Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Celiakie je nevyléčitelná, ale bezlepková dieta vám zachrání život

Bolesti břicha, hubnutí, průjem, zácpa, únava, chudokrevnost či potraty, to všechno mohou být příznaky celiakie, autoimunitního onemocnění způsobeného nesnášenlivostí lepku. Choroba je záludná a mnoho lidí ani neví, že ji má. K lékaři je většinou doženou až nepříjemné příznaky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Lucek_K

Pečivo

Taky držím bezlepkovou dietu a co mi fakt chutná je pečivo od penamu (http://www.penam.cz/cs/bezlepkove-pecivo/), je to dobré a muffiny nemají chybu, jen ty ceny by mohly být nižší. :-/

0/0
25.1.2011 20:44

Enin

drahá dieta

Moje maminka, endokrinoložka (doktorka pro cukrovkáře, štítné žlázy a pod.) má kamarádku, která je zase lékařka přes žaludek. Jednou se o tom spolu bavily, jak je to absurdní - prý, že cukrovkáři dostávají příspěvky na dietu od státu a přitom jejich dieta spočívá v tom, aby se kontrolovali a dia výrobky nejsou dražší, než normální. Kdežto bezlepková dieta je prý nejdražší dietou a celiaci nedostanou nic...

0/0
25.1.2011 18:16

hermína

Re: drahá dieta

dobré místo, kde ušetřit. Sebrat příspěvek diabetikům. Jejich dieta v podstatě stojí na zdravém stylu a střídmosti. Že je součástí otravné počítání, vážení a omezování se je jiná, ale to nic nestojí.

0/0
26.1.2011 11:42

honda_mrkos_pajdusakova

Re: drahá dieta

"cukrovkáři dostávají příspěvky na dietu od státu" - to je pěkně zjednodušené a zavádějící..

Tento příspěvek dostávají pouze sociálně slabí diabetici, jejichž příjem v rodině nedosahuje ani životního minima a i tak je to nenároková dávka.

Věřím vám, že je dieta při celiakii finančně náročná a může se jevit jako nespravedlivé, že si o tuto dávku nemohou lidé s celiakií požádat, ale nepřijde mi úplně fér flusat po diabeticích.

Nehledě na to, že některé ZP tento příspěvek nemocným poskytují.

0/0
26.1.2011 12:26

Enin

Re: drahá dieta

Tento příspěvěk jsem rozhodně nenapsala proto, abych flusala po diabeticích. Jsou to také vážně nemocní lidé a potřebují péči. Ano, napsala jsem to zřejmě dost jednoduše a nevím podrobnosti, takže se omlouvám za nepřesnosti a také, pokud jsem Vás nějak urazila. Jinak, já si třeba neumím předsavid, že bych já, nebo manžel, teď onemocněl celiakií. Už teď počítáme na obyčejném jídle každou korunu. Náš příjem je 11 300 za měsíc a z toho 7000 nájem. Na žádné dávky nárok nemáme, nevím, jak by to bylo, pokud by mi přišli na celiakii, ale vzhledem k tomu, že jsme nad hranicí životního minima, asi bychom nic nedostali. Svou reakci jsem napsala i na základě této mé osobní představy... Je ale pravda, že se v tom uplně stoprocentně nevyznám, tak tohle prosím berte s rezervou.

0/0
26.1.2011 12:44

Enin

Re: drahá dieta

a ještě, navzdory tomu všemu, nevím, proč by diabetici měli, i pokud mají špatné životní podmínky, dostávat příspěvky na jídlo, když jejich dieta závisí pouze na výběru potravin... Pokud dostanou příspěvky na jiné pomůcky a potřeby, naprosto souhlasím. Ale jídlo? to prostě nedovedu pochopit. Nezlobte se.

0/0
26.1.2011 12:47

Enin

Re: drahá dieta

no a ještě chci dodat, omlouvám se že to takhle kouskuju, že nevím, jak to teď je, a že se matičky mé drahé zeptám, abych tu nevířila zbytečně vlny a tak podobně :-)

0/0
26.1.2011 13:01

honda_mrkos_pajdusakova

Re: drahá dieta

Ale mě jste nijak neurazila, omlouvat se netřeba, jenom mi přišlo nefér to napsat tak, jak jste to napsala, notabene když vlastně nevíte, jak to ve skutečnosti je.

0/0
26.1.2011 13:03

Fnareva

Tez

Taky celiakii mam, a i kdyz uplne pohoda to neni, ale je to ok.

Zjistili mi ji kdyz jsem byla uplne mala - 1 rok, takze ani nepamatuju chleba, kolace, parky, pastu, spagety atd atd atd.

Ale kdyz se musi, tak se clovek prizpusobi, neda se nic delat.

0/0
25.1.2011 16:57

makingmachine

.....

Bezpelkové potraviny jsou super i pro lidi co netrpí celiakií. Prostě po nich není tolik těžko. Například v USA to začíná být velká móda takto jíst.

0/0
25.1.2011 14:41

Bartiqe

nazor

Ono sa malo hovori tiez o tom, ze lepok nie je nijak zvlast zdravotne prinosny ani ludom, ktori netrpia celiakiou.

-

Navyse dnesna psenicna muka ma niekolko nasobne vyssi podiel lepku nez povodna odroda. Nasi davny predkovia tiez nekonzumovali vsetko vyrobene z psenice - staci sa spytat starych ludi. Bezne sa konzumovalo zito, pseno/jahly, jacmen... Teraz je to nieco extra, co sa da kupit len v BIO obchode. Kedysi to bolo uplne normalne a nikto sa nad tym ani nepozastavoval.

-

Dnes ludia strcia malemu decku biely rohlik do ruky a este argumentuju neschopnostou dietata spracovat vlakninu. Ale uz neriesia zdravotny dopad lepku. Pritom biele psenicne rohliky su dostupne mozno poslednych 50 rokov. Sa divim, ako ludstvo vobec doteraz prezilo.

0/0
25.1.2011 14:32

Talpa europea

Databáze (většinou) běžných bezlepkových výrobků

http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/index.htm

to znamená za normální cenu. At jdou prodejny "zdrave" vyzivy nekam.

0/0
25.1.2011 13:27

tomnika

Fotka

hnusnej pupík!!

0/0
25.1.2011 11:58

veja28

....

Opět vytažený článek s Radůzou. Když jsem ho poprvé četla, nevěřícně jsem kroutila hlavou. V dnešní době už není problém se v restauraci domluvit na tom, že chci bezlepkové jídlo. A to radši ani nemluvím o dalších bludech, které tam popisovala.....

Jinak k bezlepkové dietě. Zjistili mi ji zhruba v deseti letech....no zjistili, i když jsem vykazovala jasné příznaky podvýživy, měla jsem průjmy, změna nálady, tak lékaři nedokázali určit, co mi je......až si moje mamka sedla k internetu a začala hledat, co by mi mohlo být a nakonec došla za doktory, jestli to není celiakie, tak najednou začali přikyvovat, že to je možné....a taky se to potvrdilo....

0/0
25.1.2011 9:22

Martin Šubrt

Re: ....

No, v restauraci to tedy problém je, protože ani zdaleka mnozí kuchaři netuší, v čem všem lepek je. Většinou je to diskuse jak s kozou na ledě. Sám nesmím mléko, což je daleko jednodušší popsat, že by v jídle být nemělo (sýr, smetana apod.), ale obsluha často nezvládne ověřit ani to. Zejména je veselá diskuse nad omáčkami typu rajské a nebo třeba zeleninové polévky zahušťované jíškou. Pochopitelně člověk se takovým věcem vyhýbá, ale někdy  už nic jiného nemají a pak to bývá veselé :-).

0/0
25.1.2011 9:32

veja28

Re: ....

No, nevím...já jsem opravdu v restauraci nikdy problém neměla. Vždy byli ochotní a vstřícní, okamžitě věděli co se po nich chce. A to ani nebydlím ve velkém městě, kde se asi s tímto setkávají častěji. Asi jsem měla vždycky štěstí, no. :-)

0/0
25.1.2011 9:37

Talpa europea

Re: ....

Precetl jsem si pouze sede okenko pani Raduzy a kulil jsem oci, co to pise za nesmysly. Zijeme doma bezlepkove, a jde to uplne v pohode. Manzelka je take ten typ co ji jeden drobek na nozi vyradi na pul dne. Existuje bezny ocet, bezne okurky, bezna majoneza, kecup, horcice, kafe (i kapucino a cokolada), bombony i cokolada, uzeniny, parky, salamy... chce to jenom hleat a znat, Globus je jednicka, ale uz i dalsi se chytaji.. V posledni dobe se vylepsil Albert, bere chleba z Jizerky (50kc) a susenky celihope (12kc), Bila je uz na tom take lepe.

0/0
25.1.2011 13:22

Talpa europea

Databáze (většinou) běžných bezlepkových výrobků

http://www.vupp.cz/czvupp/04bezlepkove/index.htm

to znamená za normální cenu. At jdou prodejny "zdrave" vyzivy nekam.

0/0
25.1.2011 13:26

veja28

Re: Databáze (většinou) běžných bezlepkových výrobků

Jo, bezlepkových výrobků je na trhu mnoho, i když u některých výrobců jsou ty ceny opravdu přemrštěné. Třeba takové bezlepkové sušenky Schär jsou tak od padesáti korun nahoru za 100 gramů, takže takové věci si jako studentka koupím, jen když si je "zasloužím" a chci si udělat radost. Mě se ale bohužel strava dost komplikuje cukrovkou, na kterou se právě bezlepková dost často váže.

0/0
25.1.2011 16:09

.zq.

odborníci na výživu

doporučují omezit příjem glutenu i zdravým ženám, které se snaží otěhotnět nebo jsou těhotné.

0/0
25.1.2011 9:13

HáčekZTáboraJanovičky

Na táboře

Ahoj všíchni,

loni jsme poprvé jeli tábor s dvěma slečnama, které celiakii mají a zvládli jsme to v pohodě, děvčata i rodiče byli spokojení:-). Jen se musí dávat trošku větší pozor při vaření a oddělovat plochy, kde se chystají jídla a pak je to ok. Takže bych řekl, že základem je to nedramatizovat, dávat si pozor a být důsledný.

0/0
25.1.2011 8:36

fitzie

Re: Na táboře

pojďte to vysvětlit kuchařkám z naší školní družiny. ty s tím mají nepřekonatelný problém už několik let.

0/0
25.1.2011 8:37

hermína

Re: Na táboře

u dětí je to asi nejtěžší, potřebují se najíst ve škole a jsou často závislé na tom, co jim dospělí nandají.

Ve finsku v menze byl zcela běžně jeden oběd bezlepkový a jeden bezlaktózový v nabídce. Často to bylo i spojené. Buď mají těch nemocí v populaci dost nebo jsou pořádně vyšetření.

0/0
25.1.2011 10:05

fitzie

Re: Na táboře

nesnášenlivostí glutenu trpí podle odhadů odborníků cca 10% populace. myslím, že kdyby se zavedl screening, našlo by se toho daleko víc. to s těma kuchařkama bylo jen takové povzdechnutí - zrovna u nás se tam sešla parta, která je ochotna vynakládat víc energie na vysvětlování, jak a proč to nejde, než aby to prostě udělala. je to o lidech :-/.

0/0
25.1.2011 10:20

Bllanc

Nová knížka

Ahoj všem, jsem dietní sestra a vím, že informace o celiakii bývají často hodně hodně zkreslené a lidé mezi sebou šíří spoustu mýtů... Teď vyšla knížka Otázky kolem celiakie, víte si rady s bezlepkovou dietou? Je fakt dobrá, je to spíš brožura, ale je tam všechno podstatné a je tam plno receptů na blp jídla. Vydalo to Forsapi a dá se koupit i u nich na webu.

0/0
25.1.2011 8:08

legendaryboy

Intuice

Celiakie je podle mne autoimunitni nemoci z toho duvodu ze se za poslednich par desetileti zmenil zivotni styl a lide jiz tolik neprichazeji do styku s domestikovanyma zviratama. Tyto zvirata se naucila zit jen po boku cloveka stejne tak se clovek naucil prijimat od nich mikroorganismy ci vzajemnou interakci modifikovat svoji strevni floru pro traveni slozek potravy. Mel sem problemy se zazivanim a staci parkrat zajit do chlivku umazat se poctivou praci, vykoupat se v prirode, rece, atd. a hle problemy sou ty tam...chce to pouzivat intuici...ne praskovani sekundarnich problemu R^

0/0
25.1.2011 6:40

fitzie

Re: Intuice

myslím, že celiakie je naopak nemoc, jejíž příčinou je rozvoj zemědělství a změna životního stylu. první archeologické nálezy pěstování pšenice jsou tak 6000 p. n. l. Člověk byl po miliony let svého vývoje zvyklý na jinou stravu: bobule, plody, kořínky, maso. lepku tam moc nebylo. změna stravy za posledních pár tisíc let je zcela zásadní a razantní - na gluten, kterého přijímáme kvanta, prostě nejsme stavění.

0/0
25.1.2011 9:02

Bizonice

Raduza přehání

No teeda myslim,že to Raduza dooost přehání.Když ten drobek z pusy svých dětí nespolkne,tak se jí nic nestane.Myslím,že je to dost přitažené za vlasy.Sama mám celiakii a v kvasném octu lepek teda není,okurky můžu normálně.je pravda,že ve spoustě věcí je,ale kromě toho,že je dieta velice nákladnáí,můžu se stravovat !normálně",sortiment je rozšířený.Oproti létům minulým,úplná paráda ;-)

0/0
25.1.2011 0:46

Elvie

Re: Raduza přehání

Jo jo, přesně, souhlasím, Radúza to přehnala, asi aby zvýšila svoji popularitu. Taky mám celiakii a není to tak hrozné. Naše kočka má ráda rohlík s máslem a pak ji klidně pusinkuju, a nic :-D A

le jinak samozjřemě to není jenom držet dietu, pořád jsem chudokrevná, chodím na hematologii, mám osteoporozu, sníženou imunitu, zvýšené riziko rakoviny tenkého střeva, lymfatických uzlin, jícnu.., beru spoustu doplňků, a samozřejmě že všechno si člověk sám hradí.. a to mě štve nejvíc, protože kdejaký alkoholik, kuřák či obézní člověk si přivodí svoje zdravotní problémy sám  a pojišťovny vše hradí, nám nic. Ale tak jsou horší nemoci, takže díky bohu, že je to "jen" celiakie.

0/0
25.1.2011 7:07

honda_mrkos_pajdusakova

Re: Raduza přehání

To jsou zase moudra. Ožrala i kuřák si platěj zdravotní pojištění jako každej jinej. Navíc zaplatěj na spotřební dani tolik, že si svoje léčení hravě pokrejou sami. A ještě stát ušetří na jejich důchodech.

A potravinový doplňky nehradí pojišťovna nikomu.

0/0
25.1.2011 8:17

fitzie

Re: Raduza přehání

to bych zrovna netvrdila. daň na cigaretu je cca 2 kč. krabička 20 ks=40 Kč na krabičku. Dejme tomu, že náš kuřák hulí krabičku denně 30 let. na dani odvede 438 000 Kč. To pokryje tak akorát léčbu rakoviny plic (viz http://finance.idnes.cz/co-je-zdarma-neumime-moc-vyuzivat-prevenci-zanedbava-vetsina-z-nas-10b-/poj.asp?c=A100308_111205_poj_sov), podle typu nádoru a rozhodnutí lékařů o postupu. A to jsou tady ještě průběžné náklady na léčbu kuřáka (celkově nižší imunita, nemoci dýchacích cest, nemoci kardiovaskulární).  

0/0
25.1.2011 10:15

Elvie

Re: Raduza přehání

No tak pozor, nemyslela jsem že chci přispět na doplňky, ale třeba  tak třeba aspoň na na  bezl.mouku.. 1kg stojí cca 70-80Kč kg, peču 2x týdně, 1kg mouky je tak na na týden... Ty doplňky bych si taky nekupovala, kdybych celiakii neměla. A skutenčně nevím, kolik si např. opilci přispívají na zdravotní pojištění, spíš jim my všichni přispíváme na jejich dávky, protože obvykle jsou díky tomu nezaměstnaní.

0/0
25.1.2011 10:17

hermína

Re: Raduza přehání

Máte smůlu, že máte celiakii. ALe opravdu není v silách společnosti vám na něco přispívat. To by se muselo přispět lidem s potravinovýma alergiema, diabetikům, nemocným se slinivkou... To už může sociálka vyplácet každému rovnou 2000kč/měsíc a kdo to vydělá?

Někdo má smůlu, že má dietu, jiný má smůlu, že se narodil hloupý a do konce života bude dělat za 8000 kč, protože lepší práci nedostane.

0/0
25.1.2011 10:37

Peťulák2

Re: Raduza přehání

Ona by společnost ani tak nemusela přispívat, kdyby nebrala. Pokud by naše vydělané peníze nešly na sociální dávky různých nemakačenků, tak bychom si i ty potravinové doplňky mohli dovolit spíš. Proč má na mě zaměstnavatel vyhrazeno 30 000, kdy nějakých 7500 odvede státu sám a dalších zhruba 5000 já? Abych si pak čistého dom donesla zhruba 50%...?

0/0
25.1.2011 10:46

hermína

Re: Raduza přehání

no jistě. tam je řešení, ne ve vyžadování příspěvku na pohankovoamarantovou mouku.

0/0
25.1.2011 14:11

igor_vovchanchin

Re: Raduza přehání

Tak to se pěkně pleteš...právě je to úplně naopak. U nás a myslím ani v EU nikdy nedosáhla míra vybrraných peněz z prodeje cigaret na naklady léčení způsobené kouřením!!!

0/0
27.1.2011 12:25

fitzie

Re: Raduza přehání

oni jí na to přišli až v dospělosti, tuším při druhém těhotenství, a je dost dobře možné, že to přehnali doktoři, co jí podávali informace, možná v dobré víře, protože naučit bezlepkově jíst dospělého člověka je o dost těžší než dítě, kterému ty správné potraviny rodiče jednoduše předloží, a než vyroste, má už chyby vychytané a jídelníček zafixovaný. jen je škoda, že se takhle zbytečně šíří hysterie.

0/0
25.1.2011 8:18

fitzie

zajímalo by mě

 jestli jsou popsány případy spontánního uzdravení. U imunitních a autoimunitních potíží musí být mezi pacienty část, která by se dala dokupy i bez léčby. Hlavně u případu objevení se - zhoršení celiakie v těhotenství, kdy imunitní systém přece jen funguje jinak než normálně.

Myslím si, že by bylo k užitku, kdyby se testy celiakii dělaly jako screeningové. Je to poměrně rozšířená nemoc, často se vyskytuje v silentní formě, a připadá mi trochu postavené na hlavu, když "známé osobnosti" vykládají v televizi, aby si lidi po padesátce nechali udělat screeningové vyšetření stolice zadarmo (nádor střeva), když by se dalo předejít samotnému vzniku nádoru. Myslím, že náklady na dlouhodobé léčení přidružených potíží v případě špatné diagnózy převýší náklady na test, i kdyby ho pojišťovna plně hradila.

0/0
25.1.2011 8:36

nocenka

Re: Raduza přehání

S tou radúzou jsem to taky nějak nepochopila. Ona si s těma děckama dává nějaké vášnivé francouzáky nebo má nepřekonatelný problém utřít si drobeček z pusy?;-D

0/0
25.1.2011 9:24

hermína

Re: Raduza přehání

Radúza trochu vypadá na to, že byla zvyklá pařit po hospodách, pivo, utopenci, chleba a ani hospoda ani "přátelé" se jí nepřizpůsobili. Možná ji i lékaři odhadli jako dietního hříšníka a tak jí pořádně pohrozili.

Člověk zvyklý na určitý zdravý styl má přechod na bezlepkovou dietu přeci jen snažší než pojídači pečiva, hotovek a uzenin.

0/0
25.1.2011 10:03







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.