Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Cholesterol není jen ten špatný. Které tuky jsou ty správné?

Nenasycené, nebo nasycené? Olivový olej, margarín, nebo máslo a sádlo? Který cholesterol je hodný, a který ten zlý? A není vyhlášení honu na špatné tuky pouhou mediální bublinou? Podle významných českých specialistů na výživu rozhodně nikoliv.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

666

Domácí sádlo, kvalitní máslo, olej lisovaný za studena

využívám v kuchyni. Žádný PR článek o margarínech a pod. to nezmění.

0/0
6.11.2010 22:07

žasnoucí

Mluvíme o civilizačních chorobách.

Jsem hluboce přesvědčen, že pokud ZDRAVÝ člověk dbá na dostatek pohybu, na patřičnou duševní hygienu, nemusí se nemusí vůbec takovými věcni zabývat. Výjimkou jsou lidé u jejichž pokrevních příbuzných je častý výskyt cukrovky, vysokého tlaku a pod. Tady je potřeba si pravidelně (1x-2x ročně) kontrolovat laboratorní parametry u svého praktického lékaře a samozřejmě i svou životosprávu.

Jina věc je u již NEMOCNÉHO člověka (cukrovka, vysoký tlak nebo dokonce již po prodělané srdeční příhodě), tam je zcela nezbytné vyloučit z jídelníčku nasycené mastné kyseliny. Ale pozor, ne každý margarín je lepší než máslo, záleží na technologii ztužování tuků. Samozřejmou věcí jsou pravidelné kontroly ať již praktickým lékařem nebo specialistou a pečlivé dodržování jejich rad. Tady bych rád zdůraznil, že vaše nemoc je váš problém, lékař je jen odborný konzultant.

0/0
6.11.2010 18:33

Kozel_

Re: Mluvíme o civilizačních chorobách.

Vysoký cholesterol má většina české populace, sklerotické změny na tepnách mají i děti. Je to dané českou dietou. Jistě, i stylem života, ale stresující styl života se asi nezmění, skladba tuků lze změnit velmi snadno.

Nelze vyloučit zcela nasycené mastné kyseliny, ty jsou totiž v každém oleji či tuku. Ani by nebylo prospěšné, kdyby jich bylo příliš málo. Ale zařazovat olej místo sádla nebo Floru místo másla je jistě vhodné. Flora, Rama - to nejsou margaríny, tj. ztužované tuky (chemickou hydrogenací dvojných vazeb). To jsou směsi slunečnicového oleje s nějakým přírodním tukem - opět z rostl. olejů, jako např. palmovým. Zde se za nižší teploty ztuhne tužší složka, obsahující nasycené mastné kyseliny. Toto se smíchá se sluneč. olejem. Žádná chemická změnu tu není.

Margarínem, ztuženým tukem je např. Ceres Soft. Ten je vhodný - na dlouhodobé smažení, je stabilní. Ne ale na chleba. Ano, hlavně nekupovat superlevné "margariny" neznámého složení, no name, kde může být složení nepříznivé.

0/0
6.11.2010 20:20

Rudý přízrak fights for freedom

je to pomerne jednoduche

proste zivocisne tuky zdrave nejsou. (tecka) V malem mnozstvi nijak extremne neskodi, ale nijak neprospivaji. Zdrave jsou tuky rostline a to temer vsechny vcetne repkoveho oleje, ma to ale jeden hacek, NESMI se totiz zahrat. U nekterych by jejich teplota nemela nikdy presahnout 30 stupnu, u jinych muze jit treba az nekam ke 100 stupnum. Jenze na panvi mate podstatne vic. A to nemluvim o tom, ze si bezne kupujete tzv. odpadni rostlinne oleje, ktere jsou zahrivany uz pri vyrobe. Napriklad velmi zdravy repkovy olej je jen ten, ktery je za studena lisovany a jeho cena nekolikanasobne prevysuje i za studena lisovany olivovy olej a o tom to je. !:-/

0/0
6.11.2010 11:54

net.Xtreme počtvrté

Re: je to pomerne jednoduche

A co rybí tuk?;-)

0/0
7.11.2010 22:11

petacx

na kterych nepredrazenych tucich je uvadeno % nenasycenych t

nevite na kterych nepredrazenych tucich je uvaden obsah nenasycenych tuku ???

?  ?

Nasycené mastné kyseliny / Nenasycené mastné kyseliny

0/0
5.11.2010 20:54

Kozel_

Re: na kterych nepredrazenych tucich je uvadeno % nenasycenych t

Mívají to na sobě oleje, např. od Palmy Bratislava. Tuky jako Flora či Rama to myjí myslím na obalu. Je to možné i dohledat na internetu (myslím stránky kardiol. společnosti, tam je nějaký odkaz, tedy ne neznámý zdroj). U olejů je a tuků je důležitý i podíl mononesaturovaných a polynesaturovaných mastných kyselin, ve složení to bývá odlišeno.

0/0
6.11.2010 1:32

druhej malej Jarda

Odborníci na výživu, pche

Co činí "odborníka na výživu" odborníkem? Jen si uvědomme, kolik a

jakých výživových trendů tu už bylo ... jenom šarlatán vám může říct, že

ví, co člověku škodí a prospívá. I skutečný odborník ví jen tolik,

kolik ví současná věda, a ta se hodně často mýlí, protože většina jevů

je mnohem komplexnějších než se momentálně jeví.

0/0
5.11.2010 18:14

net.Xtreme počtvrté

Re: Odborníci na výživu, pche

Většina odborníků na výživu ti řekne všeho moc škodí. Občas dodají, že bys měl jíst více zeleniny než masa. Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, po stránce genetické, imunologické, bdí a spí v jinou dobu a vykonává různou práci, žádná univerzální zdravá strava neexistuje.

0/0
5.11.2010 19:00

net.Xtreme počtvrté

Cholesterol

Je především jen jeden.

0/0
5.11.2010 16:32

voloda2

Repkovy olej

Zajimavy, ze repkovej olej se moc nedoporucuje. Uz by se vsichni meli dohodnout co je vlastne pravda.;-O

0/0
5.11.2010 11:19

Kozel_

Re: Repkovy olej

O něm jsem dosti hledal. Cévám prospívá, ale u lidí, kteří jej výhradně užívali, tak zde byl vyšší výskyt rakoviny. Jde o dosti složitý problém, někteří soudí, že nejde o škodlivost kyseliny erukové, ale nízký obsah nasycených mastných kyselin. Tj. kdo vedle něj konzumuje živočišné tuky, tak toto riziko tu téměř není. Problém je, když někdo jako tuk přijímá jen tento olej.

Lepší je slunečnicový olej, který má převahu kyselin s jednou nenasycenou vazbou. Jde o speciální druh oleje, běžný slun. olej má nejvíc kyselin s dvěma dvojnými vazbami, mononesaturovaných kyselin (zejm. kyseliny olejové) tam je méně. Ten speciální olivový olej lze koupit např od Palmy Bratislava pod názvy Oliol nebo Fritol. Stojí cca 50kč za litr. Za tu cenu je olivový olej leda z pokrutin, chemicky extrahovaný.

Řepkový olej bych užíval jen z menší části.

0/0
5.11.2010 14:16

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Repkovy olej

velmi zdravy je repkovy olej za studena lisovany, ten ani bezne v supermarketu nekoupis. !!!

0/0
6.11.2010 11:55

Kozel_

Re: Repkovy olej

Na řepkový olej je řada pohledů, problém je velmi složitý a ani experti nemají jedno stanovisko. Dřív způsoboval rakovinu, nemusela být kvůli kys. erukové, ale kvůli nízkému množství nasycených kyselin. S jistotou se to neví. Jsou ale známy vážné problémy, pokud někdo užívá výhradně řepkový olej. Má i velmi zdravé složky, ale kys. linolenová je vysoce nestabilní, tj. neskladovat déle než měsíc. Kys. olejová je stejná jak u oliv. oleje.

Lisování za studena je jistě vhodnější. Ale neřeší problém případných rizik tohoto oleje. Hlavně pozor na neznámé výrobce a superlevná balení.

0/0
6.11.2010 20:24

chytraliska

brrr

Můj tatínek měl určité zažívací problémy, nakonec zjistil, že to má z margarínů typu flora.Od té doby to naši přestali kupovat a vrátili jsme se ke starému dobrému máslu.  Nevěřím příliš celkové prospěšnosti těchto pochutin.

0/0
5.11.2010 11:01

chudacek.blbecek

Re: brrr

Přesně. A kdo chce přijímat rostlinný tuky, ať si radši chleba pokape olejem, než aby jedl kunerol.

0/0
5.11.2010 12:35

Kozel_

Re: brrr

Pro zažívací problémy skutečně nejsou vhodné rostlinné tuky, ať již mazací, nebo i oleje. Máslo je z tohoto pohledu dietnější. Zažívací problémy jsou jedna věc. Skleróza tepen je věc jiná. Co prospívá zažívání, tak tepnám nedělá dobře.

Takový citron je zdravý jako zdroj vitamínu C, ale škodí zubům. Takhle se ale chová většina potravin, něčemu prospívá, něčemu prospívá méně, v nadbytku až škodí.

0/0
5.11.2010 14:10

energetik22

Proč tajíte nezdravé ztužené zabijáky?

Oproti nim je máslo a sádlo kvalitní biopotravina...nebo to měla být reklama na umělou hmotu nazývanou všelijak, třeba margarín a podobně ? Cukrovka jako následek požívání tohoto nic neznamená?:-/

0/0
5.11.2010 9:22

Kozel_

Re: Proč tajíte nezdravé ztužené zabijáky?

Ztužené tuky či margaríny, to nejsou tuky k mazání na chleba. Tuky jako Rama, Flora, Alfa se vyrábí jinak. Žádné chemické ztužování. Ztužený je např. tuk Ceres-Soft, vhodný na dlouhodobé smažení. Ani zde nejde o žádný zabiják. Transkyseliny jsou ve skutečnosti v másle v asi tronásobném množství než v Ramě.

0/0
5.11.2010 14:07

Kartony

Re: Proč tajíte nezdravé ztužené zabijáky?

Margariny se dříve vyráběly částečnou hydrogenací rostliných olejů. Když se zjistilo, že při částečné hydrogenaci vznikají trans mastné kyseliny, tak teď část oleje podrobí úplné hydrogenaci (t.j. až na kyselinu stearovou) a část nehydrogenují vůbec; obě části potom spojí, čímž vznikne knzistence podobná máslu.

Kyselina stearová je obsažena i v olivovém oleji; tělu je to ale jedno, protože si v tenkém střevě stejně rozloží všechny tuky na glycerin a mastné kyseliny a teprve potom z nich dělá tuky> Nedostatek kyseliny stearové je stejně špatný jako její přebytek

0/0
5.11.2010 14:45

Kozel_

Re: Proč tajíte nezdravé ztužené zabijáky?

Dnes, dle údajů firem, získávají tuhou složku z olejů jako palmový. Při nižší teplotě olej ztuhne - jeho část. Takto fyzikální cestou mají tuhou složku. Úplná hydrogenace je spíš pro zcela ztužené tuky, jako CeresSoft. Zde pak transkyseliny nejsou, nebo minimálně, výrazně méně než v máslu.

Normální dieta ale obsahuje i živočišné tuky. Máslo nemusím jíst, pokud piji mléko, tak ho získávám i takto, dokonce v lepší formě. Nevadí ani určité množství tuku jako sádlo, nemyslím přímou konzumaci ani bůček, ale ve vepřovém bývá i tak. Právě nasycené mastné kyseliny působí příznivě proti vzniku rakoviny. I "dobrých" olejů jen přiměřeně, než slunečnicový olej (běžný) asi lepší olivový (ovšem ne z pokrutin), nebo slunečnicový s převahou kys. olejové, zčásti snad i řepkový olej (u něj je problémem vysoce nestabilní kyselina linolenová, i když je hlavní složkou kys. olejová - u nízkoerukového typu).

0/0
5.11.2010 15:49







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.