Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Smažený sýr pětkrát jinak

Kdyby se sestavoval žebříček nejoblíbenějších jídel Čechů, smažený sýr by atakoval nejvyšší příčky. Co na tom, že není zdravý. Ale výborně chutná.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Georgis Fasulis

Smažit chalumi je čin přímo barbarský

No nevím, nemám nic proti obalovaným smažákům, ale přece jen obalovat do strouhanky fetu nebo dokonce kyperskou specialitu Haloumi (správně se čte Chalumi) mi přijde přímo barbarské!

Možná nevíte, ale sýr chalumi má takovou strukturu, že je přímo určen k přímému smažení na pánvi a bez oleje! Nakrájejte na plátky a přímo hodte na horkou suchou pánev. Nepřipálí se, nerozteče se a krásně se dozlatova osmaží - ihned se pak konzumuje jako předkrm - s rajčaty, dzadziky apod.

0/0
30.5.2011 10:07

Honeynka

Halloumi

Ale ten smazak prece ;-D;-D;-D

Halloumi znaji kdejenom:-)

0/0
28.5.2011 9:53

captain cook

oblibena lahudka i v zamori

Take se hlasim k milovnikum smazeneho syra a mame metodu, jak minimalizovat predcasne roztekani. Viz muj prispevek dole.

Zdravy neni, ale co na tom!!! Cas od casu neodolame a udelame si zapovezenou pochoutku spolu s nasi oblibenou cesnekovou tatarkou - jinou nez tradicni ceskou.

Delame ji zasadne z domaci majonezy ze smesi 1/3 olivoveho (ne panenskeho) nebo avokadoveho oleje a 2/3 chutove neutralniho oleje (napr. Rice Bran oil- olej z ryzovych slupek), samozrejme, ze s pridanim dobre hladke horcice. Do majonezy pridame rozetrene 2 strouzky cesneku, sul a pepr podle chuti, na jemno rozsekany kopr, petrzelovou nat a salotky nebo pazitku. NIKDY do ni nedavame cibuli protoze nesnasime jeji neodbytnou chut, ktere se nelze jen tak hned zbavit. Nakonec dochutime peknou davkou citronove nebo limetkove stavy, aby tatarka mela riz.

Dalsi variace je pridani rozmackaneho avokada, ktere vyzaduje vic cesneku a soli, uzenou spanelskou papriku a limetkovou stavu.

0/0
28.5.2011 6:09

nazdravi

Aby se syr neroztekal pri smazeni,

je dobre take nakrajet ho na porce a nechat oschnout. Az potom ho obalime a smazime. Zarucene.

0/0
27.5.2011 21:17

captain cook

Re: Aby se syr neroztekal pri smazeni,

Oschnuti syra pred obalovanim MOZNA zlepsi prilnavost obalu a tim to lepe drzi pohromade pri smazeni, ale jinak pochybuji, ze by to melo velky vliv.

Rozteceni syra je ze vseho nejvic otazka vnitrni teploty. Cim drive se teplota uvnitr syra dostane k jeho bodu tavenosti, tim drive prolomi obal bez ohledu na jeho dopecenost a syr zacne vytekat. Prilis rychlemu prohrati syra se zabranuje trojim opatrenim:

1) zvysenou tepelnou izolaci syra = dvojitym obalovanim

2) dat obaleny syr aspon na 45min ( 1-2 hodiny je lepsi) do mraznicky a vyndat z mraznicky primo do dobre predehrateho oleje v panvi.

3) predehrati oleje na vyssi teplotu nez u rizku apod. (nejlepe se teplota hlida u termostaticky kontrolovanych smazicich panvi), aby se obal co nejrychleji osmazil do zlatova, zatimco vnitrek zustava chladnejsi

0/0
28.5.2011 5:48

kretzschmar

zahranici

smazak jsem mel treba i v rumunsku (kaskaval)...

jinak vyborna je scammorza, neobalovana

0/0
27.5.2011 19:01

captain cook

Re: zahranici

recke saganaki s citronem! Mnam.

Jedna nase oblibena restaurace to serviruje jako predkrm prelite smesi lehce orestovanych krevet v citronove stave.

0/0
28.5.2011 6:13

Kei: místní od roku 2001

Miluju kvalitní smažák...

...s domácí tatarkou a vařeným bramborem politý máslem. To jsem si uslintnul :-)

0/0
27.5.2011 18:49

Tom Hagen

Re: Miluju kvalitní smažák...

Také bych si uslintl, ale trochu mi to zkazilo to máslo na bramborách.

Brambory m.m. pro mne prosím ne-e.

0/0
27.5.2011 23:42

panBudloun

doporučuji

ke smaženému hermelínu nebo camembertu doporučují rýži, zdá se to neobvyklé, ale ve světě se to tak podává a jídlu dodá neobyčejnou chuť. samozřejmě podávat i brusinky jako v receptu

0/0
27.5.2011 16:40

Duke...Nukem

proc

je smazeny syr nezdravy..8-o

0/0
27.5.2011 15:10

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: proc

Takhle bych to neformuloval, spíš není zdravý a nedá se jíst moc často.

0/0
27.5.2011 16:22

captain cook

Re: proc

1) vysoky obsah mlecneho tuku = cholesterol

2) vysoky obsah tuku: a)syr sam o sobe, b)smazenim nasakne obal peknou davku oleje, c) na to majoneza nebo tataranda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0/0
28.5.2011 6:16

VerneP

nejlespi jsou ...

... stejne smazene olomoucke syrecky, akorat ted desne podrazili, takze jsem musel omezit spotrebu.

0/0
27.5.2011 13:47

Lanolin

Re: nejlespi jsou ...

Ó tak to je pro opravdové labužníky. Jen nechápu ty, co si to musí ještě vylepšovat šunkou, nebo "uherákem".

Syreček sám je tak skvělý, že je škoda ho tak kazit. To Eidam je fádní, tam se hodí šunka, nebo i ten pikantnější salámek. Vedle hranolky, pár naložených feferonek, nebo pikantnější tatarka, třeba s česnekem, nebo s feferonkami.

0/0
27.5.2011 20:11

ODSCSSD 5

jen papejte smazacek....

a pak hlavne brecte ze nehubnete ;-D

0/0
27.5.2011 12:43

ivoš

Re: jen papejte smazacek....

Těm, co nepotřebujou hubnout, přeju dobrou chuť!:-)

0/0
27.5.2011 12:48

ODSCSSD 5

Re: jen papejte smazacek....

jooo smazacek je fajn... ale dam si ho parkrat do roka a rozhodne ne s hranolkama...

0/0
27.5.2011 12:53

Duke...Nukem

Re: jen papejte smazacek....

a proc ne s nema...

0/0
27.5.2011 15:11

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: jen papejte smazacek....

Já si ho dám s hranolkama:-)

0/0
27.5.2011 16:20

dodo-dodo

Re: jen papejte smazacek....

zakladni poucka, kdyz se nehybu, tak nezeru

kdyz mam velky dostatek pohybu, tak si mohu dat i smazak;-D

0/0
27.5.2011 13:49

jo_jo_mam_vzdy_pravdu

sýr i smažený

ale z těchto "receptů" bych se nepustil do žádného

0/0
27.5.2011 12:07

janduben

lidovy smazak

klasika ceskych hospod, obvykle rostlinny tuk obaleny tukem nasaklou strouhankou, k tomu v prepalenem oleji ufritovane mrazene hranolky

0/0
27.5.2011 9:40

janduben

Re: lidovy smazak

+ tatarka, z 80% tuk:-)

0/0
27.5.2011 9:41

Glaukom

Re: lidovy smazak

mňam

0/0
27.5.2011 12:30

ivoš

Re: lidovy smazak

A proč si to dáváš v hospodě? Neumíš vařit?;-D(Neber to jako urážku, prosím, jen popíchnutí) Plátek sýra, obalit v hladké mouce, osoleném vajíčku, strouhance, znovu vajíčku a strouhance. Do hodně rozehřátého oleje, dozlatova. Tatarka? Domácí majonéza, strouhaná cibule, strouhaná kyselá okurka, sůl, pepř, trochu octa. Brambory stačí nové vařené, hranolky netřeba - ale proti gustu...

0/0
27.5.2011 12:47

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: lidovy smazak

Já když můžu, tak si smažené (i hranolky) dělám sám, ale v normálních restauracích vaří podobně jako já, jen dráže, jen v nejhorších hospodách je to fakt humus...

0/0
27.5.2011 16:21

tappat

Re: lidovy smazak

jj tohle je ideal R^

0/0
27.5.2011 18:14

chrobaktruhlik

stejně

jest nejlepší eidam klasik a hranolky a tatrka a pivo ale vařené doma

0/0
27.5.2011 9:27

Rudla01

Re: stejně

Doma vařené pivo, hm.

0/0
27.5.2011 14:26

chrobaktruhlik

Re: stejně

samozřejmě že doma vařené pivo je vynikající a když si ho ještě dochutíš Alpou .... R^V;-)

0/0
27.5.2011 18:03

net.Xtreme bojuje s eXtrémismem

Re: stejně

bez tatarky a piva:-)

0/0
27.5.2011 16:21

Honeynka

Halloumi

Halloumi se dela bez strouhanky, to je na nem krasne, ze se neroztece:-)uplne v pohode i bez oleje (smazak jo, ale z toho oleje bych asi dostala zachvat:-P)

Z me zkusenosti to v zahranici moc neznaji, max u Meka;-D

0/0
27.5.2011 9:00

captain cook

Re: Halloumi

haloumi ze neznaji v zahranici? To je tradicni balkansky syr, ktery se griluje nebo dava do salatu.

Jeho recepty jsou rozsirene po svete. Dokonce i Nigella (ta sexy kucharka Anglicanka) ma ve sve knizce recept na grilovane haloumi s citronem a feferonkou.

0/0
28.5.2011 6:20

jelele

smazak

před pár lety jsem ho chtěl po kuchaři na penzioně v Rakousku a koukal dost divně. Podle něj se to nedá udělat - že se to rozteče (asi nezná trojobal)...prostě jsem se ho nedočkal :(

0/0
27.5.2011 8:12

Tom Hagen

Re: smazak

Rakušan že by neznal trojobal?  8-o;-D;-D

0/0
27.5.2011 23:37

Ftipnejj

smazak

Nevite, zda ve svete se taky dela smazak?

0/0
27.5.2011 6:28

HoPPíK

Re: smazak

Určitě ano. Jen netušim zda uplně tahle klasik eidam verze

0/0
27.5.2011 6:51

mmorava

Re: smazak

Objednal jsem si smažák v Maďarsku a jaké bylo překvapení, když ho číšník přinesl. Sýr v těstíčku OK, zelný salát OK, ale vařenou rýži jsem nějak nemohl rozdejchat :-)

0/0
27.5.2011 12:12

captain cook

Re: smazak

klasicky cesky eidamovy ne, ale "hermelinovy" (tedy camembert nebo brie)s brusinkami ano, take ruzne smazene balkanske syry jako Saganaki a grilovane Haloumi.

0/0
28.5.2011 6:23







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.