Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dělená strava vám může zlepšit nejen postavu, ale i trávení

Jídelníček rozdělený na konzumaci sacharidů a bílkovin nám nejen pomůže zbavit se kilogramů, ale doporučená konzumace obojího zvlášť může podle některých odborníků navíc chránit náš trávicí systém a odstranit zažívací problémy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Fonon

co je to zas za blbost:

cituji: "Metoda se zakládá na faktu, že určité potraviny potřebují pro své trávení kyselé PH prostředí, kdežto jiné zásadité.", konec citace.

Pokud vím, trávení probíhá vždy v silně kyselém prostředí. Zásadité prostředí se v lidském těle nevyskytuje.

0/0
15.10.2010 14:24

Jean-Luc Picard

Re: co je to zas za blbost:

Ae božínku, copak jste nepochopil, že veškeré diety a styly stravování jsou jen kšeft. Stačí najít pseudovědce, který vytvoří nějakou pavědeckou teorii, na ní se založí kult stylu stravování a pak už se jen vydějávají velké peníze za prodej knížek a publikace.

Kdyby jakýkoliv styl stravování opravdu odstranil všechny nemoce, nebo nějaká dieta fungovala, tak skonč miliardové zisky farmaceutických koncernů s jejich potravinovými doplňky a různí guru by ostrouhali.

0/0
29.10.2010 21:10

martin1234

To je věda

Přitom je to mnohem jednodušší - maso nejíst s moukou (tj. néé knedlíky, nudle, strouhanka, husté omáčky), ovoce jíst vždy samotné a s ničím nemíchat (už vůbec ne s cukrem nebo pečivem, rajčata jsou taky ovoce). Pít před jídlem a pak chvíli počkat, jídlo samotné moc nezalívat.  Víc není třeba dodržovat. Kdo nevěří, ať zkusí.

0/0
14.10.2010 20:38

bastianka

Re: To je věda

ovoce? dyť je to cukr a voda;-)

0/0
15.10.2010 13:11

martin1234

Re: To je věda

hahaha, řek bych, že je tam toho víc. Zkus třeba pomerančovou šťávu nahradit vodou s cukrem..... a to nemluvím o vláknině. Například když sním půl kila rajčat, nestane se nic zvláštního. Sním chleba s jedním rajčetem nebo jablkem a začne mě pálit žáha a budu prdět. Kdo to vysvětlí? Je na vině to ovoce nebo chleba?

0/0
15.10.2010 14:06

Fonon

Re: To je věda

sežer příště jenom chleba a vylučovací metodou k tomu dospěješ

0/0
15.10.2010 14:25

martin1234

Re: To je věda

to byla řečnická otázka, už jsem k tomu dospěl:-)

0/0
15.10.2010 20:43

velkej_prut

divný

nedovedu si představit jíst maso samotné.

0/0
12.10.2010 21:00

JendaV

Re: divný

Ostatní živočichové na tom nic divného nevidí ;-).

0/0
12.10.2010 21:14

IfčaX

Re: divný

Tenhle argument by ale měl váhu jedině, kdybychom jako živočichové též všechno konzumovali syrové...

Ale i ti živočichové, co patří do všežravců, si to nedělí. Býložravci mají jen rostlinnou stravu, masožravci jen (nebo skoro jen) masitou. Žádné zvíře si to nedělí stylem teď maso a za čtyři hodiny trochu zeleného.

0/0
13.10.2010 9:21

JendaV

Re: divný

To, že jsme si zvykli jídlo vařit neznamená, že to je tak správně. V živočišné říši je normální jíst jídlo syrové.

Možná jsem se špatně vyjádřil. Chtěl jsem říct, že žádný jiný živočich potraviny cíleně nekombinuje a jí stravu velice jednoduchou.

0/0
13.10.2010 10:21

IfčaX

Re: divný

Cíleně ne - ale jiní živočichové kromě lidí toho vůbec moc cíleně nedělají. Ale je-li to zvíře z kategorie všežravec, tak víceméně sežere, na co přijde - a už vůbec si to cíleně neodděluje.

0/0
13.10.2010 10:31

_m-

Re: divný

Maso se ani nemá jíst samotné - kvůli trávení. Ale maso se spoustou zeleniny, ať už ve formě salátu, nebo tepelně upravené si snad představit dokážeš. Brokolice nebo fazolky na cibulce a česneku, nebo třeba lečo.....? Pořád nic?

0/0
13.10.2010 9:26

IfčaX

Re: divný

Ale jo... ale bez chleba či brambor mi jednak něco chybí a druhak se dostaví taková nelogická kombinace, že mám současně pocit těžkého žaludku i hladu...  Což je možná jen věc zvyku, uznávám.

0/0
13.10.2010 9:35

_m-

Re: divný

Možná zvyk, možná zažívání. Já jsem zpočátku mívala v bílkovinné dny hlad, tak jsem je zařazovala až když už mi před regálem se sýrama kapaly sliny. Postupně se to změnilo a lépe a nasycená jsem se cítila právě v bílkovinné dny.

0/0
13.10.2010 10:04

IfčaX

Re: divný

Jo, tak tohle by mi asi bylo jedno. Ať už bílkovinný den nebo nebílkovinný. Asi to zkombinovat potřebuju. Taky bych měla z předběžné opatrnosti kvůli chybějící ledvině to s bílkovinami příliš nepřehánět, takže rázy typu jeden den hlavně bílkoviny a druhý den skoro žádné pro mě stejně nejsou - tím pádem mě to, že mi to takhle nechutná, ani příliš netrápí.

0/0
13.10.2010 10:34

_m-

Re: divný

Možná proto ti to nechutná - ono tělo ví co potřebuje. Já  celý život trpím bolestmi žaludku (ne nevolnostmi, prostě ostrá palčivá bolest) někdy okolo 40 mi našli jeden a poslední vřed, který se zaléčil, od té doby bolesti zmírnily  - a celý život nesnáším tučné cokoli (maso, pečivo, oříšky)  a špatně snáším smažené. (Tím víc mě štve, když první věta všech dietologů je "omezte tuky" "vynechte sádlo, vařte na oleji"  ap).

jo - jak říká náš rodinný expert na duševno - nejlepší terapie je poslouchat svoje tělo ;-)

0/0
13.10.2010 11:19

akvilopd

Re: divný

bílkovinné dny ;-D ach jo

0/0
25.10.2010 5:11

mariolin

Re: divný

jedavam 6x denne 3 vacsie a 3 mensie jedla kontolujem si kalorie ( zo zaciatku otrava kym si to clovek vsetko spocita ale potom uz vies kolko pouzit oleja na stir-fry atd...) a ked si vecer robim maso tak si kludne dam aj jeden zemiak ale iba uvareny a v poslednej dobe hlavne na pare. takto skratka jem vsetko a mam mensiu pravdepodobnost to porusit nie ako pri delenej strave som vzdy mal chut na nieco ine ako bolo prave v ten den. Moj nazor ze vsetkeho ale striedmo

0/0
15.10.2010 12:44

.zq.

vidím, ..

že diskuse opět ukazuje, že většina lidí chápe diety nebo zdravou výživu jenom jako cestu k vysněné figuře a nebere v úvahu, že by mělo jít především o udržení svojí tělesné schránky v dobrém stavu ..

0/0
12.10.2010 16:29

Nahlas se ti směju

Re: vidím, ..

R^

0/0
12.10.2010 16:36

_m-

Re: vidím, ..

Máš pravdu, ale udržet svoji tělesnou schránku v dobrém stavu s 20 a víc kily nadváhy dost dobře nejde. takže první musí být  - dostat se na normální váhu (což nemusí být zrovna vysněná figura, BMI kolem 27 už je použitelné, byť do vysněné figury to má pořád daleko) zmenšit nápor na klouby (třeba) a potom s tím materiálem dál pracovat.

0/0
12.10.2010 16:52

.zq.

Re: vidím, ..

tohle nepopírám, obezita se zdravím nemá moc společného. Já se jen snažím říct, že nad tím zdravím téměř nikdo nepřemýšlí ..

0/0
12.10.2010 17:34

JendaV

Re: vidím, ..

Osobně si myslím, že obezita je důsledkem špatného zdravotního stavu, nikoliv jeho příčinou.

0/0
12.10.2010 17:40

_m-

Re: vidím, ..

To může být mnohem složitější.

0/0
12.10.2010 17:45

Nahlas se ti směju

Re: vidím, ..

Není pravda. Jsou lidé s výraznou nadváhou a přesto zdraví jako rybičky.

0/0
12.10.2010 17:47

Kozel_

Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Žádný lékař dietolog tam není zmiňovaný, ani žádná nutriční terapeutka, tj. specializovaná zdrav. sestra. Nesmysly, které vymyslí někdo s inteligencí podobnou jak u některých redaktorek ženských časopisů.

Dělené nejsou potraviny. Např. tzv. bílkovina - maso - obsahuje bílkovin asi 25%. Obilí a produkty z něj obsahují sice sacharidy, ale bílkovin obsahují kolem 10%. Tj už to obilí není dělené, jak nám tu kdosi snaží namluvit. V obilí je přirozené jak sacharid, tak i bílkovina.

Jíst zvlášť maso a zvlášt přílohu jako knedlíky, brambory, rýži apod. je hloupost.

0/0
12.10.2010 15:49

Vladimír Iljič Blecha

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Tohle normální doktor, ani správný žrádrolog nedopručí, je to hlavně IN a o diskusi pod článkem!!

0/0
12.10.2010 15:54

Kozel_

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Je trošku problém, že tu spojili ženskou rubriku ONA s rubrikou ZDRAVÍ. Do té první by to šlo dát, tam by to duchaplností spadalo, když vezmu např. ty různé vymyšlené příběhy a pak dotazy, jak se měl kdo zachovat. Dávat to do rubriky zdraví, to snad někde v Blesku ...

Tyhle vynálezy typu dělená strava atd. jsou někdy horší než tradiční česká kuchyně. Ta není zas tak špatná, ale korekci to chce. Hodně sádla a másla - to bylo výrazem blahobytu. V době, kdy dosti lidí fyzicky pracovalo a neměli stres současné doby. Podobně i 5 vajec do dortu apod. Dnes takováto jídla pro většinu lidí vhodná nejsou, nebo spíš stačí ubrat toho sádla a vajec.

Vedle zhovadilých ideologických diet tu jsou ještě další nedietní jídla, fritovaná, smažená apod. To zas horší než tradiční české jídlo.

0/0
12.10.2010 16:39

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

no tohle se dela. ?8-o;-O (Chtel jsem to napsat taky, ze jist jenom bilkovinu nebo jenom sacharidy dost dobre nejde, ale pak jsem si rikal co, nebudu tem co veri, ze zhubnou kazit radost. ;-D;-D;-D)

0/0
12.10.2010 16:28

JendaV

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Jestli by nebylo lepší přistupovat k problému obráceně. Je nějaký důvod jíst všechno naráz?

0/0
12.10.2010 17:42

Nahlas se ti směju

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Všechno naráz určitě ne. Ale proč si nedat dohromady něco, co mi tak chutná?

0/0
12.10.2010 17:48

JendaV

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Je chuť v případě zdraví nebo "přirozenosti" relevantní?

0/0
12.10.2010 21:13

IfčaX

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Je to jen moje úvaha a možná nesmyslná, ale: Řekla bych, že pro to nějaký důvod je. Prakticky všechna "tradiční" jídla kdekoli na světě, takhle namíchaná jsou. Ať je to japonské suši, italská pizza, nebo naše vepřo-knedlo-zelo.

Myslím, že právě tahle kombinace se osvědčila, protože umožňuje dostat z jídla pro tělo maximum. Tj. dostat co nejvíc využitelné energie při co nejmenší spotřebě. Problém je v tom, že žijeme v době nadbytku a už dávno máme opačný problém. Jak se moci co nejvíce cpát a přitom zamezit tomu, aby tělo nadbytek energie ukládalo do tukových zásob.

Takže dělená strava nějakým způsobem zabraňuje tomu, aby tělo všechno, co dostane, zužitkovalo. Možná by na nějakém podobném principu mohlo fungovat, kdyby člověk polykal jídlo zabalené do igelitu... ;-)

0/0
13.10.2010 9:19

JendaV

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

A já si právě myslím, že čím jednodušší jídlo tělo dostane, tím je celé trávení efektivnější, rychlejší a jednodušší.

Když dostane potravu složenou z mnoha různých druhů surovin, které se tráví jiným způsobem a jinak dlouho, tak tam může docházet ke ztrátě efektivnosti a nadměrné zátěži trávicího systému.

0/0
13.10.2010 10:40

IfčaX

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Ale pak nemá logiku to, že při dělené stravě se údajně - i při zachování stejného množství - hubne. Trávicí trakt je podle vás méně zatěžován, takže vlastní trávení spotřebuje méně energie. Přebytky se do tukových tkání neukládají, takže kam ty "kalorie" přišly? Bez užitku prošly tělem, ne? (Já vím, o to právě jde, aby kalorie prošly a stopy nezanechaly - ale z hlediska efektivnosti?)

0/0
13.10.2010 10:55

_m-

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Já myslím, že to je právě o kombinaci. Nevím teda jak to je s dělenou stravou, ale vím že třeba vitamín C se v těle ukládá požíváme-li jej spolu s tukem  - proto se do salátů mají dávat oleje. Nebo cukr - taky ho tělo zužitkuje jen v kombinaci s tukem, aspoň jsem to kdysi četla v nějaké dietologické příručce (kde psali, že cukr je pro tělo nejmenší zlo, tak nevím). Takže asi ano, kalorie projdou trávícím traktem a klidně vyjdou z těla ven ;-)

0/0
13.10.2010 11:23

JendaV

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Podle mě je nadváha (ta nezdravá) způsobená látkami, které tělo nemůže vyloučit. Ty se do těla dostávají buď zvenku nebo si je tělo vyrábí samo, právě když v něm probíhají neefektivní procesy. Když se ty procesy zefektivní, tak tělu zbude energie a čas na to, aby se postupně začalo těchto látek zbavovat.

0/0
13.10.2010 11:46

IfčaX

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

Tak to si právě nemyslím. Tukové zásoby byly vždy potřeba jako rezerva pro doby hladu. U zvířat, když už jsme o nich mluvili, jsou velké výkyvy ve váze během roku normální. Je to cílem, se v době hojnosti vykrmit, aby bylo z čeho brát v zimě. Z hlediska přírody a efektivnosti je to tvoření tukových vrstev žádoucí. Akorát že člověk už dávno podle přírody nežije.

0/0
13.10.2010 11:52

martin1234

Re: Doporučují to lékaři, nebo jen centra krásy?

jo, ale nejsou sacharidy jako sacharidy a bílkoviny jsou taky všelijaké. Spíš je problém, že např. maso by mělo projít střevem rychle, aby nenadělalo paseku a příloha (mouka) ho v tom  brzdí. Pak vznikají zácpy a různé nádory. Podle mě stačí ale půl dne přestávka, ne jíst několik ten samý druh, to už zavání ideologií.

0/0
15.10.2010 20:50

Vladimír Iljič Blecha

Hmmm...

;-D ;-D ;-D ;-D prosím ještě!!

Poptáme se na detaily sl. Kořínkové. 8-o

0/0
12.10.2010 14:59

bulbik

dalsi 'super' navod

bezte s tou delenou stravou nekam....problem stravovani prumerneho Cecha a nejen jeho je, ze ji hrozne ohromne porce a to jak do kalorii tak objemu zapite nejakou kolu, limcou ci pivem. Pokud nekdo nema uplne zastydly metabolizmus, tak zhubne raz dva. Zaklad je poradna snidane, dovoluju si rict, ze na snidani muzes jist prakticky cokoli, behem dne jist mensi porce nez je v Cechach bezne, zejmena snizit konzumaci omacek a zahustovanych polevek. Drasticky snizit konzumaci uzenin a obecne hnusnych zivocisnych tuku a varit na kvalitnim rostlinnem oleji...ale zas to nesmi v tom tuku plavat. A hlavne nejezte nizkotucne a jine light humusy, klidne dejte plnotucne mleko...jidlo musi byt i pozitkem ne jen 'doplnovacem' energie.

0/0
12.10.2010 14:47

chudacek.blbecek

Re: dalsi 'super' navod

Hnusných živočišných tuků? Julie Child by tě hnala. Anything is better with butter.

0/0
12.10.2010 14:56

Brundi

Re: dalsi 'super' navod

Ale ne, to je jen spatne pochopeno. :-) Mysleny kategorie hnusne a nehnusne zivocisne tuky. Maslo je to druhe.

I kdyz... ted nejak nemuzu najit zadne hnusne zivocisne tuky, protoze treba i sadlo je na smazeni vetsinou mnohem lepsi nez rostlinne oleje.

0/0
12.10.2010 15:02

bulbik

Re: dalsi 'super' navod

No zalezi, jestli smazis pul hodiny nrebo jen chvili, ja smazim na olivovem oleji....je fakt, ze hranolky doma nedelam;-)

0/0
12.10.2010 15:04

Brundi

Re: dalsi 'super' navod

Velmi zhruba to delam takto: dlouhe smazeni (treba bramboraky) - sadlo; kratke orestovani - rostlinny olej, ale nekdy taky sadlo - zalezi, co restuju a jestli zrovna domaci kvalitni sadlo mam.

Olivovy olej kupuju jen extra panensky a ten se na tepelne upravy nehodi, takze ho pouzivam do studene kuchyne.

0/0
12.10.2010 15:09

bulbik

Re: dalsi 'super' navod

Olivovy panesky olej se naprosto hodi na tepelnou upravu. Na tom je postavena cela italska kuchyne. Ted nevim, jak se rika tomu bodu, kdy se z tuku zacnou uvolnovat karcinogenni latky...no proste olivovy olej to ma jeste docela dobry. Nejhorsi je v tomto smeru maslo. Je ale fakt, ze my doma klasickou ceskou stravu nemame, takze bramborak mam jìmacimalne jednou do roka u maminky ;-)

0/0
12.10.2010 15:15

Kozel_

Re: dalsi 'super' navod

Olivový olej, zvl. panenský, smažit lze. Ale tím ztratí výhodu toho, že je panenský, tj. lisovaný za studena. V Itálii a zemích, kde je olivový olej levný, tak proč na něm i nesmažit.

Karcinogenní látky ale víc vznikají v smažené potravině, např. hranolkách, než v oleji. Vadí ta tepelná úprava sacharidů než olej, pokud někdo nefrituje stále ve stejném oleji.

0/0
12.10.2010 16:41

captain cook

Re: dalsi 'super' navod

na to je nejlepsi olej z ryzovych slupek (anglicky "rice bran oil"), ktery ma o nekolik desitek stupnu vyssi "bod koure" nez olivovy. Take olej z orisku macadamii je velmi dobry, u vas ale asi dost drahy.

"

0/0
12.10.2010 15:26

bulbik

Re: dalsi 'super' navod

Diky za radu, az budeme potrebovat vic smazit, tak se porozhlednu. Jinak myslim, ze je ztohohle pohledu resistentni i olej s arasidu a i ten udesnej palmovy olej.

0/0
12.10.2010 15:34







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.