Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Připravte letos ke kaprovi ten nejlepší bramborový salát. Tady je recept

Tvořivé kuchařky už možná trochu nudí onen klasický bramborový salát podle předpisu, jenž se dědí po generace. Proč tedy nevyzkoušet recept nový. Třeba rovnou ten, který vyhrál Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Oleg Masopust

!

Klasický bramborový salát + kuřecí řízek mi bude stačit

0/0
6.12.2009 21:45

Paul Sulc

Re: !

R^R^R^R^R^R^

0/0
7.12.2009 0:11

Wendolene

Prominte, ale cervena repa a parmezan tot prilis

Bramborovy salat je dobry nemecky nebo rakousky nebo cesky klasicky, ale tyto moderni  kreace jsou prilis. Nekdy je lepsi mene nez moc, v tomto pripade to plati dvojnasob.

0/0
6.12.2009 18:05

roedor

Re: Prominte, ale cervena repa a parmezan tot prilis

experiment s červenou řepou provedl můj otec pouze jednou, růžový salát je přece jen dost extravagantní:-)

0/0
7.12.2009 12:33

Host

Salat?

Ty jablka davala maminka vzdy ale ne kostky nybrz nastrouhane na struhadle,takove nudlicky.Vzdy fajn.Ale jak jsem psal nize,zkuste kapary a sardele /anchovy/ - tak 4-5 kousku fajn rozsekat.

0/0
4.12.2009 9:32

Host

Salát?

Proboha - tolik majonézy a ještě zakysaná a navrch zálivka. No potěš koště 8-o  My teda syrovou cibuli do salátu dáváme, ale je pravda, že bílou, ale červená nebo ještě lépe šalotka mají méně palčivější chuť než žlutá cibule. Každý dělá salát jinak - někdo dává třeba i jablka (zkoušela jsem a zblivajzovatěly tam, asi byly málo tvrdé). Takže nechme profíky dělat jejich salát a my zůstaneme u své osvědčené klasiky :-P

0/0
4.12.2009 8:22

farous

Re: Salát?

No potěš koště, ještě že nemusim jíst tvoje "blivajzy" :-)

0/0
4.12.2009 12:39

Host

Neumim si.......

predstavit br.salat bez kaparu,par trenych sardeli,1/2 ci celeho jablka a samozrejme vajec natvrdo a samoz. lyonsky nebo bolognsky salam plus samozrejme vse ostatni jako cibule ,majoneza,zeleny hrasek a mrkev,okury atd..

0/0
4.12.2009 4:58

Host

Re: Neumim si.......

Tak salám bych dala jedině do salátu na chlebíčky, popř. jako součást studené mísy. Do přílohy k masu nikdy. Přikusovat salám (i když kvalitní a zamíchaný v bramborách) k řízku je pro mě nepřijatelná kombinace.

0/0
4.12.2009 12:12

Host

Re: Neumim si.......

Takovou kombinaci dělala moje tchýně, a když jsem si vzala jejího syna, tak mi nezbylo, než se ji naučit. Dělat i jíst. A vůbec to není špatná kombinace;-)

0/0
4.12.2009 15:57

captain cook

Re: Neumim si.......

to nemas vlastni domacnost, vlastni kuchyni a vlastni rozhodovani v manzelstvi, ze musis tancovat jak tchyne piska?

0/0
4.12.2009 16:14

Host

Re: Neumim si.......

Víš, ono manželství je o kompromisu. I v jídle. Já nejím ryby - manžel je má rád. Takže na vánoce neděláme rybu (pozvracela bych se i kdyby ji jedl u stejného stolu), ale děláme salát  podle jeho maminky. Jestli ty jíš jen to, co se vařilo v rodině manželky (partnerky) tak buď máš doma satorii, nebo tvoje matka neuměla vařit. V obou případech je mi tě líto.

0/0
7.12.2009 10:51

captain cook

Re: Neumim si.......

moje tchyne -brano evropskym meritkem- nebyla zadna extra kucharka. V jejich meritku - jen prumerna. Manzelka mela lepsi bunky na vareni nez jeji matka, vyhovovala ji evropska kuchyne a co neumela, to se naucila.

Vsechny zenske v nasem rode byly prima kucharky. Deda byl puvodne pekar a lodni kuchar za 1SV, jeden svagr pekar a druhy sefkuchar luzkovych vozu; takze i muzi to meli v sobe.

Ja se naucil varit podobne jako Dalibor housti, kdyz jsem se usadil v zamori a chtel jsem si pochutnat na domaci kuchyni. Nechtel jsem abych musel navstevovat ceske zname pokazde, kdyz mam chut na vepro -zelo, rizek se salatem atd. - nebo treba sugo, bolonske spagety, Pastu Faggioli a jine italske nebo balkanske speciality, podle rodinnych receptu z dedovych cest po Evrope.

V nasi vlastni domacnosti jsme si vypracovali styl kombinovany z ceskych specialit, evropskych i mimo-evropskych. Viz priklad naseho vanocniho menu dole.

Tak pokracuj v tom litovani.

;-)

0/0
7.12.2009 12:11

Julian

syrová cibule

do žádného salátu - kromě pálivých - nepatří, už jen proto, že se tluče s majónézou. Bohužel se u nás dává snad do všech s výjimkou vlašského. Nejvíc mi vadí v hermelínovém, se sýrem už vůbec nejde dohromady. A titulek "nejlepší bramborový salát" je už úplně mimo mísu, každému chutná jiný,nejlépe ten od maminky.

0/0
3.12.2009 23:41

captain cook

Re: syrová cibule

syrova cibule patri jenom do dvou salatu. Jednim je balkansky bramborovy (ktery se muze jist teply i studeny) a druhy je teply zimni salat z vareneho karfiolu, zelenych lusek a cervenych paprik. Oboji s olivovym olejem.

0/0
4.12.2009 7:04

_m-

Re: syrová cibule

No nevím jak je na tom cibule s majonézou, ale pokud vím tak tatarka je z majonézy a cibule tam patří. Pro info - já ji nedávám, ale jen proto, že ji neumím tak jemně nakrouhat. ;-(

0/0
4.12.2009 10:42

Host

SD

|SD

0/0
3.12.2009 22:50

edelcacao

já si kapra nedám

nemocná bytost která cestou na talíř vytrpěla peklo není k jídlu. To je jed.

0/0
3.12.2009 21:37

Ion Tichy

Re: já si kapra nedám

Máš pravdu, jíst tě nebudeme. Ještě by jsi nám zaskočil. ;-D

0/0
3.12.2009 21:59

_m-

Re: já si kapra nedám

V tom případě jsi vegetariánka?

0/0
4.12.2009 10:43

edelcacao

Re: já si kapra nedám

vegetarián! Ale lepší by bylo říct jen, že nejím maso :-P

0/0
4.12.2009 15:16

Host

Re: já si kapra nedám

?On vegetarián nejí ještě něco jiného? Takovému něčemu už se snad říká vegan, ne? 

Já maso nemusím, ale můžu. :-)

_m-

0/0
4.12.2009 15:56

edelcacao

Re: já si kapra nedám

Tak já ho chuťově taky můžu ale raději si ho utrhnu  od huby když vím co za tím všechno jeR^

0/0
4.12.2009 17:38

PetrBrno

Tfuj.

Takovym blivajsem si kazit Štědrej večer.

0/0
3.12.2009 21:33

Host

klasický bramborový salát je totiz nejlepsi

nepotrebuju zadny ubercool mistrovsky recept abych se citil nobl jakou mam veceri... chci kapra, salat a rodinnou pohodu, klidne i po stopadesate uplne stejne. ;-)

0/0
3.12.2009 21:24

Host

Re: klasický bramborový salát je totiz nejlepsi

Vážený příteli nedovedete si představit jak Vám závidím,že si můžete dát vánoční bramborový salát a kapra po stopadesáté.Já si jej budu dávat jen po sedmdesáté.A i přes to se na něj velmi těším.Přeji DOBROU CHUŤ!

0/0
4.12.2009 21:14

captain cook

Re: klasický bramborový salát je totiz nejlepsi

tobe jako jedinemu tady doslo, ze ten prispevek musel napsat nejaky Methusalem

:-)

0/0
5.12.2009 2:26

Host

Re: klasický bramborový salát je totiz nejlepsi

;-D

0/0
5.12.2009 7:25

Host

Re: klasický bramborový salát je totiz nejlepsi

R^:-)

0/0
7.12.2009 12:32

PaulDrake

Babica

Upřímně, při přípravě bramborového salátu bych volil radši recept od "lidového" Babici na jistotu, než nějaký hokus-pokus od super šéfkuchařů z top hotelů... R^

0/0
3.12.2009 20:42

Host

Re: Babica

Recept od "lidového", nebo lépe  "slizcelidového", olezlého a rádobydvojsmyslného Babici bych nevolila ani v krajní nouzi.  

0/0
4.12.2009 15:15

mindwarp.cz

hmm

No, chtěl bych vidět, co by na to řekl Zdeněk Pohlreich.

0/0
3.12.2009 20:33

Host

Re: hmm

A co teprve Přemek "Přemet Prkená" Podlaha...

0/0
3.12.2009 21:16

pravicerulez

fuj nedali tam to co davam ja

tak to musi byt fuj. dobry je jen to co ja mam rad ;-D

0/0
3.12.2009 18:23

nenápadně maskovaný Kei

Fuj, cibule a ocet tam nepatří!

Kdekoli si koupím bramborový salát, je hnusně kyselý a dráždí žaludek. Nejlepší je od maminky, bez cibule!

0/0
3.12.2009 18:08

Host

Re: Fuj, cibule a ocet tam nepatří!

Ale patří, jen je potřeba jedno kouzlo - nechat ji na másle zesklovatět. Nenadýmá, ani nedráždí žaludek. S octem souhlas, na to stačí hořčice.

0/0
3.12.2009 18:45

Host

Re: Fuj, cibule a ocet tam nepatří!

Vážený když Vám kupovaný salát nechutná skuste si ho udělat sám.Věřím že po několika vypumpovaných žaludcích se to jistě naučíte a bude Vám dokonce i chutnat.

0/0
4.12.2009 21:20

captain cook

Re: Fuj, cibule a ocet tam nepatří!

To vypravis z vlastnich zkusenosti? V tom pripade jsi nejen asi kuchynske nemehlo (ale to nevadi, kazdy musi nekde zacit), ale co hur - nemas poneti o zakladni hygiene. Soude podle mnoha clanku a debat na tema "kvalita a hygiena hromadne vyrabenych majonezovych salatu prodavanych v ceskych obchodech", hrozi mnohem mensi nebezpeci z doma pripravovanych salatu, nez z tech kupovanych. Inteligentni clovek se pred domaci pripravou seznami se zakladnimi hygienickymi pouckami a pokud je dodrzi, jeho sance ze bude potrebovat vyplach zaludku nebo dostane behavku je minimalni.

Neni to jeho/jeji vina, ze ty povazujes vyrobu prima bramboroveho nebo jineho majonezoveho salatu za narocnou vedu hodnou Nobelovy ceny. Pro lidi tady, soude z mnoha prispevku, to je docela normalni kuchynska prace zalozena na pouziti tradicnich rodinnych receptu a metod.

0/0
5.12.2009 2:40

joyFX

parmiggiano

na bramborový salát? bléééééééé!!!! nejlepší brmaborový salát vám udělají ve Vídni, s polníčkem a hovězím vývarem, anebo v Itálii, z ještě teplých brambor  - s česnekem, petrželí, pepřem a olivovým olejem

0/0
3.12.2009 16:24

Host

Chybí tam ješte tohle!!!

A nejlepší část tam nedali : přece SamálR^ ale s tim cukrem to nepobírám.

0/0
3.12.2009 16:05

Host

naše klasika

Ahoj, my doma děláme bramborový salát během celého roku. Většinou říkáme, že máme malé Vánoce. Na Vánoce, ale děláme salát Vlašský a to min 5kg a někdy ho i mezi svátky přiděláváme. :-)

Je fakt, že už jsem se vdala a můj muž chce jen brsalát. Tak si prostě vlašák užiju u rodičů. :-)

0/0
3.12.2009 13:31

Host

majonéza A zálivka?

To musí být slušnej blemc. Brr...:-(

0/0
3.12.2009 11:31

captain cook

Re: majonéza A zálivka?

za tuhle neznalost by te moje babicka hnala z kuchyne hadrem! Bramborovy salat podle jejiho receptu se musi pripravovat dva dny. Prvni den se uvari a nakraji brambory a zelenina. To se musi smichat se sladkokyselumi okurkami a polit zalivkou.

Pak to musi stat v lednici pres noc, aby to brambory a zelenina do sebe nasakly, coz jim dava nadhernou chut. Teprve druhy den se pridava majoneza a dochucuje se to. Kdybys dal/dala? rovnou jen majonezu, zelenina a zvlast brambory budou uvnitr suche a bez chuti.

0/0
3.12.2009 12:05

Host

Re: majonéza A zálivka?

Tak, tak.

0/0
3.12.2009 18:46

Host

Tradice

My držíme tradici a manžel se na kombinaci smaženého kapra a brsalátu vyloženě těší. Krájím brambory a kořenovou zeleninu na větší kusy, pak se lépe poznat, co je co, není to směs oblemcaná majonézou.Kapra /míváme 3/ smažím a část peču na másle. Každý si pak vezme co chce a kolik chce. Osobně má moc ráda brsalát i k smaženému vepřovému řízku. Domácí majonézu jsem nezkoušela,mojí mamce se vždycky srazila, používám brněnku. A brambory musí být určené na salát, aby hezky držely pohromadě.

0/0
3.12.2009 11:28

captain cook

Re: Tradice

Prozradim ti tajemstvi ohromne domaci majonezy, ktera se nezdrcava a je cela hotova asi jen za minutu.

Braun - Tycovy mixer Multiquick Artiste ma vedle normalnich rychlosti jeste turbo, ktera je nutna na majonezu. V receptari je ohromny recept na majonezu z celeho vajicka (aspon tedy v nasem vydani u protinozcu to je).

Do vysokeho kelimku nalej asi 200-250ml dobreho oleje, trosku horcice, citronove stavy, sul, pepr a jedno cele vajicko. Strc do toho tycovy mixer az uplne na dno a zapni turbo. Nech mixovat, ale NEZVEDEJ mixer ode dna, dokud neuvidis, ze asi tak polovina oleje byla vymichana na majonezu. Pak zacni malicko nadzvedavat, abys do toho postupne vmichala zbytek oleje z vrchni vrstvy.

http://www.braun.com/cz/household/food-preparation/hand-blenders.html

0/0
3.12.2009 12:20

Host

Re: Tradice

na majonéze není nic těžkýho, mě se povedla vždycky i s obyčejným mixérem. Stačí pořádně rozšlehat vejce a koření a pak tenkým "čůrkem" přilívat olej:-)

0/0
3.12.2009 12:45

eizoeizo

Re: Tradice

jo, my ji taky kdysi dělávali doma... Jenže mě ty domácí a vlastně ani žádné kupované moc nechutnají, výjimkou je jen ta nejprofláknutější, tedy Hellmans.;-)

0/0
3.12.2009 13:58

Host

Re: Tradice

ta mě nechutná vůbec

0/0
3.12.2009 15:10

captain cook

Re: Tradice

kdyz jsem se usadil va zamori a jeste nez jsem si troufl na domaci majonezu, kupoval jsem Thomy's. Chut ma dobrou, ale je trochu ridsi a bramborovy salat v ni muze 'plavat". Domaci majoneza je nejlepsi protoze si ji ochutim podle vlastni chuti a je tak husta, ze v ni i velka lzice stoji.

0/0
4.12.2009 7:02







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.