Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Švýcarsko není jen fondue. Pět receptů národa gurmánů

Ještě než vyjedete do švýcarských Alp na lyže, vyzkoušejte pár tamějších receptů, které vás přesvědčí, že Švýcaři jsou utajení gurmáni, a to nejen co se týká sýrů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

fitzie

mňam!

ten bramborový salát je božký.

já roky přesvědčuju všechny, že nejlepší bramborový salát je, když jsou brambory teplé a teplá je i zálivka. pěkně kousky špíčku a zálivka (stačí v českém stylu, z hořčice, vody, soli, pepře a slaniny)

0/0
14.11.2010 19:42

Gmur

celestynska polivka

je tak nejak vseobecne znama. To ostatni az na rösti moc neznam. .

Ja povazuji za specialitu dort z mesta Zug, ktery se jmenuje Zuger Kirschtorte,je prijemne nasakly tresnovici , alkoholem nebo skvostny Engadinsky, z hor, orechovy dort.

Z tech slanych pak treba "capusns", zelne zavitecky s jedinecnou nadivkou a smetanovou omacnou a taky risoto s hribky.je jich ale vice.

0/0
14.11.2010 19:19

cucuzza

Re: celestynska polivka

asi myslite capuns....je vice zpusobu na pripravu....jinak Engadin Nusstorte povazuji take za specialitku..vyborny a mohu jen doporucit...

0/0
14.11.2010 22:14

cucuzza

dodatek...

a rösti se nedelaji se slupkou.....a to ze jsou labuznici je znamo....80% si da k jidlu DOBRE a KVALITNI VINO, suroviny jsou vysoke kvality a technologicky se pripravuji ve vetsine cerstve suroviny....

0/0
13.11.2010 23:00

captain cook

Re: dodatek...

pouziti cerstvych surovin a dat si k jidlu dobre vino jeste nedela z nekoho labuznika. Napr. Aiustralane pouzivaji  vesmes kvalitni cerstve suroviny k priprave jidel (kvalitni maso ze zvirat odchovanych na cistych pastvinach, to same plati pro mleko a mlecne produkty, rozsahla produkce cerstve zeleniny a mnoha druhu ovoce po cely rok, od tech, ktere vyzaduji chladnejsi klima po tropicke ovoce atd atd). Maji vlastni dobre vyvinute vinarstvi (pres 1600 vyrobcu vina v rozsahlych oblastech 5 australskych statu) a vyvazeji vina i do Evropy. Radi si s jidlem daji sklenku dobreho vina....presto se masove nepovazuji za nejake zvlastni labuzniky.

0/0
14.11.2010 11:11

cucuzza

Re: dodatek...

ja take nenapadam Australany nebo jine narody... zde jsou vsude zvirata na pastvach, v letnich mesici ve vysokych nadmorskych vyskach.....ale dba se duraz na suroviny, ktere jsou prave dostupne....takze ted si chrest tady asi tezko date....

0/0
14.11.2010 14:10

Balci

Re: dodatek...

nevím kde jsi rösti ve Švýcarsku jedl(a), ale v článku to mají správně, na přípravu se používají brambory uvařené ve slupce....učili mě to tam tak připravovat

0/0
15.11.2010 13:26

noorange

důležitá poznámka těm Rösti

ty brambory tedy uvařit a alespoň jeden den je nechat být v chladnu.... to je ten pravý grif a ne osmažené pilinové trouhelníčky , placičky jako tady und mit Spiegelauge , to je je žrádlo!

0/0
13.11.2010 10:31

ostravak73

Nevím nevím

ale švýcaři jsou u mé osoby národem hamižným, který vidělal na druhé světové válce. Spolu z nacisty se rozdělily o zlato okupovaných zemí a jak to souvisí s článkem. Nijak tak jako oni se dívají hlavně na sebe dělám úplně to samé.

0/0
13.11.2010 10:18

ivoš

Re: Nevím nevím

Nešlo by to přeložit do češtiny?

0/0
13.11.2010 10:39

cucuzza

Re: Nevím nevím

tak jak je vidno, vubec nemate o tehle zemi poruchy....byt vami, radeji bych mlcela...

0/0
13.11.2010 22:53

romsky aktivista

Re: Nevím nevím

je tak moc chtit po nekom, aby se nevyjadroval jako hotentot?

0/0
15.11.2010 9:06

cucuzza

jak je to opravdu

Ve Svycarsku ziji a ani jedno z jidel jsem jeste tady nikde nevidela.... a poznamka jeste: Raclette se nastiraji a nedavaji na brambory....syr se stira a ji se k tomu zavarovana zelenina a varene brambory, dale Fondue jsou syrove a do tech se namaci chleb a dalsi je vyvar nebo horky olej a do toho se dava udelat sirove maso a  k tomu prilohy....

0/0
13.11.2010 22:58

Andrea1

Re: jak je to opravdu

No hlavně, že se společně se Švýcary neotrávíte všichni tím sírovým masem.

0/0
14.11.2010 0:46

captain cook

Re: jak je to opravdu

no nevim, ale tohle zni jako poznamka v ponekud cechackovskem stylu. Doporucuji ochutnat a pak teprve psat uvahy.

0/0
14.11.2010 2:29

cucuzza

Re: jak je to opravdu

no kdyby jste alespon trochu premyslel nad svymi myslenkami, udelal byste nejlepe....

0/0
14.11.2010 14:11

s(h)arka

Re: jak je to opravdu

maso je syrové....když to bude sýrové - tak ze sýra, a když sítové nebo sirové- tak je to ze síry a z ní bych maso fakt nechtěla..prostě Vás upozornili na gramatickou hrubou chybu...;-)

0/0
15.11.2010 8:52

koooza

hmmmmm

No nevím nevím....... žil jsem tam chvíli a myslím, že jsem dobře poznal jejich kuchyni a to na vícero místech......a ani s jedním jsem se tam nesetkal........ Třeba vývar s celestýnskýma nudlema...... to je spíše francouzské, já byl hlavně v německé části(urprostřed ch) a tam dávali tak jednu polévku za 14 a to ještě většinou sladkou(dýňová polévka, hrášková polévka apod.) Jestli chci pravou specialitu, tak proč nedávají wursty zapečené do....nevím bylo to nějak jako domácí křupavý chleba. To jsem tam jedl všude....... ale právě jídlo by bylojedno z věcí pro které bych se tam vrátil, protože jednotlivé suroviny jsou tam vždy tak o 2 třídy lepší než tady...

0/0
13.11.2010 9:10

noorange

Re: hmmmmm

ty suroviny jsou opravdu prvotřídníR^

0/0
13.11.2010 10:32

Jenda41

Když už jsme u toho,

co to prosím je, uvařit "doměkka"? Mám vajíčka vařit dotvrdda?

0/0
13.11.2010 8:26

mattonka

Re: Když už jsme u toho,

já si zase nemohu pomoct... ať vařím vajíčka jak chci, jsou na povrchu pořád tvrdá ;-)

0/0
13.11.2010 8:54

fitzie

Re: Když už jsme u toho,

zkus stopovat čas a vytahovat dřív a dřív.

já to dneska zvládla na druhý pokus. :-) studené vejce z ledničky do vody cca 80oC, 4 minuty= dokonalé vejce naměkko.

0/0
14.11.2010 19:44

mattonka

Re: Když už jsme u toho,

ufff... to byl jen lehký sarkasmus... ale to je fuk

0/0
15.11.2010 12:13

chudacek.blbecek

Re: Když už jsme u toho,

zkus je oloupat ;)

0/0
15.11.2010 11:52

mattonka

Re: Když už jsme u toho,

...vařit je loupaná ;-)

0/0
15.11.2010 12:12

chudacek.blbecek

Re: Když už jsme u toho,

:D *thumb up*

0/0
15.11.2010 12:15

misost

Ja nechcem do toho

Nejak rypat, ale neni syrove fondue francuzke jedlo? Neviem, ale kde som vo FR bol(v zime), vsade to fondue mali. Ste si naozaj isti, ze to je vyslovene Svajciarska zalezitost? Prosim, neodkazujte ma na wikipediu :-)

0/0
13.11.2010 3:58

ta, která nejsem

Re: Ja nechcem do toho

To bude asi takový spor jako ve Střední Evropě o palačinky, štrůdl a knedlíky...

0/0
13.11.2010 6:40

Haluzorium

Re: Ja nechcem do toho

..Fondue seems to have sprung forth from both Swiss and French origins in the Jura mountains.

Zdroj: Wiki

0/0
13.11.2010 8:28

Balci

Re: Ja nechcem do toho

debatovala jsem na toto téma ve Švýcarsku a byla to klasika ve stylu je to naše specialita Francouzi to jen okopírovali, ale myslím že pravda je někde mezi, Fondue je zimní horská specialita a Švýcarsko s Francií mají k sobě velice blízko co se Alp týká...takže bych řekla že Fondue patří jak Švýcarům tak Francouzům. Švýcaři Vám budou tvrdit že je to jejich národní jídlo a Francouzi to samé ;-)

0/0
15.11.2010 13:59

ta, která nejsem

Tak ještě jednou a pomalu

gourmand (vyslov: gurmán) = nevybíravý žrout

gourmet (vyslov: gurmé) = znalec, labužník

Které z toho měla paní redachtórka na mysli?

Kdo nemá tu ejakulaci v cizích termitech, ať se neinžinýruje a mluví, jak mu zobák narost. Na českém výrazu "labužník" nic nezkazíte.

0/0
13.11.2010 3:37

tata01

Re: Tak ještě jednou a pomalu

R^R^:-)

0/0
13.11.2010 7:47

old fashioned Vince IV..

Re: Tak ještě jednou a pomalu

...a gurkmet je labužník starší:-)

0/0
13.11.2010 8:06

mattonka

Re: Tak ještě jednou a pomalu

gurkmet je okurkový labužník ;-)

0/0
13.11.2010 8:55

obr Koloděj

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Ono používat cizí termity bylo vžicky veliké rizoto...;-)

0/0
13.11.2010 9:19

ivoš

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Jo, jo, taky jsem o tom dobře uniformovanej.

0/0
13.11.2010 10:40

captain cook

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Schvalne jsem se na to podival ve slovniku cizich slov online a prisel jsem na zajimavy detail.

Gourmet je znalec jidla a vina, labuznik. Soucasne ale i Gourmand = gurmán je vysvetlen jako labužník; ctitel jemností v umění..

http://www.slovnik-cizich-slov.cz/?q=%09gurm%C3%A1n&typ=0

Babo rad! (Tou babou nemyslim tebe)

Uprimne receno, co znam Svycary, jestli jsou znami zravosti, to nevim, ale jako gurmeti nijak zvlast znami nejsou, ani jejich kuchyne neni nijak vyrazne labuznicka. Jidla podle uvedenych receptu vypadaji sice chutne, ale nijak zvlast labuznicky.

0/0
13.11.2010 9:26

jose.vomacka

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Ach jo, zase tenhle nesmysl. Můžete prosím uvést zdroj, ze kterého čerpáte? V každém slovníku cizích slov je gurmán (žádný "gourmand") to stejné co labužník. A v tomto významu se tak u nás minimálně v posledních 30 letech používalo.

0/0
13.11.2010 19:37

ta, která nejsem

Re: Tak ještě jednou a pomalu

http://dictionary.reference.com/browse/gourmet

http://dictionary.reference.com/browse/gourmand

0/0
14.11.2010 0:01

jose.vomacka

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Děkuji, nicméně já jsem se ptal na význam českého slova "gurmán", nikoliv francouzského "gourmand".

0/0
14.11.2010 10:51

captain cook

Re: Tak ještě jednou a pomalu

gourmand je puvodni vyraz napsany ve franctine, odkud to slovo pochoazi. V cestine se postupem casu zacalo psat foneticky -gurmán.

 Ze neumis francouzsky a nepamatujes si vic jak 30 let zpet neznamena, ze mas pravdu.

0/0
14.11.2010 2:33

jose.vomacka

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Ty si ale uvědom, že u českého slova "gurmán" se prostě ten výraz oproti francouzskému "gourmand" posunul a tato slova dnes neznamenají totéž. Existuje spousta výrazů, které pocházejí z cizích slov a dnes již v češtině neznamenají přesně to samé, co v jazyce, ze kterého pocházejí.

0/0
14.11.2010 10:58

captain cook

Re: Tak ještě jednou a pomalu

jako odpoved si dovolim citovat obra Kolodeje:

"Ono používat cizí termity bylo vžicky veliké rizoto...;-)"

0/0
14.11.2010 11:13

jose.vomacka

Re: Tak ještě jednou a pomalu

Přesně. Proto i v článku používají českého termita "gurmán" a nepouštějí se do větších akcí s "gourmandem". ;-)

0/0
14.11.2010 11:27

boudicca

Re: Tak ještě jednou a pomalu

v češtině existuje výraz "gurman", který znamená "labužník". "Gurmet" nebo, jak píšete, "gurmé" vymyselli snobi.

Ve francouzštině nebyl význam "nevybíravý žrout", ale "jedlík" nebo "mlsný". Význam tohoto slova se s časem posunul na "labužník".

Ono "kokot" je taky vlastně "kohout", víme? :)

0/0
14.11.2010 0:15

captain cook

Re: Tak ještě jednou a pomalu

francouzsky cocotier je cesky  kokosovnik

0/0
14.11.2010 2:36

captain cook

z francouzsko ceskeho slovniku na vybranou

cocotier (m) - kokos,cocotier (m) - kokosovník, cocotier

(m) - kokosová palma, cocotte

- dušičko (oslovení), cocotte (f) - kastrol, cocotte (f) - koketa, cocotte - miláčku (oslovení), cocotte (f) - pekáč, cocotte

(f) - pánvice, cocotte (f) - slepička,, cocotte (f) - záletnice, cocotte minute - tlakový hrnec, cocotte-minute (f) - papiňák

 Zdroj:   http://www.slovnik.cz/

0/0
14.11.2010 2:43

ta, která nejsem

Re: z francouzsko ceskeho slovniku na vybranou

To mi připomíná, jak Abeles konečně taky jednou Sáru někam vyvedl, a sice do divadla. Hráli zrovna operetu Madame Pompadour od Leo Falla. Sára se Abelese šeptem ptá, kdo že ta Madame Pampadou byla. Abeles neví, tak ho Sára požádá, aby se zeptal souseda. Soused vece: "Sie war eine Rokokokokotte." Abeles šeptá Sáře: "Prosimtě Sára, dej pokoj, on nic neví a ještě k tomu koktá."

0/0
14.11.2010 6:49

captain cook

Re: z francouzsko ceskeho slovniku na vybranou

LOL!!!;-D

0/0
14.11.2010 7:16







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.