Diskuze

Moderní svatební menu: od obligátní křenové rolky ke steaku a krevetám

Svatba může znamenat gurmánský pohřeb i ráj. Už dávno neplatí příměra, že kvalitu svatby značí množství jídla. Možná ještě kdesi na moravské veselce, kdy ráno příchozí snídají domácí klobásky a k výslužce je jim přibalen i pořádný kus bůčku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

tappat

22. 8. 2010 18:53
mila oani redaktorko

pominu to, ze o vareni toho moc nevite, a rovnou pripojim nekolik vecnych pripominek:

1) zeptejte se sve babicky, kolikrat mela pred revoluci svickovou. Svickova (poctive uvarena) je pomerne luxusni jidlo, jehoz priprava zabere spoustu casu. Utahovat si ze svatebnich menu, ktere ji obsahuji, je dukaz neznalosti.

2) na tradicni svatbe a tradicnim menu neni nic spatneho. Tradicnim se stalo, protoze je slavnostni a kvalitni (a chutna hostum). Ona je pekna predstava udelat menu, kde predkrm bude carpaccio, hlavni chod krevety a ustrice a jako dezert nektery z vami navrhovanych, ale nechtel bych videt tu cenu za hostinu pro 50 lidi, obliceje babicek a dedecku (a spousty dalsich hosti), kdyz pred ne donesete carpaccio.

3) Proc bych mel delat strasne in-cool svatebni menu, kdyz kolikrat je svatba nekde, kde normalne clovek neji (penziony, hotely). Proc bych mel mit duveru v kuchare, ktereho neznam a chtit po nem takova jidla, ktera nema na listku, nikdy je nedelal a nema na ne suroviny.

0 0
možnosti

tappat

22. 8. 2010 18:55
Re: mila oani redaktorko

4) ryby jako je tunak nebo losos na ceske svatbe??? Co je lepsiho na rybe vytazene z mrazaku v makru, vezene 30 kilometru do restaurace, tam znovu zamrazene a hozene na panev, nez na poctive svickove, to bych od vas chtel opravdu vedet.

5) byla jste nekdy na prave tradicni moravske veselce? Asi ne, protoze jinak byste vedela, ze byvaji opravdu paradni.

PS: Nic proti tem jidlum, s radosti bych si na ne zasel do restaurace a rad za ne zaplatil treba i vetsi castku. Ale jako svatebni menu v ceske republice? Opravdu ne.

0 0
možnosti

ta, která nejsem

20. 8. 2010 18:59
Paní redachtórko, do marinády se maso nakládá

a do dipu se kousky jídla namáčejí, nepolévají se jím. Tuším, že jste v obou případech měla na mysli omáčku, jenomže to prostě není tak COOL a IN, že? 

0 0
možnosti

toty

20. 8. 2010 13:41
SVATBA PŘED TÝDNEM

Vdávala jsem se před týdnem ale z časových důvodů jsme všechno nestíhali. Všichni naši příbuzní ( maminky, tetičky .. měli z našeho klidu nervy , ale pak se to perfektně zvládlo.V pondělí jsem oslovila profi catering , pro 50 hostů do pátku připravili perfekní menu : krémová polévka se špenátem a kousky lososa, hovězí Wellington + variace příloh a meloun. sorbet.

 catering byl opravdu profi, přijeli ve třech a přivezli všechno , včetně nádobí , příborů i na přípitek.Po jídle si po sobě všechno v klidu a rychlosti uklidili .Příbuzní a přátelé byli velmi pozitivně překvapeni , protože polovina je z Moravy a tradice je  tam  opravdu silná. ;-D  Na později večer jsme si dali selátko a slané minidezerty. DOPORUČUJI A OPRAVDU SE O JÍDLE NA SVATBÁCH MLUVÍ , PROTOŽE O TOM NAŠEM SE MLUVÍ CELÝ TÝDEN ..!

0 0
možnosti

Kamila.Urbánková

20. 8. 2010 13:34
jídlo

Před třemi týdny jsem absolvovala svojí svatbu. Svíčková ve třicetistupňových vedrech mi přijde jako zhovadilost, takže jsme místo toho podávali panenku, pyré a zel., ideální řekla bych, až na jednoho alergika to mohli všichni a pro něj se udělala jedna porce něčeho jiného. Jinak večer gril, steaky, zelenina, atd.,všichni se nabaštili co hrdlo ráčí.  Výslužky tři koláčky v hezký krabičky, ty lidi se přece nejdou na svatbu ,,nažrat´´, ale kvůli vám.

0 0
možnosti

_m-

20. 8. 2010 14:10
Re: jídlo

Ono, ppokud vím, nebývávávala výslužka ani tak pro svatební hosty, jako pro ty, na kterých nám záleží, ale které už na svatbu nezveme.

Před ......bohejeho ... moc lety jsem byla na brigádě a bydlela jsem v domě, kde se chystala svatba.  Pomáhala jsem taky, takže výslužku jsem měla obrovskou, ale to není podstatné. Asi 2 nebo 3 dny před svatbou nevěsta s ženichem obcházeli vesnici a roznášeli talíře ovázané útěrkou (jako raneček) s výslužkou. Nechápala jsem proč porcelánové talíře, půjčené z JZD. Pochopila jsem když den před svatbou nosili vesničani ty talíře, opět ovázané útěrkou, vracet. na každém byla bankovka, tu deset, onde padesát..... V tom roce 1971 to nebylo málo.

0 0
možnosti

nikajka

20. 8. 2010 11:39
Tradice je tradice

Kdybych babičkám a některým straším hostům naservírovala krevety, lososový krém a nějaké další exotičtější věci, asi by se na to moc netvářili. A přece jen je to tradice, která má pro mě nějaký svůj smysl, ne ledajaký večírek, proto bych dala přednost místnímu tradičnímu jídlu. A když už bych chtěla utrácet, kladla bych radši důraz na kvalitu provedení. Večer při muzice ať už se klidně objeví něco zvláštnějšího s tím, že si každý může svobodně vybrat, jestli si dá salátek, řízek, krevety, nebo něco z grilu...

0 0
možnosti

opas

20. 8. 2010 11:33
Naše svatba...

My jsme se před třemi lety brali v botanické zahradě a hostinu jsme měli kousek vedle, ve Svaté Kláře. Kdo zná, nemusím nic dalšího psát.

Naprostá pecka, kamarádi co byli pozvaní vzpomínkají dodnes, protože tehdy bylo strašný vedro a v tom největším parnu jsme šli do restaurace otevřené speciálně pro nás (normálně mají až od šesti).

Jediné mínus byl rozpočet, hostina 5000 na osobu, ale stálo to za to...

0 0
možnosti

Bětka

20. 8. 2010 10:53
Svíčková

vdávala jsem se v r.86 a moc vymýšlet jsme si nemohli. Měli jsme rolku,vývar,vídeňskou roštěnou s opékanými brambůrkami a k večeři pečená kuřata s brsalátem. Volně k dispozici koláčky,cukroví a dort. Dnes bych volila jiný předkrm a večeři udělala ve formě rautu. Všechno je na rozumném zvážení snoubenců co kdo ze svatebčané je schopný pozřít,že jo.

Výslužky podle mě k svatbě patří.Byť v malých krabičkách,ale pár koláčků a nějaké cukroví nikoho nezrujnuje. Vždycky to bylo tak, že ti,kteří na svatbě nebyli,taky chtěli ochutnat a byli zvědaví, která cukrářka ty dobroty pekla.Pak se reference předávaly dál.Aspoň u nás,na vesnici a malém městě.

0 0
možnosti

pippi.dlouha.puncocha

20. 8. 2010 11:15
Re: Svíčková

no, tak malý košíček s koláčky bych asi dala, ale jinak na to kašlu.

0 0
možnosti

Brundi

20. 8. 2010 10:45
Cestin opet horce zaplakal...

"nezapomíná se na ní" "dorty se zachovali"... proboha si to po sobe aspon prectete! Kdo ma tu prasarnu cist?! Cele jsem to nezvadla.

0 0
možnosti

Lanolin

22. 8. 2010 10:53
Re: Cestin opet horce zaplakal...

No a teď si představte, kdyby to celé bylo bez háčků a čárek. To by se už nedalo číst vůbec. ;-)

0 0
možnosti

kabourka

20. 8. 2010 10:15
Je to dobře

- každý ať si vybere podle své chuti a přání, ale ať pak neopovrhuje tím jiným. Někdo rád svíčkovou a játrové knedlíčky, někdo krevety a rukolu. Proč ne? Já jsem i pro výslužku, nemusí to být přece krabice jak od bot. Stačí malá, vkusná,  s dobrůtkami.  Svatba je jen jedna (teda měla by být) za život, tak ať ji má každý podle svého kusu a peněženky.

0 0
možnosti

kabourka

20. 8. 2010 10:16
Re: Je to dobře

vkusu;-D

0 0
možnosti

molok

20. 8. 2010 9:48
Spousty chutí, spousty názorů

aby nejen novomanželé ale i hosté byli spokojeni s jídlem, asi bych udělal alespoň dvě varianty chodů a každý by si objednal dopředu co chce, jedna třeba klasická a druhá třeba bezmasá atd ... přece jenom vegetariánů, nejedlíků vepřového nebo hovězího už je docela velká kupa mezi lidmi ...

0 0
možnosti

FerdaMravenecaBroukPytlik

20. 8. 2010 9:51
Re: Spousty chutí, spousty názorů

Já jsem zase toho názoru, že při tom počtu lidí si nebude nikdo vymýšlet a bude jíst, co dostane. I kuchař si s tím víc vyhraje, než když bude dělat pět jídel pro tolik lidí. A ze zkušeností můžu říct, že ti různý dietáři, žlučníkáři a pod. nakonec sní všechno a ještě něco navíc a nevadí jim ani cukrovka a jiné nemoci.

0 0
možnosti