Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vejce zvyšují cholesterol v organismu aneb další mýty o výživě odhaleny

Jediným srdci prospěšným alkoholem je víno, olivový olej se hodí jenom do studené kuchyně, smažené pokrmy do zdravé stravy zásadně nepatří. Odhalíme vám další mýty o zdravé výživě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

jájs005

dieta

Cholesterol způsobuje tělu spoustu potíží: infarkt, cévní problémy, problémy pohybového aparátu aj. Znám třeba Maxicor - produkt, který optimalizuje hladiny krevních tuků a pomáhá stabilite organismu.http://eshop.farmax.cz/

0/0
18.7.2010 9:19

net.Xtreme počtvrté

Kam zmizela samostatná rubrika zdraví?

0/0
2.6.2010 17:54

chudacek.blbecek

Zdraví

Takže rubrika Zdraví se přesunula na OnaiDnes? No chvíli mi trvalo, než jsem to tu našla :-(

0/0
1.6.2010 14:01

net.Xtreme počtvrté

Re: Zdraví

Je to škoda...

0/0
2.6.2010 17:54

czeckprinz

BIO

Samozřejmě existuje riziko pesticidů a herbicidů, proto odborníci doporučují omývat běžné potraviny důsledněji. To je, jako dychat cerstvy vzduch v ostrave! jde prece jen o vzduch, ze? :) Pesticidy a herbicity se nedaji umyt presne tak, jak se neda dychat cerstvy vzduch, kdyz je znecisten! :) vedci jsou podporovani penezy a penize maji velke spolecnosti, ze? :) Je treba pouzit zdravy rozum! Pokud strikam na potraviny svinstva, jak to muzu umyt? Redkvicka bude vzdy redkvickou-vzduch bude vzdy vzduchem, ale?!!!!!

0/0
31.5.2010 20:56

starej pardal

Re: BIO

co je to penezY? 8-o nejaka nova sekta?

0/0
1.6.2010 12:12

czeckprinz

Re: BIO

ano, je to nova sekta. Sekta, ktere se kazdy boji, protoze penize lide berou jako neco, co "nechteji", ale kazdy vi, ze bez nich je mrtva zaba! :) Tvrde "y" vadi jen tem, co hledaji problem i tam, kde neni. :) OVCE!

0/0
2.6.2010 21:19

net.Xtreme počtvrté

PS

Plašit kvůli cukru a slazenému jídlu je nesmysl, pokud se to nepřežene a cukr netvoří 50% stravy...to samé sůl, i když tam to přehnání nastává o něco dřív...

0/0
31.5.2010 16:52

net.Xtreme počtvrté

cholesterol

Proč se používá HDL a LDL cholesterol, potažmo dobrý a špatný cholesterol, když cholesterol je jedna a ta damá molekula liší se de facto to, co ji přenáší?

0/0
31.5.2010 16:49

kebulinek

Re: cholesterol

Oni totiž lidi si moc rádi nechávaj nakecat nesmysly, které jsou pokud možno ještě opředeny nějakou nejasností či záhadou v původu. Tyto nesmysly jsou velmi dobrou půdou pro další nesmysly, kterých jsou plné lékárny, a které nám ten "zlý cholesterol" zcela zaručeně z těla vymýtí ;-)

0/0
1.6.2010 13:05

Želvoun

jím

Jím abych neměl hlad, ne abych byl zdravej.

0/0
31.5.2010 16:09

net.Xtreme počtvrté

Re: jím

R^;-D

0/0
31.5.2010 16:49

yogi

Re: jím

tak jinak: zdravej jsi do značné míry podle toho, co jíš.

0/0
31.5.2010 23:58

macimour

Nepřekvapila

zase jeden mizerně přeložený článek bez špetky vlastní invence, že? Asi se stanu taky redaktorem a budu papouškovat cizí článkyRv

0/0
31.5.2010 15:32

jt4

Re: Nepřekvapila

Tady je original:

http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/04/30/cl.nutrition.myths/index.html

Invence autorky zrejme spociva ve vynechani nekolika kapitol, asi obsahovali nejake nezname slovicka. Chapu, ze nema smysl, aby se vsechny clanky psali znovu, ale pokud se jedna pouze o preklad, tak by bylo slusne uvest i odkaz na original.

0/0
1.6.2010 8:28

Danny_Kay

Ten pojem...

"organicke potraviny" se mi zda dost zvlastni...Vim, ze to existuje, ale zni to stejne divne...

0/0
31.5.2010 12:42

chudacek.blbecek

Re: Ten pojem...

Asi proto, ze se v cestine pouziva vyraz "biopotraviny". Nejspis pujde o spatny preklad z anglictiny (don't panic, it's organic) ;-)

0/0
31.5.2010 15:52

Fido

Re: Ten pojem...

No to jsou uplne vsechny. Ale anorganicke potraviny jaksi neexistuji takze to smysl fakt moc nedava. Pokud se tedy nekdo nezivi zeleznou rudou a podobne. ;-D

0/0
31.5.2010 21:47

Kartony

Sůl pochopitelně není škodlivá, právě naopak

těo ji nutně potřebuje  V rostlinné potravě není sůl (NaCl) ale jen draslík . Chlorid draselný je sice také slaný, ale jeho přebytek může způsobit smrt. U NaCl je to právě naopak; její  nedostatek způsobuje odvodnění organizmu; ledviny totiž musí udržovat koncentraci sodíku v krvi ve velmi úzkém rozmezí a když je v krvi NaCl málo, koncentrují krev vypouštěním vodyv moči. Tělo ztrácí sůl  potem a  při průjmech.  Při dehydrataci je nutné dávat pacientovi kapačky t.zv. fyziologického roztoku (roztok NaCl o koncentraci 9 g/l). Pití vody nepomůže. Byla zaregistrována úmrtí maratonců, kteří se po závodě napili obyčejné vody, která jim způsobila snížení koncentrace sodíku v krvi, ledviny to nestačily rychle vyrovnat a závodní zemřel. Býložravzi potřebují také sůl a musejí ji hledat.  Živočišná strava dodává soli dostatek.

Nejlepší je olej řepkový, který se hodí i pro fritování. V dnešní obě biošílenství se pro potraviny používá jen vysoce kvalitní olej a ten z pokrutin se používa na biopaliva

0/0
31.5.2010 11:11

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Sůl pochopitelně není škodlivá, právě naopak

Mas to trochu pomotane. ;-D Sůl je problem, pac bezne potraviny sami o sobe obsahuji dostatek soli pro organismus, takze nejake soleni zpusobuje premiru soli a dusledky jsou: zadrzeni soli organismem, ta se nevylouci a dostane se do krve, nejprve ti zlikviduje jatra, posleze ledviny.

Problemem je ten sodik, takze docela do veci nejsou soli, kde je primichan i draslik, pac draselna sul neni zdaleka tak skodliva jako sodna (NaCl), ale take jen do urcite miry. Ale jinak je pravda, ze i u draselne soli je prebytek velmi nebezpecny.

Fritovani samo o sobe urcite nema se zdravou vyzivou nic spolecneho a tebou vychvalovany repny olej musi byt za studena lisovany (Vazne ten olej v Tescu jak pises dole je panensky nebo jsi koupil odpad, ktery ma nulovou hodnotu a jeste se slevou? ;-D)

0/0
31.5.2010 11:55

Kartony

Med obsahuje směs stejných cukrů jako sacharóza

Jsou tam zastoupeny fruktóza a glukóza. Z hlediska cukrů je tedy med rovnocenný sacharóze, což je jak cukr řepný, tak cukr třtinový. Rafinovaný cukr neobsahuje žádné nečistoty a už vůbec nemůže odvápňovat kosti svými příměsemi. Nerafinovaný cukr obsahuje melasu, což je odpad, který se dříve dával prasatům. Melasa má 50% sachrózy a jediná látka která může být prospěšná je draslík. Dříve se melasa zkvašovala a ze zbytku t. zv výpalků se vyrábě la potaš (uhličitan draselný)

Pivo je vzhledem k obsahu alkoholu prospěšné srdci, ale kromě toho, že alkohol působí negativně na mozkové buňky a na játra, je tam hodně maltózy, takže když piujeme pivo, jako bychom jedli cukr. Bylo rovněž dokázáno, že látky, obsažené v pivu (zejména z chmelu) dráždí tlusté střevo a konečník a mohou způsobovat rakovinu těcto částí těla.

0/0
31.5.2010 10:47

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Med obsahuje směs stejných cukrů jako sacharóza

ano z hlediska cukru je med ...., jenze hlavni je, ze v medu neni jen sacharoza, ale i dalsi latky a o ty jde. No a ten repny cukr rafinovany je prave jen cukr a nic jineho nez sacharoza to neni a prave v tech prirodnich "nerafinovanych" cukrech jsou navazany i ruzne mineraly atd. Naopak u cisteho cukru se na nej muzou klidne dalsi latky navazat az u tebe v organismu, takze ti to treba odvapni kosti. :-P (Trochu prehanim, bys ho musel snist hrozne moc, ale kazdopadne lepsi jist prirodni cukry.)

0/0
31.5.2010 12:01

Kartony

Jak ten článek, tak ty příspěvky obsahují řadu nepřesností

Vejce samozřejmě nezvyšují hladinu špatného cholesterolu v těle, ale důvod je zcela jiný; žloutek obsahuje lecithin, který potřebují játra, aby ze špatného cholesterolu udělaly ten dobrý. Tuky, obsahující kyselinu stearovou nemohou zvyšovat onsah cholesterolu v těle, pokud v nich kyselina stearová není; olivový olejmá více kyseliny sterové než řepkový a je přesto vychvalovaný.

Málokdo ví, že cukr, zvaný sacharóza je sloučeninou jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy. Na tyto složky se rozpadá již v trávícím traktu působením enzymu maltáza do gluka jde přímo do krve a zvyšuje rychle hladinu krevního cukru a fruktóza, která musí jít přes játra. Naproti tomu škrob je vysoko molekulární cukr, obsahující jenom glukózu. JIž v ústech a potom i za žaluskem se ropadá na cukr maltózu (ten je ve velké míře obsažen i v pivě) a v tenkém střevě tu maltózu rozloží stejný enzym maltáza na glukózu, která jde přímo do krve. Maltóza je z hlediska tloustnutí horší než sacharóza..

0/0
31.5.2010 10:32

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Jak ten článek, tak ty příspěvky obsahují řadu nepřesností

tak von snad hlavni problem neni v ty repce, ale v tom, ze repkovej olej jsem nevidel nikde v obchode, ze by prodavali za studena lisovanej. Tam je hlavni problem, ze to zahrejou a tim ho znicej a zbyde vlastne jen odpad.

0/0
31.5.2010 10:42

Kartony

Re: Jak ten článek, tak ty příspěvky obsahují řadu nepřesností

Právě v současné době není nutné z řepky vytlačovat všechen olej pro potravinářské účely. Dnes jemožné vyrábět z řepky panenský olej, který skutečně voní a zbytek semen potom zpracovat na biopaliva. Repky je nadbytek. I když nejsem příznivcem biopaliv, tento kladný efekt mi vyhovuje. Včera jsem koupil v TEscu řepkový olej s původní cenou 45,-Kč/l, ale zlevněný na polovinu. To je teda báseň.

0/0
31.5.2010 11:18

WilliF

pokrok

Konecne se v iDnesu probudili. Tohle se vi nejmene uz 20 let. :-)

Smutne ze na vysokych skolach ci certifikovanych kurzech stale probiraji onu americkou jidelni pyramidu.

0/0
31.5.2010 9:39

tojsouveci

Jíst

Buď budete jíst to, co vám "doporučí" jiní nebo to, na co máte chuť. Já se držím toho druhého. Vajíčka jsem jedl v tu chvíli, kdy jsem na ńě měl chuť a solím tak, aby mně jídlo chutnalo. Sladkého moc nesním, žádné zákusky, sladká jídla apod. Zmrzlinu ale můžu, ta mě chutná. Takže důvěřuji svémiu tělu, že má za ty roky mého života zkušenosti, co které potraviny obasahují a když tělo něco potřebuje, tak na to jídlo "udělá chuť". Nadváhou netrpím, při vyšetření mám krev v pořádku, colesteroly zhruba v normě. A to nesportuji,  chodím na pivo a k pivu si dám cigárko.

0/0
31.5.2010 8:57

chudacek.blbecek

Miry

Lzicka medu do jogurtu? Lzicka soli do hrnce s vodou? Ale kolik je toho jogurtu, jak velky je ten hrnec? Kazdy mame to "primerene" nekde jinde.

0/0
31.5.2010 8:36

Pejsátko

Re: Miry

Také by mohli trošku zpřesnit tu lžičku.

0/0
1.6.2010 10:22

chudacek.blbecek

Re: Miry

Lžička je ustálená míra, je to 5 ml

0/0
1.6.2010 14:03

Rudý přízrak fights for freedom

alkohol pomaha srdci

no treba to tak je, ale taky je fakt, ze uz ty dva drinky vam zabiji  mozkove bunky, takze mozna lepsi tomu srdci pomoct jinak nez alkoholem. !

0/0
31.5.2010 8:23

lukumuisti

Re: alkohol pomaha srdci

bunky se vytvori nove. A?

0/0
31.5.2010 11:28

bukajan

Re: alkohol pomaha srdci

Právě že ne... Neurony, mozkové nervové buňky se již dále nedělí, tedy se nerozmnožují...máme dáno do vínku každý těch svých pár miliard a jak s nimi budeme zacházet je na nás ... to, že pijeme léta alkohol a připadáme si stále v poho, ještě neznamená, že tomu tak bude i za pár let, kdy nám pár milionů neuronů odumře stářím a k tomu se ještě pak přidá těch pár stovek milionů odumřelých alkoholem a stařecká demence je tu ... :-)

Ale slovy klasika: každý strůjcem svého štěstí ... :-)

Hezký den, Honza Buka (abstinent a nekuřák od přírody) R^

0/0
31.5.2010 12:33

lukumuisti

Re: alkohol pomaha srdci

no to prave IMHO neni pravda. A i jedinec, co kazdy den chlasta a huli, je schopen ve finale zustat fit a velice inteligentni - to pravda je a je mozne se o tom presvedcit treba na prirodovedeckych fakultach VS. Sam jsem mel cest se s nekolika takovymi, podle Vas tupymi a vychlastanymi, osobami potkat, vek pres 70 a byli cili a palilo jim to velice. Kazdy to ma jinak. Muj deda prestal kourit nekdy kolem 70 a vesele chlastal dal az do sve smrti tesne pred 90. A jaky to byl clovek! Zadna troska v LDN. Az do posledni chvile cily :-(

0/0
31.5.2010 13:30

Rudý přízrak fights for freedom

Re: alkohol pomaha srdci

proste mel deda hodne mozkovejch bunek, tak ho to az do smrti netrapilo, ze si jich nejakej ten milion otravil. na druhou stranu taci, kteri nic, tak tam vlastne ani ten alkohol nic nezabije. ;-D (vazne ale se ty bunky neobnovujou, tudiz vetsinou se to casem projevi)

0/0
31.5.2010 21:43

Rudý přízrak fights for freedom

olivovy olej

ale zase nepisete na jakou teplotu lze olivovy olej rozehrat, aby nedoslo k prepaleni. On se prave nejak moc zahrat nesmi, nemel by jit nad 180 stupnu, takze na nejake smazeni zapomente. A docela dulezity je, ze byste meli pouzit olivovy olej panensky (za studena lisovany) pac ten obycejny uz pravdepodobne prepaleny byl.

0/0
31.5.2010 8:19

Dascha

Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Se vším by se jakžtakž dalo souhlasit, ale s tímcukrem musím nesouhlasit...jakmile do rádoby zdravého pokrmu nasypete hrnek cukru...je z něj jídlo nezdravé. Zmrzlina či koláč bez cukru? vždyt to je již normálně dostupné! Zmrzlina bez cukru není vůbec špatná a co teprve doma připravená ovocná dřen! Bílý cukr v kuchyni není vůbec potřeba, kdo sladit z nějakého důvody potřebuje, je zde velké množství zdravějších přírodních sladilel( melasa,med, fruktoza....)

0/0
31.5.2010 7:49

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

oni totiz v tom neuveritelnem cancu vubec nerozlisuji cukr jako sacharozu a repny cukr. Proste kamkoli pridate rafinovany repny cukr, tak z toho jidla delate jidlo nezdrave. Pokud chcete zachovat zdravotne priznivou povahu jidla, tak tam musite dat nejaky prirodni cukr, krome jiz vyjmenovanych v predchozim prispevku muzeme dale pokracovat javorovym nebo ryzovym sirupem, jecmennym sladem nebo alespon ne tolik rafinovanym "hnedym" repnym cukrem.

0/0
31.5.2010 8:11

Spazik

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Však tam nepíšou, že se tam má sypat hrnek cukru, ale např. lžička medu do jogurtu apod.

0/0
31.5.2010 8:25

honzagm

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Co je na cukru nezdraveho? Pokud pominu to, ze je v nem spousta energie, kterou vetsina lidi nepotrebuje?

0/0
31.5.2010 9:07

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

no von rafinovany repny cukr navaze mineraly a vyplavi je z tela, taky prispiva k odvapneni kosti.

0/0
31.5.2010 9:35

FISHonFORK

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

můžeš mi prosím vysvětlit, kde jsi vzal, že ti může cukr odvápnit kosti respektive o jakou sloučeninu s vápníkem jde a jakou reakcí ta sloučenina vzniká? Víš jak funguje zpracování cukrů (jednoduchých cukrů) v organismu?  Nejseš ty náhodou jeden z těch uživatelů biopotravin, kteří hltají články o zdravé výživě z per rádoby výživových specialistů, kteřy nemají ani maturitu z chemie natož, aby věděli, jak to chodí v těle s látkami z potravin z hlediska biochemie? :-D

0/0
31.5.2010 16:22

WilliF

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Otazka spis je co je na nem prospesneho? Co vam da? Vezte ze nic.

Akorat vam napr. zvysi prudce inzulin coz bude casem vest k inzulinove resistanci a tim pribirani, popr. spouste "civilizacnich" chorob.

0/0
31.5.2010 9:53

honzagm

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Proto se ptam. Nemam zatim zadny problem, sportuju skoro denne, necim

energii musim doplnovat. Je mi 39 let.

0/0
31.5.2010 10:01

enwood

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Repny cukr vam opravdu nic dobreho neda. Co vam hrozi pokud ho budete pravidelne jist:

cukrovka, obezita, hyperaktivita u deti, poruchy nalad pripadne depresivni nalady, hypoglikemie, poruchy soustredeni, spatna imunita, chronicka unava, vysoky krevni tlak atd. atd.

0/0
31.5.2010 10:12

honzagm

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Co je vhodne na doplneni velkeho mnoztvi energie? Jak poznam, jaky cukr je v cem obsazeny?

0/0
31.5.2010 10:27

WilliF

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

Energie je v kazdem jidle. Proc si vybirat prazdne kalorie kdyz ji muzete doplnit necim vyzivnym?

Co treba vzit si banan kdyz chcete nutne priklad? :-)

0/0
31.5.2010 10:36

Rudý přízrak fights for freedom

Re: Mýtus: Cukr do zdravé výživy nepatří

v pohode, ja bych to nehrotil. Taky jim cukr, ale s mirou. Proste co se tyka prijmu energie, tak prirodni cukry v ovoci, javorovy sirup, atd. jsou vhodnejsi a nemaji ty nezdouci ucinky jako ze ti seberou z tela mineraly, oni totiz v tech prirodnich cukrech ty mineraly uz jsou. ;-)

0/0
31.5.2010 10:45







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.