Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

První guláš jsem dělala tři dny, přiznává autorka kuchařky

I studentka matematiky, která se za mámou do kuchyně chodí jen najíst, se nakonec může vařením živit. Důkazem je Jana Florentýna Zatloukalová, autorka Kuchařky pro dceru a majitelka restaurace, v níž si zakládá na sezonnosti a lokálnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lengua

Gastronomka - tak to ještě asi ne

Souhlasím s příspěvkem pana Hrušky, vůbec nechápu, proč o paní Zatloukalové jednu chvíli tolik psali ve všech možných periodikách ( Žena a život a podobné ) a prezentovali ji jako gastronomku, všechny recepty, jenž propaguje, již existují. Co se týká jejího Bistra, tak to zas takový gastronomický zážitek není a v neposlední řadě jí ta zdravá chuť do podnikání v oboru stejně moc nevydržela, z oficiálně dostupných zdrojů své Bistro nabídla k prodeji, takže velký humbuk o ničemRv Vážená paní Zatloukalová by se asi spíš měla věnovat svým třem dětem a psát raději knížky, než se veřejně prezentovat jako někdo, kdo opravdu není, jsou tady daleko zajímavější lidé, kteří o svém oboru opravdu něco ví a hlavně jsou v něm dobří, o kterých by se mělo psát a nepíše:-(

0/0
30.8.2011 10:04

Franci44

ševče drž se svého kopyta!

Mnoho povolaných,ale málo vyvolených.Věnujte se raději matematice.Jinak ze všeho čiší velká vypočítavost.A hlavně neopisujte. Vše už tady bylo.

0/0
11.8.2011 20:05

hudydudy

Kuchařka dobrý ale GASTRONOMKA?

Paní Zatloukalová se tady staví do světla zkušené gastronomky  a bohužel musím říct že po třech návštěvách jsou mé pocity velmi rozporuplné.Pokud bude mít paní Zatloukalová zajem napíšu detajly návštěv.

Toto všechno mi ukazuje na to že   jako gastronomka by se měla nad sebou zamyslet a pokud ona sama v kuchyni neni, měla by si zajistit takový personál,který dokáže udržet kvalitu a ne aby to bylo jako sázka ve fortuně.A pán který si neustále hraje stelefonem místo aby se věnoval hostum není zrovna to nejlepší pro její podnik.V dobré restauraci neni prostě přípustné aby jednou bylo dobré jídlo špatná obsluha a podruhe špatné jídlo dobrá obsluha.

Já osobně si myslím že její podnik není zatím nic co by se mělo takto probírat v mediích.Jsou podniky  horší ale i mnohem lepší kterým se takové pozornosti nedostává a určitě by si takovou pozornost zasloužily.

Nic ve zlém pani Zatloukalová ale zatím to z mého hlediska není nic o čem by se mělo psát.Příliš velké výkyv v kvalitě!S.P.P. Petr Hruška

+1/0
6.8.2011 12:59

honda_mrkos_pajdusakova

No, ta abych nepomlouvala bez znalosti.

tak jsem tady na hobbydnes našla recept na svíčkovou podle tété "kuchařky" - hovězí kližka (nenaložená, neprošpikovaná) jenom osolená, bez jakéhokoliv koření, bez tuku jenom hozená na mraženou zeleninu a cibuli a podlitá vodou, dušená v troubě... Poté rozmixovaná a dolitá smetanou. Autorka sama radí jako přílohu kupovaný knedlík...

Tak takovéto recepty ať si madam strčí do... krku.

Jinak k článku - student VŠE NENÍ student matematiky. Hledat 3 dny recept na guláš svědčí spíš než o pečlivosti o nějaké myšlenkové nedostačivosti. Chlubit se tím, že při vstupu do manželství uměla akorát ohřát párky... bez komentáře.

Jdu se uklidnit listováním v Sandtnerce a Břízové&Klimentové.

0/0
21.7.2011 10:29

paliič

Re: No, ta abych nepomlouvala bez znalosti.

To je ještě v pohodě. To taková Sandra Lee se svou bramborou uplácanou ze zmrzliny jde ještě dál.

http://www.youtube.com/watch?v=HJIsi2yoC7Q

0/0
21.7.2011 10:45

opportunity

Re: No, ta abych nepomlouvala bez znalosti.

8-o;-D

0/0
6.8.2011 20:11

jsemtujakohost

Kuchařka pro dceru

V Kuchařce pro dceru je řada výborných receptů podle kterých úspěšně vařím.Na druhé straně je tam řada receptů  finančně dosti náročných.Jinak to, co paní Florentýna píše o prášcích do pečiva,masoxech a jiných sr.čkách(odpusťte mi to slovo)-s tím nezbývá než souhlasit.Paradoxně by to měly být babičky,co vaří jen z poctivých surovin, a jsou často právě ony,co připravují pokrmy ala buchta z kofoly a cpou to vnukům.

0/0
5.7.2011 23:54

vilemina

Re: Kuchařka pro dceru

Tak s babičkama souhlas, je to klišé odtržené od reality - každému se vybaví maximálně babička, co se učila vařit za první republiky...dnešní babička  ve věku kolem šedesátky vyrůstala v 50. letech, vychovaná válečnou generací - spotřebovao se vše, co bylo, na nějaké vyváření nebyly vůbec podmínky! K tomu nová povinnost - práce pro všechny. Nejdřív lístky, pak měnová reforma, trochu líp bylo až od druhé půlky 60. let. Pokud někdo neměl výjimečné základy, tak právě tato generace dnešních babiček byla natěšená na všechna nová moderní jídla z továren, co ušetří pracující ženě čas.(Kdo ještě pamatuje na parodickou reklamu na Husu v prášku?)

+1/0
6.7.2011 20:13

Zefram Cochrane

Proč vychází tak málo kuchařek od skutečných kuchařů?

A proč se tolik lidí cítí povoláno psát kuchařky.

Mimochodem mne dost překvapuje, že někdo kdo touží po vaření , vlastním podniku a psaní kuchařek nemá doma alespoň pár klasik, třeba Viléma Vrabce a pod. To opravdu dnes už lidé nekupují knihy a vše hledají vše na internetu (viz paní autorka kuchařky)? A jak může čekat, že prodá knihu, když ani sama žádnou nemá?

Mimochodem vždy je lepší si nejdříve přečíst klasika a pak se poptat babičky, maminky či kamarádek jak to dělají ony.

0/0
5.7.2011 20:24

Inkvizitor Johny

Re: Proč vychází tak málo kuchařek od skutečných kuchařů?

Zas to berte tak, že dnešní holky vařit neumí. Maximálka špagety s kečupem (míchaná vajíčka jsou mimochodem kumšt). Tak je fajn, že jim někdo polopatě vysvětlí, jak se dělá jíška, jak udělat cibulku a jak upéct kuře. Babičky vždy nejsou v rodině. Nehledě na to, že mladší babči taky vařit neumí.

0/0
5.7.2011 20:34

Lanolin

Re: Proč vychází tak málo kuchařek od skutečných kuchařů?

Nojo na holky už není spolehnutí. Však si také raději vařím sám. Třeba o víkendu pečená kačenka s nádivkou, domácí bramborový knedlík a pochopitelně zelíčko (červené). A to ani nemluvím o kachní polévce s játrovými knedlíčky. V minulém týdnu slepice na paprice. No teď to bude něco lehčího, mám krásné květáky, takže začneme polévečkou, něco syrového na salát s česnekovou zálivkou, něco zapečeného, něco obalovaného, něco na mozeček ...

Ty dnešní holky nemají k vaření vztah. Berou to buď jen jako palivo k přežití, nebo jako pobyt  nejlépe v luxusní restauraci kde za ni někdo zaplatí. :-(

0/0
6.7.2011 9:43

opportunity

Re: Proč vychází tak málo kuchařek od skutečných kuchařů?

R^

0/0
6.7.2011 20:59

TondaN

my

ho zase velmi často tři dny jíme:-)

0/0
5.7.2011 9:44

Inkvizitor Johny

Re: my

To to děláte z půl krávy, ne?;-D

0/0
5.7.2011 20:32

Catullus111

I bez talentu se dá úspěch vydřít

Matematicky vzato se dá i bez talentu úspěch vydřít. Ale vždycky je to poznat. Mezi bohem nadanými ti bez talentu budou vždycky vyčnívat. Obdivuji fakt, že jsou mezi námi i tací, kteří dokáží prodat i to, co vlastně moc dobře neovládají. V tomto konkrétním případě se nedá upřít snaha. Ta je zjevná a matematičky jsou zvyklé postupovat vždy systematicky. Dáma promine, ale já jí toho moc nevěřím. Celé je to neosobní, prokalkulované a studené. Já studené jídlo nerad. Gentleman uvnitř přeje dámě i tak hodně úspěchu na cestě na Olymp. Není přeci ostuda dojít jen k úpatí.

0/0
4.7.2011 21:23

Brambora Telecí

Asi si nechám do občanky zapsat druhý jmeno ROCKY

;-DRv

0/0
4.7.2011 17:20

ika

Mám dotaz,

když jako vysokoškolačka "dělala učňák", musela s ostatními probírat všeobecně vzdělávací předměty?

0/0
4.7.2011 13:31

šikovná holka

Re: Mám dotaz,

To asi záleží na domluvě se školou.. Znám několik lidí, co šli třeba z gymplu na učňák a znovu maturovali.. U maturity nemuseli dělat znovu zkoušky z ČJ atd., ale zkoušky např. z dějin umění složit museli. Stejně tak nemuseli chodit do hodin, kde se ČJ vyučoval.

0/0
4.7.2011 13:53

Grimkin

Re: Mám dotaz,

Já měl zase na VŠ na španělštině na filozofické fakultě spolužačku, co šla znovu na střední na fotku, jen se jí při přijímačkách ptali / báli, jestli dostuduje, brali jich pár, tak aby nezabírala místo... Fakt to za ty 4 roky vystudovala, ze srandy jsem se jí ptal po zimním semestru, jaké má vysvědčení... Chodila jen na odborné předměty. A pak šla na další VŠ a snad už je i architektka - šikovná holka.R^

0/0
5.7.2011 14:01

Grimkin

Re: Mám dotaz,

Já měl zase na VŠ na španělštině na filozofické fakultě spolužačku, co šla znovu na střední na fotku, jen se jí při přijímačkách ptali / báli, jestli dostuduje, brali jich pár, tak aby nezabírala místo... Fakt to za ty 4 roky vystudovala, ze srandy jsem se jí ptal po zimním semestru, jaké má vysvědčení... Chodila jen na odborné předměty. A pak šla na další VŠ a snad už je i architektka - šikovná holka.

Musela ale do té školy chodit od září do června, prostě furt...

0/0
5.7.2011 14:03

Milanius

Kuchařka pro dceru

je skvělá kniha, zvláště pro začátečníky je zcela bezkonkurenčně nejlepší na našem trhu.

0/0
4.7.2011 13:24

šikovná holka

Moje zkušenost s hledáním receptu

Paní Florentýnu "znám" již nějakou dobu, právě ještě předtím, než vydala svoji kuchařku (která je pro mne, jako pro člověka, co zvládne základní recepty levou zadní, v knihovně zbytečná).. z časopisů, článků... a musím říct, je to samozřejmě pouze můj názor, ani tak nikterak objektivní, jako čistě prostý, že mi tato paní vždy byla a nadále je nesympatická. Nevzpomenu si přesně, kdy to vzniklo, většinou totiž nedám na první dojem, ale jedním článkem s ní nebo o ní to prostě jednou začalo a táhne se to dodnes. To, že si dala práci a 3 dny hledala recept a postup na guláš a pak byl guláš dobrý, ji samozřejmě šlechtí. Každý jsme jiný, já jsem třeba jednou hledala (asi hodinu) hledala recept na burgundskou pečeni (inspirace, postupy) atd. A byla vynikající !!! Skvostná !!! Bože... fakt se mi povedla :-)))

0/0
4.7.2011 13:04

mayca

Kritika mimo mísu 2

Kuchařku pro dceru mám a když jsem podle ní něco vařila, překvapivě bylo jídlo vždycky moc dobré a dokonce vypadalo jako na fotce! Ty recepty jsou totiž opravdové a vyzkoušené, pro začátečníky ideální. Ne jako různé kuchařky 'celebrit', kde ty recepty snad ani nikdo nevyzkoušel.

Že hledala a vymýšlela 3 dny recept na guláš úplně chápu, protože najít kvalitní recept mezi brakem na internetu, kde spousta receptů je ve stylu "polévka od babičky - nejprve přidáme masox", nějaký čas zabere. Zbytek negativních komentářů - no comment, kdo chce, hůl si vždycky najde, žejo :-)

0/0
4.7.2011 11:52

_m-

Re: Kritika mimo mísu 2

No, zrovna recept na guláš je velmi jednoduchý - jiná věc je ten guláš správně uvařit.

0/0
4.7.2011 12:22

.;palič:

Re: Kritika mimo mísu 2

Plno začátečníků narazí už tím, že spálí cibuli ;-D

0/0
4.7.2011 12:54

TondaN

Re: Kritika mimo mísu 2

nebo,že nemá doma cibuli,což je horší:-)

0/0
5.7.2011 9:45

chudacek.blbecek

Re: Kritika mimo mísu 2

V téhle kuchařce jsou všechny recepty velice jednoduché, základní a okleštěné od zbytečných věcí. Člověk si může dodat koření podle vlastní invence. Jde o to, aby pochopil, co je v receptu skutečně potřeba a co už je tam navíc. Mě osobně dost zvedá za židle, když v každé druhé buchtě vidím "přisypte puding/solamyl/kyřpící prášek"v případě, že to jde udělat i bez nich, jde jen o správný poměr surovin.

+1/0
4.7.2011 14:27

Lotus II.

Re: Kritika mimo mísu 2

to je strašná ostuda že takový lidi jako jsi ty pustí na internet

0/0
21.7.2011 4:00

chudacek.blbecek

Re: Kritika mimo mísu 2

Spíš je ostuda, žes mě vytrolil až po třech týdnech. To víš, se zvyšujícím se věkem výkonnost upadá :-)

0/0
21.7.2011 6:43

mamina2

Re: Kritika mimo mísu 2

Taky kdyby byla ze sirotčince, tak by to člověk ještě pochopil. Ale jinak se člověk  k receptu na guláš dostane normálně doma, ne?

0/0
4.7.2011 13:22

ika

Re: Kritika mimo mísu 2

Ani ne - moje maminka se prý taky učila vařit víceméně až poté, co jsme se odstěhovali od prarodičů.

0/0
4.7.2011 13:33

garumna

Re: Kritika mimo mísu 2

To zalezi i na tom jake chute si nesete z domova vy a jake partner. Ja se musela take spoustu jidel ucit znovu a trochu jinak, protoze partner byl zvykly na neco jineho. Vubec prvni roky souziti probihaly stylem: tohle se u nas dela jinak, do bramboroveho salatu mamka salam nedava ( moje ano), cibuli do rybickove pomazanky nechci, neznam atp. Takze bych nebyla tak radikalni.

0/0
4.7.2011 16:06

opportunity

Re: Kritika mimo mísu 2

Je vidět, jak se ženy snadno podřizují.

+1/0
4.7.2011 18:23

vilemina

Kritika mimo mísu

Florentýno, snad Vás ty hloupé komentáře nezamrzí...vždy žasnu, jak se dají přejkroitit tak prostá tvrzení, jako uvádíte!

Sleduju již několik Vaše stránky, i to, jak jste si splnila sen o Bistru.

Bohužel jsem se ještě nedopracovala k návštěvě, ale zrovna minulý týden jsem si už hledala spojení...jídelníčky, co sleduju, vypadají báječně.

Recepty z Vašich stránek taky zkouším, třeba odpalované těsto.

0/0
4.7.2011 11:08

black pirate

První guláš jsem dělala tři dny,

No já nevim, my s kucíma spíchnem gulášek v kotliku na zahradě nad vohněm během odpoledne a ještě u toho stihnem vylemcat sud píva ;-D;-D;-D

0/0
4.7.2011 10:51

mlčanlivý boban

K tým receptom Jamie Olivera

niektoré vypadajú fakt dobre len keď ich vidno v televízii, v skutočnosti to za moc nestojí...

P.S. Samozrejme tie mrkvičky závisia hlavne od výberu ingrediencií.. :-)

0/0
4.7.2011 10:24

Janka

Rozpaky

Kuchařku pro dceru i Vánoční kuchařku pro dceru jsem pro své pubertální dcery koupila a můžu říct, že se jim podle nich vaří dobře (pokud vaří). Ale ony neumí skoro vůbec vařit, takže ty polopatické přístupy vítají. Já jsem si je ráda přečetla (jako každou kuchařku, která se mi dostane pod ruku), ale nevařím podle nich. Jenom jednou jsem zkusila dlouho při nízké teplotě vařenou - pečenou svíčkovou, ale nadšená jsem z toho nebyla já ani rodina. Každému ale vyhovuje něco jiného. Co mě ale vždycky dostane je, když na základě zkušenosti z jedné nebo dvou jídelen někdo hodnotí školní stravování v celé republice. Ano, určitě jsou jídelny, kde se vaří špatně, ale ani tam nemohou používat instantní polévky. V jídelně, kterou znám já, se vaří výborně, nemají problém ani s dietními jídly a ta leckdy předčí i ta "normální". To spíš zahřeším s masoxem já než jídelna.

0/0
4.7.2011 9:57

smegmaII.

WTF

??8-o

0/0
4.7.2011 9:24

dvd99

ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Ať si tato paní dojde na ORL s čichem, když nerozezná čerstvou polévku od pytlíkové!!! Ve školních jídelnách se nesmějí používat pytlíkové polévky a nejen ony!!! Hygiena kontroluje šk.jídelny častěji, než tu její vývařovnu!!! Dobrá reklama na to, abych si nekupoval její kuchařky, takové amatérky, která neumí ani guláš!!!!!

+1/0
4.7.2011 9:18

Mrs. Robinson

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Jak jste přišel na to, že neumí guláš? Zkuste si to přečíst znovu;-)

0/0
4.7.2011 9:21

dvd99

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Přečtěte si to znovu vy, když hledá někdo 3dny recept na guláš, to je pro mě amatér!;-D

0/0
4.7.2011 9:44

Ferris

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Hele, zase jeden z pisalku, ktery dela parky v mikrovlnce a tvrdi, jak jsou supr;o) bohuzel, spousta cechu ma po slavne komunisticke gastronomii tak zlikvidovane chutove bunky, ze pokud pred vas postavim dva gulase a do jednoho z nich pridam pivo, tak to ani nepoznate. Ze lidi neznaji zakladni bylinky, nebo nerozeznaji druhy masa, to uz je dnes pouze standard a lidi se vymlouvaji na to, ze nemaji vzdelani, sorry, kdo nevi, jak vypada rostena, nebo svickova, zrejme je nikdy nevaril a ma houby co kecat do vareni...A to, ze gulas varila 3 dny...no, spis bych rekl, ze ho varila furt dokola, nez zjistila, ktery ji chutna nejvic.

0/0
4.7.2011 11:23

chudacek.blbecek

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

V textu teda je, že tři dny porovnávala recepty. Mně to přijde jako zodpovědnej a pokornej přístup. Nevím, jak se to vaří, tak si pročtu, co můžu, aby mi z toho vyšel nějaký výsledek, nevezmu první recept, co mi přijde ok. Protože nevím, co je ok.

0/0
4.7.2011 14:32

ika

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Odborník podle vás umí vařit hned od narození. Pustí na chvilku z pusy dudlík a radí mamince, co dát to hrnce.;-D

Každý přece musel nějak začínat.

0/0
4.7.2011 13:36

gourmett

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Tak pánové musím vám říct, že uvařit "dobrý guláš" je velké kuchařské umění. G.:-)

0/0
4.7.2011 10:00

_m-

Re: ve šk.jídelně polévka z pytlíku?

Tak. A klidně je možné ho vařit tři dny ;-)

0/0
4.7.2011 10:26

michalpetr

antireklama

Dnes si bohužel mnohá mladá žena myslí, že když vyndá mraženou pizzu a dá ji do mikrovlnky, že vaří. Její kuchařku si rozhodně kupovat nebudu.

+2/0
4.7.2011 8:39

chudacek.blbecek

Re: antireklama

Ehm, co? V článku se přece několikrát opakuje, že důležitá je sezónnst a kvalita potravin. Zato o mražené pizze ani slovo.

+1/0
4.7.2011 14:33

mysliveček

Nejsem psycholog

ale paní mi přijde trochu porouchaná. Změní si i jméno v občance, aby byla zajímavější, bez toho aniž by přičuchla ke kuchyni se rozhodla, že bude psát kuchařky... Obávám se navíc, že po přečtení tohoto článku si asi její kuchařku moc lidí nekoupí. Stejná jako ta Požárová - kopírování a papouškování toho, co je zrovna "in", bez špetky invence. Rv

+3/0
4.7.2011 7:58

qwerty.cz

Re: Nejsem psycholog

Jedl jste to? Nejed'. Tak ticho. Já ano, a kdo to vařil, byl génius. A jelikož vy nejste psycholog, měl jste se zdržet vůbec komentáře o tom, že nejste psycholog. Takže palec dolů naopak pro Vás, pane odborník na současné dění.

0/0
4.7.2011 8:58







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.