Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou

Mým kulinářským vrcholem jsou buřty na kečupu. Přesto, nebo právě proto, jsem zatoužila pokořit onen kuchařský Mount Everest a naučit se "to nej". Šéfredaktorka magazínu Ona Dnes popisuje, jak se naučila připravit svíčkovou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Černá Máry

Svíčkovou dělám z hovězího masa zadního.

V pekáčku rozpálím špek nakrájený na plátky, pak přidám nakrájenou cibuli, celer, mrkev a petržel. Může se přidat 1-2 lžíce oleje, aby se zelenina pořádně opražila. Přidám koření: 10-12 kuliček černého pepře, 1 bobk. list, 3-4 kuličky nového koření a sušený tymián (jenom špetku). Pak shrnu zeleninu ke straně a dáme maso opéct ze všech stran, aby se zatáhlo. Podlít maličko vodou a dáme do rozpálené trouby péct - tak na 150 stupňů aspoň 3 hoďky. Ideální je předpéct si maso večer, pak nechat v horké troubě přes noc a ráno pokračovat. Když je maso měkké - vyndám a nakrájím na porce. Do zeleniny naleju 2 kelímky 12% smetany (zakverláme 1- 2 lžícemi mouky) a necháme za míchání provařit, aby nám omáčka zhoustla. Pak pořádně propasírujeme. Nakonec dochutíme solí, pár kapek citronové šťávy a vložíme maso, aby se ještě prohřálo.  U nás v rodině to jíme s houskovými knedlíky a naloženými červenými jeřabinami.

0/0
24.1.2011 13:11

fouane

mouka do svíčkové??

A hořčice? A ocet?

To snad ne!!!?

0/0
24.1.2011 12:11

chudacek.blbecek

Re: mouka do svíčkové??

Mouka a ocet se do svíčkové dávají naprosto běžně a je to v pořádku. S hořčicí jsem se taky setkala poprvé.

0/0
25.1.2011 12:56

opportunity

Re: mouka do svíčkové??

To ano, ale když se použije kvalitní smetana a propasíruje se zelenina, není mouky třeba, a místo octa volím citrón.

0/0
25.1.2011 13:10

chudacek.blbecek

Re: mouka do svíčkové??

No jasně, ale to neznamená, že tam není možné dát mouku a ocet, to už je na vůli kuchaře. Dokonce bych řekla, že drtivá většina restaurací používá mouku a ocet. A to jsou ještě ty lepší. Někteří dokonce ani ocet nesvaří a mouku neprovaří.

0/0
25.1.2011 13:23

captain cook

slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Osoba s povolanim "food stylist" dela v anglicky mluvicim svete estetickou upravu jidel a jejich zakladnich surovin pro fotografovani nebo filmovani reklam a kucharskych TV poradu.

V cestine to je proste upravarka potravin. Ze bych si vybral zrovna upravarku potravin, aby nekoho v magazinu ucila varit tradicni ceske jidlo, to tedy ne.

Kdyz jsem si precetl technologicky postup, rekl jsem na adresu te upravarky potravin " ty holka toho moc o svickove nevis" protoze predstava, jak maso pomazane horcici a oblozene slaninou lezi par dni na podklade z dusene zeleniny a brusinek v lednici, mne nenadchla duverou v jeji kucharske umeni. Poradna svickova potrebuje lezet v nalevu, ne jenom sedet na zelenine!

Zkaramelovany cukr v receptu me rozesmal. Ten prozrazuje ruku upravare potravin. To je jedna z jejich oblibenych pomucek jak pridat necemu na fotce trochu barvy.

0/0
24.1.2011 10:33

opportunity

Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Když je každý vedoucí oddělení zeleniny manager, každá prodavačka shop assistent, tak proč by nemohl být někdo foodstylista? ;-D

0/0
24.1.2011 10:39

captain cook

Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

a netaha te to za usi ? Mne ano. Ziji v anglicky mluvicim prostredi uz hodne let a nesnasim nasilne tahani anglickych zpotvorenin do cestiny v pripadech, kde existuji naprosto vystizne ceske vyrazy. Chapu, ze v nekterych pripadech je tezke se anglickemu slovu vyhnout, ale ve vetsine pripadu je mozne pouzit ceske slovo a vyhnout se zpotvoreninam a zkomoleninam.

0/0
24.1.2011 10:53

Lotus I.

Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Víc tahá za oči to, že nepíšeš s diakritikou.

0/0
24.1.2011 11:00

blondie76

Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

No kdybyste si pořádně přečetl příspěvek, na který reagujete, tak byste zjistil, že to zřejmě nebude pohodlností, ale absencí české klávesnice

0/0
24.1.2011 14:58

captain cook

Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

samozrejme! Jenze vysvetluj tohle ditkam skolou povinnym, ktere si predstavuji, ze po celem svete se pouzivaji ty same klavesnice jako maji ony a kdyz nekteri jejich kamosi umyslne vynechaji diakritiku z lenosti nebo aby ze sebe udelali "svetaky', musi to nutne platit pro kazdeho na svete.

Vzdycky se zasmeji, kdyz se tu zamirim na umyslne przneni cestiny anglickymi zpotvoreninami a v odpoved se ozve nejaky yntelygent, ktery povazuje technologii vynucenou nepritomnost diakritiky za vetsi nedostatek, nez umyslne przneni materstiny cizimi zkomoleninami.Samozrejme, kdo neumi cist bez diakritiky, ten to muze rovnou preskocit.

Pritom je to lenost premyslet, vrozena hloupost pripadne touha byt modni a svetacky (nebo vse najednou), ktere vedou k pouzivani takovych nesmyslnych zkomolenin v cestine.

0/0
25.1.2011 9:19

opportunity

Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Tahá mě to za uši. Byla to ironie.

0/0
25.1.2011 13:11

DahliaPinata

Matka?

Kdyby ten článek napsala osmnáctiletá slečna, která chtěla předvést svému novému "objevu", jaká je šikulka, brala bych to. Ovšem když na sebe matka nejméně dvou dětí práskne, že vaří tak maximálně buřty v kečupu, je to smutné. Ne že by každý musel zrovna umět svíčkovou ( i když nic těžkého na ní není), ale poznat maso a uvařit dětem normální jídlo by snad měla umět.

0/0
23.1.2011 1:30

opportunity

Re: Matka?

R^

BTW - do těch buřtů dáváte černé pivo?

0/0
24.1.2011 10:39

Lotus I.

Re: Matka?

Neasi, kolínskou a sojovku. Jistěže černý pivo!

0/0
24.1.2011 11:01

opportunity

Re: Matka?

Každý to dělaá jinak... jenom se ptám... :-(

0/0
25.1.2011 13:12

Ježikača

Re: Matka?

asi tak. buď je to hysterická snaha o humorné podání, nebo sociálka zaspala. a ten recept je pitomost. viz výše.

0/0
24.1.2011 11:48

vikyt

Maso za 500

Jak je uvedeno v nadpise, je to recept pro analfabety, ti koupí pravou svíčkovou za 500, ostatní ne-analfabeti koupí kvalitní hovězí za polovic.

0/0
23.1.2011 0:12

svarak z krabicoveho vina

Re: Maso za 500

Ty kupuješ zadní svíčkovou za 250 Kč? 8-o Já si za to raději koupím roštěnec na biftek a ZH koupím za 150 káčé.

0/0
25.1.2011 16:14

MPík

Svíčková jako pokrm

Tak jsem dočetl celou diskusi. Je vážně směšná! Jednak je úplně jedno, z čeho vzniklo pojmenování svíčková. Dále řešit, že by oběd z pravé svíčkové (teď mám na mysli maso) stál 5 stovek je blbost. Každý má jinak hluboko do peněženky a jinak bere hodnotu jídla. Pro mě to je třeba cena akceptovatelná. Na jídle nešetřím a ráád kupuji kvalitní potraviny.

Když bude dobrý kuchař, nebude maso - svíčková suché, bez šťávy. Mnohokrát jsem se setkal s vysušenou vepřovou panenkou v jídle, ale i ta jde upravit jako krásně šťavnatá. Stejné to je právě se svíčkovou. Prostě kdo umí... Já třeba zastávám názor, že nejlepší sval/maso, je ten, který pracuje. Výborná je např. krkovička. Ale svíčkovou z ní prostě neudělám. Tu bych asi vařil z válečku. Jinak na jídlo samé je spousta receptů a žádný není ten pravý. Takže chytrolíni typu "Já bych tam rozhodně dal/nedal..." jsou jen kecálkové. A kdoví, jestli by to dokázali uvařit bez té babičky.

0/0
22.1.2011 23:53

ach jooo

A to maso?

Docela pěkně napsaný článek (i když chápu, že nejlepší kuchařské mistry v diskuzi to nenadchne).... Jen mě trochu zklamalo.... Mám pocit, že právě kupování správnýho masa je pro začátečníka jedna z nejtěžších věcí (a navíc, kdybych tam za to maso nenechala 500). Takze to, že do řeznictví došla Milka, že moc neuspokojilo :-(

0/0
22.1.2011 21:27

opportunity

Re: A to maso?

V dobré masně ti poradí. A bude to i levnější - tak 130 - 160 za kilo (Praha).

0/0
22.1.2011 21:39

aaida

Re: A to maso?

nejake lacne,u nas pod 9  eur nie je 

0/0
22.1.2011 22:46

Medvědice se vrací

Re: A to maso?

za kilo prvé svíčkové, jo?;-D

0/0
22.1.2011 22:47

opportunity

Re: A to maso?

Ne, za maso na svíčkovou. Dělat to z pravé je zvěrstvo.

0/0
24.1.2011 10:40

boudicca

Re: A to maso?

Tolik nestojí snad ani falešná svíčková, natož pravá :-o

0/0
22.1.2011 23:48

opportunity

Re: A to maso?

"právě kupování správnýho masa" - to právě NENÍ pravá svíčková.

0/0
24.1.2011 10:41

Lotus I.

Jaký je přesně smysl článku?

Že si redaktorka ověřila, že není nakonec takový střevo jak si myslela?

Receptů na svíčkovou na internetu tuna a na tu nejlepší se stejně všichni zeptají své babičky.

0/0
22.1.2011 21:06

klokanka

Pravá svíčková?!

Ano, máte pravdu. Z pravé svíčkové za 399 Kč kilo dokáže svíčkovou vykouzlit i úplný analfabet! Číst návod už vůbec nemusí.

0/0
22.1.2011 20:54

Clovicek123

Kucharsky analfabet

jak se zda, tak svickovou nezvladne, pokud u sebe nema "foodstylistu" at uz to slovo znamena cokoliv. Bez te cokolady (Milky) by byla autorka nahrana a nedala by to. Milka prevazala maso, dohustila omacku, koupila maso.. tedy temer vse, co svickovou dela svickovou.. Hmm.. to je zase clanek.Rv

0/0
22.1.2011 20:19

kopefra2

Tu bych doma nechtěl

Od kdy se dává do svíčkové hořčice? :-P

0/0
22.1.2011 20:13

CERNY BARON

Re: Tu bych doma nechtěl

Hořčice se do svíce dává a to především kvůli barvě. Nicméně dělat svíčkou ze svíčkové může leda totalní analfabet!!!!!!;-O;-O;-O

0/0
22.1.2011 20:58

_m-

Re: Tu bych doma nechtěl

Jestli ti jde o barvu, tak tam můžeš přidat potravinářské barvivo. Jestli o chuť, tak hořčice do svíčkové nepatří ani omylem.

0/0
24.1.2011 10:48

captain cook

Re: Tu bych doma nechtěl

Pouzivani prisad kvuli barve prozrazuje, ze autorkou je upravarka potravin a ne kucharka.

0/0
24.1.2011 10:55

phoebe79

Re: Tu bych doma nechtěl

barvu dělá mrkev néééééé;-D;-D;-D

0/0
5.4.2011 14:56

aaida

mozno

stacilo pozorovat matku,babku,tetu ci koho pri vareni alebo sa nehrat na uplnu chuderu

0/0
22.1.2011 19:59

rebbe

Pokračuji v mém receptu

Je-li maso už měkké (odkrojíme si růžek na zkoušku) pak je vyjmeme na misku a co je v pekáči propasírujeme hustým sítem. Propasírovanou šťávu přivedeme do varu a přidáme smetanu zamíchanou s hladkou moukou, aby se rozmíchaly hrudky. Můžeme přidat trochu studené vody, aby se vše dobře rozmíchalo. Do vařící šťávy dáme tu připravenou smetanovou zahušťovačku, počkáme až opět zavaří a vypneme. Mezitím vychladlo maso, tak je nakrájíme ostrým nožem na co nejtenší plátky a dáme opatrně do omáčky, má zůstat pohromadě. Před servírováním pak vše na velmi mírném plameni opět zahřejeme.

Kořeníme pouze omáčku opatrně solí,pepřem, trochu muškátového oříšku a dost!

Hořčici dávám na roštěnky po znojemském způsobu, s okurkovou omáčkou, na svíčkovou prosím ne!

0/0
22.1.2011 19:42

rebbe

Já typuji, že to maso bylo ze zadní kýty

alespoň na obrázku není svíčková, té by na takovou omáčku bylo také škoda. Svíčková je na steky, každá strana 3-4 min. na horkém oleji a šlus!

Zadní maso je nejlepší nejdřív naložit do vody svařené s octem a kořením: nové koření (piment), jalovec, bobkový list a pár kuliček pepře. Do kameninové misky dáme opláchnutý kus masa, zalijeme vychladlým kořeněným zálivem, uzavřeme fólií a necháme tři- až pět dní v chladnu pajcovat.

0/0
22.1.2011 19:38

rebbe

Re: Já typuji, že to maso bylo ze zadní kýty

Spolklo mi to dost podstatnou část.

Napajcované maso otřeme do sucha, rozpálíme olej (já beru kvalitní olivový, ten má ale chuť, která té svíčkové trochu může vadit)  a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zeleninu, nakrájenou na nudličky, mrkev, celer, kořeny petržele a cibuli a osmažíme také. Poté podlejeme vývarem z kostí nebo vodou a necháme v troubě při 120° dobře 3 hodiny péct.

0/0
22.1.2011 19:47

rebbe

Re: Já typuji, že to maso bylo ze zadní kýty

Kdo má rád sladkou příchuť, může si dát naložené brusinky nebo rybíz na maso. My se v kuchyni cukru vyhýbáme, kde to jde. Jsou to zbytečné kalorie.

0/0
22.1.2011 19:56

hefaistosh

Re: Já typuji, že to maso bylo ze zadní kýty

Neber to prosím jako flame,ale mám poznámku k té svíčkové.Nevidím důvod proč by svíčková nemohla být použita na tuto omáčku.Dle tradičního vaření bylo používána na tuto omáčku lepší maso,a právě i svíčková podle které ten název vznikl.Steak je prostě jen jiná další ůprava tohoto kusu masa tak jako svíčková omáčka.

0/0
22.1.2011 20:23

kebab

ozdoba

Nemám rád na svíčkové jakékoliv sladké hnusy, úplně to zkazí chuť ;-€

0/0
22.1.2011 19:35

Šulivajda

svíčková

Ještě by to chtělo napsat kontakt na řezníka.

0/0
22.1.2011 19:26

TKC

Asi čtu špatně...

!... já se zatím v řeznictví pohybuju jen ve frontě na uzeniny..." a následně "...tyčový mixér je už od první mateřské dovolené můj věrný kamarád..."

Co proboha jí to dítě, když maminka nepozná vepřové od kuřecího? Vegetariáni nejsou, když kupijí uzeniny....

Ach jo, je to divná doba.

Místo aby se autorka zamyslela nad svou neschopností, ještě se tu prezentuje jako kdovíjaká správňačka.

0/0
22.1.2011 19:09

TKC

Re: Asi čtu špatně...

To co ona nezvádá ani jako máma od dítěte (dětí), zvládaly mé dcery ve dvanácti. A nikdo je nenutil. Prostě chtěly zkusit vařit, tak se to naučily.

já se zatím v řeznictví pohybuju jen ve frontě na uzeniny Zdroj: http://ona.idnes.cz/i-totalni-kucharsky-analfabet-muze-vykouzlit-skvelou-svickovou-phn-/recepty.aspx?c=A110121_150621_recepty_abr

0/0
22.1.2011 19:10

Jeruzelski

Re: Asi čtu špatně...

R^ Tak, tak.

0/0
22.1.2011 19:52

dedust2000

2elopalk

hele, ze ty s tou nestastnici chodis? Protoze hajit tady na trech strankach debaty takovy trdlo, to nebude jen tak samo sebou :-P

0/0
22.1.2011 19:00

elopalk

Re: 2elopalk

kreténe

0/0
23.1.2011 10:53

Jandik73

Re: 2elopalk

Nedivím se, že jsi tak nervózní, když se pořádně nenajíš. A je alespoň dobrá v posteli? :-)

0/0
24.1.2011 11:31

elopalk

Re: 2elopalk

Tak ty to taky nemáš v hlavě pořádu. Tu paní redaktorku jsem nikdy neviděl, ale vadí mi jak všichni tady jste chytří a staráte se o jeji soukromí. Co vám je potom jak to u nich doma chodí. Mi je to úplně jedno. Jste omezenci!!!

0/0
24.1.2011 11:46







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.