- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já mám také celiakii a nikdy !!!! jsem neslyšela, že bych nemohla nakládané okurky a nesměla pusu od dětí , které jedly rohlík. žiju s touhle nomocí od mala a mám pocit, že to Radúza trochu přehání........
"Každopádně OCET je riziková "potravina" a může obsahovat lepek, důvod je v použité surovině při výrobě. " Zdroj: http://celiak.cz/diskuze/onemoci/525
Normální ocet je dobrý leda na čištění rychlovarné konvice, v jídle mnohem lépe chutná rýžový nebo vinný.
Buď jí to zjistili nedávno a bojí se (můj nevlastní táta byl taky ze začátku opatrnější, než je dneska) nebo to nafoukli novináři. Samozřejmě je možné, že má alergii na lepek extrémně silnou, ale sama, ačkoli jsem s touto nemocí docela v kontaktu, jsem o nikom podobném neslyšela.
I já trpím alergií na lepek ale ne tolik silnou nebo lépe řečeno na venek skoro žádné projevy když neberu období než mi na to přišli a to byly 2 roky běhání po doktorech s bolestmi a průjmy ale ted i když s ním celý rohlík nic se neprojeví i když samozřejmě vím od doktorů že to škodí i tak a to nenápadně a pomalu což je snad ještě horší. Ale mám kamarádku která má alergii tak silnou že opravdu stačí drobeček a už jí vezou do nemocnice
Tak to je mi kamarádky líto :-( Můj nevlastní táta byl léta zdravý a pak najednou na dovolené začal mít úporné průjmy, na které si naordinoval dietu - suché rohlíky... Po dovolené šel do nemocnice, kde během cca měsíce zjistili, o co jde. Tenkrát to s bezlepkovýma potravinama bylo dost zoufalé, dneska je to proti tomu naprostá pohoda, i tak je ale česká kuchyně pro bezlepkáře příšerná - cpeme mouku úplně všude (omáčky, polívky), i když je to leckdy z hlediska chuti zbytečné...
To je ale vcelku zasadni poznatek s tou kuchyni... Prave proto svuj jidelnicek smeruji na asii a ameriku(ne, nemam na mysli USA kuchyni, od Mexika na jih). V dnesni dobe je naprosta vetsina surovin v pohode sehnatelna a ani nestoji majlant. A clovek dobre uvari, bez nahrazek a levne. Ale ja mam v tomhle vyhodu ze kulinarske experimenty byli u nas ve familii velmi oblibeny a ja nikdy nebyl moc knedlikovej, takze zmenit jidelnicek pro me nebyl problem.
PS nemate nekdo zkusenost s zepelinai? V originale by meli jit bez mouky jen na bramborovym skrobu z brambor, ale nedari se a rozvareji se.
To víš,tihle umělci jsou jen hromádka nervů a emocí