Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Espresso, latte, cappuccino... Průvodce voňavým světem kávy

Málokdo z nás si dovede svůj život představit bez lahodného nápoje, který pomáhá ráno nastartovat tělo i mozek, přes den odežene stres a večer potěší při setkání s přáteli. Chcete o kávě vědět víc? Znalcem nebo mistrem kávy se po přečtení jednoho článku sice nestanete, ale určitě se můžete stát skvělou hostitelkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

fatmike

Stačí zvednout zadek a zajet si do Itálie

Ale dneska čím dál víc lidí jde radši do StarbucksuRvRvRv

0/0
12.10.2011 23:18

qwerty.cz

Objednejte si v Itálii piccolo..

..a přinesou vám buď malý pivo nebo se zeptají, jestli jste se nezbláznili s tou poptávkou po malý flétně.

Utlučte probůh už ten mor českých pikol a jejich rádoby sofistikovaně znějících objednávačů!

+2/0
12.10.2011 19:34

fatmike

Re: Objednejte si v Itálii piccolo..

Espresso macchiato jsem taky nikde v Itálii neviděl...takže je to něco jako svíčková na smetaně se špagetama;-D;-D;-D

0/0
12.10.2011 23:16

Lord Havelock Vetinari

Káva

mozek nenastartuje!

0/0
12.10.2011 17:19

Horskamys

A co kafe vobyčejných Jyrkových lidí?

Melta zalitá vodou z bojleru?

0/0
12.10.2011 17:07

Mražená spermie

Re: A co kafe vobyčejných Jyrkových lidí?

dneska vobyčejný lidi už nemaj ani na tu meltu. Tak pražej pampeliškový kořeny na slunci.

0/0
12.10.2011 17:13

Mražená spermie

***

Někde se pivo przní limonádou nebo sirupem.

Jinde zase kávu przní mlékem, cukrem a skořicí.

Tak by se to také dalo napsat ;-),

ale proti gustu, žádná diskuse. ;-)

0/0
12.10.2011 16:57

Posel z Liptákova V.

Re: ***

R^ asi tak... Nejhorší je, že teď se tyhle výstřelky staly u nás módou a čím víc pivo chutná jako bonpari a čim hustší pěna na kafi, tim "líp"... :-P

0/0
12.10.2011 17:00

Mražená spermie

Re: ***

já si dělám kávu ve french pressu, což je vlastně cezený turek. Nesladím, nemlíkuju. Nikomu to nenutím, ale kdo si dá tak mu chutná.:-)

0/0
12.10.2011 17:07

mikunited

Re: ***

Myslíš toto? http://www.mkuchyne.cz/cz-detail-521405-kafeterie-600-ml.html

0/0
18.10.2011 11:45

Posel z Liptákova V.

nejlepší je pravý český Turek!

R^

+1/0
12.10.2011 16:40

qwerty.cz

Re: nejlepší je pravý český Turek!

blahopřeji Vašemu žaludku, brzy se setkáte tváří v tvář na gastroenterologii.

0/0
12.10.2011 19:35

Duke._.Nukem

Re: nejlepší je pravý český Turek!

komiku

0/0
12.10.2011 20:28

_m-

Re: nejlepší je pravý český Turek!

8-o

0/0
13.10.2011 9:54

Killamilla

pro línější z Vás :)

www.tassimo.cz

0/0
12.10.2011 16:04

net.Xtreme proti diskriminaci

Jo latte

to si objednejte v Itálii;-DR^

0/0
12.10.2011 15:44

net.Xtreme proti diskriminaci

Ale kuš

mně skořice chutná a jsem rád že její příjemné aroma přebije specifickou chuť kávy;-D

+2/0
12.10.2011 15:42

biddle

Jedu říkáš? Do kávy!

A mně

se zdála jakási ztuchlá.

0/0
12.10.2011 14:26

Posel z Liptákova V.

Re: Jedu říkáš? Do kávy!

ALE TÉ LÍÍÍPY SE NEVZDÁÁÁM! mňmňmňmň....

+1/0
12.10.2011 16:42

biddle

Re: Jedu říkáš? Do kávy!

V prázdném sále to zní

dutě, ale až přijdou lidi, ono to bude lepší. Heleďte, všimli jste si, jak si

který lidi kam sedaj? Tak tady vprostředku v první řadě místní honorace, to je

jasný. Ale tady vlevo ... ;-)

0/0
13.10.2011 8:29

_m-

Re: Jedu říkáš? Do kávy!

jmelí!

0/0
13.10.2011 9:54

Labia Majora Zemanová

...

Sifon podavame pouze ke kave !!

0/0
12.10.2011 13:36

_m-

Re: ...

taky pamatuju:-)

0/0
13.10.2011 9:55

Jamie_Smith

Bože na nebi...

Čekala jsem děs a hrůzu, a taky že jo... Minerálka se ke kávě nedává pro případ žízně, ale hlavně proto, aby si člověk mohl "propláchnout" ústa, jaksi neutralizovat chuť, aby si pak kávu lépe vychutnal. Těžko bude člověku 1dcl stačit, když umírá žízní ;-D Lidí, co se u nás vyznají v kávě, je málo. Tak málo, že i zkušeného kavárníka překvapí, když mu host po jeho sáhodlouhé přednášce o velikosti macchiata překvapeně odpoví "Ale já vím." Prý lidi očekávají litrový hrnek se spoustou mléka a pak jsou nemile překvapeni. 8-o

0/0
12.10.2011 12:23

sajdka

Re: Bože na nebi...

Minerálka nebo voda nebo soda se ke kávě dává proto, že má mírně diuretické, čili močopudné, účinky... Víme?

0/0
12.10.2011 13:39

janduben

Re: Bože na nebi...

a jak tomu pomuze mineralka? kdyz ma neco mocopudne ucinky tak to zapijeme deci vody?

podle mne se podava prave kuli vycisteni ust a vychutnani si kavy

0/0
12.10.2011 13:48

hrcprcsalala2

Re: Bože na nebi...

Taky jsem nad tím přemýšlel. Ale on to asi myslel tak, že káva odvodňuje tělo (což je pravda), tudíž je nutno doplnit tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci.

0/0
12.10.2011 13:51

net.Xtreme proti diskriminaci

Re: Bože na nebi...

To je možné ,ale voda se podáva ke kávě nebo horké čokoládě především k pročištění úst...doplnění tekutin je spíš vedlejší...

+1/0
12.10.2011 15:44

_m-

Re: Bože na nebi...

No nevím, jak to je podle Gutha-Jarkovského, ale každý lékař ti řekne, že na šálek kávy máš vypít stejné množství vody právě kvůli zmírnění dehytratace - a moje kamarádka barmanka je téhož názoru.

0/0
13.10.2011 9:57

dan1

Pro autora/autorku článku

Stačilo by si přečíst Knihu o kávě od Petry Veselé a takové bludy by jste nepsali!!

0/0
12.10.2011 11:10

Kapacita

Re: Pro autora/autorku článku

Kniha o kávě od Petry Veselé není nic jiného než výtah z internetu.Žádné vlastní poznatky.Kniha pouze pro neznalce.

0/0
12.10.2011 16:24

dan1

Re: Pro autora/autorku článku

Ale přesto se mi líbí. Těžko můžeš po čechovi, aby v kávovém bussinesu něco nového vymyslel. Jsem rád, že taková kniha pro čechy, co neumí dobře english a nemohou si to vše přečíst v angličtině vyšla. I já jsem si ji přečetl a je to docela dobrá věc. Ale jestli víš nějakou novou fintu, která posune výrobu kávy někam do dalších výšin, tak to netaj a vydej taky knihu, KAPACITO!!

0/0
12.10.2011 22:51

Bětka

Dobré kafe

Kávu mám velmi ráda a tady v Česku mi nezbývá nic jiného než pít piccolo. Abych vůbec věděla,že piji kávu. Klasické české espreso je vodnaté nic. Nechci obviňovat restauratéry,možná se jen přizpůsobili chuti zákazníků. Je to škoda, protože tím pokazí chuť jinak dobré kávy. Espreso si dělám doma, zrno si kupuji v Klentnici v Café fara /mají svoji jen pro ně praženou/ nebo v Arku v Brně. A melu ručně každou dávku. Je zajímavé,jak se turka naučili vařit i na italských horách, Češi a Slováci asi nic jiného nechtěli.

0/0
12.10.2011 10:11

Mražená spermie

Re: Dobré kafe

je zajímavé, že se turek používá i k hodnocení kávy. Asi jsou ti znalci úplně zaostalí.

0/0
12.10.2011 16:56

KOMON

Re: Dobré kafe

cože?8-o

0/0
12.10.2011 20:59

dan1

Re: Dobré kafe

Ano, i klasicky téměř vařící vodou zalitá pomletá káva se klasický "českým turkem" používá k degustaci kávy - ale oni ti degustátoři té kávy nevypijí celé 3 decky a taky to plivou ven. K degustaci ihned po zalití je to metoda dobrá. Ale k pití nápoje to není zas taková bomba. A ani zdravé to moc není. Ale co. Kromě toho je turecká káva (jezva etc.) a pak český turek (taky zvaný lográk, bahno etc.)

0/0
12.10.2011 22:56

KOMON

Re: Dobré kafe

Jasně,to chápu a dokonce vím,ale nějak v tom nevidím tu degustaci turkem.:-)

0/0
13.10.2011 0:02

KOMON

Re: Dobré kafe

jednou sem si v české cukrárně objednal dvojité preso-a oni nechali stejné množství kávy ,jen tím prošlo asi 1.5 dcl vody (zvaracející smajlík) nedalo mi to a ochutnal jsem (další zvracející smajlík) hrozně se divili proč se tak křením a už na to nešahám ;-D

0/0
12.10.2011 21:01

_m-

Re: Dobré kafe

No a co  - Jednou jsem si v Maďarsku objednala dvojité presso a i když jsem to  vysvětlila a namalovala, tak mi s naprosto nechápavým výrazem přinesli dva šálky kávy.......

0/0
13.10.2011 10:01

KOMON

Re: Dobré kafe

no dvojitý espresso ve dvou šálcích,s tím nemám problém,ale pít tu břečku,s tím mám velký problém.

Jinak -určitě jste si v Maďarsku neobjednala preso,ale espreso ;-D

0/0
13.10.2011 10:41

_m-

Re: Dobré kafe

Vzhledem k tomu, že to už bude víc než  20 let, tak si to nepamatuju, ale nejspíš jsem si objednala kafe:-P. Já s tím problém neměla, ale obsluha. 3x se zeptala, jestli chci 2 kávy, třikrát jsme jí řekla ,že ne, že chci dvojitou kávu, pak jsem jí to namalovala na ubrousek - a přesto s vytřeštěným pohledem přinesla šálky dva a čekala co s tím podniknu. Jestli to sleju........

0/0
13.10.2011 10:59

bobísekbobísek

Re: Dobré kafe

dala jsem si v Norimberku večer cappuccino v 4hvězdičkovém hotelu a omdlévala jsem jak bylo dobré. Ráno jsem se na něj těšila znovu a ouha obsluha byla jiná - nalili mi kávu z konve od snídaní a dolili mléčnou pěnou, málem mne to zabilo.

0/0
19.11.2011 10:18

mood

Cappuccino

já myslel. že Cappuccino se naopak dělá ze spařeného mléka a ne ze studeného ?

0/0
12.10.2011 10:11

Bětka

Re: Cappuccino

mělo by to být horké mléko ohřáté tlakovou párou

0/0
12.10.2011 10:12

KOMON

Re: Cappuccino

jasně ,ale aby udělalo dobře pěnu,je lepší studené mléko(při pokojovce je málo pěny)

0/0
13.10.2011 0:03

bobísekbobísek

Re: Cappuccino

někde jsem četla že správně má být mléčná pěna studená, ostatně kdo má rád teplé mléko??? že. Od té doby dělám pěnu takovým tím kolečkem ručního mixeru a mám s tím ohromný úspěch, když je hrneček horký a káva také tak je to hned k pití a neopaříte si ústa.

0/0
19.11.2011 10:22

hit

9 barů?

Podle těch břeček v kavárnách to bude tak 5 barů.Někde bych to tak typnul spíš na překapávanou. Piccolo a lungo = česká pizza. Cappuccino se skořicí je taky úlet. Jdu si ho udělat (preso);-D

0/0
12.10.2011 9:39

roedor

Re: 9 barů?

jj, nechápu, koho napadlo tam tu skořici automaticky cpátRv

0/0
12.10.2011 10:29

hermionka

lol

kokos, tolik silenych ukonu kvuli jednomu kafi :-D

0/0
12.10.2011 9:21

chudacek.blbecek

Re: lol

Jakých šílenných úkonů? Kdyby ti někdo popisoval, jak přišít knoflík, taky se ti z toho zamotá šiška a přitom to nic není. Jednou vidět je lepší než tisíckrát slyšet.

0/0
12.10.2011 15:09







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.