Diskuze

Buchtičky, rýžový nákyp. Česká kuchyně je se sladkými jídly výjimečná

Nejoblíbenější den ve školní jídelně? Když byly buchtičky se šodó. Sladká hlavní jídla mají v naší mile nezdravé národní kuchyni pevné místo.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mirjam Tydlitady Tydlitam

31. 7. 2011 2:08
Rýžový nákyp a žemlovka

Dobrý den, jako malá jsem sladké obědy milovala, knedlíky plněné borůvkami, palačinky s kysanou smetanou... i dnes se olizuji u té představy. Jen jsem nikdy nechápalaˇ, koho mohlo napadnout dělat rýžový nákyp a žemlovku. Jako malá jsme si myslela, že je to nepovedený pokus dospělých vymyslet něco sladkého pro děti. Nedáno jsem po dlouhé době opět ochutnala žemlovku a mé chutě se žel nezměnily, i když tato žemlovka byla o několik tříd lepší, než ta, kterou jsem ochutnala jako malá, stejně jsem měla co dělat, abych ji dojedla bez dávení. Možná jsem moc mlsná, ale už ve školní jídelně jsem žvýkala podešev s UHO vděčně, když bylo alternativou jedno z těchto jídel.

0 0
možnosti

Lanolin

29. 7. 2011 21:41
jo na sladké dny ve školní jídelně vzpomínám rád

většinou hustá gulášovka a potom něco sladkého.

Jo a babička jak dobře pekla, třeba takové buchty se švetkama a mákem (plnění obojím) a fůra dalších dobrot, bavorské vdolečky, koláče se žmolenkou, linecký koláč s rybízovou marmeládou a mřížkou nahoře ...

Ale fuj, to je děs, tak pozdě večer a já tu slintám. Jdu se mrknout do lednice co tam je.

1 0
možnosti

danax

29. 7. 2011 20:44
kynuté knedlíky

s nerozvařenými jablky... pohádka mého mládí....

0 0
možnosti

Jsem v Ječný

29. 7. 2011 22:29
Re: kynuté knedlíky

No vida. Na "pohádku mládí" alias krupičnou kaši zde bylo zcela trestuhodně zapomenuto ;-)

0 0
možnosti

blondynka111

29. 7. 2011 18:09
No vyjimecna....

Ani ne. Nemecka, rakouska, madarska i jina kuchyne ma spoustu sladkych jidel. Livance, ryzovy nakyp a ostatni recepty najdete vsude mozne na svete.

Jedine, co mi z toho chutna, jsou tvarohove ovocne knedliky, ale priznam se, ze je neumim udelat.:-)

0 0
možnosti

danax

29. 7. 2011 20:39
vezmi tvaroh

nebo dva, přidej vajíčko, kypřící prášek a přidávej polohrubou nebo hrubou mouku, dokud z toho nejsi schopná udělat knedlík..... čím dřív to zvládneš, tím máš knedlíky méně tuhé... a můžeš je krmit zevnitř nebo zvenčí (polejt...to většinou zvládneš knedlík udělat dřív než plněnej)

0 0
možnosti

orinka3

29. 7. 2011 13:04
ve školní jídelně

bylo strašně dobré, když dělali kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou, knedlíky posypali strouhaným perníkem a polili máslem. Dá se to ošvindlovat - houskový knedlík se dá koupit, povidla taky a perník se jen nastrouhá.

0 0
možnosti

zly.previt

29. 7. 2011 14:24
Re: ve školní jídelně

Jo, s perníkem, to je dobrota. A když je tu řeč o školních kuchyních, sice trochu mimo téma, ale docela mi chybí pajšl.

0 0
možnosti

hankakladno

29. 7. 2011 11:34
Plněné knedlíky z kynutého těsta("blbouni'')

;-DZdravím,posílám Vám recept na kynuté ovocné knedlíky.;-O

Upozorňuji dopředu,že dáte-li více těsta,tak se opravdu navaří a jsou z nich BLBOUNI.jinak jsou lehounké a báječné a zvládne je i méně zkušen(ý)á kuchař(ka)...

Ingredience:

400 g polohrubé mouky;25 g droždí(kvásek-mléko 5minut);1lžíce práškového cukru;1vejce

Postup:nechat 1hodinu kynout - vroucí vodu osolit -knedlíky se vaří 7minutR^

0 0
možnosti

Kytickaa

29. 7. 2011 15:53
Re: Plněné knedlíky z kynutého těsta("blbouni'')

Proboha... z polohrubé nikdy... vždy z hrubé a cukr písek.

0 0
možnosti

BlkRider

29. 7. 2011 11:17
Nejen v ceske kuchyni

Sladka jidla sou i v nemecke kuchyni. Urcite si kazdy pamatuje treba na bavorske vdolecky a ani plnene knedliky nejsou v nemecku nezname. A je toho vic.

0 0
možnosti

_m-

29. 7. 2011 9:50
Špatná není ani dušená rýže

v mléce nebo moštu  s rozinkami a sušeným ovocem - taková sladká nenáročnost.

0 0
možnosti

Lanolin

29. 7. 2011 21:36
Re: Špatná není ani dušená rýže

Nojo, to se dneska kupuje jako hotovka - v kelímcích, mléčná rýže, přitom to lze doma navařit a dát do lednice a víte co jste do toho dali.

0 0
možnosti

frkHoTam

29. 7. 2011 9:33
ty taštičky

mě rozrajcovaly R^V

2 0
možnosti

zskr

29. 7. 2011 8:10
buchtičky

Dělali jste někdy buchtičky jako kuličky? Tento způsob přípravy mi buchtičky nadlouho zprotivil. Pak jsem objevila lepší způsob. Silnější vrstvou tuku vymažu pekáč. Pak rozválím připravené vykynuté těsto přes celý plech. Placku rozkrájím rádýlkem na čtverečky požadované velikosti a buchtičky potřu rozpuštěným tukem i na povrchu a v mezerách. Nechám ještě chvíli kynout a pak šup do trouby.

0 0
možnosti

Bereniké

29. 7. 2011 9:05
Re: buchtičky

Vezmu kus těsta, uválím z něj váleček a ten rozkrájím na menší kousky a pokladu je do pekáče. Z kuliček bych se zbláznila, to jsem ani nikdy nezkoušela.

0 0
možnosti