- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já říkám, že nahrazovat by se mělo jen pokud se musí. Pokud nemáte alergii na lepek, laktózu a já nevím, co všechno ještě, můžete si dát cukroví s mírou a tělo to zvládne.
už ten článek stáhněte z úvodní stránky, ať už tam nestraší
nepečené cukroví, vznikla z toho nechutná nezpracovatelná a především nepoživatelná hmota, kterou nežral ani pes Právě mám zaděláno na zkušební vánočku - hezky z bílé mouky, másla, cukru, 2 žloutky Mňam BTW nějak nechápu, proč nahrazovat cukr jiným cukrem? Když už má někdo pupínky z rafinovaného cukru, tak může použít třtinový a ne ovoce, fruktózu apod. a složitě vypočítávat dávkování. A tvrzení že "Ideální jsou například malé pusinky s aspartamem" - bez komentáře. Akorát blijící smajlík.
Tak možná vyměnit část tuku jogurtem nebo tvarohem a cukru prostě ubrat nebo to sušené ovoce by možná taky šlo, i ta celozrná moka by možná ještě byla poživatelná, ale tím fruktozovým cukrem si nepomůžete, protože to je cukr, ne sladidlo. Při použití sladidla cítím pachuť, nemůžu si pomoct ale je to hnusné a vajíčka bych pokud možno nenahrazovla a vlastně jakákoli umělá náhražka, už slovo náhražka mluví samo za sebe. Z umělých sladidel, všelijakých eček a ztužených tuků to rozhodně zdravější nebude jen hnusnější
navrhuji ještě zdravější a úspornější variantu - udělat cukroví ze sádry, protože vydrží i několik let...
Autorka si navíc plete trošku pojmy, protože fruktóza rozhodně není žádné náhradní sladidlo, to je cukr jako každý jiný, jen ovocný a do pečiva se klidně dá použít. Stejně jako třeba cukr třtinový nebo med. Ani proti špaldové mouce nic nemám - vanilkové rohlíčky jsou z ní lepší, než z klasické bílé mouky. A jako tuky používáme máslo nebo sádlo - mimochodem to sádlo dělá pečivo velmi křehkým, nedám na něj dopustit - a do buchet zase používám lůj. Na tyhle "vychytávky" našich babiček se už pozapomnělo, ale nejsou rozhodně k zahození.
A se zdravím je to taky o nějaké míře - když sednu k televizi s mísou cukroví a budu se tím ládovat od rána do večera, tak můžu nahradit cokoliv čímkoliv a stejně to nebude k ničemu dobré. Když ale půjdu s dětmi sáňkovat a po návratu si ďobneme pár kousků cukroví na chuť, tak to nikomu neublíží.
Já místo bílé mouky používám celozrnnou nebo špaldovou, ale když píšou máslo, dám tam máslo a ne nějaký blbý ztužený tuk či jiné nesmysli, co tu píšou - mléko, jogurt? A to má jako držet pohromadě? Nic se nemá přehánět. Ale už jsem slyšela, že ořechy se dají nahradit praženými vločkami, kdo má třeba alergii na ořechy. Aspartam a podobná umělá sladidla vůbec nepoužívám, to je chemie a to se mi hnusí
My už máme naštěstí napečeno - klasicky.
Vlastně i zdravě, nejvíc máme perníčků a tam jsme daly med a žitnou mouku (recept po prababičce). Jen nevím, jestli nám půjdou nazdobit sojovou náhražkou s Vajahitem
Ano, nahraďte cukr a vajíčka karcinogeny.
nezdravá vajíčka a oříšky?
jedovatý cukr?
rady dobré leda pro někoho kdo si léty velmi špatné životosprávy zhuntoval zdraví
zdravému člověku nic z uvedeného nemůže ublížit (včetně živočišných tuků)
autorko doporučuji přestat sladit aspartamem evidentně vám poškozuje mozek