Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Slavnostní večeře: kapr podle šéfkuchaře a vídeňský bramborový salát

Navzdory zabodlým kůstkám v krku, invazi lososů a dalších mořských specialit si český kapr s bramborovým salátem statečně hájí exkluzivitu na štědrovečerním stole.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Pickup Anddropoff

Ten vidensky bramborovy salat je asi jako nemecky, jenze

ilustracni foto je desive. Tak by nemel vypadat, nemelo by to tam plavat jako v polevce. Asi to nevaril sefkuchar nebo nekde na posledni chvilku splasili fotky neceho jineho, co vypada podivne?

0/0
28.12.2011 3:12

Homosalat

Proboha, dyť ten bramborovej salát vypadá jako polívka!

Fuj! Brrr... až jsem se z té představy oklepal hnusem. A kapra polovina Čechů nedá do úst, a to ani na vánoce ani nikdy jindy  v roce. Jen se zkuste zeptat ve svém okolí, kolik lidí se ošklíbne, že kapra by do huby nevzali. Mě nevyjímaje. Kuřecí, krůtí a vepřové řízky s pravým českým bramborovým salátem s majonézou to jistí , a ne že ne. Tyhlety vídeňské a kdovíjaké "speciality" si stračte laskavě za klobouk!  Rv;-O

+2/0
24.12.2011 21:07

Mouchard revival

Re: Proboha, dyť ten bramborovej salát vypadá jako polívka!

vůbec nevíš, co píšeš...

+2/0
25.12.2011 8:00

st.1

Re: Proboha, dyť ten bramborovej salát vypadá jako polívka!

tak,tak jedla jsem originál ve Vidni i s telecím řízkem a musím uznat byla to vynikající lahůdka !

0/0
25.12.2011 23:52

captain cook

Re: Proboha, dyť ten bramborovej salát vypadá jako polívka!

tenhle salat si predstavuje, ze jenom to jeho je jedine spravne vanocni jidlo. Klidne at se drzi ve svych mezich kdyz ho to bavi, ale at neprudi a neomezuje ostatni. Souhlasim, ze nevi co pise...asi proto, ze nic jineho nezna.

0/0
26.12.2011 8:06

Behoun

Re: Proboha, dyť ten bramborovej salát vypadá jako polívka!

v okoli neznam nikoho, kdo by kapra nejedl a neni vubec proc nad nim ohrnovat nos. Je to vyborna vec, s tim salatem ale s vam trochu souhlasim, nevypada nijak extra dobre.

0/0
26.12.2011 8:43

Minnetonka

Kapr po blatensku

u nás frčí tenhle recept: http://www.bizy-bee.com/holky/recepty/72-kapr-po-blatensku - není to smažené a přitom je to křupavé a chutná skvěle

0/0
24.12.2011 13:01

Bereniké

Re: Kapr po blatensku

Dělám podobně, akorát vynechám mléko, jen kapra hojně počesnekuju. Slaninu taky nedávám. Jednou jsme ho měli naloženého v česneku a nasoleného asi týden - a ten pak byl ;-D  Česnek byl snad uvnitř každé buňky. Ale nedělám ho na vánoce, na vánoce u nás jsou klasické řízky - vepřové i kuřecí. Ryby jíme poměrně často, takže je nepovažujeme za sváteční pokrm.

0/0
24.12.2011 14:56

Labia Majora Zemanová

Labia Majora Zemanova pro iDnes.cz

Sefkuchar at si dela klidne knedliky s vajickem, u nas se bude delat CESKY BRAMBOROVY SALAT !!!!!!

+4/0
24.12.2011 12:51

captain cook

Re: Labia Majora Zemanova pro iDnes.cz

nevim proc se tak jezis. Doma si klidne var co chces, ale necenzuruj co tu otisknou.

Neni vubec nic zavadneho na tom, ze se tu objevi i  jine recepty na bramborovy salat. Tech jsou tisice, tak proc byt omezeny a neprecist si, jak to delaji jinde?

My delame na vanoce bramborovy salat s majonezou podle babiccina receptu, ale behem roku davame prednost mnohem jednodussimu salatu balkanskemu s olivovym olejem. Soused zas dela na vanoce vyborny spanelsky bramborovy salat s majonezou, tunakem, olivami, vajickem a cibuli, nekdy i krevetami.

Vsechno je to zajimave a kazdemu podle jeho gusta!

+1/0
25.12.2011 9:14

aaiv

smažený kapr v 19.století

Nesmysl, recept na smaženého kapra mám i v kuchařce po prababičce , Hansgirgová z roku 1863, a to určitě není nejstarší kuchařka.

0/0
24.12.2011 12:23

chobot1976

Re: smažený kapr v 19.století

a rok 1863 není 19. století?

0/0
24.12.2011 12:29

Dr. Fe (21)

Ten šéfkuchař ví kulový !

1. Nejlepší vánoční ryba je prase - řízek bude z vepřové panenky popř. jiného vhodného vepřového

2. Nejlepší bramborovej salát je z brambor, okurkek, šunkovýho salámu, zálivka: ocet, sůl, cukr, kremžská hořčice, majonéza. Zálivky se dává tolik, aby se vstřebala, ne aby to plavalo jako polívka !

Dobrou chuť !

Má se ještě co učit, chlapec.

+1/0
24.12.2011 12:03

Duke._.Nukem

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

se snad aspon jeden den bez veproveho obejdes,ne...8-o.Co filety,co kulajda,nic...:-)

0/0
24.12.2011 12:10

Dr. Fe (21)

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

1. Neobejdu

2. Nic.

Ale je to samozřejmě subjektivní. Přeju Vám, ať ryba chutná.

0/0
24.12.2011 12:23

Duke._.Nukem

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

diky,budu mit morskou tresku,tobe taktez  ;-)

0/0
24.12.2011 12:25

captain cook

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

neni nad rozmanitost. U nas hlavni chod krevety -oloupane a zakapane citronem, babiccin klasicky bramborovy salat s domaci majonezou a soucasne servirovany pstruh peceny na masle s bylinkami, posypany mandlemi na masle lehce oprazenymi a balsamikove brambory (uvarene na loupacku, nakrajene na platky, promichane ve smesi makadamioveho oleje a balsamikoveho octa a zapecene).

Vanoce nestoji na kapru nebo rizku s brsalatem. Ty jsou predevsim o tom kdo se sejde u stolu a jaka je pohoda. Co je na stole je zalezitosti osobni chuti, fantazie, kucharske dovednosti a rozpoctu.

Kazdemu podle chuti a doufam, ze at byla volba jakakoliv, ze vam vsem chutnalo.

0/0
26.12.2011 7:52

captain cook

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

PS. ty krevety samozrejme opecene, nez se oloupou ;-)

0/0
26.12.2011 7:54

Petrik73

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

Do bramborovýho salátu salám? A takový prase chce někoho něco učit?

0/0
24.12.2011 12:44

Dr. Fe (21)

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

Opatrně s tím prasetem, nebo ti Ježíšek nic nepřinese. S tím salámem je to prostě dobrý, ale ty si radši papej něco přesně podle společenských zvyklostí, třebaže ti to nebude chutnat, hlavně abyses neshodil ;-)

0/0
24.12.2011 12:50

echeso

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

ale salám do salátu je opravdu prasečina..

0/0
24.12.2011 12:56

IfčaX

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

Ale jo, je to dobrý... ale vepřový řízek je spíš jídlo, když už člověka zrovna nic lepšího nenapadá, popř. když potřebuje něco nastudeno na cesty. A brsalát s uzeninou jídlo, co si  dá s rohlíkem v bufetu. Nic moc extra - a už vůbec ne slavnostního.

0/0
24.12.2011 14:16

1000101111001110

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

Z panenky nelze udělat slušný řízek, je vhodná spíše na minutky. Jako asi jediné vepřové lze udělat jako rare a je to v pořádku. Bramborový salát s uzeninou je nesmysl už z principu A patří do něj asi tak 3-4x více ingrediencí, než píšete.

.

Nicméně, každý to máme jinak. Takže dobrou chuť. :-)

0/0
24.12.2011 19:35

Pickup Anddropoff

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

Sunkovy salam, kremzska horcice? Prosim, to by stacilo...

0/0
28.12.2011 3:13

captain cook

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

podle me kvalitni sunkovy salam, ale lepe sunka jen do vlasskeho salatu, kremzka horcice jedine na parek, ale kdyz jim tato kombinace chutna, at si to uziji.

**********************************************

 Vesele "povanoci" a vsechno nejlepsi do Noveho roku tobe i rodine.:-)V

0/0
28.12.2011 3:38

Pickup Anddropoff

Re: Ten šéfkuchař ví kulový !

Vlassky salat a kvalitni salam ano, kremzka na parek je bozska, ale... jasne, je to jejich salat, stejne jako u Kroupu si davaji Junior do bramboroveho salatu.. ja vim.:-)

.........

Dik za prani, totez preji cele rodine, hlavne pani kapitanove, krasny novy rok, at se vydari jeste lepe nez tento:-)V

0/0
28.12.2011 3:48

Jiří Taškář

bramborový salát jako bramborová polívka ?

hnus !!!!!!!!!!§§§§§§§§§§§§§

0/0
24.12.2011 11:52

Bereniké

Rettigová žila v 18.-19. století!

Těžko mohla vydat kuchařku až v roce 1924. První vydání její kuchařky je z roku 1826.

Že já nešla studovat žurnalistiku, musela bych přímo perlit.

+1/0
24.12.2011 10:40

jupp

Re: Rettigová žila v 18.-19. století!

Datum narození:   /   datum úmrtí:

31.01. 1785   /   05.08.1845

0/0
24.12.2011 10:56

echeso

a ten vývar zeleninovej, to má na mysli bujon nebo vývar ze

zeleniny? ten moc výraznou chut nemá

0/0
24.12.2011 9:53

jupp

Re: a ten vývar zeleninovej, to má na mysli bujon nebo vývar ze

U nas v rodine a v kucharkach se pouziva silny vyvar z hovezich kosti s korenovou zeleninou, hodne zeleniny, to mnozstvi tekutiny, ktere je potreba se ke konci presoli (a je dobre prefiltrovat). Sberacka nebo dve z hrnce pot au feu se da postradat vzdycky. Vyvar musi vonet po zelenine a bylinkach, stopa cesneku mi pripada vhodna. Bouquet garni je samozrejme malo, mnozstvi je treba trochu upravit ... nahoru. Experimentovat a nest se vlastni chuti. V prostote a jednoduchosti je sila a puvab tohodle rezeptu. Aromatizace hodne zavisi od kvality salatovych brambor (na loupacku) a cibule (salotka je mnohem jemnejsi, nez cervena cibule).

0/0
24.12.2011 10:56

Duke._.Nukem

Re: a ten vývar zeleninovej, to má na mysli bujon nebo vývar ze

pak uz ale cokoliv z toho nemuze byt postni jidlo,ze..:-)

0/0
24.12.2011 12:12

jupp

Re: a ten vývar zeleninovej, to má na mysli bujon nebo vývar ze

Buh zajiste souhlasi s tim, ze pokud pripravime nejake jeho stvoreni o zivot, tak s timto darem budeme zachazeti co nejlepe a nejchutneji k Jeho vetsi Slave a nasemu pozitku. Pusty vynalezla cirkev, jejiz zamestnaci se prezirali kazdodenne.

Nemusime jidla predkladat na stul ve velkem mnozstvi a prezirat se.

Stastne a vesele, a dobrou chut.

P.S.: Gourmand je zrout (typicka figura Dobes, Paroubek, Skromach ... ). Labuznik je gourmet. Snazim se nebyt to prvni, uz i proto, ze ten typ lidi nesnasim fyzicky.

+2/0
24.12.2011 13:20

jupp

Vidensky bramborovy salat?

Moje videnska prababicka tomu rikala (dle rodinne tradice) francouzsky bramborovy salat, protoze pro videnskou slechtu byl prilis "chudy".

Brambory se mely zpracovavat tak horke, jak jen mozno. Promichat s cibuli, salotkou nebo v krajni nouzi, cervenou mensi cibuli, a ostatni ingredience. cerstve utluceny, nikoli mlety, pepr, nesolit . Zalivka, tedy dost slany bouillon, vrela. Podavalo se teple nebo vlazne.

+1/0
24.12.2011 9:47

Mouchard revival

Re: Vidensky bramborovy salat?

potvrzuji že takováto úprava je ve francii běžná zejména na venkově, podává se k tomu obdoba našich jitrnic... a je to famozni, btw...

0/0
24.12.2011 9:53

jupp

Re: Vidensky bramborovy salat?

JJ !! Dekuji za spravne pojmenovani. Je to famozni -- i bez tech jitrnic. Tajemstvi je ale v kvalite vsech surovin a cistem, rychlem zpracovani.

A pokud nemate ty francouzske jitrnice nebo spise jelita, nebo vinnou klobasu (andouille, boudin, boudin blanc atd), tenky platek joveziho nebo veproveho narychlo udelany v panvi a citlive okoreneny  poslouzi take vyborne.

0/0
24.12.2011 10:04

Mouchard revival

Re: Vidensky bramborovy salat?

šmarjá já na to dostal zase chuť, úplně si pamatuji ty večeře v Arbois se sklenicí Chardonnay... la douce france...

0/0
24.12.2011 10:17

jupp

Re: Vidensky bramborovy salat?

Hm.

Diesem Wunsche kann abgeholfen werden, jak rikavala (parodovala jedno nemecke uslovi) babicka Wilhelmine, kdyz se vrhala do kuchyne.

Lahev Chardonnay mam v lednici, hovi si tam a nevi, co bude vecer. Asi ji jeji osud potjka o neco drive.

0/0
24.12.2011 10:23

Mouchard revival

Re: Vidensky bramborovy salat?

já mám ve sklenici rulandské šedé z bořetic, na večer připravuji Jacques Puffeney Pinot Noir, Arbois, France...

krásné svátky a klid v novém roce...

0/0
24.12.2011 10:31

jupp

Re: Vidensky bramborovy salat?

Take staastne a vesele. At se dari a ve zdravi chutna.

0/0
24.12.2011 10:45

Bereniké

Re: Vidensky bramborovy salat?

Vy my děláte chutě, přemýšlím, co udělat k obědu a tohleto fakt vypadá jako dobrá kombinace, kousek prasátka v lednici taky je.

0/0
24.12.2011 10:43

Mouchard revival

Re: Vidensky bramborovy salat?

jdi do toho, neprohloupíš...a je to fajn i studené, jenom to nepřežeň s tím vývarem, nemělo by to plavat, jenom být "spojené"...

0/0
24.12.2011 10:47

jupp

Re: Vidensky bramborovy salat?

Tak do toho. Pokud je ten kousek cunika stavnaty, setrete olejem nebo sadlem. Spise, kdyz je hotovo, kapnete na odstavenou flakotku par kapek olivoveho oleje.

Pokud planujete dopredu, je lepe maso potrit prolisovanym cesnekem, stlacit a nechat protahnout asi den v chladu. Prec tim, nez to mrsknete do panve ale cesnek pokud mozno odstrante z masa, obcas to ma tendenci zhorknout a krme to nema byt cesnekova ...

0/0
24.12.2011 11:01

Bereniké

Re: Vidensky bramborovy salat?

Mňam, díky za inspiraci, oběma

Česnekem potírám klasické řízky, taky den předem - rodině to chutná mnohem víc, než když jsou jen osolené.

0/0
24.12.2011 11:39

jupp

Re: Vidensky bramborovy salat?

Dekuji mnohokrat. Ja si uz obcas pripadal jako uchyl. Je ulevne, pokud uchylku sdili vice smrtelniku. Specielne, pokud se ji nedokazi vzdat.

Stastne a vesele.

0/0
24.12.2011 13:03

modra-sance

Článek je s naprosto strášnými chybami

podívejte se kdy žila paní Rettigová a kdy měl vyjít jako její recept :)

o kaprovi rozhodně seriózněji je zde http://www.nasehobby.cz/kapr-smazeny-cili-ceska-vanocni-ryba/

+4/0
24.12.2011 4:58

modra-sance

Re: Článek je s naprosto strášnými chybami

aha těch 1924 je brutálně bez přemýšlení nakopírováno z jiných stránek co tento blud šíří. Myslím si, ale že by redaktor měl používat mozek a ne psát o telepatických přenosech receptů o sto let do budoucnosti.

0/0
24.12.2011 5:04

opportunity

Re: Článek je s naprosto strášnými chybami

Asi mají na mysli vydání z roku 1924.

0/0
24.12.2011 9:25

Uphillman

Re: Článek je s naprosto strášnými chybami

hmm, buď píšou články na iDnesu horkou jehlou (...tedy perem, ... tedy počítačem). Takže buď píšou články horkým počítačem :D, nebo MD Rettigová vstala z hrobu.

0/0
24.12.2011 5:44

1234567

Re: Článek je s naprosto strášnými chybami

Na jednu stranu chápu, že paní redaktorka musí napsat občas o něčem, čemu zcela nerozumí. Na druhou stranu  proč nás pak trestá články, které jsou věcně plné nepravd. Kapr byl v oblastech rybníků (a že jich v Čechách bylo) postním jídlem - tj. měli jej poddaní často na talíři - jíst museli a zdroj byl. Takže žádná "specialita pro zámožné. "

+3/0
24.12.2011 7:14







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.