Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Devět dobrých důvodů, proč jíst čokoládu

Chcete být zdraví, krásní a štíhlí? Dejte si denně kousek čokolády. Ona je totiž důkazem, že co je zdravé, může být zároveň i chutné. A to je dobrá zpráva úplně pro všechny, nejen pro čokoholiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

generál Custer X.

Devět dobrých důvodů, proč jíst čokoládu

1. mi chutná

2. mi chutná

3. mi chutná

...

9. mi chutná

0/0
27.1.2011 11:48

_m-

Re: Devět dobrých důvodů, proč jíst čokoládu

R^

0/0
28.1.2011 11:41

kibl96

prodluzuje zivot

1 cigareta zkracuje zivot o 5 minut

1l alkoholu zkracuje zivot o 1h

1 pracovni den zkracuje zivot o 8,5h

0/0
26.1.2011 11:32

tojsouveci

Nezapomeňte!

Nezapomeňte se rozdělit se svým pejskem! :-)

0/0
26.1.2011 11:21

mio24

Čokoláda prodlužuje život

"Podle Některých výzkumů, čokoláda prodlužuje život o jeden rok" - co je to proboha za blbost? Prodloužení života o jeden rok je neměřitelná veličina, navyše když jenom podle "některých výzkumů", tak to zřejmě znamená, že podle jiných to tak není. Další důvody jsou stejně pochybné, jako například, že čokoláda snižuje riziko zubního kazu, ale dále píšou, že to není čokoláda, ale kakao v ní, naopak cukr riziko zubního kazu značně zvyšuje. Takže bychom museli pít neslazené kakao ředěné vodou (mléko taky zvyšuje riziko zubního kazu), nebo neslazenou hořkou čokoládu - zkusil jsem to a věřte mi, není to žádný chuťuvý zážitek. S hubnutím je to stejně - snad je lepší nejít sladké vůbec ne? Prostě si nějaký čokoholik chtěl najít ospravedňení, proč se tím cpát dál. ;-€

0/0
26.1.2011 9:42

DuckEgg

Re: Čokoláda prodlužuje život

Přesně tak. Když čtu podobné články, začíná se mi stýskat po nějaké cenzuře (ne politické, ale odborné), protože podle mě není v pořádku, když může kdokoli psát cokoli - i takové lži, logické nesmysly, polopravdy a pseudoargumenty... Rv

0/0
26.1.2011 9:48

generál Custer X.

Re: Čokoláda prodlužuje život

Je zcela v pořádku, že může kdokoliv napsat cokoliv. Jinak by totiž musel existovat orgán, který by rozhodoval, co se smí zveřejnit a co ne. Podle svých představ, ať už politických nebo třeba odborných.

0/0
27.1.2011 12:28

DuckEgg

To si zas objednal...

... Orion tenhle článek? Zas tak zdravá ta čokoláda není, tuky, jednoduché cukry a spousta dalších "zdravých" složek. A to nemluvím o celé řadě zdravotních obtíží nebo dokonce nemocí, které z jídelníčku čokoládu vylučují jako nevhodnou. Například lidem trpícím gastrofageálním refluxem teda fakt nepomůže. A to je věc, která trápí spoustu lidí, aniž by to nějak řešili... Prostě na OnanDnes už se zcela smazaly jakékoli bariéry mezi článkem a reklamou. Jděte do pr... Rv

0/0
26.1.2011 9:26

chudacek.blbecek

Re: To si zas objednal...

Mluvíš jako kdyby měl člověk tuky a cukry ze svého jídelníčku vyloučit a argumentuješ to tím, že jich přemíra škodí.

0/0
26.1.2011 9:32

DuckEgg

Re: To si zas objednal...

Ano, přemíra tuků a cukrů škodí, to nevíš? A vydávat čokoládu za jednoznačně zdravou, skoro až vlastně dietní stravu (nejen pochutinu) je prostě blbost non plus ultra. Nic proti ní nemám, pokud je brána tak, jak má být. Ale tenhle článek je propagandou požírání čokolády coby všemocného všeléku. Což je kravwina na kvadrát, dost by mě třeba zajímalo, podle jakých "výzkumů" prodlouží čolkoláda život o rok... 

0/0
26.1.2011 9:45

generál Custer X.

Re: To si zas objednal...

Cukry nevyloučíš, mouka je taky cukr. :-)

0/0
27.1.2011 12:16

chudacek.blbecek

Fair trade

V Tescu se teď objevila fair tradeová čokoláda, výborná je třeba ta s vysokým obsahem kakaa a zázvorem. Pokud má někdo čokoládu rád, měl by se vykašlat na to, co kdo tvrdí v diskusi na idnesu a prostě ji jíst. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa má zároveň vysoký moment uspokojivosti, takže jí stačí troška, ne celá tabulka. Plus žijeme jen jednou a kousek čokolády je pro tělo prospěšnější než třeba brambůrky. Člověk by se měl o svoje tělo starat a jíst nutričně hodnotné potraviny. Kakao k nim rozhodně patří.

0/0
25.1.2011 11:24

maxulda

Re: Fair trade

na kvalitní fairtrade a organic čokoládu ale přece nemusíme čekat až jí dá do prodeje tesco ne? myslím že ten kdo má opravdu zájem o to jíst kvalitní (a třeba i fairtrade a organic čokoládu) si jí umí najít. Já jsem objevila nový e-shop www.cokolada.cz a musím říct že nevím co si vybrat dřív.... a nabízí i docela široký výběr z fairtrade a organic (bio) čokolád. Protože až když si člověk srovná etikety s obsahem zjistí z čeho všeho se dá čokoláda vyrábět.

0/0
25.1.2011 16:11

chudacek.blbecek

Re: Fair trade

Tos nádherně překroutila moje slova :) E-shopy jsou dobrý, když člověk hledá něco speciálního. Dobrá čokoláda se dá sehnat i při rodinném nákupu.  

0/0
26.1.2011 9:31

generál Custer X.

Re: Fair trade

Fair trade je podvod, pěstitelům zaplatí o 20% víc a sami si účtujou dvojnásobek.

0/0
27.1.2011 12:18

chudacek.blbecek

Re: Fair trade

Naprostý souhlas. Což nic nemění na tom, že čokoláda je to ve většině případů kvalitní.

0/0
28.1.2011 11:31

VYMÍTAČ BOLŠEVIKŮ

eh

hlavni je, ze ta holka na fotce je prudce jedla...;-D

0/0
24.1.2011 22:43

pablo_arospede

jasně

A pak se budeme divit, že jsou všichni jako prasátka. ;-D Hlavně si ty neřesti pořád donekonečna něčím omlouvejme... Já si čokoládu rád dám, ale jen při vzácných příležitostech (třeba o Vánocích, Velikonocích apod.).

0/0
24.1.2011 18:12

Vedoucí kolotoče bez koček

Jasne, tuky, cukry, mlecna laktoza, arasidova drt, lecitin..

...vsechno strasne zdrave a vubec epesni. :-P Urcita prospesnost se da priznat pouze cokolade ze 100% kavovych bobu, ovsem na te si prilis nikdo nepochutna, je extremne horka (paradoxne chut 100% kavove cokolady vylepsuje pivo, ale to se k cokolade konzumuje jen v Anglii). Cokolada je sice vynikajici antioxidant, ale stoji taktez za vyskytem akne u mladych lidi (cokolada obsahuje lyzinaty lecitinu, ktere se ukladaji v pokozce), a taktez tyto lyzinaty jsou mirne navykove latky (navyk na cokoladu je projevem zavislosti), kdy jejich nedostatek privadi pocity podrazdenosti, vzteku a nervozity. V USA je cokolada na seznamu "medium-risk addiction" potravin, tedy potravin se strednim rizikem vzniku zavislosti, zatimco kofein je jen "low-risk", cili i zde je videt, ze cokolada zdaleka neni tak idealni, jak by se mohlo znat. A co se nachazi v lacinych cokoladach, o tom radeji

0/0
23.1.2011 13:33

deputy

Důvody jako prase

Tomu říkám "vědecké zdůvodnění" prospěšnosti čokolády! Totální pitomosti na úrovni reklamních letáků. I tak věřím, že tomu spousta lidí bude věřit...

0/0
23.1.2011 11:31

Zafod1

Konečně jedna dobrá zpráva.

Tak to jsem nevěděl, že když sním něco, co obsahuje kolem 60% tuku, tak že zhubnu. Také je super, že když sním něco, v čem je cukr, před spaním, tak to je jako bych si vyčistil zuby Elmexem. Dosud pro mně byla čokoláda jen zásobárna energie (tuk a cukr) jako např. "Karla". Dosud jsem si také myslel, že po tukem nelze získat pocit nasycení a ejhle, ve spojení s kakaem je tomu opačně. Jen se ptám, nebylo by lepší pít samotné kakao s mlékem? Byly by tam i pro život nezbytné bílkoviny, které čokoláda postráda? Ostatně jsem přesvědčený, že na čokoládu aj. tučné "cukrovinky" umře daleko více lidí než na kouření.

0/0
22.1.2011 7:24

Fikos

Lindt 99%

To je moje oblíbená ;-)

0/0
21.1.2011 21:38

pablo_arospede

Re: Lindt 99%

Lindt mají i docela zajímavé druhy... Viděl jsem třeba i s chilli paprikou, pan otec to má rád. ;-D

0/0
24.1.2011 18:08

net.Xtreme V.

Problém je

že zdravá hořká čokoláda většině lidí nechutná;-D

0/0
21.1.2011 18:05

Don_Alex

Re: Problém je

problém možná bude že opravdu kvalitní čokoláda zas až tak hořká není, kakaové boby jsou pořád ovoce a pokud se kvalitně zpracují, tak není důvod aby byly hořké. Nicméně sehnat u nás kvalitní čokoládu je vcelku umění

0/0
21.1.2011 18:07

barnaked

Re: Problém je

uplne bez problemu koupite kvalitni cokoladu, jen musite vedet, co chcete koupit. Pralinerie, specialni darkove obchody, popr. makro nabizi dostatecny vyber cokolady. V zahranici zacina kvalitni cokolada cca na 5 euro, ale na 100 % ji nedostanenete koupit v obycejnem hypermarketu. Valrhona nebo Green&Black je asi na urovni Lindtu jenom se u nas tolik neprodava a tak si vsichni mysli, ze je in. Zajedte si do Mnichova, Brugg, Vidne, Parize nebo jinde do sveta a navstivte pralinerii a kupte si cokoladu u nich. Pak mudrujte odbornici.

0/0
21.1.2011 19:12

fitzie

Re: Problém je

no jo, ale co tam koupit? čokolády s vysokým obsahem kakaa mají i v Lidlu, a na ty jsem zatím nenašla odvahu. prostě tomu nevěřím.

dneska jsem zhltla posledních několik kousků pralinek z Illui. byly skvělé

0/0
21.1.2011 20:25

sKuBas

Re: Problém je

No ten Lidl je v pohodě, pokud se u nás prodávají ty samé tmavé čokolády, co v Něměcku, a můžu říct, že jsem srovnával a rozdíl nenačel. Ta značka J.D. Gross od Lidla vyhrála v roce 2007 německý spotřebitelský test i nad Lindtem a spol. zejména díky poměru kvalita/centa.

více tady, ale německy:

http://www.test.de/themen/essen-trinken/test/Schokolade-25-Bitterschokoladen-von-gut-bis-mangelhaft-1602155-1603860/

A vlastní výtobce čokolády pro Lidl a stejně tak čokolády Tchibo (nevím jestli se u nás dá koupit) je: http://www.rausch-schokolade.de/. A to je hodně dobrý výrobce.

¨Prostě ne všechno v Lidlu je špatné, jen se musí člověk zdaleka vyhnout tomu, co je určno jen pro východní trhy. Zpravidla to, co má i německé popisky je kvalitní.

0/0
23.1.2011 6:16

chudacek.blbecek

Re: Problém je

Souhlas, jejich pralinky jsou dobrý. Stejně tak jsou dobrý ty tři tyčinky čokolády v jednom balení. To jsou jen snobský řeči, že v hyper super se nedá sehnat dobrá čokoláda. Dá. Dokonce i v tom nanicovatým Tescu. A ani to nemusí být ta nejdražší. Na vaření a pečení je skvělá třeba clever nebo spar čokoláda, obě mají obsah kakaa min 50%

0/0
25.1.2011 11:28

fitzie

Re: Problém je

jednou jsem šla do 90%. to už člověku vázlo v puse, ani ne tak kvůli hořkosti - i kafe piju neslazené a ta chuť je sice hořká ale ne čistě hořká - jako hutnosti - nevím, jak to líp napsat.

0/0
21.1.2011 18:16

lucajin

Re: Problém je

90% je nejlepší, jakou jsem kdy jedla. Kdyby nebyla tak drahá dopřávám si jí s chutí častěji. Ani 99% není vůbec špatná. To ale asi každý neocení.

0/0
21.1.2011 18:53

chudacek.blbecek

Re: Problém je

Vím, jak to myslíš, je trpká a velmi velmi čokoládová. Proto jí stačí troška, fakt nechápu lidi, co snědí tabulku osmdesáti procentní čokolády na posezení. 

0/0
25.1.2011 11:30

henryni

Pěkná blbost, co.

?

0/0
21.1.2011 17:40

Dewils1

!

ja jsem čokoholik:-P

0/0
21.1.2011 17:36

cincoporte

Re: !

Taak, taak ;-DR^

0/0
21.1.2011 22:29

Duke..Nukem

dejte si

"demokratickou"studentskou pecet,to je zuuzo..;-D

0/0
21.1.2011 15:55

Škubi

Je lepší než líbání

alespoň podle britských vědců... Koukám, že v GB se zkoumaj samý důležitý věci...:-P

0/0
21.1.2011 15:15

kebab

Re: Je lepší než líbání

Připnou ti elektrody na nejrůznější místa na těle, nechají tě dělat nejrůznější věci a pak vyhodnotí, že když je ručička měřáku dál u nějakého prožitku, tak je lepší.

0/0
21.1.2011 17:09

Martin Soušek

pravá čokoláda

Problém ovšem je, jak tu pravou čokoládu poznat. Podle pravidel EU nemusí být obsah roslinných tuků do pěti procent vůbec uveden na obalu. Druhý problém je, že kvalitní čokolády jsou u nás mnohem dražší, než třeba v Německu. Třetí problém je, že ani uvedený obsah kakaa v procentech nic neříká o tom, kolik je podíl kakaového másla, kolik sušiny a z jakých zdrojů toto pochází. Při pěstování a následném technologickém procesu lze totiž udělat velkou řadu chyb, které se výrazně projeví na chuti. U velkých výrobců nejsou výjimkou ani plesnivé či jinak zkažené boby, špatná technologie konšování či temperace a tak dále.

.

Pro takový laický start bych doporučil například značku Valrhona (cca 3 € za 100 g)

.

Každopádně Milku nebo Orion a podobné nebrat. Jen si zkazíte chuť a místo rozličných odstínů chuti zažijete na jazyku peklo a pak takovou hnusnou pachuť ještě půl dne.

0/0
21.1.2011 13:20

maxulda

Re: pravá čokoláda

Musím s vámi souhlasit, Valrhona je výborná!! Teď se mi do rukou dostala britská Green & Black´s Maya Gold a musím říct že to je třída! i když v čechách se moc sehnat nedá, jedinej e-shop kterej jí teď nabízí je www.cokolada.cz.

0/0
21.1.2011 14:03

petr_leicester

Re: pravá čokoláda

jj Green & Black...ted jsem ji dojedl...nadherna lehka pomerancova prichut

0/0
21.1.2011 14:33

yvoko

Re: pravá čokoláda

mají v country life v Praze, zvykla jsem si na ní v Austrálii a tady jí hledala a hledala až našla :)

0/0
21.1.2011 17:29

Petr Tenzor

Re: pravá čokoláda

Green&Black jsem zkousel a nic moc.. ostatne z 49 slevneno na 20 (32procentni, ktera je spis smetanova nez cokolada) a 30 (60procentni zazvorova - radsi si dam opravdu kvalitni cokoladu a kandovany zazvor zvlast), moc to lidi asi nekupovali.

0/0
21.1.2011 17:44

Petr Tenzor

Re: pravá čokoláda

Kvalitni cokolada se da koupit i do 40 Kc / 100 gramu, 3 euro mi prijde na cokoladu "pro laiky" ponekud hodne (ostatne Lindt, ktery byva za 60-70 v akci na 40,- mnohdy klesne, coz ukazuje, jak se tady vydelava na vsem nadstandartnim, dela se z toho hned luxusni zbozi). Milka a Orion jsou holt.. mlecne cokolady, co dodat :) Ale priznam se ze jeden cas jsem obcas snedl Milku Extra Cacao, kdyz jsem chtel neco slabsiho a sladsiho nez 70 procent :)

0/0
21.1.2011 17:40

net.Xtreme V.

Re: pravá čokoláda

Jj kakaoví milka je dobrá a jinak i Orion na vaření není tak špatný.

0/0
21.1.2011 18:08

fitzie

Re: pravá čokoláda

:-P

0/0
21.1.2011 18:14

barnaked

Re: pravá čokoláda

V Nemecku taky Lindt stoji cca 3 eura, ale opravdu dobra cokolada stoji 100 g az 5-10 euro a stejne je to v cele Evrope.

0/0
21.1.2011 19:04

.zq.

Re: pravá čokoláda

Lindt za 3 eura je nejak hodne, ne? ... v Realu, v Kauflandu i v Nettu ji maji za 2 eura

v Cechach je problem jeste v tom, ze pro cesky trh se vyrabi cokolada v Polsko, pro nemecky v Nemecku, Rakousku apod. .. srovnani chuti je poznat, bohuzel clovek nezjisti rozdily slozeni, protoze na kazde je to psane jinak

0/0
21.1.2011 22:38

barnaked

Re: pravá čokoláda

V Polsku, pekna blbost, mi polsti kolegove rikaji, ze stejna cokolada ma u nas jinou chut nez v Polsku a zrovna Lindt je toho prikladem.. V Polsku se vyrabi hlavne levnejsi "cokolady", ale ne ty drahe. Nase kvalitni cokolady jsou stejne jako V Nemecku nebo Rakousku ci Svycarsku.

0/0
22.1.2011 10:24

Don_Alex

Re: pravá čokoláda

dražší je proto že u nás je kultura nakupovani takova ze se kupuje vse co nejlevnejsi bez ohledu na kvalitu, proto se kvalitni veci prodavaji malo a jsou drahe...  Nicmene pro me to znamenalo ze vetsinu veci jezdime pravidelne nakupovat za hranice.

Btw Milka je hrozna, nicmene takova figurka za 3,90, co se tvari jako cokolada, to je teprve pecka.... :-))))

0/0
21.1.2011 18:12







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.