Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nadýchaný, křupavý, voňavý. Upečte si domácí chléb

Domácí chleba sice zabere větší množství času a víc se při hnětení nadřete, ale výsledek za to rozhodně stojí. Naučíme vás, jak to udělat, aby bylo těsto uvnitř krásně nadýchané a zvenku báječně křupavé. A když do něj ještě přidáte ty správné ingredience, tak se po prvním kousnutí přenesete přímo na italský nebo francouzský venkov.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

pajdus

silná pšeničná mouka

prosím co znamená "silná" pšeničná mouka, je to mouka hrubá ? 

0/0
18.3.2011 8:10

arnie_rimmer

my už nekupujeme nic

pečeme chleba, vyrábíme máslo, sýry i tvaroh, udíme salámy a klobásy

ušít boty taky není žádná věda - spíchnete to za víkend, šaty se zvládnou na šicím stroji

ovoce a zeleninu si nasbíráme na polích a v sadech za městem :-)

bicykl a automobil jsem si sestavil sám dle návodu v ABC R^

0/0
15.3.2011 17:36

fitzie

Re: my už nekupujeme nic

zapomněl(a) jste, že si pěstujete vlastní len a ve skleníku bavlnu na ty šaty. jo, u té bavlny ve skleníku ještě nějaký ten indigovník. ;-)

0/0
15.3.2011 20:06

tejuz

Re: my už nekupujeme nic

jo a vchovu černocha na sklizeň;-D

0/0
18.3.2011 2:18

Grande_Paulo

Domácí pekárna

Doma již více jak tři roky chleba nekupujeme, domácí pekárna to vyřeší a víte co jíte. Nejprve to byla jedna, dnes již cca tři. Dí se v tom dělat i více věcí než jen chleba. Ze začátku jsme dělali chleba za směsí, ale dnes si stačí kupit jednou za čas chlebovou mouku žitnou a pšeničnou - 1 kg cca za 15 Kč - na jeden chleba zhruba 150 g z každého balíčku, hladkou mouku - na jeden bochník cca 250 g a droždí.  Vyjde to levněji než ty kupované "chleby" a je to tak pět minut přípravy a dvě až tři hodiny za Vás pracuje pekárna.

0/0
15.3.2011 16:25

Křišťáloví klauni strike back

Re: Domácí pekárna

Chleba z domácích pekáren nemá s chlebem nic společného. Je to taková veka nebo ciabatta. RvRvRv

0/0
15.3.2011 19:38

Grande_Paulo

Re: Domácí pekárna

No, ale domácí pekárna Vám perfektně připraví i těsto na klasický chléb, a pak ho jen vytvarujete a upečete v troubě.

0/0
15.3.2011 19:45

Křišťáloví klauni strike back

Chcete chutný chléb nebo salám ?

tak přestaňte pořádat nájezdy na Penny nebo Lidl, kdykoli se objeví v letáku párek za 25 korun kilo !!! Pekárny vám upečou chleba, že se jen oblíznete. Pravda nebude stát 15 korun, ale určitě to výjde levněji než směšné klohnění doma podle návodu v článku. Čecháček by snědl z podsebe jen když to bude o korunu levnější a zároveň u piva blokotá, jak už jídlo není to co dřív. RvRvRv

0/0
15.3.2011 12:56

Za pět minut dvanáct

Re: Chcete chutný chléb nebo salám ?

8-o

0/0
15.3.2011 13:02

Křišťáloví klauni strike back

Příští díly

Tlučeme si máslo na domácí chléb 

Udíme Poličan

Odlévání Bompari :-PR^

0/0
15.3.2011 11:50

roedor

Re: Příští díly

doma vyrobené máslo jsem nedávno zkoušela a zas taková piplačka to není. S mixérem to jde snadno. A takový domácí salámek, hmm;-):-P

0/0
15.3.2011 12:07

traxina

Já už si doma začnu dělat všechno.

Už jsem alergická na bažení po ceně na úkor kvality (tím chci říct, že nejsem tak bohatá, abych si za dvacku koupila 1,2 kg chleba, kterej za dva dny vyhodím, protože je prostě odpornej a nedá se ani ukrojit - drolí se). Po nocích nebudu spát, budu si péct chleba a vařit šunku - ta se taky nedá pořádně sehnat, max. obsah masa bývá 80% - a když je kvalitní, je v Česku nehorázně předražená - to neplácám do vody, to vím. Takže někde splaším šunkovar a udělám si kilo pravý libový šunky bez éček, sóji a napíchané vody. Anglickou udíme jednou za čtvrt roku, domácí správně nasolený maso se mi do dalšího uzení v lednici nezkazí. A ta chuť! Už mi jen zbývá naučit se vařit pivo. Na pěstování zeleniny bohužel nemám zahradu :-(

0/0
15.3.2011 11:19

ivoš

Re: Já už si doma začnu dělat všechno.

Madame, mluvíte mi z duše. Na rozdíl od vás mám zahradu, ale nemám (zatím) kde udit maso nebo slaninu. Supermarketová zelenina je buď bez chuti, nebo naopak chutná třeba po mýdle (rychlené kedlubny), rajče nesmíte upustit, nebo vyskočí jako tenisák. Chleba jako takový se mi zatím moc nedaří, ale zato třeba dalamánky už dobře. Víno si pěstuju sám, ev. dělám z višní (vyrovná se dobrému stolnímu). A na to pivo se taky kouknu. Chmel se dá sehnat po internetu a to by v tom byl čert...:-)

0/0
15.3.2011 11:28

Lukas1000

Re: Já už si doma začnu dělat všechno.

Ja to vzal z druhe strany ... zacal jsem tim pivem, casem pridal chleba ... ale bydlime v byte, takze uzeni asi nedame :-)

0/0
15.3.2011 11:33

opportunity

Re: Já už si doma začnu dělat všechno.

R^R^R^

0/0
15.3.2011 12:28

opportunity

A co takhle

moct si koupit na rohu čerstvý chleba za dobrou cenu? Ne ten mražený rozpékaný, ne tmavý lepivý (říkali jsme sražený, teď je takový skoro každý tmavý chleba).

0/0
15.3.2011 12:30

fretynka

Re: Já už si doma začnu dělat všechno.

Místo šunkovaru stačí pořídit i obyčejné sáčky na tlačenku (musí být pevné) a láhev od minerálky, v nouzi mi to posloužilo taky dobře ;-)

0/0
15.3.2011 12:47

fretynka

Re: Já už si doma začnu dělat všechno.

Nebo si zadejte do vyhledávače

wagnerovi domácí šunka

a tam si poradili bez něj taky docela dobře.

0/0
15.3.2011 12:48

Akire

jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

domácí jsem dělala jen jednou ale byl moc bílý, synovi přesto chutnal. Kvůli pracnosti a délce přípravy domácího chleba volím kupovaný, ale zatím jsme v Praze objevili je dva druhy chleba,  které nám chutnají. jedná se o chléb Horal z Globusu a Kauflad peče chléb ,  který nazval Chléb se zářezy a ten nám také chutná. A který chutná vám??

0/0
15.3.2011 10:31

_m-

Re: jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

Svého času jsme kupovali Prontík či jak se jmenoval, nevím, jestli se ještě peče, nebo maďaršký. Dneska kupuju samožitný, mají ho v některých pekárnách a nám chutná, ovšem nemusí chtnat všem, protože je tmavý a tužší.

0/0
15.3.2011 10:41

opportunity

Re: jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

Kupuju v Kaufu slunečnicový. Miluju Moskvu, ale už enní co bývala, a taky hrozně zdražila.

0/0
15.3.2011 12:31

_m-

Za časů rozvinutého socialismu

se prodával žitný chleba v prášku k domácímu pečení - byl vynikající. Dneska se prodává spousta druhů chleba do domácích pekáren, ale pekárnu nemám a jsem moc líná , abych se s tím dělala ručně  - rzhodně mezi nimi ale žitný, nebo žitnopšeničný bude.

0/0
15.3.2011 10:43

_m-

Re: Za časů rozvinutého socialismu

;-€ zase jinde sakra!! uděljete si v tom pořádek

0/0
15.3.2011 10:44

fretynka

Re: Za časů rozvinutého socialismu

My jsme doma zkoušeli tu směs (asi 4 druhy, slunecnicovy je favorit) z jednoho diskontu, který sponzoroval talentovou soutez a ted tu, kde se zvou lidi domu a vari si. Sacek stoji do 40 korun (kdyz je v akci, je levnejsi) a vyjde na dvakrat. Chleb z toho je docela dobry, z pekarny bez prace, ale prijde mi z ni takovej gumovej. Takze si ho radsi pecu ve forme a je hezky krupavy.

Jedina vec, ktera se mi na tom nelibi, ze smes musite rychle zpracovat, jinak se vam do toho pusti havet.

0/0
15.3.2011 12:45

barnaked

Re: jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

Radvanicky (kvaskovy) nebo vratimovsky nebo silherovicky a kdyz je nouze tak moravsky

0/0
15.3.2011 10:44

ort

Re: jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

A ten radvanický nebo vratimovský - mají uvnitř kmín? Kmín totiž v chlebu nesnáším.

0/0
15.3.2011 15:06

roedor

Re: jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

v pátek jsem zkusmo koupila Hostivařský chléb v prodejně Český grunt (Praha Vinohrady) a byl výborný. Do druhého dne jsme ho sežrali, takže trvanlivost jsme neprozkoumali:-)

0/0
15.3.2011 12:10

MiJi

Re: jaké máte zkušenosti s kupovaným chlebem?

V Hostivařské pekárně kupuju velký pecen, většinou zmizí rychle, ale když vydrží dýl, tak i po 5ti dnech je pořád k jídlu. Kupujem ho už přes 2 roky a měnit to nemínime

0/0
17.3.2011 19:29

rizo4

silna mouka

co to je, to snad v cestine neexistuje ne

0/0
15.3.2011 10:26

Za pět minut dvanáct

Re: silna mouka

to jsem se taky chtěla zeptat - chápu silný vývar nebo silnou kávu, ale ve spojení s moukou tápu;-)

0/0
15.3.2011 13:05

orinka3

ano, taky se divím tomu droždí

když domácí chleba, tak přece z kvásku! Přiznám se, že se mi ho ze žitné mouky nepovedlo doma udělat, pokaždé se to zkazilo, tak jsem si teď koupila kvásek v prášku ve Zdravé výživě a sbírám odvahu to z něj dělat;-D

0/0
15.3.2011 10:06

chudacek.blbecek

Re: ano, taky se divím tomu droždí

Neboj se a smele do toho http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php

0/0
15.3.2011 10:18

kamor

Tohle není domácí chléb,

ale pečivo, které se jako chléb pouze tváří. Pravý domácí chléb se zadělává ze žitného kvásku, ne z droždí...

0/0
15.3.2011 10:03

chudacek.blbecek

Re: Tohle není domácí chléb,

Jo, nas cesky. Ale pancetta neni vylozene ceska surovina, ze ne?

0/0
15.3.2011 10:18

lukim

Může

někdo napsat co to je "silná pšeničná mouka"??8-o

0/0
15.3.2011 10:01

kamor

Nejspíš měli

na mysli semolinu nebo pšeničnou chlebovou. Nicméně do chleba patří žitná mouka.

0/0
15.3.2011 10:05

chudacek.blbecek

Re: Nejspíš měli

Nejen, patri tam psenicna i zitna

0/0
15.3.2011 10:19

fitzie

drožďový chleba nejím

ať je křupavý, jak chce. já jedu ve kváskovým a klidně si pro něj dojedu do pekárny.

0/0
15.3.2011 9:00

chudacek.blbecek

Re: drožďový chleba nejím

To mas stesti, protoze sehnat ciste kvaskovy chleba neni tak snadne. Vetsina pekaren si drozdim vypomuze.

0/0
15.3.2011 10:20

fitzie

Re: drožďový chleba nejím

mám jednu lokálku, o které to vím. ale musím si pospíšit, po jejich chlebu není v prodejně památky už ve tři odpoledne, dneska jsem šla ve dvanáct, tak jsem koupila ještě jejich specialitu - malý bochník. miluju tu kůrku.

0/0
15.3.2011 14:04

chudacek.blbecek

Re: drožďový chleba nejím

Tezka zavist :-)

0/0
15.3.2011 15:59

fitzie

Re: drožďový chleba nejím

a to si k tomu ještě kupuju domácí tvaroh z místní malovýrobny. je báječný.

až když jsem tu dvojkombinaci zkusila, tak jsem pochopila, proč to byl chleba s tvarohem, co princeznu sulejmánskou vytáhl na sluníčko. je to lahůdka.

(a stejně tak je to hnus, když to člověk zkusí v podobě z velkovýroben).

0/0
15.3.2011 21:22







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.