Diskuze

I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou

Mým kulinářským vrcholem jsou buřty na kečupu. Přesto, nebo právě proto, jsem zatoužila pokořit onen kuchařský Mount Everest a naučit se "to nej". Šéfredaktorka magazínu Ona Dnes popisuje, jak se naučila připravit svíčkovou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Černá Máry

24. 1. 2011 13:11
Svíčkovou dělám z hovězího masa zadního.

V pekáčku rozpálím špek nakrájený na plátky, pak přidám nakrájenou cibuli, celer, mrkev a petržel. Může se přidat 1-2 lžíce oleje, aby se zelenina pořádně opražila. Přidám koření: 10-12 kuliček černého pepře, 1 bobk. list, 3-4 kuličky nového koření a sušený tymián (jenom špetku). Pak shrnu zeleninu ke straně a dáme maso opéct ze všech stran, aby se zatáhlo. Podlít maličko vodou a dáme do rozpálené trouby péct - tak na 150 stupňů aspoň 3 hoďky. Ideální je předpéct si maso večer, pak nechat v horké troubě přes noc a ráno pokračovat. Když je maso měkké - vyndám a nakrájím na porce. Do zeleniny naleju 2 kelímky 12% smetany (zakverláme 1- 2 lžícemi mouky) a necháme za míchání provařit, aby nám omáčka zhoustla. Pak pořádně propasírujeme. Nakonec dochutíme solí, pár kapek citronové šťávy a vložíme maso, aby se ještě prohřálo.  U nás v rodině to jíme s houskovými knedlíky a naloženými červenými jeřabinami.

0 0
možnosti
FF

fouane

24. 1. 2011 12:11
mouka do svíčkové??

A hořčice? A ocet?

To snad ne!!!?

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

25. 1. 2011 12:56
Re: mouka do svíčkové??

Mouka a ocet se do svíčkové dávají naprosto běžně a je to v pořádku. S hořčicí jsem se taky setkala poprvé.

0 0
možnosti
MM

captain cook

24. 1. 2011 10:33
slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Osoba s povolanim "food stylist" dela v anglicky mluvicim svete estetickou upravu jidel a jejich zakladnich surovin pro fotografovani nebo filmovani reklam a kucharskych TV poradu.

V cestine to je proste upravarka potravin. Ze bych si vybral zrovna upravarku potravin, aby nekoho v magazinu ucila varit tradicni ceske jidlo, to tedy ne.

Kdyz jsem si precetl technologicky postup, rekl jsem na adresu te upravarky potravin " ty holka toho moc o svickove nevis" protoze predstava, jak maso pomazane horcici a oblozene slaninou lezi par dni na podklade z dusene zeleniny a brusinek v lednici, mne nenadchla duverou v jeji kucharske umeni. Poradna svickova potrebuje lezet v nalevu, ne jenom sedet na zelenine!

Zkaramelovany cukr v receptu me rozesmal. Ten prozrazuje ruku upravare potravin. To je jedna z jejich oblibenych pomucek jak pridat necemu na fotce trochu barvy.

0 0
možnosti
HD

opportunity

24. 1. 2011 10:39
Re: slovo "foodstylistka" je paskvil, ktery nepatri do cestiny!

Když je každý vedoucí oddělení zeleniny manager, každá prodavačka shop assistent, tak proč by nemohl být někdo foodstylista? ;-D

0 0
možnosti
JN

DahliaPinata

23. 1. 2011 1:30
Matka?

Kdyby ten článek napsala osmnáctiletá slečna, která chtěla předvést svému novému "objevu", jaká je šikulka, brala bych to. Ovšem když na sebe matka nejméně dvou dětí práskne, že vaří tak maximálně buřty v kečupu, je to smutné. Ne že by každý musel zrovna umět svíčkovou ( i když nic těžkého na ní není), ale poznat maso a uvařit dětem normální jídlo by snad měla umět.

0 0
možnosti
HD

opportunity

24. 1. 2011 10:39
Re: Matka?

R^

BTW - do těch buřtů dáváte černé pivo?

0 0
možnosti
V

vikyt

23. 1. 2011 0:12
Maso za 500

Jak je uvedeno v nadpise, je to recept pro analfabety, ti koupí pravou svíčkovou za 500, ostatní ne-analfabeti koupí kvalitní hovězí za polovic.

0 0
možnosti
DD

svarak z krabicoveho vina

25. 1. 2011 16:14
Re: Maso za 500

Ty kupuješ zadní svíčkovou za 250 Kč? 8-o Já si za to raději koupím roštěnec na biftek a ZH koupím za 150 káčé.

0 0
možnosti
MP

MPík

22. 1. 2011 23:53
Svíčková jako pokrm

Tak jsem dočetl celou diskusi. Je vážně směšná! Jednak je úplně jedno, z čeho vzniklo pojmenování svíčková. Dále řešit, že by oběd z pravé svíčkové (teď mám na mysli maso) stál 5 stovek je blbost. Každý má jinak hluboko do peněženky a jinak bere hodnotu jídla. Pro mě to je třeba cena akceptovatelná. Na jídle nešetřím a ráád kupuji kvalitní potraviny.

Když bude dobrý kuchař, nebude maso - svíčková suché, bez šťávy. Mnohokrát jsem se setkal s vysušenou vepřovou panenkou v jídle, ale i ta jde upravit jako krásně šťavnatá. Stejné to je právě se svíčkovou. Prostě kdo umí... Já třeba zastávám názor, že nejlepší sval/maso, je ten, který pracuje. Výborná je např. krkovička. Ale svíčkovou z ní prostě neudělám. Tu bych asi vařil z válečku. Jinak na jídlo samé je spousta receptů a žádný není ten pravý. Takže chytrolíni typu "Já bych tam rozhodně dal/nedal..." jsou jen kecálkové. A kdoví, jestli by to dokázali uvařit bez té babičky.

0 0
možnosti
IV

ach jooo

22. 1. 2011 21:27
A to maso?

Docela pěkně napsaný článek (i když chápu, že nejlepší kuchařské mistry v diskuzi to nenadchne).... Jen mě trochu zklamalo.... Mám pocit, že právě kupování správnýho masa je pro začátečníka jedna z nejtěžších věcí (a navíc, kdybych tam za to maso nenechala 500). Takze to, že do řeznictví došla Milka, že moc neuspokojilo :-(

0 0
možnosti
HD

opportunity

22. 1. 2011 21:39
Re: A to maso?

V dobré masně ti poradí. A bude to i levnější - tak 130 - 160 za kilo (Praha).

0 0
možnosti
LI

Lotus I.

22. 1. 2011 21:06
Jaký je přesně smysl článku?

Že si redaktorka ověřila, že není nakonec takový střevo jak si myslela?

Receptů na svíčkovou na internetu tuna a na tu nejlepší se stejně všichni zeptají své babičky.

0 0
možnosti
IZ

klokanka

22. 1. 2011 20:54
Pravá svíčková?!

Ano, máte pravdu. Z pravé svíčkové za 399 Kč kilo dokáže svíčkovou vykouzlit i úplný analfabet! Číst návod už vůbec nemusí.

0 0
možnosti
MP

Clovicek123

22. 1. 2011 20:19
Kucharsky analfabet

jak se zda, tak svickovou nezvladne, pokud u sebe nema "foodstylistu" at uz to slovo znamena cokoliv. Bez te cokolady (Milky) by byla autorka nahrana a nedala by to. Milka prevazala maso, dohustila omacku, koupila maso.. tedy temer vse, co svickovou dela svickovou.. Hmm.. to je zase clanek.Rv

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

16. dubna 2024

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike....

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Příběh Miloše: Mám podezření, že třetí dítě není moje, manželka to popírá

22. dubna 2024

Rodina pro mě byla vždycky na prvním místě. Moje žena si ani nedovede představit, jak je...

Nekupujte zajíce v pytli. Sedm signálů, že vám to bude klapat v sexu

17. dubna 2024

Na začátku každého vztahu býváme opatrní, zvláště pak v dospělém věku. Nechceme se zase spálit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Původně měly být černé. Jaká tajemství skrývají červené šaty z Pretty Woman

17. dubna 2024

Seriál Kdo by si nepamatoval slavnou scénu z filmu Pretty Woman. Když si prostitutka Vivian (Julia...

Závislost na špatných zprávách a negaci je trend. Dejte svému mozku dovolenou

24. dubna 2024

Negativní zprávy jsou ty nejčtenější, bulvární titulky táhnou. Jako by se ze života vytrácel cit...

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Neškrábat a mazat. Sedm otázek a odpovědí o atopickém ekzému

24. dubna 2024

Atopický ekzém je známý také jako atopická dermatitida. Dva názvy pro mnoho trápení. Pro někoho je...

Srdeční choroby víc ohrožují abstinenty než příležitostné konzumenty, říká lékař

23. dubna 2024

Premium Aby se pacient mohl uzdravovat, musí dostatečně jíst. V takových případech někdy může mít i dortík...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...