- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Podle mě je to hodně v genech. moje maminka byla štíhlá, abstinentka, nekuřačka, stravovala se zdravě, vařila na vodě, jedla velice střídmě, celý život cvičila a měla vysoký cholesterol. Maminka mé známé je tlustá, nehýbá se, jí samý bůček, špek, sádlo, žádnou zeleninu a ovoce pramálo a má cholesterol v normě.
Jednou z nejrozšířenějších nasycených mastných kyselin je kyselin stearová, která naopak snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL). Ten totiž vzniká z dobrého cholesterolu (HDL) jeho vázáním ne mastné kyseliny. Ale kyselina stearová se na cholesterol nedokáže vázat a proto nemůže způsobovat vznik LDL. A cholesterol už vůbec neobsahuje. Ve vepřovém sádle je cholesterol vázán na kyselinu olejovou. Já nevím, co všichni proti nasyceným tukům mají; nikdo ještě nedokázal, že škodí zdraví. Teď se dokonce bojuje i proti rostlinným nasyceným olejům (kokosový a palmový) to je blbost; ty se dokonce přidávají do margarinů. Margarin bez nasycených mastných kyselin by se roztekl a nešel by ani namazat. Je to chemický výrobek, obsahující umělé složky, vitaminy, emulgátory, barviva, vůně a jiné přísady, aby se co nejvíce podobaly máslu. Je totiž náhražka másla, které je čistě přírodní.
mně už rajčata a mrkev dost lezou krkem a bez sýrů a mléka si teda život neumím představit
klídek pokud nesnídaš špek s chlebem a na oběd husu s knedlíkem a bůček k večeři zapiješ vodou je zle . Chce to zeleninu ovoce a hlavně pohyb . Občas pivko a večer vínko a je pohoda. Nepřežírat se . Pečené maso občas k obědu zapité pivkem je to nejzdravější co se dá jíst. Vegetariani mají právo nesouhlasit
CHcete by t zdravi? Tak myslete JINAK! - Pokud se chcete VELMI POBAVIT a zároveň VELMI POUČIT, neváhejte! Skvělé video s dvěma originálními a úžasnými lidmi. Kéž by nás takto myslelo víc. Však všeho do času... :-)))
Jaroslav Dušek hostí lékaře Jana Hnízdila. - Přímý přenos portálu ČT24 z Divadla Kampa, kde se setkává se Jaroslav Dušek svými hosty pod názvem Duše K dne 19.7. 2011.
takove clanky me zavaneji kapitalistickou propagandou, hormonalni rovnovaha je podminena prakticky vsim...psychikou pocinaje a stopovyma koncentracema urcitych hormonalnich disruptoru konce. Lidsky organismus funguje komplexne a nelze komplexni problem lecit jinak nez komplexne. Lidsky metabolismus pracuje dokonale sam o sobe, samoopravne mechanismy se nedaji nicim nahradit akorat mu clovek musi dat sanci a ne mu v tom procesu naopak branit. A ten clanek a ty zarucene rady ve me vyvolavaji spis opacny pocit. DEMAGOGIE!
zajimalo by mne co rika autor clanku a vsichni dietologove a radoby lecitele na stranky http://www.pravekadieta.cz???? To co tady radite je totiz mozno po precteni tech stranek pokladat za demagogii a presny opak toho co radi na tech strankach. Muzete se sice ohanet klinickejma studiema ale to Vam muze byt k nicemu protoze ve svete kde vladne paradigma se neda krom jedne veci tvrdit nic na 100%. Kapito?
Já říkám, že dožití v pravěku bylo maximálně pár desítek let...
Ale i tady se najde pár bludů, pokud mohu soudit 1) Esenciální mastné kyseliny (EFA) jsou podle učebnic kyselina linoleová a linolenová, a údajně mají status “vitamínů”, které musí být konzumovány s potravou, aby mohl existovat život. Ve skutečnosti když žádné “EFA” nejíme, jsme schopni syntetizovat vlastní nenasycené tuky, takže nejsou “esenciální”. - tadyto se mi nezdá, pokud vím, tak můžeme z nenasycených syntetizovat třeba olejovou, ale polynenasycené (linolová, linolenová...jsou pro nás esencíální)
2) u nenasycených olejů je problém především s trans mastnými kyselinami, které tělo nemá moc rádo, cis mu nevadí, anopak je na ně zvyklé a samo je vyrábí, pokud to umí.
3) kokosový olej je naopak ze všech olejů pro zdraví nejhorší, asi jsem tu stránku nepochopil...
je označována za hodnou nebo zlou podle toho, zda je v HDL nebo LDL partikuli...přijde mi to dost matoucí bojovat s cholesterolem a ne s LDL...
:-DD To je good! Mléko, vejce, maso, sýry......sakriš asi začnu chroupat kořínky..
Autor je nejspíš vegan co jí pouze zeleninu a klíčky. Samozřejmě celý první bod je zcestný, i hovězí maso se dá považovat za dietní, odrazování od mléčných produktů považuji za holý nesmysl. Že vejce obsahují nadmíru cholesterolu je stejný mýtus jako to, že ve špenátu je nadbytek železa, atd...
Důležité je se nepřežírat a jíst normálně a vyváženě.
A na stres zapomněli, což je největší příčina stresu. Pohodář nikdy nebude mít vysoký cholesterol ať jí, co chce..
Nesmysl. Stres samozřejmě cholesterol zvyšuje, ale - člověk jako každý savec si cholesterol vytváří sám, a pokud je od přírody "seřízený" na jeho větší produkci, pomohou jen léky, a ještě dosti omezeně. Dědičný základ je to hlavní, pokud je v pořádku, tak si za vyšší cholesterol můžeme jen a jen sami.