- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
my měli výbornej svatební dort od Hájka-klasický ovocný jahodový dort v té největší velikosti srdce s lehkým krémem okolo 600, pochutnalo si 19 lidí a ještě zbylo.
Co já vím, tak většina cukrářek nepotahuje dorty pravým marcipánem, ale fondánem, který se líp přibarvuje a snáz se s ním pracuje. Ale taky mnohem hůř chutná, je to taková umělá hmota.
Fondantu se zrejme take rika cukrova krusta, foto c.1.
Dorty c.1, 2 a 4 nejsou potazene marcipanem ale fondantem. Mate pravdu, ze se lepe barvi a lepe se s nim pracuje. Marcipan se rad trha protoze obsahuje mandlovou moucku. Jeho prirozena barva je kremova a nelze z nej udelat bilou polevu. Ve Velke Britanii se marcipan pouziva jako prvni potah slavnostniho dortu pod fondant.
My měli na svatbě domácí medovník - a to z toho důvodu, že jsme měli svatbu ve středověkém duchu a klasický načančaný dort by se nám nehodil. Nakonec - dobře se krájel, všem chutnal a hodil se, takže proč ne.
vypadají všechny nádherně Cukrářky jsou velmi šikovné. Ale tytéž krásné umí a dělá na svatby i pro děti naše sousedka z domácích surovin s cenami do stovek
šatová moda, a celej ten byznys kolem svateb je opravdu na zapřemýšlení, nezdá se vám?
Nevím jak kde, ale nemohu narazit na cukrárnu, která by dělala dobré cukroví a dorty. Piškotové těsto je většinou docela suché a krémy jsou instantní a bez jakékoliv chuti, šlehačka je rostlinná. Většinou je to naprosto nejedlé, všechno to chutná stejně a tak nějak umělohmotně. Nezbyde, než upéct doma. A pokud jde o zdobení, v cukrárnách mají stále růže z nepravého mléčného marcipánu, málokdy se uvidí něco trošku kreativního.
Některé výtvory jsou tak krásné, že je to skoro škoda. My měli taky medovník, ale obyčejný, nijak nepřizdobovaný, klasický jednopatrový za 350 Kč. K tomu, pro ty, kdo medovník nemusí, lehký ovocný dělaný do pekáčku na váhu z jedné úžasné cukrárny v Turnově. Žádné zdobené květinami a figurkami za tisíce. Nám to stačilo. Každému co jeho jest.
..než ze svatebního mainstreamu?
http://farm4.static.flickr.com/3054/2988534008_07e5bd14d9.jpg
http://images.pinkcakebox.com/cake452.jpg
http://www.cakechannel.com/images/wedding-cake-by-jenny-thompson-21285890.jpg
Čím je vzhled dortu komplikovanější, tím míň věřím, že bude dobře chutnat.
My jsme si nechali na svatbu udělat speciální svatební medovník - přímo u originálního výrobce. Byl naprosto úžasnej, třípatrovej a za necelé 2 000,- Kč.
Navíc vydržel transport i uchování do druhého dne - do svatby. Doporučuju :-)
Medovník vydrží několik měsíců. Ale na svatbu bych si ho nedala. Děláme ho doma už 30 let, ale v poslední době je na každém rohu, takže trochu inflace.