Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Paella krok za krokem aneb vzpomínky na Středomoří

Chcete si připomenout prosluněnou dovolenou na španělském pobřeží? Vybavte si vůně, které ji doprovázely. Určitě vám ve vzpomínkách zavoní mořské plody. Chcete, aby vzpomínaly také vaše chuťové buňky? Připravte si pravou středomořskou paellu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

chudacek.blbecek

Paella

Paella je tradiční jídlo "co dům dal". Hlavně nechápu, jak někdo může říct, že není tak lepivá jako rizoto. Český rizoto je suchý jak troud, proto na něho lidi pořád lejou kečup.

0/0
4.3.2011 12:52

Inkvizitor Johny

Rýže

Nevíte někdo, v kterém hyperkrámě mají rýži na rizoto?

0/0
2.3.2011 11:50

Inkvizitor Johny

Re: Rýže

Si odpovím tedy sám. Našel jsem jí v Tesco v regálu s exotikou. Mají tam i rýži na sushi. Půl kila arborio rýže stojí 46,-.

0/0
3.3.2011 9:58

The opinion

Plno receptu, ale super chut!

Paellu delam, ucil jsem se ji od kuchare v Galicii a tam do ni davaji chorizo, kureci maso, musle a krevety. Rozhodne nechapu proc by je mel nekdo rozkrajovat napric - a hlavne, proc by je tam dobry kuchar daval hned na zacatku. uz jste videli kvalitni ryzi, ktera se uvari behem 15 minut? Spravny postup trva asi 30 minut a krevety se pridavaji uplne nakonec, kdy uz je vyvar skoro vsaknuty do ryze. Krevety totiz potrebuji jen par minut aby krasne zruzovely. Jinak budou jako z gumy. Jinak souhlas ze v kazdem regionu se dela jiny recept - ja ochutnal bajecnou v jizni Jumille a tam do ni davali pouze ryzi a sneky. A byla naprosto bajecna!

originalni panev mam - ale je pro 8 osob, takze klidne paellu udelam pro nas dva na kvalitni zeleznakove panvi. A ke konci ji kuchar vstrcil do trouby nebo na gril - aby ryze dosla. Jinak je uplne nejlepsi pristi den, kdyz se ohreji zbytky!!!;-)

0/0
2.3.2011 6:04

cport

Re: Plno receptu, ale super chut!

mate tip, kde se ta vetsi panev da sehnat tady v CR?

0/0
2.3.2011 7:14

The opinion

Re: Plno receptu, ale super chut!

@ cport: Bohuzel ne, ziji v Americe a i tady mi ji objednal muj Spanelsky pritel primo ze Spanelska. Nekupoval jsem si zadnou hlinikovou, ale kvalitni, nerezovou, aby mi vydrzela na cely zivot. Tady v USA se da sehnat napr. u tehle firmy: http://www.tienda.com/paella/products/pp-25.html?site=1 - ale to je jiste zbytecne, abyste to objednaval odsud. Zkuste najit spanelsky obchod v Cechach nebo se poradit ve spanelske restauraci.

Mimochodem, tahle co je na tom odkazu vyfotografovana, je ta klasicka paella panev. Ta moje nerezova stala skoro 2x tolik. Ale miluju ji, a nepouzivam ji pouze na paellu - napr. v ni i zapekam maso. Skoda ze nemuzu lip pomoctR^

0/0
3.3.2011 22:30

cport

Re: Plno receptu, ale super chut!

diky za reakci a hlavne ochotu, nakonec jsem uz jeden eshop nasel. At se dari ;-) 

0/0
3.3.2011 23:18

The opinion

Re: Plno receptu, ale super chut!

rado se stalo!! tak at se vam ta paella podari! R^

0/0
4.3.2011 22:01

Petr z Bologni

...

Originalni paella z Valencie se pripravuje z kureciho a kraliciho masa. Pripravovali si ji venkovani po spolecne praci v ryzovych polich. Protoze je to "kolektivni" pokrm (tj. obycejne pro hodne lidi), pripravuje se i dnes ve velikych tezkych (nejlepe litinovych) nizkych (asi 35 mm) panvich s dulkovanym dnem a dvema uchy na otevrenem ohni. Neni vyjimkou, ze prumer panve presahuje i jeden metr. Odtud tez plyne, ze paella se nevari pod poklickou. Navic v ni nesmi chybet ploche a bile fazolove lusky (omlouvam se,ale ceske nazvy neznam - spanelsky garrafon a bachoqueta) nakrajene na 1,5 cm dlouhe kousky. Samostatny problem je druh ryze (ta je  urcujici componentou). Ve Valencii se pouziva druh Bomba nebo Calasparra. Z beznych ryzi to muze byt druh Arborio. Mela by to byt ryze s kulatymi zrnicky (nikdy dlouha tenka zrna) ktera dobre saje vyvar a neni sucha.

S rozvojem turistiky se paella dostala do primorskych oblasti a lacine bile maso bylo nahrazeno rybami a ostatnimi

0/0
1.3.2011 9:45

cport

Re: ...

a zdroj? :-) Jinak ja mam tip na tuhle prisadu http://www.gastronomiaycia.com/2009/08/31/nora/

0/0
1.3.2011 9:51

Petr z Bologni

Re: ...

Toulky Valencii (a take sada kucharskych  navodu) ;-). Misto tehle susene papriky davam trochu italskeho peperoncina.

0/0
1.3.2011 10:56

cport

Re: ...

no kdyz spanelska kuchyne, tak spanelske suroviny, ne? :-) Jinak je trosku zvrhlost do toho davat nejaky bujon, kdyz to clovek umi, tak si vystaci s cesnekem, norou, safranem a soli a je to jedinecne. Jinak k tomu puvodu, ja myslim, ze oni sami Spanele nemaji jasno v puvodu tohoto jidla. Tam na jihovychode je dost regionu, ktere si to vlastnictvi privastnuji a navic za jedinou spravnou paellu povazuji tu "de marisco". Ty informace je potreba brat s rezervou. Ja treba mam tu zkusenost, ze kdyz uz do toho davat kralici maso, tak jedine se snekama :-) ... ale to je prkotina. Tech receptu je tolik ... a az na vyjimky jsou vsechny vynikajici. Podstatne je mit spravnou panev :-)

http://www.cubanfoodmarket.com/mm5/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=CFM&Product_Code=PAE08180&Category_Code=11207

0/0
1.3.2011 12:31

maruširi

Re: ...

Ve Valencii, kdyz clovek zapadne do nejake venkovske hospudky, vzdycky dostane paellu tak, jak ma byt. Loni jsem tam byl mesic a sporadal jsem asi 10 velkych panvi ;-)

0/0
1.3.2011 10:43

Petr z Bologni

Re: ...

;-)R^!!

0/0
1.3.2011 10:52

roedor

Re: ...

díky za info s tou rýží, já pořád zjišťovala, která tam patříR^:-)

0/0
1.3.2011 12:47

comme il faut

Mořské plody v ČR jedině z konzervy

jinak hodně riskujete!

0/0
1.3.2011 3:54

skylark

Re: Mořské plody v ČR jedině z konzervy

No vy jste teda expert ;-D;-D , už se vidím, jak dělám paellu z ekrevet a kalamár z konzervy ;-D;-D

0/0
1.3.2011 12:29

comme il faut

Re: Mořské plody v ČR jedině z konzervy

Pokud se nechcete otrávit třikrát zmrazenými a rozmrazenými, případně dva měsíce starými "chlazenými", buď si je odpusťte nebo si na ně zajeďte k moři.

0/0
1.3.2011 19:14







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.