- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vždy jsem trpěla na opary a lehce vracející se virózy - beru pravidelně vitamín C, B a Zinek a mám pokoj. Ta informace o nadbytku vitamínu C není úplná, vit. C škodí jen v megadávkách 3 gramy na den a více, hrozí nebezpečí že to nemusí zvládat ledviny a další problémy. 3 gramy vit.C je obrovské množství, těžko si představit že to někdo normální do sebe bude cpát. Např. špičkoví sportovci berou poměrně velké dávky vit. C.
"Syntetické a přírodní vitaminy jsou co do složení a struktury zcela shodné. Jedinou výjimkou je vitamin E, jehož přírodní forma je pětkrát účinnější než syntetická varianta,"
Ale nesmysl, přírodní a syntetické jsou stejné, tečka. Viamín E je jen označení skupiny látek a jedna ze syntetických variant ( i když předpokládám, že ta běžně prodávaná) je pětkrát méně účinná než přírodní směs, případně dokonce jeden (náhodně?) vybraný zástupce...
některé vitamíny apod. jsou v přírodním podání doprovázeny dalšími látkami, které fungují jako katalyzátory, což ne vždy tušíme či kombinujeme
říká lékařka Jitka Housová z 3. Interní kliniky 1. LF UK Praha a Glangwill Hospital ve Velké Británii.Zdroj: http://ona.idnes.cz/zachrani-nase-zdravi-aneb-nejcastejsi-myty-o-vitaminech-pjy-/zdravi.aspx?c=A111027_131232_zdravi_pet
Pani doktorka to zvlada tim, ze je nyni ve VB na stazi, na ktere je zadarmo, kdybyste zacal rozvirovat teorie o vydelku lekaru.
nedokazatelné teze, hodící se farmaceutickému průmyslu.
Jaktože článek je tak jednostranný?
A co studie dokazující větší vstřebávaní některých vitamínů z přírodních zdrojů oproti syntetickým vitamínům, což je přisuzováno spoluúčasti dalších látek obsažených v přirozené potravě.
Co prokázána "závislost" na umělých vitamínech, kdy při častém používání si tělo zvykne na přísun některých vitamínů v pohodlné podobě a má pak problémy při vysazení.
A tak by se dalo pokračovat. Ale obecně se dá říci nic není 100% prokázáno, tak hlavně s rozumem.
Na druhou stranu některé syntetické vitamíny se vstřebávají lépe než když sníš nějaké ovoce, z kterého to tělo má problém dostat a uložit...u chemie má člověk jakousi jistotu přesného složení a ověření účinků, u jablka netušíš nic, protože obsahuje tisíce různě působících látek a každé jablko je jiné...
Glorifikovat syntetické vitamíny je nesmysl, mají své výhody a nevýhody, ale z velké části jsou známé jejich účinky (pozitivní i negativní), u "přírodních" vitamínů to tak docela neplatí, vlastně nevíme skoro nic...