Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tuky tělu prospívají. Jak vybrat ty správné?

Podle nedávné analýzy čtyř stovek pětidenních jídelníčků dospělých lidí mají Češi výrazně vyšší spotřebu "špatných tuků" než doporučují odborníci. Zvyšují tak u sebe riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Dobré tuky vs. špatné tuky,

já bych je pojmenoval spíš tuky, kterých většina lidí má málo v jídelníčk ua tuky, s kterými to většina přehání:-) Potřebujeme všechny, jen v určitém poměru...každopádně ještě vtipnější je dobrý a špatný cholesterol, když je to jediná molekula:-)

0/0
18.6.2011 10:34

Kozel_

Re: Dobré tuky vs. špatné tuky,

Ano, máslo ani sádlo nejsou z principu "špatné" tuky. Ale jde o to, jaká je celková skladba tuků i ostatní stravy. Tzv. tradiční česká kuchyně (spíš jde o slavnostní jídla či hodování, než jak dřív jedli chudí lidé), tam je plno vajec a plno másla a sádla. To nebylo zdravé ani dříve, ani nyní. Dnes je množství fyzické zátěže u lidí taky podstatně nižší. Olej byl pokládán za jídlo chudých.

Jestli se dobře pamatuji, tak se doporučuje příjem oleje a živočišných tuků v poměru 1 : 1. Míní se tím oleje s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a u živočišných tuků zas těch nasycených. U palmového oleje to je jiné a naopak zas některé živočišné tuky nemají tolik nasycených mastných kyselin.

Cholesterol v krvi je dvojí, LDL a HDL (myslím že zkratky znamenají low densiny a high density lipoproteiny). Celkový by měl být pod 5,2, u rizikových skupin pod 5,0. A HDL by měl být naopak vyšší, nevím zpaměti jeho optimální množství. Označení dobrý a špatný cholesterol je pro laiky.

0/0
18.6.2011 17:37

kykyriký

a co eskymáci?

Žádný infarkty, žádný vysoký cholesterol, kytky a zeleninu viděli pouze z rychlíku, žádný sacharidy, cpe se to jen tuky a masem, ale mají omega 3 a omega 6 v poměru 1:1, narozdíl od nás.

0/0
16.6.2011 7:05

IfčaX

Re: a co eskymáci?

a dožívají se v průměru ani ne 40 let...

0/0
16.6.2011 7:13

kykyriký

Re: a co eskymáci?

;-D fakt?

0/0
16.6.2011 10:21

IfčaX

Re: a co eskymáci?

Dnes už to nejspíš bude víc. Ale dokud opravdu žili naplno tak, jak popisuješ, tak měli průměrný věk dožití okolo třicítky.

0/0
16.6.2011 10:28

truthspeaker

Re: a co eskymáci?

jejich průměrný věk je 27,5 roku. Rv

0/0
19.6.2011 20:29

Kozel_

Re: a co eskymáci?

Tradiční strava Inuitů je nějakého půl kila masa denně a nic jiného. Maso a vnitřnosti mají rádi syrové, zelenina či ovoce vůbec, nebo jen marginálně během krátkého léta. Jenže maso a tuk tuleně, soba, ryb není totéž jako tučné vepřové. Z toho syrového masa a vnitřností totiž získávají vitamíny.

Tady jsou určité všeobecně platné zákonitosti. Např. být bez vitaminu C delší dobu ohrozí člověka na životě. To byl problém námožníků, když s sebou začli vozit citrusy, bylo po problému s kurdějemi.  Podobně mají všichni lidé podobný metabolismus tuků. Tuky ryb jsou zcela zvláštní kategorií. Národy, které nemají problém s cholesterolem buď užívají hojně olivový olej ve stravě nebo konzumují zejména mořské ryby (středomořská nebo japonská strava). Podobně platí všeobecně i jiné věci. Např. nadbytek soli vede ke zvýšení krevního tlaku. Japonci hodně solí a mají tlak všeobecně vysoký.

0/0
16.6.2011 11:24

Inkvizitor Johny

Re: a co eskymáci?

Otázkou je, jestli to vůbec někdo zkoumal. A nebo je jsou to jen dedukce. Třeba můj kamarád byl nějaký čas na Dálném Východě v oblastech pod Himaláji. A tam platí, že se jí hodně tučného. Obdoba Eskymáků. A ti lidé vypadají ve dvaceti na padesát. A nikdo to nikdy nezkoumal. Jediné jisté je v rámci EU a USA. To jest, že středomořská strava je zdravá. Zbytek můžou být klidně báchorky.

0/0
17.6.2011 0:00

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: a co eskymáci?

Japonsko se zkoumalo také dost, ale je pravda, že dost báchorek a i vyvrácených mýtů ohledně stravování přežívá, třeba mléko a mléčné výrobky, zejména jejich konzumace v dospělosti. Jde o to, že je to zdravé, ale jen pro někoho. A tak je to se spoustou potravin, prostě každý člověk má jinou genovou výbavu, jiný metabolismus a jiný energetický výdej a jiné potřeby...

0/0
18.6.2011 10:39

Kozel_

Re: a co eskymáci?

Kolem mléka je hodně sporů, od fanatických zastánců jeho nutnosti až po opačný pól, fanatického odmítání. Ano, samotné mléko některým liden nevyhovuje, ale zpravidla snáší např. sýry, tvaroh.

0/0
18.6.2011 17:38

Inkvizitor Johny

Ilustrační foto

Se mi líbí, jak je to hezky vyvážené. Přitom v reálném světě je pravá strana minimálně 3x dražší:-)

0/0
15.6.2011 14:38

Kartony

Nejhorší tuky jsou margariny; je to náhražka másla,

která se vyrábí chemicky hydrogenací nenasycených olejů. Je to vlastně směs nasycených tuků, připravených hydrogenací a olejů. I náš pes, který se může po másle zabít, nad margarinem ohrnuje nos.

0/0
15.6.2011 12:30

Kozel_

Re: Nejhorší tuky jsou margariny; je to náhražka másla,

Margaríny byly skutečně vyráběny hydrogenací olejů s nenasycenými aminokyselinami. Dále ta hydrogenace byla jen částečná (částečně ztužený pokrmový tuk), a při ní vznikaly trans kyseliny, horší než nasycené kyseliny, pokud jde o cholesterol v krvi.

Dnešní rostlinná másla typu Flora, Alfa, Rama se takto nevyrábí. Tužší složka se získa ochlazením např. palmového oleje, kde část oleje ztuhne. To se rozmíchá se slunečnicovým olejem. U těchto rostlinných tuků není žádný hydrogenovaný tuk a transkyseliny tam jsou v nepatrné míře, podstatně méně než v másle z kravského mléka. Množství trans kyselin je spíš z těch olejů, v nepatrné míře v těch olejích jsou, to je normální. Pak se tam přidává nějaký emulgátor a voda, i máslo má asi 20%, tyhle tuky jako Flora jí mají 30% a více procent.

Hydrogenací se vyrábí margaríny, tj. tuhé tuky na smažení. Zde se provede úplná hydrogenace, takže opět bez trans kyselin. Aby nebyly zcela tuhé, tak se smísí s nějakým olejem, např. palmovým.

0/0
15.6.2011 13:39

Kozel_

Re: Nejhorší tuky jsou margariny; je to náhražka másla,

Zde jde mluvit o skutečných margarínech, tj. tuky jako Ceres soft na smažení. Na rozdíl od sádla mají tu výhodu, že při jejich výrobě nedocházelo k dlouhému škvaření. Chemicky obsahují stejné nasycené aminokyseliny jak to sádlo, kyselinu stearovou, palmitovou atd.

0/0
15.6.2011 14:19

čas čistit

Re: Nejhorší tuky jsou margariny; je to náhražka másla,

Lidi ten sajrajt jedli, když za války nebylo máslo. A po plyšáku nám sem "vyspělý západ" ten hnus začal fedrovat v krásných obalech a s reklamou. Že to ani pes nežere, tomu se nelze divit, jelikož ten margarín bude asi chemicky dost podobný tomu plastovému obalu, ve kterém je.

0/0
15.6.2011 13:43

Kozel_

Re: Nejhorší tuky jsou margariny; je to náhražka másla,

Lidi jedli stejně tak sádlo, hydrogenované tuky byly na úrovni sádla. Sádlo, to je docela dlouho přepalované. Dnes se margaríny jako mazací tuky místo másla neprodávají. Flora, Rama, Alfa -to nejsou ztužené tuky.

0/0
15.6.2011 14:16

Agrippa

Re: Nejhorší tuky jsou margariny; je to náhražka másla,

R^

0/0
15.6.2011 15:43

chudacek.blbecek

Otázka pro chytré hlavy

A nyní něco pro chytré hlavy - kolik tuku je v sycených nápojích? ;-D

0/0
15.6.2011 12:20

Kozel_

Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Jedna sděluje věci, které lidi všeobecně vědí. Dále, je tam mnoho nepřesností, takže článek spíš mate, než že by sdělil něco nového. Tuků v potravě by mělo být kaloricky asi 30%, méně rozhodně není zdravé. S tuky přijímá tělo vitamíny, dále tuk je potřebný při příjmu vitamínů z jiných potravin.

Poměr rostlinných a živočišných tuků se uvádí 1 : 1. U živočišného tuku se míní tuk z běžných zvířat jako drůbeže, hovězího, vepřového apod. Nespadá tam tuk rybí, který je naopak zdraví prospěšný, u většiny ryb. Pokud jde o "rostlinné zdravé" tuky, tak tam patří např. kukuřičný, slunečnicový, řepkový či olivový olej. Tyto oleje mají málo saturovaných mastných kyselin a naopak vysoké množství nenasycených mastných kyselin (mono nebo polynesaturovaných). Některé rostlinné oleje tak vhodné nejsou (arašídový olej neboli podzemnicový olej), jiné jsou dietně srovnatelné s běžnými živočišnými tuky (např. kokosový a palmový olej). Palmový olej je vhodný pro dlouhé smažení, ale není vhodný na snižování

0/0
15.6.2011 11:21

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

chlesterolu. Není sám nezdravý, ale nezdravá je jeho kombinace, pokud např. někdo přijímá jako živočišný tuk sádlo, máslo a jako rostlinný palmový olej. Tak si tím zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi.

Zvláštní kategorií jsou tzv. margaríny, kdy u těch kvalitních nejde o ztužované rostlinné tuky. Nemluvím o tuku na smažení, ale tuku jako náhražce másla. U kvalitních jde o směs slunečnicového oleje tuhou složkou. Tou tužší složkou jsou nasycené tuky, získané fyzikální cestou např. z palmového oleje (při ochlazení část tuku ztuhne a oddělí se od zbytku).

Přijímat jen rostlinný tuk (řepkový, slunečnicový) a ne živočišný tuk by taky zdravé nebylo. To by se týkalo jen lidí, kteří nekonzumují maso. Pro snížení cholesterolu v krvi je vhodné co největší zastoupení "dobrých" olejů, tj. řepkový, slunečnicový, olivový, kukuřičný olej a živočišný tuk spíš jen v mase nebo mléce, ne třeba ještě mazat máslo nebo sádlo na chleba nebo nepřidávat ty živočišné tuky (n. palmový olej) do stravy.

0/0
15.6.2011 11:29

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Hlavně taky omezit tučná masa jako bůček či prorostlá krkovička apod.

Jde o celkovou tukovou bilanci a celkový typ stravy. Je ale bezpečně prokázáno, že kde se hodně užívá olivový olej a není tradice konzumace tučných salámů, bůčků, ovarů, sádla na chleba atd., tak má populace celkově nižší hladinu cholesterolu. Jde např. o středomořský typ stravy vs. tradiční česká kuchyně. Přitom olivový olej snižuje cholesterol méně než olej řepkový. V naší populaci má většina lidí cholesterol vysoký, nad to, co označují lékaři jako bezpečnou hranici. Je to dané způsobem stravování a skladbou tuků, které jíme.

0/0
15.6.2011 11:35

iVčera.iDnes.iZítra

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Se vším můžu souhlasit, krom Vaší představy tradiční české kuchyně - totiž opravdu tradiční česká kuchyně není tak nezdravá, jak se o ní říká. Maso bývalo na stole v neděli, jinak byly bohatě zastoupeny luštěniny (bílkoviny) v podobě polévek a kaší, v sezóně houby, pak taky obilné kaše a samozřejmě tradiční česká zelenina. Bůček, ovar, sádlo, jitrnice, jelítka, klobásy - zabijačka se dělala jednou do roka: v zimě. A kolem ní bylo tolik dřiny, že ty pochutiny člověk snadno vyběhal. O salámech si původní česká kuchyně mohla nechat jenom zdát. Ale souhlasím, že když se člověk na ulici rozhlédne, je znát, že o zdravé stravě asi většina lidí nemá ani páru - buď jsou líní si zjistit informace nebo jsou líní doma vařit nebo je jim to jedno. Případně různé kombinace uvedených možností

0/0
15.6.2011 12:05

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Ano, "tradiční česká kuchyně", to není to, co dřív běžně obyčejní lidé jedli. Možná jde o určitý mýtus, nebo o jídla, která se jedly v době, kdy se nějako hodovalo (zabíjačka). Je to dosti problematický termín, ale nic lepšího mě v okamžiku psaní nenapadlo. Možná ty jitrnice, klobásy mají svůj původ v německé kuchyni, podobně jak různé salámy.

Co znám příbuzné na venkově (z doby dětství a mladé dopělosti), tak tam se to vepřové jedlo hodně. Doma dvě prasata, jateční váha víc než dvojnásobná proti běžné. Stokilové prase tolik sádla nemá, prase co má přes dva metráky, tak to má sádla v poměru k ostatnímu daleko více. Ovary, jitrnice, maso prorostlé, sádlo se jedlo celý rok, podobně maso v konzervách, uzené, zpracované do salámů atd. Ti lidé na venkově neskutečně dřeli. Vysokého věku se nedožili, navzdory značné fyzické zátěži.

0/0
15.6.2011 12:16

Rudý přízrak a bůh z Marsu

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

co vim z vypraveni, tak od stredni vrstvy obyvatelstva dolu se zacalo s konzumaci masa ve velkem az nekdy v 50 letech. Za valky moc maso nebylo a predtim ani za prvni republiky uz vubec ne, takze pravidelny nedelni masity obed byla znamka urciteho bohatstvi. Vysoka konzumace masa je tedy otazkou az zhruba poslednich 50 let a lehce tedy maso muzeme vinit z tech zdravotnich problemu, kterymi dnes lidi trpi, samozrejme asi to uplne jeste nejde dokazat, ale jiste to bude prinejmensim jeden z faktoru.

0/0
15.6.2011 12:23

Inkvizitor Johny

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Jsem se pokoušel najít nějaké statistiky ohledně chovu prasat na území ČR. Bohužel marně. Každopádně asi budete mít pravdu, protože do 50. let byl chov spíše extenzivní. Až teprve vznik JZD to rozjel ve velkém. Za jakýsi důkaz lze považovat i to, že lidé považovaní za "siláky" byli na dnešní poměry celkem málo robustní. Aspoň se tak dá usuzovat z dochovaných fotografií. Ale třeba se taky pletu. Nejsem historik :-)

0/0
15.6.2011 12:40

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Dříve lidi jedli masa méně, tak nemuselo vadi, když bylo tučnější. Problém nastal, když stoupla spotřeba masa a maso bylo nadměrně tučné.

Připadá mi, že právě díky vyšší konzumaci masa a mléka dochází k většímu růstu, populace je vyšší a silnější. Jenže nadbytek živočišných tuků má svá rizika. Nepovažuji za rozumné tolik omezovat maso, spíš vybírat maso libovější.

0/0
15.6.2011 14:22

Rudý přízrak a bůh z Marsu

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

o zivocisnych tucich bych se vubec nebavil, ja to proste nekonzumuju a hotovo, zdravotni prospesnost tam zadna neni, netvrdim ale, ze jsou nejak extremne skodlive. Rostlinne oleje musi vzniknout lisovanim, jak to zahrejete, tak se tam vzdy skodlive latky tvori, takze jakekoli margariny proste jsou skodlive. Cholesterol bych neprecenoval. Kokosovy, palmovy olej souhlasim, je to jak pisete. Nejak se nam zacinaji rozpadat teorie o zdravotni nezavadnosti rybiho tuku, nevim jaka je momentalni situace, ale radeji bych i s timto byl opatrny.

0/0
15.6.2011 12:18

chudacek.blbecek

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Zdravotní prospěšnost tuků (i živočišných) tkví především v tom, že obsahují vitamíny (mámte ten zADEK opakovat nebo všichni víme?) a napomáhájí jejich vstřebávání. Jestli ti živočišný tuky nechutnají, tak je nejez, ale jinak vůbec nevidím důvod, proč se některé složce stravy vyhýbat. Za třicet let nám vědci zase řeknou něco jinýho. Úplně mi to připomíná hlášku "ryby jsou zdraví prospěšné, protože obsahují fosfor, který je jedovatý."

0/0
15.6.2011 12:39

Rudý přízrak a bůh z Marsu

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

:-) ted kdyz to po sobe ctu, tak ja to napsal spatne, nedoslo mi to v tu chvili. Jak uz tu myslim nekdo napsal, tak ono se tich zivocisnych tuku nesmi moc, no a ja tam mel napsat ze nekonzumuju maslo, prave, ze mam hrozne rad tvaroh a ty nizkotucny blitky si urcite kupovat nehodlam, takze si hezky dopravam tucnej a teda tim pokreju prijem zivocisnejch tuku bohate, takze zadny maslo ani nic podobnyho uz ne a uz pak jen rostlinne oleje - lisovane. ;-)

0/0
15.6.2011 12:49

chudacek.blbecek

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Jojo, takový sušený rajčata, kdy se ještě ten olej vsakuje do dalamánku... myslím, že je tak akorát čas na oběd :)

0/0
15.6.2011 13:15

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Problém české stravy, takové té, co je hodně tučného vepřového, je v nadbytku tuků jako sádlo, hovězí lůj, máslo a málo tuků typu slunečnicový, řepkový a olivový olej apod. Např. jak jsem uváděl, když se prasata místo na 100-120 kg vykrmovala na dvojnásobnou váhu, kde přírůstek byl zejména na tuku. Živočišných tuků by nemělo být moc. Vůbec žádné, to určitě by taky nebylo ideální.

0/0
15.6.2011 13:28

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Ne, tuky nejsou jen kvůli vitamínům. Tělo je potřebuje, i když umí ze sacharidů tuk vytvářet. Spíš jde o to, nejít nadměrně tučné maso. I vepřové může být libové, nebo hodně prorostlé. Taky není třeba si mazat chleba sádlem. To nevadilo dřív, když ti lidé pracovali fyzicky na poli nebo měli jinou zátěž. Když dnes lidi většinou sedí, tak je jiná situace.

Tady nejde o tom, že co platí dnes nebude zítra platit. Lékařský výzkum je podložen sledováními. Určitým skupinám lidí se dávala určité tuky ve stravě a srovnávala se hladina cholesterolu. Těch výzkumů je velice mnoho a dosti se o tom ví.

0/0
15.6.2011 13:33

chudacek.blbecek

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Jinými slovy tuk ano, ale akorát.

0/0
15.6.2011 13:42

Kozel_

Re: Článek s nulovou hodnotou pro zdravotní či dietní osvětu

Ano, to platí nejen pro tuky. Zelenina je taky zdravé jen do určitého kvanta, podobně i ovoce. Ani nadbytek vlákniny není zdravý. Zdravý není ani nadměrný tělocvik nebo naopak pasivní odpočinek.

Je to otázka míry. Bilance tuků musí být k ohledu k ostatnímu - ostatní stravě, klimatu, stylu života atd. Co nevadí v jiné zemi může vadit u nás a naopak.

0/0
15.6.2011 14:27

Inkvizitor Johny

Článek

Článek je pěkná kravina. Používat rostlinný tuk nebo živočišný? Samozřejmě, že žádný když to jde. A co se týče cholesterolu, tak málokdo ví, že si ho tělo dokáže syntetizovat samo a taky to normálně dělá. Takže je šumák, jaký olej do sebe člověk cpe. Záleží pouze na množství a na genetických dispozicích.

0/0
15.6.2011 10:08

chudacek.blbecek

Re: Článek

Ffffuuuuuu http://cs.wikipedia.org/wiki/Cholesterol

Tuky potřebuješ přijímat jak ve skryté, tak v čisté formě. Mně stačí tuky jen omezit (protože ve skryté formě jich nepřijmu dost, chuťove takový potraviny nepreferuju) a po dvou dnech bych jedla sádlo po lžičkách.

0/0
15.6.2011 12:43

Inkvizitor Johny

Re: Článek

To je jen o zvyku. Víte jak se to říká. Zvyk je železná košile.

0/0
15.6.2011 12:48

chudacek.blbecek

Re: Článek

Vím. Ale nevěřím, že si tělo zvykne fungovat stejně kvalitně bez tuků jako s nimi.

0/0
15.6.2011 13:13

Agrippa

Re: Článek

no vidite, ja kdyz omezim tuky na minimum (=nic, 0), tak mi to nijak nevadi, ovsem jejich nedostatek se manifestuje spatnou pleti, jejim supinatenim. Staci pak par dnu pridat extra virgin olive nebo lneny olej a je po problemu.

Tuky byt musi, no...:)

0/0
15.6.2011 15:48

serz I.

Re: Článek

To je absolutní nesmysl! Tředa vitaminy ADEK je nutno konzumovat spolu s tuky, protože jsou ve vodě nerozpustné.

0/0
15.6.2011 13:28

Inkvizitor Johny

Re: Článek

Ale vy jste nesmysl. Nikdo nemluví o mase.

0/0
15.6.2011 14:18

Rudý přízrak a bůh z Marsu

tuky jsou pro organismus dulezite

a pokud jich mate nedostatek viz. nejruznejsi nizkotucne vyrobky - jogurty, atd. tak si organismus premeni na tuk ty sacharidy, ktere v tech nizkotucnych jogurtech do sebe cpete. Jenze takto vznikly tuk se neda zdaleka tak dobre odbourat (organismem zpracovat) jako zdrave tuky - za studena lisovane rostlinne, ktere nesmi byt pri procesu vyroby zahrate, vlastne k jejich ohrevu nesmi dojit nikdy, u nekterych skodi dokonce uz bezna letni teplota (od 35 stupnu) a jakmile proste tu teplotu prekrocite, tak v rostlinnem tuku vznikaji takove skodliviny, ze i ten zivocisny tuk je proti tomu zdravotne prospesnejsi. !

0/0
15.6.2011 8:23

Rudý přízrak a bůh z Marsu

nebezpecne rostlinne tuky jsou temer vsude

Napriklad temer nelze sehnat susenku, ktera by nebyla pripravena na nejakem rostlinnem tuku. Vtip je v tom, ze i drahe tzv. BIO susenky ve zdravych vyzivach jsou pripravovany na kokosovem nebo palmovem oleji, coz je prokazano, ze je to pekny svinstvo. Oba tyto "odpadni" oleje se k nam dovazi v cisternach a jejich cena je tak nizka, ze se to extremne vyplati. Neschvaluji pouzivani zivocisnych tuku, ale proste jednoznacne jsou mene nebezpecne zvlaste pri smazeni nez ty rostlinne.

0/0
15.6.2011 8:14

Agrippa

Re: nebezpecne rostlinne tuky jsou temer vsude

resila jsem kdysi totez a muzu vam poradit: susenky jen raw, napr. od Lifefood.R^ mnam. Tuky pouze prirozene z orechu napr., + susene pri nizkych teplotach. Lepsi vec nenachazim. Raw produkty kupuji i v zahranici, kde je samozrejme nabidka nesrovnatelne vetsi, ale diky Bohu i za Lifefood v CR, jsou super.

0/0
15.6.2011 15:54

Rudý přízrak a bůh z Marsu

to je neuveritelny

;-O;-O;-O to si fakt delate srandu, jak vubec muzete mit tu drzost vypustit takto lzivy clanek!!! Cele je to naprosty nesmysl. Nikde zadna studie neprokazala, ze zivocisne tuky jsou nebezpecnejsi nez bezne konzumovane rostline tuky, naopak je prokazano, ze klasicke maslo je "zdravejsi" nez kdejaka ta Perla, Rama apod. Pochopte uz konecne, ze rostlinne tuky, ktere jsou bezne k dostani v supermarketech jsou odpadni produkty, ktere jsou pro lidsky organismus toxicke a tedy jednoznacne nezdrave. !

0/0
15.6.2011 8:07

MadYsha

Re: to je neuveritelny

Na margarínech není nic škodlivého, jen se nesmí žrát po tunách (to platí o všem).

Vědecky prokázáno...

... že vám přišel ten řetězový e-mail? :D

0/0
15.6.2011 8:23

Rudý přízrak a bůh z Marsu

Re: to je neuveritelny

Jasne, ale tem vedcum musel Unilever hoooooodne moc zaplatit, aby to prokazali. ;-D;-D;-D (Blbost na n-tou, proste je jasne dokazano, ze prave maslo je primo zdravotni zazrak proti tem margarinovym smeckam.)

P.S. Osobne ale nejim ani maslo a samozrejme uz vubec ne ty margariny.

0/0
15.6.2011 8:26

Cephaelis

Re: to je neuveritelny

Já tedy nejsem žádným řetězovým emailem postižená, ale že margaríny (a všechny sladkosti z rostlinného tuku) obsahují trans-mastné kyseliny, se kterými si tělo nedokáže moc poradit, je holý fakt.

0/0
15.6.2011 8:27

Rudý přízrak a bůh z Marsu

Re: to je neuveritelny

Transmastne kyseliny - TMK byly z margarinu odbourany zmenou technologie vyroby a to tak, ze zatimco napriklad Rama byla v Nemecku a pro Nemce vyrabena novou technologii bez TMK, tak "ceska" Rama samozrejme TMK obsahovala dal jeste nekolik let. Nesleduju to az tak podrobne, ale myslim, ze Flora byla prvnim margarinem u nas vyrabenym technologii bez TMK. Nicmene nic to nemeni na faktu skodlivosti margarinu, ktery lidske telo neumi stravit ci pouze castecne a tedy nedojde k premene na energii, tuk se pak v tele usazuje a ucpava tepny, tedy margariny jsou zodpovedne za onemocneni srdce. Rovnez existuje podezreni na zpusobovani nekterych druhu rakoviny (neni prokazano).

0/0
15.6.2011 8:46







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.