou zeleninu jíš ke knedlíkům? Zelí, špenát..... co ještě? Těstoviny můžeš s čímkoli - jako salát teplý i studený.

Ono by samozřejmě bylo možné udělat knedlíkový salát - jen to tak nějak nikoho nenapadne;-)

+1/0
7.1.2012 14:04

DahliaPinata

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Knedlíkový salát teda neeee... ale zbylé knedlíky opeču na sucho na pánvi, zaliju rozkvedlanými vejci s troškou mléka, lehce popepřím a podávám jako knedlíkovou omeletu s velkou miskou zeleninového salátu. Zase mi to vyjde tak na 2 kolečka knedlíku pro menší jedlíky a 3-4 kolečka pro mé sportovce, k tomu tak 1 velké nebo 2 malá vejce na osobu. Ani to mi nepřipadá nějak přehnaně kalorické. Samozřejmě něco jiného je knedlík se svíčkovou a smetanovou omáčkou... ale jak často tohle vaříte? Já tak 2x do roka ke slavnostním příležitostem.

0/0
7.1.2012 15:06

Bereniké

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Přesně tak, knedlíky maximálně jednou měsíčně a to ještě se zelím nebo špenátem, určitě se člověk častěji nacpe právě těstovinami, protože je to rychle připravené, narozdíl od domácích knedlíků.

0/0
7.1.2012 15:44

ivoš

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Tedy lidi...já si klidně dám k obědu těch knedlíků 6-8, ale za předpokladu, že mám odpovídající energetický výdej. Pokud ho nemám, tak prostě nemám hlad, teď v zimě si občas vystačím s jedním jídlem denně (+pivo, ale nijak moc). V létě - zahrádka, kolo, kosa, sekera, rýč a motyka -, tak to by tady odborníci padli na bok, co toho sním. Podotýkám, že mi je daleko přes 50 a vážím kolem 75 kg/182 cm výšky. A jsem s ohledem na věk zdravý.

0/0
8.1.2012 14:49

DahliaPinata

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Ani já knedlíky moc nerada, ale vařím je kvůli mladým, kteří je mají rádi a hodně sportují, tak potřebují doplnit kalorie. Ale stejně si myslím, že dvě kolečka knedlíku (víc stejně nesním) k hromadě špenátu nebo zelí (jen lehce zahuštěného, bez spousty zásmažky) a k tomu kousek libového masa, popřípadě segedín uvařený z libového masa, není nezdravější nebo horší než jakkoliv upravené těstoviny. A pokud jde o ty kvasnice...pokud vím, obsahují vitamín B a nic závadného na nich není.

0/0
7.1.2012 15:00

Lena N.

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Já ti to neobjasním, mám stejný názor, ale lidem to nevysvětlíš. Totéž platí o kuskusu, který je taky bůhvíproč považován za "zdravý" Rv

0/0
7.1.2012 11:02

skoda-lasky

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Já bych to viděla následovně - vejce nejsou tak nezdravé. Těstoviny jsou většinou vyráběny (tedy ty dobré) z tvrdé pšenice, která je zdravější než ta normální. Myslím, že když se člověk hlídá, tj. nesní těch těstovin kilo, sní jich méně než knedlíků. V knedlících je také droždí, tkeré nijak zvlášť zdravé není. A možná tím důvodem je i to, že těstoviny se (aspoň v Itálii) většinou jedí se zeleninou, rajčata plus něco dalšího, kdežto knedlíky s moučnou smetanovou omáčkou.

0/0
7.1.2012 12:57

Bereniké

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Proč by se musely jíst s moučnou smetanovou omáčkou? On někdo takový hnus vaří, tedy kromě hospod, kde šidí, jak se dá? Do svíčkové bych nikdy mouku na zahuštění nedala, když se udělá z velkého mnoství zeleniny, je hustá dost. Smetana do ní taky není nutná, stačí obyčejné mléko. A zahušťovat moukou omáčku k vepřovému, to taky přece není nutné.

0/0
7.1.2012 13:43

_m-

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

No, to záleží na chuti. Já zase než svíčkovou s mlíkem, tak raději jenom rozmixovanou zeleninovou omáčku. A mimochodem - ta mouka slouží nejen k nastavení ale i k zjemnění omáčky - nikdy nebudeš mít svíčkovou (se smetanou) tak hladkou, jako když do smetany rozmícháš malinko mouky.

Ale jak říkám, záleží na chuti.

+1/0
7.1.2012 14:02

hermína

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

lžíce mouky na 4 porce skoro nevadí. Svíčkovou s libovým hovězím dávám za příklad dobré,  zdravé a dietní zeleninové omáčky.

0/0
7.1.2012 16:28

skoda-lasky

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Ano, ale koprová, rajská? Guláš nebo ptáčci?

0/0
7.1.2012 20:07

hermína

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

guláš a ptáčci jsou naprosto dobře vyvážená jídla. libové maso, cibule, zelenina, koření. já nezahušťuji vůbec nebo jednou lžcí chlebové strouhanky. v ptáčcích si odpustím slaninu nebo párek a nahradím to šunkou. ta příloha je otázkou množství. já jím většinou maso bez přílohy nebo se zeleninovou přílohou.

rajskou nikdo neopraví, tu českou. ale lze udělat červenou omáčku z rajčat, cibule, vývaru a koření. nebo prostě boloňskou.

koprovku dělám občas manželovi a já si dám vařené hovězí - nejlepší mi přijde loupaná plec dlouho vařená pod bodem varu (dietní věc), vařenou kořenovou zeleninu a jeden brambor a zaleju to jednou malou naběračkou koprovky (mléko, vývar, kopr, lžíce mouky, lžíce másla).

největší problém jsou u omáčkovitých jídel přílohy, obtížně se snižuje počet knedlíků apod., aby si člověk pochutnal, snědl dost masa a hubnul. já je nahrazuju zeleninou, někdy to je odvážné.;-D

0/0
7.1.2012 20:15

skoda-lasky

Re: Může mi konečně někdo, kdo tomu rozumí, objasnit,

Díky za tipy, já se těmto jídlům raději vyhýbám, takže možná obměna na jídlo ne tak nezdravé by mohla být zajímavá. Teď ještě jestli by to snědl muž.:-)

0/0
8.1.2012 12:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.