Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Moderní svatební menu: od obligátní křenové rolky ke steaku a krevetám

Svatba může znamenat gurmánský pohřeb i ráj. Už dávno neplatí příměra, že kvalitu svatby značí množství jídla. Možná ještě kdesi na moravské veselce, kdy ráno příchozí snídají domácí klobásky a k výslužce je jim přibalen i pořádný kus bůčku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

tappat

mila oani redaktorko

pominu to, ze o vareni toho moc nevite, a rovnou pripojim nekolik vecnych pripominek:

1) zeptejte se sve babicky, kolikrat mela pred revoluci svickovou. Svickova (poctive uvarena) je pomerne luxusni jidlo, jehoz priprava zabere spoustu casu. Utahovat si ze svatebnich menu, ktere ji obsahuji, je dukaz neznalosti.

2) na tradicni svatbe a tradicnim menu neni nic spatneho. Tradicnim se stalo, protoze je slavnostni a kvalitni (a chutna hostum). Ona je pekna predstava udelat menu, kde predkrm bude carpaccio, hlavni chod krevety a ustrice a jako dezert nektery z vami navrhovanych, ale nechtel bych videt tu cenu za hostinu pro 50 lidi, obliceje babicek a dedecku (a spousty dalsich hosti), kdyz pred ne donesete carpaccio.

3) Proc bych mel delat strasne in-cool svatebni menu, kdyz kolikrat je svatba nekde, kde normalne clovek neji (penziony, hotely). Proc bych mel mit duveru v kuchare, ktereho neznam a chtit po nem takova jidla, ktera nema na listku, nikdy je nedelal a nema na ne suroviny.

0/0
22.8.2010 18:53

tappat

Re: mila oani redaktorko

4) ryby jako je tunak nebo losos na ceske svatbe??? Co je lepsiho na rybe vytazene z mrazaku v makru, vezene 30 kilometru do restaurace, tam znovu zamrazene a hozene na panev, nez na poctive svickove, to bych od vas chtel opravdu vedet.

5) byla jste nekdy na prave tradicni moravske veselce? Asi ne, protoze jinak byste vedela, ze byvaji opravdu paradni.

PS: Nic proti tem jidlum, s radosti bych si na ne zasel do restaurace a rad za ne zaplatil treba i vetsi castku. Ale jako svatebni menu v ceske republice? Opravdu ne.

0/0
22.8.2010 18:55

ta, která nejsem

Re: mila oani redaktorko

Svatá pravda!

0/0
22.8.2010 22:49

ta, která nejsem

Paní redachtórko, do marinády se maso nakládá

a do dipu se kousky jídla namáčejí, nepolévají se jím. Tuším, že jste v obou případech měla na mysli omáčku, jenomže to prostě není tak COOL a IN, že? 

0/0
20.8.2010 18:59

toty

SVATBA PŘED TÝDNEM

Vdávala jsem se před týdnem ale z časových důvodů jsme všechno nestíhali. Všichni naši příbuzní ( maminky, tetičky .. měli z našeho klidu nervy , ale pak se to perfektně zvládlo.V pondělí jsem oslovila profi catering , pro 50 hostů do pátku připravili perfekní menu : krémová polévka se špenátem a kousky lososa, hovězí Wellington + variace příloh a meloun. sorbet.

 catering byl opravdu profi, přijeli ve třech a přivezli všechno , včetně nádobí , příborů i na přípitek.Po jídle si po sobě všechno v klidu a rychlosti uklidili .Příbuzní a přátelé byli velmi pozitivně překvapeni , protože polovina je z Moravy a tradice je  tam  opravdu silná. ;-D  Na později večer jsme si dali selátko a slané minidezerty. DOPORUČUJI A OPRAVDU SE O JÍDLE NA SVATBÁCH MLUVÍ , PROTOŽE O TOM NAŠEM SE MLUVÍ CELÝ TÝDEN ..!

0/0
20.8.2010 13:41

Kamila.Urbánková

jídlo

Před třemi týdny jsem absolvovala svojí svatbu. Svíčková ve třicetistupňových vedrech mi přijde jako zhovadilost, takže jsme místo toho podávali panenku, pyré a zel., ideální řekla bych, až na jednoho alergika to mohli všichni a pro něj se udělala jedna porce něčeho jiného. Jinak večer gril, steaky, zelenina, atd.,všichni se nabaštili co hrdlo ráčí.  Výslužky tři koláčky v hezký krabičky, ty lidi se přece nejdou na svatbu ,,nažrat´´, ale kvůli vám.

0/0
20.8.2010 13:34

_m-

Re: jídlo

Ono, ppokud vím, nebývávávala výslužka ani tak pro svatební hosty, jako pro ty, na kterých nám záleží, ale které už na svatbu nezveme.

Před ......bohejeho ... moc lety jsem byla na brigádě a bydlela jsem v domě, kde se chystala svatba.  Pomáhala jsem taky, takže výslužku jsem měla obrovskou, ale to není podstatné. Asi 2 nebo 3 dny před svatbou nevěsta s ženichem obcházeli vesnici a roznášeli talíře ovázané útěrkou (jako raneček) s výslužkou. Nechápala jsem proč porcelánové talíře, půjčené z JZD. Pochopila jsem když den před svatbou nosili vesničani ty talíře, opět ovázané útěrkou, vracet. na každém byla bankovka, tu deset, onde padesát..... V tom roce 1971 to nebylo málo.

0/0
20.8.2010 14:10

nikajka

Tradice je tradice

Kdybych babičkám a některým straším hostům naservírovala krevety, lososový krém a nějaké další exotičtější věci, asi by se na to moc netvářili. A přece jen je to tradice, která má pro mě nějaký svůj smysl, ne ledajaký večírek, proto bych dala přednost místnímu tradičnímu jídlu. A když už bych chtěla utrácet, kladla bych radši důraz na kvalitu provedení. Večer při muzice ať už se klidně objeví něco zvláštnějšího s tím, že si každý může svobodně vybrat, jestli si dá salátek, řízek, krevety, nebo něco z grilu...

0/0
20.8.2010 11:39

opas

Naše svatba...

My jsme se před třemi lety brali v botanické zahradě a hostinu jsme měli kousek vedle, ve Svaté Kláře. Kdo zná, nemusím nic dalšího psát.

Naprostá pecka, kamarádi co byli pozvaní vzpomínkají dodnes, protože tehdy bylo strašný vedro a v tom největším parnu jsme šli do restaurace otevřené speciálně pro nás (normálně mají až od šesti).

Jediné mínus byl rozpočet, hostina 5000 na osobu, ale stálo to za to...

0/0
20.8.2010 11:33

Bětka

Svíčková

vdávala jsem se v r.86 a moc vymýšlet jsme si nemohli. Měli jsme rolku,vývar,vídeňskou roštěnou s opékanými brambůrkami a k večeři pečená kuřata s brsalátem. Volně k dispozici koláčky,cukroví a dort. Dnes bych volila jiný předkrm a večeři udělala ve formě rautu. Všechno je na rozumném zvážení snoubenců co kdo ze svatebčané je schopný pozřít,že jo.

Výslužky podle mě k svatbě patří.Byť v malých krabičkách,ale pár koláčků a nějaké cukroví nikoho nezrujnuje. Vždycky to bylo tak, že ti,kteří na svatbě nebyli,taky chtěli ochutnat a byli zvědaví, která cukrářka ty dobroty pekla.Pak se reference předávaly dál.Aspoň u nás,na vesnici a malém městě.

0/0
20.8.2010 10:53

pippi.dlouha.puncocha

Re: Svíčková

no, tak malý košíček s koláčky bych asi dala, ale jinak na to kašlu.

0/0
20.8.2010 11:15

_m-

Re: Svíčková

Já ještě dřív - a vymýšlela jsem si. Poté, co jsem ochutnala na svatbě své kamarádky fantastickou svíčkovou byl oběd jasný, ale když jsem  řekla v kuchyni, že chci k obědu svíčkovou a k večeři bifteky, upozornil mě šéfkuchař, že neví, jestli tolik pravé svíčkové sežene (a to nás nebylo 50, ale jen 20). A 2 dny před svatbou přišel až k nám s tím, že opravdu na večeři svíčkovou nemá, jestli bych souhlasila s grilovanými koteltami, nebo jestli budu chtít něco jiného, a rovnou měl několik nabídek.  Dokonce nabízel i "bufetový stůl" ovšem studený, takže jsme vzali ty kotlety. Celé menu nemělo chybu. Ono záleží na kvalitě ingrediencí i na kvalitě kuchaře.

:-)

0/0
20.8.2010 11:47

Brundi

Cestin opet horce zaplakal...

"nezapomíná se na ní" "dorty se zachovali"... proboha si to po sobe aspon prectete! Kdo ma tu prasarnu cist?! Cele jsem to nezvadla.

0/0
20.8.2010 10:45

Lanolin

Re: Cestin opet horce zaplakal...

No a teď si představte, kdyby to celé bylo bez háčků a čárek. To by se už nedalo číst vůbec. ;-)

0/0
22.8.2010 10:53

Brundi

Re: Cestin opet horce zaplakal...

Jiste. proto se asi clanyk pisou s hacky a carkami. Ale kdyz je pisou stejne blbe, je to skoro jedno. :-P

0/0
22.8.2010 11:15

kabourka

Je to dobře

- každý ať si vybere podle své chuti a přání, ale ať pak neopovrhuje tím jiným. Někdo rád svíčkovou a játrové knedlíčky, někdo krevety a rukolu. Proč ne? Já jsem i pro výslužku, nemusí to být přece krabice jak od bot. Stačí malá, vkusná,  s dobrůtkami.  Svatba je jen jedna (teda měla by být) za život, tak ať ji má každý podle svého kusu a peněženky.

0/0
20.8.2010 10:15

kabourka

Re: Je to dobře

vkusu;-D

0/0
20.8.2010 10:16

Brundi

Re: Je to dobře

Proc by mela byt jen jedna? Ja se treba tesim, jak si treba nekdy pripadnou nepovedenou svatbu vylepsim tou druhou. ;-)

0/0
20.8.2010 10:54

molok

Spousty chutí, spousty názorů

aby nejen novomanželé ale i hosté byli spokojeni s jídlem, asi bych udělal alespoň dvě varianty chodů a každý by si objednal dopředu co chce, jedna třeba klasická a druhá třeba bezmasá atd ... přece jenom vegetariánů, nejedlíků vepřového nebo hovězího už je docela velká kupa mezi lidmi ...

0/0
20.8.2010 9:48

FerdaMravenecaBroukPytlik

Re: Spousty chutí, spousty názorů

Já jsem zase toho názoru, že při tom počtu lidí si nebude nikdo vymýšlet a bude jíst, co dostane. I kuchař si s tím víc vyhraje, než když bude dělat pět jídel pro tolik lidí. A ze zkušeností můžu říct, že ti různý dietáři, žlučníkáři a pod. nakonec sní všechno a ještě něco navíc a nevadí jim ani cukrovka a jiné nemoci.

0/0
20.8.2010 9:51

_m-

Re: Spousty chutí, spousty názorů

Proč 5 - stačí 2. Snad víme, koho si na svatbu zveme a menu dokážeme přízpůsobit většině. Navíc ve větším podniku nebude problém dostat něco jiného, když náš host bude trvat na tom, že on svíčkovou ne, že on raději obalovaný květák.

0/0
20.8.2010 10:02

FerdaMravenecaBroukPytlik

Re: Spousty chutí, spousty názorů

Já měl na svatbě čtyři dietáře, kteří si vymýšleli. A nakonec snědli svoje a ještě porci té svíčkové. Když jsou lidi zvaný, tak sní všechno, i kdyby si měli pusu roztrhnout. Takže už jsem naučený, že si lidi nemají vymýšlet a jíst to, co je.

0/0
20.8.2010 10:05

molok

Re: Spousty chutí, spousty názorů

bavil jsem se o dvou hlavních chodech a ne 5ti ;-) právě tento přístup ať to každý sežere a nevymýšlí si je ten špatný, vychází z toho ať s tím já nebo kuchař hlavně nemáme zbytečnou práci, ale kromě zábavy či alkoholu je jídlo to hlavní co můžeš na svatbě hostům nabídnout ... není to zas tak složité udělat svatbu pro všechny hosty, ne abych ji měl prostě za sebou ....

0/0
20.8.2010 10:46

nikajka

Re: Spousty chutí, spousty názorů

No já vám teda nevím, ale říkat o cukrovkářích a dalších dietářích, že si vymýšlí... To lékař jim zakázal jíst některá jídla a není to o zmlsanosti, ale o jejich zdraví. Myslím, že individuálně se s tím dotyčným domluvit dá na lehčím menu apod.. Pokud má zdravotní problémy, je to můj svatební host a záleží mi na něm, nebudu ho přece nutit, aby jedl něco, co nesmí.

0/0
20.8.2010 11:17

Anejka

Re: Spousty chutí, spousty názorů

Máme rodinný pension a v červnu a září v podstatě neděláme nic jiného než svatby. "Dietáři" (hlavně jde o bezlepkovou dietu) většinou problém nejsou. Víme to předem, na zasedacím pořádku to máme vyznačené a tak není problém s obsluhou. Nedovedu si ale představit, že by během podávání hostiny běhali číšníci se dvěma různými jídly a ptali se každého, kdo vlastně chce co. Ani na hostinách u prezidenta se nepodává víc druhů...

Podle mě by to mělo být hlavně to, co chce nevěsta a ženich, je to jejich den. A ostatní by se tomu měli nějak přizpůsobit.

0/0
20.8.2010 15:33

m7val

Re: Spousty chutí, spousty názorů

tak sní jen knedlíky s omáčkou, no... jako přizpůsobit se každému nelze...

0/0
20.8.2010 10:08

blair-witch

Re: Spousty chutí, spousty názorů

co to je za blbost...stačí přece, že to ten dotyčnej dá vědět předem a připraví se mu něco jiného, ne? ... každému se přizpůsobit nelze, to samozřejmě, ale pokud jde pak o zdravotní záležitosti, tak snad to zas taková oběť neni... .-)

0/0
20.8.2010 12:39

m7val

BLBOST KARDINÁLNÍ

To je zase výplod.... My máme nachystaný dlouho tažený vývar (nevěsta nejí játra), svíčkovou s domácími houskovými knedlíky, jako předkrm sýrové a masové rolky a zákusek svatební dort, jako takovýhle žvásty o tom co je "IN" si můžete strčit... kam uznáte za vhodné, to je ale přesně takový to čecháčkovství a maloměšťáctví, budeme do sebe rvát carpaccio a Prosciutto e Melone? Jako na večeři při svíčkách dobrý, ale na svatbě? To jste se už definitivně zbláznili? A svíčkovou budou dělat v Itálii, ne? Jenom abychom byli zajímavý, tak si to prohodíme.... Mnohem spíš je to o kvalitě ingrediencí, než o mořských potvorách, toť můj názor.

0/0
20.8.2010 9:45

_m-

Dobrý dne, paní Svobodová

mám dotaz. jaké kvalitnější maso na svíčkovou lze použít, než svíčková? Nebo si myslíte, že svatební svíčková se dělá z předního????? Co se týče brusinek a šlehačky, pokud podnikáte svatební hostiunu v pivnici na růžku, tak se to stát může.

Ale myslím, že i místní kuchař se bude chtít vytáhnout 

Já myslím, že mnu na svatební hostině by mělo být složeno z těch jídel, která mají hosté rádi. Mě byste krevetami nenadchla.

0/0
20.8.2010 9:19

__Radin__

Re: Dobrý dne, paní Svobodová

dalčí in a kůůl článek pro ty in a kůůl singles pro které je tato rubrika psána. Taky mě rozesmálo tvrzení " s kvalitnějším masem" ;-D V dnešní době sehnat kvalitní maso je kunšt, a už vidím jak v nějakým pajzlu vaří ze svíčkové.

No jo jenže to by to musela psát ženská co je ženská, umí vařit a ví která bije. Ne in a kůůl singles pipka která umí nakupovat po bistrech a neudrží si chlapa ;-)

0/0
20.8.2010 10:44

mariol

ee

No jééééžiš. Já teda žádnou konkrétní představu dosud nemám, ještě je čas, ale na salát a tofu by mi asi snoubenec hodil bobek, natož hosté. Ale proti gustu ... ;-)

0/0
20.8.2010 9:02

FerdaMravenecaBroukPytlik

Česká klasika

No nevím, jestli by mě hosté na svatbě nedali po čumáku za vámi navrhované pochoutky. Na české i moravské svatbě se víceméně očekává dobrá knedlíčková polévka, vynikající svíčková a houskový knedlík. A k tomu příspěvku pode mnou ohledně výslužky: Těch pár krabic cukroví už tě nezabije. Když chceš šetřit, tak si udělej veselku bez hostů.

0/0
20.8.2010 8:29

pippi.dlouha.puncocha

Re: Česká klasika

Chci šetřit na zbytečných věcech, aby bylo dost peněz na důležitější věci (například hosty)

0/0
20.8.2010 9:30

_m-

Re: Česká klasika

? Trochu nechápu. Hosty pozvat a nic jim nedat mi přijde malinko divné. Když šetřím - a to není nic ostudného - tak podniknu malou svatbu jen se svědky,  případně nejužší rodinou, když chci velkou svatbu, tak počítám s tím, že bude něco stát.

Ale koneckonců - bude to tvoje svatba :-)

0/0
20.8.2010 9:38

pippi.dlouha.puncocha

Re: Česká klasika

Jak nic jim nedat? Přece se tam nají i napijou,  proč bych je měla zásobit ještě domů?? Pokud je jejich důvodem proč přijít na svatbu jídlo a pití, tak po jejich přítomnosti opravdu netoužím.

0/0
20.8.2010 10:16

FerdaMravenecaBroukPytlik

Re: Česká klasika

Já to dělal tak, že na oběd a odpoledne byla rodina, svědci a ode mě dva kamarádi. Ti pak dostali i výslužku. A zbytek kamarádů byl zván na večer, kde měl k dispozici jídlo a pití, muziku, ale už bez výslužky. Musíš si to zorganizovat. A hlavně si vybírat podnik, který na tebe udělá dojem. Mě taky chtěli účtovat pronájem sálu nebo si podmiňovali minimální útratu. Ty jsem rychle poslal do pryč a náhodou jsem narazil na skvělý podnik. Tam jsem si dal zkusmo večeři a když mě mile překvapili, tak jsem se domluvil s majitelem na svatbě, sám mi doporučil, že za některé zbytečnosti nemám utrácet, celá svatba pak byla paráda za velmi slušné peníze a na jídlo lidé dodnes vzpomínají. A taky můžu říct, že jsem měl svatební hostinu "U Supa" ;-D

0/0
20.8.2010 9:43

pippi.dlouha.puncocha

Re: Česká klasika

Hodlám to udělat v podstatě stejně, ale prostě bez výslužky. Já vím, zdám se vám divná, ale mě to prostě připadá jako zbytečná položka v účtu. Chci českou klasiku, s italskýma specialitama a anglickýma brownies a cupcakes můžou jít redaktoři někam, ale hosté se prostě najedí na svatbě a hotovo. Mimochodem, kde je U Supa?

0/0
20.8.2010 10:19

FerdaMravenecaBroukPytlik

Re: Česká klasika

V Brně Soběšicích. Můžu jen doporučit. Majitel byl ochotný, poradil a dokonce mi i pomohl se svozem hostů na obřad ráno vlastním autem a nic za to nechtěl. A ceny byly parádní.

0/0
20.8.2010 10:41

pippi.dlouha.puncocha

Re: Česká klasika

Tak to mám krapet z ruky :-) Ale ráda slyším, že se dá sehnat i místo, které opravdu odpovídá představám svatebčanů. R^

0/0
20.8.2010 11:14

pippi.dlouha.puncocha

výslužka?

Hm, na mojí svatbě teda výslužka určitě nebude, i tak to stojí nehorázné peníze, tak na co ještě každému připravovat krabici cukroví.

0/0
20.8.2010 8:18

blair-witch

Re: výslužka?

no...tak s timhle přístupem aby tam hlavně byli vůbec nějací hosté... :-)

0/0
20.8.2010 9:06

pippi.dlouha.puncocha

Re: výslužka?

;-D právě abych mohla pozvat hosty, musím zkrouhnout zbytečné výdaje. Výslužka se mi zbytečná zdá.

0/0
20.8.2010 9:26

blair-witch

Re: výslužka?

tim, že nekoupíš malou krabičku za 8 Kč a do ní dáš jako výslužku koláčky nebo zákusky, které se tak jako tak na svatbu stejně napečou, ušetříš tolik, abys mohla vůbec zvát hosty? Tomu nějak nerozumim ...ale jinak přeju svatbu veselou. Já to znám jen ze své zkušenosti, že i když se lidi na svatbě nají a napijou, tak stejně i ta nejmenší výslužka potěší... :-)

0/0
20.8.2010 12:34

pippi.dlouha.puncocha

Re: výslužka?

To neřeš :-) prostě máme každý jiné představy o tom, co je na svatbě důležité a co ne. Mně se to zdá zbytečné, tudíž bude maximálně malý košíček s koláčky, je to taky pozornost, byť symbolická, podle mě to stačí.

0/0
20.8.2010 13:08

Anejka

Re: výslužka?

V našem penzionu jsme už udělali něco svateb a co jsem vypozorovala, tak si každý host v podstatě tu svou útratu zaplatí, a rád. Ať už darem nebo penězi, to záleží na tom, o co si řeknete. Ale žádný host nejde na svatbu s prázdnou. Proto mi přijde i šetření na výslužce trochu nefér. Ale to je můj názor.

Já osobně měla svatbu jen se svědky, svatební dary jsem nedostala žádné. Sestra dělala svatbu velkou, jako výslužku si nechala udělat minidortíky s jejich monogramy a bylo to moc pěkné a milé. Po konečném součtu všeho co zaplatili a dostali, nakonec zjistili, že je to v podstatě nic nestálo...

0/0
20.8.2010 15:42

pippi.dlouha.puncocha

Re: výslužka?

no tak upřímně mě ani nenapadlo, že by se to někoho mohlo dotknout a připadat mu nefér, že mu nenabalím krabici jídla ;-D naši sousedi vdávali dceru a nechali si napéct sladké za 15 tisíc, aby měli dost i na výslužky. Já tomu říkám vyhozené peníze. Ale to je zase jen můj názor.

0/0
20.8.2010 15:46

miska-i

To snad ne!

8-o 

0/0
20.8.2010 8:04

whitemagic

a jéje

někdo zas listoval nějakým reklamním emerickým katalogem a pak vyplodil tohleRv

0/0
20.8.2010 5:55







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.