Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Špenát je ohromnou zásobárnou železa aneb největší mýty o zelenině a ovoci

Sója je stoprocentně zdravá potravina, pomeranče vás spasí před chřipkou a čerstvé ovoce je vždy to nejzdravější. Představujeme vám největší nepravdy o ovoci a zelenině.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Rychlý G.

Něco pro pamětníky.

Asi před třiceti lety byl se špenátem velký průser. JZD Slušovice začalo pěstovat špenát, který větší obsah železa, než sovětská ruda.

0/0
30.3.2010 20:04

jadnes

Prosím autory článku

aby do odstavce o bramborách, byla doplněna informace tykající se škrobu v této plodině. Děkuji.

0/0
30.3.2010 17:15

xprim01

Mýty nahrazovat dalšími mýty

Aneb zase to napíšem bez odkazu na studie. Mezi tvrzením jedna baba povídala a tímto článkem je nulový rozdíl. Doporučuju nevěřit článku.

0/0
29.3.2010 16:55

přišla poslechnout Paderewskiho

špenát-Fe-15 let nazad

idnesáci, kde jste byli celá 90.léta?

0/0
29.3.2010 16:25

oranzovy socialista

?

Co je to obyčejné placeno?

0/0
25.3.2010 8:00

lopucho

Re: ?

bonbón bez účinné látky o kterém to ale uživatel neví a myslí si, že papá lék

0/0
25.3.2010 12:54

alex1980

Re: ?

A neni to takhle náhodou placebo? :-)

0/0
26.3.2010 12:33

lopucho

Re: ?

jo, on tam má takle náhodou překlep

0/0
26.3.2010 14:16

oranzovy socialista

Re: ?

Ten překlep v článku stále nikdo neopravil?

0/0
26.3.2010 15:32

net.Xtreme vrací úder

Takže stručně

1) Je třeba jíst vyváženě, všeho moc škodí a dost špatný je i nedostatek něčeho.

2) Každý jsme jiný a každý potřebuje něco jiného, to je dáno nejen geneticky, ale i životním stylem.

 

Z toho mi vyplývá, že neexistuje univerzální zdravá potravina pro každého. To co jednomu škodí může druhému pomáhat a vice versa.

0/0
24.3.2010 23:36

boneco

Re: Takže stručně

Proč lžeš? Jsme stvořeni jako jeden druh, naše potrava je celkem jasná. Plus mínus by sme se všichni měli v pohodě vejít do určitých mezí našeho druhu. Kdo se nevejde je to obvykle tím, že je nemocný, zkažen civilizací apod

0/0
24.3.2010 23:39

boneco

Re: Takže stručně

Typicky alergie na potraviny, klasika. Civilizační nemoc

0/0
24.3.2010 23:45

net.Xtreme vrací úder

Re: Takže stručně

A je civilizační nemocí tolerance nebo intolerance laktózy v dospělosti?

0/0
26.3.2010 14:27

lopucho

Re: Takže stručně

mléko je pro mimina:-P

0/0
26.3.2010 15:27

net.Xtreme vrací úder

Re: Takže stručně

A netrpíš náhodou nějakou civilizační chorobou?

0/0
26.3.2010 15:40

lopucho

Re: Takže stručně

no určitě by se nějaká našla, nejspíš stres:-P

0/0
26.3.2010 17:06

Rubik1

Re: Takže stručně

Nevím proč tady útočíš a šíříš nesnášenlivost.  Lidé jsou samozřejmě různí a co se týká zažívání, tak je ta různost evidentní i na mikrofloře ve střevech. Takže trochu stejné složení jídla nemusí být stejně dobré nebo stejně špatné pro dva lidi, i kdyby byli jednovaječnými dvojčaty.  

0/0
25.3.2010 0:56

Jandik73

Re: Takže stručně

Proč útočí? Protože díky neustálé honbě za zdravou stravou je prostě nervózní :-)

0/0
25.3.2010 7:45

lopucho

Re: Takže stručně

já neútočím, evidentně lže. Jsme jeden druh a proto jsme na stejnou potravu a to, že někomu nedělá dobře je civilizační choroba, to je evidentní. A o tom já jsem mluvil.R^

0/0
25.3.2010 12:57

xprim01

Re: Takže stručně

Nesmysl, rychlost i způsob metabolismu se liší. "Normální" metabolismus jako pojem neexistuje.

0/0
29.3.2010 17:03

PepaVonDepo

Re: Takže stručně

Sám lžete. (na hrubý pytel, hrubá záplata).  Pokud by byla pravda to, co říkáte, tak jsme po dobu několika milionů let byli masožravci (neandrtálec cca 500.000 až 30.000 let  byl čistý masožravec a alfapredátor!) a teprve posledních <10.000 let jsem schopni konzumovat i rostlinou stravu.

Tudíž Homo Sapiens Sapiens ze svých 200.000 let, kdy se dá geneticky určit jako samostatný druh teprve méně než 5% své existence konzumuje zeleninu.  ;-D;-D;-D

0/0
25.3.2010 7:59

lopucho

Re: Takže stručně

Tak tohle je velký blábol, co vývojová stadia před neandrtálcem co? Na ty si nějak pozapomněl ne? člověk je primát a jeho předci jsou primáti a jako takový byl stvořen s trávícím traktem jako primát především na ovoce, bobule atd. Neandrtálec byla slepá krátkodobá větev. Ten zhruba 1- 2 miliony let vývoje člověka před neandrtálcem na to jsi zapomněl?;-D To je u vás demagogů typické, člověk nespadl z nebes jako neandrtálec.

0/0
25.3.2010 12:53

lopucho

Re: Takže stručně

a navíc neandrtálec byla nejen krátkodobá záležitost ale i lokální

0/0
25.3.2010 12:58

net.Xtreme vrací úder

Re: Takže stručně

Jeden druh s areálem výskytu po celém světě,

1) V Číně jedí lidé něco úplně jiného než v Itálii a přesto žijí.

2) Boxer jí jinak než právník a také jim to neškodí. Dokonce i muži a ženy se mírně liší nároky na potravu.

3) Jedinci se značně liší, velikostí, hmotností... a i vnější faktory se liší: tlak, vlhkost vzduchu, teplota... vážně nechápu, z  čeho usuzuješ, že všichni mají jíst to samé, nejsme navzájem klony.

4) Nevím, jak moc se liší naše enzymatická výbava, ale nějaké rozdíly by se najít daly, co se liší určitě jsou (nejen) střevní mikroorganismy.

0/0
26.3.2010 14:25

lopucho

Re: Takže stručně

nj ale to je ta civilizace o které píši. Boxer, právník....... Jsme jeden druh a to, že někdo boxuje a potřebuje vypadat jako gorila je něco jiného. Klidně by mohl jíst normálně,

0/0
26.3.2010 15:07

net.Xtreme vrací úder

Re: Takže stručně

Tak horník. Jsme civilizace a máme dělbu práce, koukni se třeba na mravence, také jsou jeden druh a jak se královna liší od dělnic;-) A to neberu časové měřítko, kdy dítě má úplně jiné potřeby než dospělý.

0/0
26.3.2010 15:18

lopucho

Re: Takže stručně

To je něco jiného, královna žije v uxusu a dělníci na ni makaj. Ale všichni dělníci mají stejnou potravu:-P

0/0
26.3.2010 15:20

individual

Re: Takže stručně

No, vzhledem k tomu, že každé tělo potřebuje pro své prospívání úplně stejné chemikálie v krvi, svalech, mozku, trávicím ústrojí atd., tedy ty samé bílkoviny, ty samé sacharidy, ty samé aminokyseliny, ty samé vitamíny atd., pak je docela zřejmé, že i složení stravy pro každého člověka by mělo tyhle látky obsahovat. Samozřejmě, že tu samou chemickou látku si tělo umí vyrobit z mnoha různých zdrojů (potravin), ale v zásadě jde při zpracování potravy v trávicím ústrojí o extrakci konkrétních a pro všechny lidi na světě stejných látek potřebných pro zásobování těla energií.

0/0
26.3.2010 8:21

net.Xtreme vrací úder

Re: Takže stručně

Jenže nároky na potravu se liší, nejsme stejní, někdo může mléko někdo ne, někdo dělá celý den v dole, jiný v kanceláři, někdo je na poušti a jiný v pralese nebo tundře, někdo je u moře a jiný na hoře, vážně si nemyslím, že v Kongu je pro lidi dbré to samé co na Islandu. Že Brazilec by se měl stravovat stejně jako Kanaďan. A vrcholový sportovec jako sekretářka.

0/0
26.3.2010 14:19

lopucho

Re: Takže stručně

jsme jeden druh a potrava je pr nás stjná v určtých mezích. obiloviny, ovoce...... Samozřejmě, že nejde o stejnost plodin. rákosníci se cpou rýží a my se cpeme pšenicí. Oboje jsou obiloviny:-P

0/0
26.3.2010 15:19

net.Xtreme vrací úder

Re: Takže stručně

Už začínáš ustupovat;-) Ale že rýže a pšenice není jeden druh, zatímco člověk ano ti bude docházet ještě chvíli, co?

0/0
26.3.2010 15:39

lopucho

Re: Takže stručně

Ale já netvrdil, že člověk má jíst totožné potraviny. Nikde. Pouze to, že jsme stvořeni na stejný druh potravy, toť vše. Obiloviny, ovoce.....:-P

0/0
26.3.2010 17:07

boneco

špenát

blbý ježe u nás není možný sehnat čerstvý špenát. Jen tu mraženou s.....u. Kdo to má jesť? Rv

0/0
24.3.2010 23:33

net.Xtreme vrací úder

Re: špenát

Ty? Ale už jde sehnat alespoň mražený listový, jinak v článku nějak chybí, co dělá úprv chladem (lednička) a mrazem (mrazák) s vitaminy a podobně v ovoci a zelenině., ne všechny druhy to snášejí bez úhony.

0/0
24.3.2010 23:38

boneco

Re: špenát

No já ne, Já mraženou zeleninu nejím, je to hnus. To si raději udělám "špenát" z mladých kopřiv;-D

0/0
24.3.2010 23:40

net.Xtreme vrací úder

Re: špenát

Jé kopřivy mám rád. Teď mě bude honit mlsná. A ještě pampelišky jím, ty také budu muset někde sehnat;-D

0/0
26.3.2010 14:14

Cofola

Re: špenát

U nás mají čerstvý špenát i v Kauflandu.

0/0
25.3.2010 0:33

lopucho

Re: špenát

8-o8-oi v zimě?

0/0
25.3.2010 12:53

cara al sol

Zase "chytrý" výživářský článek

Zatímco jablko obsahuje 6 mg vitaminu C na 100 g, pomeranč má 50 mg na 100 g, to znamená, že těch jablek musí člověk sníst více než 8x tolik. A to nemluvím o tom, že různí lidé mohou mít různé potíže s trávením různých potravin a jablko je poměrně častý alergen.

0/0
24.3.2010 23:06

boneco

Re: Zase "chytrý" výživářský článek

nebo si mohou vzít třebas papriku, ta má ještě víc vitamínu. Když se ti nelíbí pomeranč. ;-)

0/0
24.3.2010 23:21

PepaVonDepo

Re: Zase "chytrý" výživářský článek

Jablko je mnohem méně častý alergen než pomeranč. ;-D;-D;-D

Nehledě na to, že jablko je pro nás, středoevropany, přirozená strava. Narozdíl od pomerančů. :-/

0/0
25.3.2010 8:01

.zq.

Re: Zase "chytrý" výživářský článek

v tom článku ale (překvapivě správně) poznamenali, že jedna věc je obsah těch či oněch látek a druhá věc je, jak je naše tělo schopné je využít. Na vstřebávání mají vliv další přítomné látky, které můžou často vstřebání námi prospěšné látky docela výrazně blokovat. Krásným příkladem jsou "vitamíny nabité" snídaňové cereálie v kombinaci s mlékem.

0/0
25.3.2010 9:58

boneco

to je zase článek

úplně mám z toho pocit, že zelenina je vlastně jeden velkej podvod. Idnes by měla vážit takový články, už takle u nás lidi jedí 3krát denně maso a 50% úmrtí jsou kardiovak, nemoci. ;-DR^

0/0
24.3.2010 18:52

Jerry7650

Re: to je zase článek

Mám kámošku, která odmalička nejí ovoce ani zeleninu. A to vůbec. Neví ani jak chutnají některé základní druhy čerstvého ovoce. A kupodivu jí nic není. Asi ty vitmníny jsou i jinde a nebo ho stačí opravdu málo ve skutečnosti.

0/0
24.3.2010 21:12

boneco

Re: to je zase článek

Těžko říct, já znám 50% naší populace co umírá na kardiovaskulární choroby, obezita v americe a evropě obludných rozměrů. Co je proti tomu nějaká jedna tvoje známá?:-) A taky znám jednoho člověka kterému je dnes 80 a celý život od dětství (asi 12) kouří a světe div se. Naproti tomu známe miliony úmrtí na nemoci z kouření, lidi co se nedožijí ani 50.:-PStačí nebo mám pokračovat?

0/0
24.3.2010 21:36

J i ř í

Re: to je zase článek

Možná by stačilo přečíst si to pořádně. Tam se nepíše o tom, že zelenina je podvod, ale o tom, že i zde (jako ostatně všude) kolují různé fámy. Ostatně, jablkům dávám intuitivně přednost před pomeranči i bez tohoto článku, protože pomeranče jsou trhané nezralé a absolvují dlouhou cestu, kdežto domácí jablka jsou daleko přirozenější (chce to pochopitelně nekupovat ta nepřirozeně naleštěná z ciziny),

0/0
24.3.2010 22:04

boneco

Re: to je zase článek

To jo když jdu do obchodu uprostřed zimy tak se to jen hemží místními jablky, to je vidět na první pohled;-D;-D Celkový dojem článku je takový jako kdyby zelenina byl nějakej podvod.

0/0
24.3.2010 22:06

cara al sol

Re: to je zase článek

Intuice je základ. Pokud Ti nějaká potravina dělá lépe než jiná, drž se jí. Mně třeba nedělají dobře jablka, zatímco pomeranče snáším v pohodě. Abys ale do těla dostal hodně vitaminu C, máš s jabkama docela co dělat (jak píšu výše). To, že jablko obsahuje poměrně málo vitaminu C, je notoricky známá věc už minimálně od 80. let 20. století. Autorka musela strávit část života v hibernaci...

0/0
24.3.2010 23:09

boneco

Re: to je zase článek

navíc lahodnost pomeranče je o dost výše než lahodnost jablkaR^

0/0
24.3.2010 23:26

vogon.commander

Re: to je zase článek

Trikrat denne maso? 8-o To asi pocitac i sojovy salamy z Lidlu.

0/0
25.3.2010 11:13







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.