- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
vařit,patlat se s vykoš´továním lososa nebo jiné ryby ..hm, to si na něj zajdu do Bekara OK v Legerovce a jsem na tom lépe....
Na sushi se ryba nevykošťuje, nýbrž filetuje. Používají se totiž jen ty nejlepší části.
Proč jinde si za stejnou částku můžu chodit do sushi baru dva týdny až mi to poleze ven i ušima a můžu sníst co chci, ale jakmile jsem u nás, tak mě při pohledu na naše ceny prostě přejde chuť.
Kde jinde?
"Stačí trochu. Muži tam toho vždy dávají hodně, ženám to pak nechutná, pálí to." To znamená, že sushi nemá můžům chutnat, když bych to vzal kategoricky.
Všechno je to fajn, ale ještě mi řekněte, kde seženete na (většinu) suši tolik potřebnou čerstvou rybu? Bydlím v Japonsku, ve městě u moře, ale i tady je sakra velký rozdíl mezi rybou čerstvou a jen trochu starší. Když si člověk nezajde pozdě v noci nebo hodně brzo ráno do bufetu k dokům nebo si nepřiplatí za dražší restauraci, tak ani dobrou rybu neochutná.
Možná jsem jenom rozmazlený. A taky mám raději sašimi než suši, tak nevím, možná to v suši ta rýže trochu překryje, ale stejně - uprostřed Evropy, daleko od moře shánět čerstvou rybu? Na to teda nemám. (Ani prachy, ani nervy, ani známosti)
Přesně tak - podle nich je týden starý rozmražený losos "čerstvý". Zejména u sushi je prasárna používat rybu, která neplavala před víc než 6 hodinami, a tu si uprostřed Evropy může dovolit jen málokdo. Nojo, ale vysvětlujte to pražským nouveau riche, kteří nevědí, jak má sushi chutnat.
Musím se přidat k těm, co tady zmiňují absenci přípravy rýže. Nejsem žádný sushi odborník, jen řadový požírač a to velmi příležitostný. Nikdy jsem se o tenhle pokrm hlouběji nezajímala, ani o něm nic nečetla. Přesto i mě zarazilo, že kurz spočívá jen v motání roliček. Já jsem se právě těšila, že se z článku dovím nějaký jednoduchý postup, jak na tu spešl rejži a zase nic:(
Na tom kurzu Chefparade jsem byla a opravdu se tam rýže jen zmíní, kompletně ji připravuje vyučující kuchař, doma jsem ji ještě nevychytala, ale v zásadě je to jednoduché, propláchnete speciální sushi rýži, až je voda čistá, dáte vařit s tolik vody, aby nad ní bylo na dva prsty vody, cca 20 minut, horkou okamžitě polejete nálevem z rýžového octa, cukru a soli, přičemž vychytat ten poměr je asi nejtěžší.
zajděte si do YO!Sushi bistra na Seifertové naproti kostela. U vchodu za pultem je tam roluje malá Asiatka celou otevírací dobu. Zvlášť pro děti je to zajímavé koukání. Mají tam ještě jednoho mistra suši, dělají japonskou a korejskou kuchyni. Možná je v Praze i lepší suši, nejsem odborník, ale je to na podívání.
je příprava rýže. Bez ní je to jako omalovánky - hele, nakreslila jsem obrázek!
Já si jen představuju, jak Japonci chodí do kurzu českých chlebíčků a hádají se, jestli na pravém českém chlebíčku má být plátek šunky přeložený na třikrát nebo na čtyřikrát nebo jestli má být krajíček veky tlustý 7,5 nebo 8 mm. Popřípadě se předhánějí, že kdo jedl ty pravější a češtější chlebíčky a navštívil úplně ten nejlepší super echt originál bufet.
"...šéfkuchař začíná s porcováním lososa. Nic jednoduchého. Stáhnout z kůže, rozpůlit, vyndat drobné kůstky speciální pinzetou nebo kleštičkami. Pak je třeba rybu nakrájet na pravidelné hranoly ..."
Skutečná operace mozku
Jinak se připojuji k předchozím - KOUZLO JE V TÉ RÝŽI, ne v rolování - bože můj, to je zase kvalitní žurnalistika!
To jste si nevšiml, že to není žurnalistika, ale reklama na firmu Chefparade? Předpokládám, že redaktorku a její kamarádku vzali na kurz zdarma a ona jim za to udělala článek.
Pokud autorka potrebuje na sushi 3 hodiny, kolik ji trva zavazat si tkanicky? Jinak o specialnim typu ryze na sushi a jeho priprave a chladnuti v kosiku nebo na rohozi ani slovo. Zamotat rohozku s rasama a dovnitr dat neco umi i male dite.
Souhlasím, právě příprava rýže je na sushi největší kumšt a to rozhoduje i o jeho chuti, ne jestli je sushi šišaté. Jedla jsem mnoho vzhledově dokonalého sushi, které chutnalo příšerně... Koneckonců samotná Japonka, která učila sushi mě, měla maki rolky dost nevzhledné, ale chuťově nepřekonatelné. Na druhou stranu správné porcování ryby není v kurzech samozřejmostí ("moje" Japonka to nedělá) a třeba i na internetu je těžké najít postup, takže to bude jednoznačně přednost tohoto kurzu.