- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Palmovy olej je cislo 1 v asijske kuchyni. Osobne jsem na nej taky presel (na radu kamose), a jo, dobre je to! Je lehci jak slunecnicovy olej a lehce aromaticky, rizky z toho vysly bajecne.
Palmový olej je na smažení vhodný. Ve skutečnosti je vhodný leda tak na to smažení. Jde o levný olej, který svým složením a působením na cévy i uplatnitelnost v kuchyni je blízký spíše živočišným tukům. Určitě bude dobrý do fritovacího hrnce. Na studenou kuchyni ale ne, tam je lepší řepkový či slunečnicový olej.
? jak nejedlý ??? Já ho jím http://www.prozdravi.cz/bio-olej-lneny-260-ml.html - ovšem v malém množství
zapomněli jste veledůležitý a zdravý dýňový olej který se používá pouze za studena a co třeba pistáciový nebo z paraořechů avokádový.........
konzumní olej. Řepkový olej v té době se snad moc nedoporučoval a měl nevhodné složení. Podzemnicový olej jistě není špatný, právě na to smažení by byl velmi dobrý. Vzhledem k jeho ceně ho ale nemá cenu takto využívat. Krátké smažení lze na slunečnicovém, sojovém nebo řepkovém oleji, delší smažení radši na palmovém či kokosovém oleji, ztuženém tuku nebo sádle.
Na vaření lze použít jakýkoli olej, při 100 st. rozklad oleje moc nehrozí. Olej na využití zastudena, lze použít jakýkoli. Než nekvalitní olivový bych radil spíš kvalitní řepkový. Lepší chuťově i zdravotně. Oleje se poněku liší, záleží v jaké jsou cenové kategorii. Nejlevnější verze olejů, tj. za 26-31 Kč nebývají v nejvyšší kvalitě. Pak může někomu připadat řepkový olej horší než slunečnicový, pokud porovnává nejlevnější produkt s olejem za 40Kč a více.
Na smažení bude asi nejlepší olej Fritol od Palmy Bratislava. Jedná se o speciální slunečnicový olej, s vysokým olejem kyseliny olejové a nízkým podílem aminokyselin s nenasycen
ými dvojnými vazbami. Podobný olej, pro studenou kuchyni je olej Oliol, má být jako náhrada olivového oleje, složení je podobné. I další oleje od této firmy jsou kvalitní, cena bývá 50 Kč a trošku výše.
Drahé oleje - méně obvyklé, nemají zpravidla cenu kupovat. Podzemnicový olej se předražený, další oleje mají podobné složení jak oleje běžně dostupné. Např. kukuřičný olej má podobné složení jak olej slunečnicový. Lidi tu platí spíš za exotické zboží, i když v jiných zemích tyto oleje se běžně prodávají a za ceny stejné jak třeba olej slunečnicový či řepkový. Olivový olej je jistě dobrý, ale záleží na kvalitě. Pak mívá příchuť, o kterou každý nestojí. Tyhle oleje se vyplatí nakoupit při zahraniční cestě. V česku ale nemá moc cenu tenhle olej kupovat. Ze zdravotního hlediska je podobný řepkový olej, kvalitní je chuťově lepší než méně kvalitní olivový.
Ten se snad odjakživa používá na promazání strojů. Vy to fakt žerete?
Vy možná používáte na smažení extra panenský olivový, ale já pokládám řepkový za dostačující (i když i na smažení mám raději slunečnicový).