- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V pekáčku rozpálím špek nakrájený na plátky, pak přidám nakrájenou cibuli, celer, mrkev a petržel. Může se přidat 1-2 lžíce oleje, aby se zelenina pořádně opražila. Přidám koření: 10-12 kuliček černého pepře, 1 bobk. list, 3-4 kuličky nového koření a sušený tymián (jenom špetku). Pak shrnu zeleninu ke straně a dáme maso opéct ze všech stran, aby se zatáhlo. Podlít maličko vodou a dáme do rozpálené trouby péct - tak na 150 stupňů aspoň 3 hoďky. Ideální je předpéct si maso večer, pak nechat v horké troubě přes noc a ráno pokračovat. Když je maso měkké - vyndám a nakrájím na porce. Do zeleniny naleju 2 kelímky 12% smetany (zakverláme 1- 2 lžícemi mouky) a necháme za míchání provařit, aby nám omáčka zhoustla. Pak pořádně propasírujeme. Nakonec dochutíme solí, pár kapek citronové šťávy a vložíme maso, aby se ještě prohřálo. U nás v rodině to jíme s houskovými knedlíky a naloženými červenými jeřabinami.
Mouka a ocet se do svíčkové dávají naprosto běžně a je to v pořádku. S hořčicí jsem se taky setkala poprvé.
Osoba s povolanim "food stylist" dela v anglicky mluvicim svete estetickou upravu jidel a jejich zakladnich surovin pro fotografovani nebo filmovani reklam a kucharskych TV poradu.
V cestine to je proste upravarka potravin. Ze bych si vybral zrovna upravarku potravin, aby nekoho v magazinu ucila varit tradicni ceske jidlo, to tedy ne.
Kdyz jsem si precetl technologicky postup, rekl jsem na adresu te upravarky potravin " ty holka toho moc o svickove nevis" protoze predstava, jak maso pomazane horcici a oblozene slaninou lezi par dni na podklade z dusene zeleniny a brusinek v lednici, mne nenadchla duverou v jeji kucharske umeni. Poradna svickova potrebuje lezet v nalevu, ne jenom sedet na zelenine!
Zkaramelovany cukr v receptu me rozesmal. Ten prozrazuje ruku upravare potravin. To je jedna z jejich oblibenych pomucek jak pridat necemu na fotce trochu barvy.
Když je každý vedoucí oddělení zeleniny manager, každá prodavačka shop assistent, tak proč by nemohl být někdo foodstylista?
Kdyby ten článek napsala osmnáctiletá slečna, která chtěla předvést svému novému "objevu", jaká je šikulka, brala bych to. Ovšem když na sebe matka nejméně dvou dětí práskne, že vaří tak maximálně buřty v kečupu, je to smutné. Ne že by každý musel zrovna umět svíčkovou ( i když nic těžkého na ní není), ale poznat maso a uvařit dětem normální jídlo by snad měla umět.
Jak je uvedeno v nadpise, je to recept pro analfabety, ti koupí pravou svíčkovou za 500, ostatní ne-analfabeti koupí kvalitní hovězí za polovic.
Ty kupuješ zadní svíčkovou za 250 Kč? Já si za to raději koupím roštěnec na biftek a ZH koupím za 150 káčé.
Tak jsem dočetl celou diskusi. Je vážně směšná! Jednak je úplně jedno, z čeho vzniklo pojmenování svíčková. Dále řešit, že by oběd z pravé svíčkové (teď mám na mysli maso) stál 5 stovek je blbost. Každý má jinak hluboko do peněženky a jinak bere hodnotu jídla. Pro mě to je třeba cena akceptovatelná. Na jídle nešetřím a ráád kupuji kvalitní potraviny.
Když bude dobrý kuchař, nebude maso - svíčková suché, bez šťávy. Mnohokrát jsem se setkal s vysušenou vepřovou panenkou v jídle, ale i ta jde upravit jako krásně šťavnatá. Stejné to je právě se svíčkovou. Prostě kdo umí... Já třeba zastávám názor, že nejlepší sval/maso, je ten, který pracuje. Výborná je např. krkovička. Ale svíčkovou z ní prostě neudělám. Tu bych asi vařil z válečku. Jinak na jídlo samé je spousta receptů a žádný není ten pravý. Takže chytrolíni typu "Já bych tam rozhodně dal/nedal..." jsou jen kecálkové. A kdoví, jestli by to dokázali uvařit bez té babičky.
Docela pěkně napsaný článek (i když chápu, že nejlepší kuchařské mistry v diskuzi to nenadchne).... Jen mě trochu zklamalo.... Mám pocit, že právě kupování správnýho masa je pro začátečníka jedna z nejtěžších věcí (a navíc, kdybych tam za to maso nenechala 500). Takze to, že do řeznictví došla Milka, že moc neuspokojilo
V dobré masně ti poradí. A bude to i levnější - tak 130 - 160 za kilo (Praha).
Že si redaktorka ověřila, že není nakonec takový střevo jak si myslela?
Receptů na svíčkovou na internetu tuna a na tu nejlepší se stejně všichni zeptají své babičky.
Ano, máte pravdu. Z pravé svíčkové za 399 Kč kilo dokáže svíčkovou vykouzlit i úplný analfabet! Číst návod už vůbec nemusí.
jak se zda, tak svickovou nezvladne, pokud u sebe nema "foodstylistu" at uz to slovo znamena cokoliv. Bez te cokolady (Milky) by byla autorka nahrana a nedala by to. Milka prevazala maso, dohustila omacku, koupila maso.. tedy temer vse, co svickovou dela svickovou.. Hmm.. to je zase clanek.