Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čtenářský vánoční příběh: Jak jsme s maminkou pekly cukroví

U vás doma je vánoční cukroví možná už skoro snědeno, ale určitě si při konzumaci zbytků rádi přečtete veselou příhodu od naší čtenářky, která se s maminkou pokoušela porušit rodinnou tradici, která velí, že cukroví je nejlepší koupit nebo dostat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

halagajda

Moje pravidlo je...pect jen to nejoblibenejsi

a ne moc, at se nepreji:-) Ale 23.12. vecer je fakt dost pozde;-)

0/0
27.12.2010 20:43

ujko.straka

Re: Moje pravidlo je...pect jen to nejoblibenejsi

A proč? Čokoládu jsem odléval na štědrý den po obědě a taky žádná trága. Naopak - dokonce jsme se u toho s manželkou nepohádali a to už je úspěch.

0/0
7.1.2011 21:27

impresario ze smyrny

žádný vtip

Něco tak málo vtipného, jak jsou tyhle vánoční příběhy, jsem vážně dlouho nečetla:-P

0/0
27.12.2010 13:56

_m-

Ještě dodatek

chápu, že ne každá ženská umí péct, já zase neumím šít  - i když dobrá kuchařka by aspoň základy pečení zvládnout měla, no ale budiž.

Co ale nechápu je to, že jste nevěděly, že vánoční cukroví se musí 2-3 týdny rozležet (což je mimochodem uvedeno i v receptech - asi ne ve všech). A co ale naprosto nechápu je to, že vás nenapadlo pro začátek vykrajovat kolečka - když moje máma vážně onemocněla a bylo jasné, že na vánoce péct nebude, tak jsem se toho ujala. Napekla jsem hromady lineckých koleček a pomocí náplní a polev tak vytvořila za pár  hodin  docela slušnou várku  vánočního cukroví.  Bylo mi 17 a vařit jsem neuměla.....

nadsázka je hezká věc, ale musí to být právě nadsázka - ne vymýšlení si :-)

0/0
27.12.2010 10:58

opportunity

Re: Ještě dodatek

Mě teda chytlo vaření i šití už dávno, tak od 14ti. Jestli chceš, šít tě naučím. :-)

0/0
28.12.2010 12:58

_m-

Re: Ještě dodatek

No tak taknějak šít umím, dokonce když byly děti malé za dob socialismu jsem je oblíkala(znáš to o Daliborovi...), ale neumím třeba všívat rukávy, na oteplovačkách byly kapsy vždycky jen našité, kalhoty v pawe do gumy a tak. Takže říct, že šít neumím se nedá, ale říct ,že šít umím taky ne. :-P

0/0
28.12.2010 21:39

avoris

Re: Ještě dodatek

Houbelajs, každý cukroví se rozležet nemusí. Mamka peče obvykle poslední týden před Vánoci, takže to leží max. ten týden, a cukroví je každoročně špičkový :-) záleží na receptu...

0/0
7.1.2011 22:38

IfčaX

Re: Ještě dodatek

Taky nepoužívám jediný recept, který by vyžadoval rozležení. Teď už mám čas jen o víkendech, a i to ještě občas mám něco urgentního do práce, takže začínám péct trochu v předstihu, ale ty roky, co jsem byla na mateřské, jsem měla zaběhnutý systém - dvacátého zpracovat těsta, jednadvacet dvaadvacet péct, třiadvacátého případné naplnění krémem či polevu. A chuťově bylo naprosto vynikající. Ani dnes nepeču tolik dopředu, abych na Vánoce jedla něco tři týdny starého...

0/0
7.1.2011 22:59

_m-

Re: Ještě dodatek

Já peču většinou 10-14 dnů před štědrým dnem - cukroví je výborné hned po upečení, to je fakt, ale mezi námi - včera vysypali hoši zbytek krabice - a musela jsem se opravdu držet vší silou, abych si vzala jen 2 kousky!!!!!!!!! Takže i když to rozležení nevyžaduje, rozleželé je stejně nejlepší ;-)

0/0
8.1.2011 12:32

ta, která nejsem

Už se těším na pokračování

Jak jsme s tatínkem protahovali ucpaný záchod

0/0
27.12.2010 8:09

kata-skubanek

subaudition..

tak jsem se uprimne zasmala, diky R^ pro me je vas pribeh nr. 1 ;-)

jen nevericne hledim na zdejsi diskuzi, kde jsou vsichni dokonali,

vzdelani, vsechno jim jde a nikdy nic nepokazili. proto se neumi smat a

chybi jim predstavivost.

vazeni, moc by me zajimalo, jak se bavite nad historkama, kde se vsem vsechno povedlo a nestal se zadny trapas. jeeje, to musi byt srandy kopec :-P

0/0
27.12.2010 7:31

JMoudry

.

Neumím péct cukroví a připadá mi vtipné o tom obšírně a nudně žvanit. To je ovšem přímo bránicirvoucí záležitost...:-/

0/0
27.12.2010 0:20

fitzie

žádný učený

z nebe nespad a první polívka a pečeně "dokonalé kuchařky srovnatelné s MDR" docela jistě taky měla své vady. všechno chce zkoušet, drobné cukroví zvlášť. taky je vhodné poptat se - kdo nemá čas tvarovat prsty, ten může použít mlýnek a dělat cukroví vytlačované.

0/0
26.12.2010 18:30

mafra_fan

a teď ještě:

"Jak jsme šli s tatínkem na procházku";-D;-D

0/0
26.12.2010 17:37

JMoudry

Re: a teď ještě:

R^;-D

0/0
27.12.2010 0:22

opportunity

Napište sem

po částech "Jednou v roce na Vánoce...", taky to nebude originální, zato to bude vtipnější.:-)

0/0
26.12.2010 16:30

saab

zacit pect 23.12?

nejsem zadna hospodynka, ale i ja vim, ze si na tom musela stara mamca vylamat zuby, pac to nestihlo zmeknout :D

0/0
26.12.2010 13:33

IfčaX

Re: zacit pect 23.12?

Záleží na tom, co se peče. Perníky by byly tvrdé, to jo... ale třeba takovým superčerstvým vanilkovým rohlíčkům se máloco vyrovná. Teda ne těm z článku, pochopitelně...

0/0
26.12.2010 17:29

ta, která nejsem

Re: zacit pect 23.12?

Vanilkové rohlíčky se taky musí odležet, aby zvláčněly.

0/0
26.12.2010 21:16

IfčaX

Re: zacit pect 23.12?

Říká se to skoro o každém cukroví, ale většinou tím odležením hodně ztratí na chuti. Pokud to není vyloženě tvrdé pečivo typu perník, tak zvlhlé odleželé se s tím čerstvým křehoučkým nedá srovnat.

0/0
28.12.2010 12:47

subaudition

Re: zacit pect 23.12?

sme si to máčely v čaji a dalo se to, hehe

0/0
27.12.2010 0:12

picoda

Toto

ma byt vesela prihoda ? Rv:-/

0/0
26.12.2010 13:15

cyankáli v šampaňském

koukám

kolik lidí má problém s trochou nadsázky a bere všechno doslova.

0/0
26.12.2010 12:30

HancickaP

Re: koukám

ja taky.

0/0
26.12.2010 12:31

Zoro.Vomáčka

Re: koukám

...já též

(Nerozumí prostě velký vánoční sran.dě, vo tom to bude !)

0/0
26.12.2010 12:33

Beránek boží

Re: koukám

přesně tak. Ty by nerozesmál ani Petr Novotný.

0/0
26.12.2010 12:55

Zoro.Vomáčka

Re: koukám

..nebo Krampol

0/0
26.12.2010 12:57

JMoudry

Re: koukám

A přitom to byl tak prudce vtipný text... ;-D;-D;-D

0/0
27.12.2010 0:23

kata-skubanek

Re: koukám

zvlastni, ze na prudce inteligentni nezabral..;-D;-D;-D;-D

0/0
27.12.2010 7:34

Zoro.Vomáčka

Několik dotazů čtenáře muže Vomáčky

1. Máte v kuchyni koberec - dyž se na něm rozpláclo to vejce?

2. Nešlo by sem hodit telefoní číslo těch šílenejch mamin, co pečou stovky plechů a pak nevěděj co s tím?

3. Je možný, že mamča je tak obrovskej talent na pečení, vaření, škvaření, grilování, udění a s těstem na cukroví totální analfabet - jak popsáno?

4. Je možný, že to vše psala dcérka Anička, 6.let pro paní čitelku v první třídě?

5. Nebo je to fakt pro nás čtenáře idnesu, ale holt musí to bejt pro dospělý čtenáře Vomáčky prča?

Tak díky předem - doufám, že mě tentokrát nesmažou, jak v dílu 1. povídek, tam sem totiž komentoval, jak mi huba narostla - (vo tom milování....)

0/0
26.12.2010 12:23

HancickaP

Re: Několik dotazů čtenáře muže Vomáčky

nekteri lidi kupodivu v kuchyni koberec nebo aspon koberecek maji. proc, to nevim, ale je tomu tak... (staci se obcas podivat do rubriky o bydleni).

co se tyka otaky c. 3 - tak v clanku je, ze ta pani umi vsechno, krome peceni.

0/0
26.12.2010 12:33

Zoro.Vomáčka

Re: Několik dotazů čtenáře muže Vomáčky

Haničko, (šibalko, vy ste to psala, žejo...), nemohla by ste taky zodovědět votázky 2., 4.,5,?

Tak dikes předem.

0/0
26.12.2010 12:36

HancickaP

Re: Několik dotazů čtenáře muže Vomáčky

nemohla, to je prisny tajemstvi.... hlavne c. 2

0/0
26.12.2010 17:23

subaudition

Re: Několik dotazů čtenáře muže Vomáčky

1. koberec máme, né žádnej huňáč, takže ten půl centimetr látky vejce před dlaždicemi nezachránil.

2. číslo nedáme!

3. Čtěte pořádně, maminka je talent na všechno krom pečení.

4. psala jsem to já - veverkova.blog.idnes.cz

5. je to fakt pro čtenáře idnesu (proto jste se k tomu taky dostal)

0/0
27.12.2010 0:09

fitzie

Re: Několik dotazů čtenáře muže Vomáčky

mně na tom zarazil hlavně ten závěr: "tím jsme s vánočním cukrovím sekly nadobro".

do něčeho hupsnu  bez manuální dovednosti, bez potřebných tipů a grifů pro ulehčení práce (to byste nevěřili, jak dokáže potrápit obyčejná poleva), bez prověřených receptů, bez otestované trouby (ano, na drobném cukroví se nejlépe pozná, jak nestejnorměrně trouba peče, každá kuchařka tu svou už dobře zná a ví, co má dělat, aby dosáhla stejnoměrného zhnědnutí, zjistit to však lze jen systémem pokus-omyl), na poslední chvíli a tím pádem i ve stresu, protože nemám čas pomalu zkoušet, testovat a vylepšovat - a pak se zlobím, že to nedopadlo na jedničku, stejně jako u těch, co pečou léta a mají svůj - těžce vydřený - grif?

jo, bez práce nejsou koláče. ani cukroví. :-/

0/0
27.12.2010 14:37

_m-

Podobnou záležitost

jsem taky kdysi psala - jmenovala se Jak jsem pekla buchty a taky byla velice, ale opravdu velice velmi vtipná, a končila tím, že buchty se spálily a k večeři byl chleba s máslem - akorát že jsem do toho netahala maminku a psala jsem to v šesté třídě do hodiny jazyka českého a ne do novin.:-P

0/0
26.12.2010 11:51

Beránek boží

Re: Podobnou záležitost

Jenže buchty jsou poněkud jiná liga než v podstatě sušenky, to zvládnu naprosto bez problémů a výtečně každý rok i já, a to se jinak v kuchyni nepohybuju skoro vůbec.

Co asi ta údajně výborně vařící maminka jinak vaří? Špagety s omáčkou z konzervy a polívku od Vitany? :/

0/0
26.12.2010 12:10

subaudition

Re: Podobnou záležitost

což do novin, ale na internet!!!

0/0
27.12.2010 0:11

_m-

Re: Podobnou záležitost

To je fakt, internet snese všechno.

0/0
27.12.2010 10:51

Adam-z-Veleslavína

srovnatelná s MDR

a neumí utřít žloutky s cukrem?;-D

tak to jo ;-D;-D;-D

0/0
26.12.2010 11:29

Beránek boží

skvělá kuchařka takhle patlá žloutky atd?

Vy teda blábolíte.

0/0
26.12.2010 10:49

cyankáli v šampaňském

vtipný

R^ 

0/0
26.12.2010 9:40

s(h)arka

patly matly...a ještě se tím chlubte...

klidně si k vánocům jezte smaženej celer a dietní brsál, ale proč to dáváte na odiv i na idnes? Podle mne je to spíš ostuda.....když jste tak úžasně šikovné, tak si cukroví nechte napéct u profíků a nedávejte sem k lepšímu, že jste jak hrom do police!

0/0
26.12.2010 8:48

HancickaP

Re: patly matly...a ještě se tím chlubte...

ale bozinku, vy se asi neumite zasmat vlastni nesikovnosti? holt kazdy neumi uplne vsechno. tak se s tim smirte a uzivejte si vanocni pohody :-)

0/0
26.12.2010 12:13

s(h)arka

Re: patly matly...a ještě se tím chlubte...

já se vtipnému článku zasmát umím, ale tohle není vtipný ani trošku..:-/

0/0
27.12.2010 9:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.