Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vaše recepty a rady. Podzimní nádivka, domácí sádlo a další rodinné poklady

Soutěžili jste s magazínem ONA DNES o Bohyni české kuchyně. Vítězné recepty jsme představili v předchozím díle. Přinášíme další rodinné poklady, recepty i rady.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Kresinka

nakládaná dýně

na sladko: dýni na kostky, zalít studenou vodou , přidat lžíci kyseliny citronové a nechat do drzuhého dne. Pak slít, svařit vodu s cukrem, pozor, na l kg kostek aspoň 400 g cukru, do svařeného roztoku přidat kostky, nechat jen přejít var. Pak vložit do sklenic, do každé kolečko pomeranče a citonu,zavíčkovat. a sterilizovat asi 20 minut na 80.

Na slano, či spíš na ostro: dýni na kostky svařit ve vodě s kyselinou citronovou, nechat ležet do druhého dne, pak slít a kostky urovnat do sklenice. Přidat koření, ale nemusí být a zalít sojovou omáčkou. Zavičkovat sterilizovat . Stačí přidat k masu kostky je to báječné

0/0
4.11.2009 13:09

Host

domácí sádlo

Pokud dělám sádlo,tak hlavně kvůli škvarkům. Maso nakjrájím na kostky a dám do litinového pekáče, na chvlinku si dám pohov a ve chvíli,kdy se škvarky začínají smažit  přidám trochu, ale jen trošičku bílého vína a s láskou míchám. sádlo neustále odlívám nejlépe do nerezové nádoby a míchám a míchám. Ve  chv íli, kdy se menší škvarky zabarvují odebírám i ty cedníkem a přitom neustáled odebírám sádlo a ve chvíli, kdy už zbývý jenom a zbytek  sádla a trochu škvarků vrátím zbylé škvarky do pekáče, pokapu znovu trochou vína osolím, opepřím a těším se jak bude všem chutnat. Ještě poznámka -nedělám v troubě, ale na sporáku.ádlo zůstane krásně bílé i bez mléka a škvarky neuvěřitelně křupavé.

0/0
3.11.2009 23:27

Host

do palačinkového těsta

přidávám podle Staročeské kuchařky 1/2 lžičky prášku do pečiva (na 1l mléka) a lépe se dělají slabé palačinky.:-)

0/0
5.10.2009 12:17

Host

Sadlo

Ja mam pri skvareni sadla/ skvarku problem, vzdycky se mi ke konci skvarky jakoby slepi dohromady - jeste pri skvareni - a po schladnuti jsou gumove.

Vubec nevim co delam spatne, postupuju podle receptů.  Jak moc se to ma michat? Vadi kdyz to delam v teflonovym kastrolu? Jak rychle se to ma delat? Solit/ nesolit?  Diky

0/0
5.10.2009 9:36

chudacek.blbecek

Re: Sadlo

zkuste tenhle recept http://bistro.florentyna.cz/index.php/ostatni/priloha/merlinovy-skvarky

0/0
5.10.2009 15:23

Lukas1000

Re: Sadlo

Diky, beru si z toho nakrajet na maly kousky a odebirat sadlo ... ale stejne, reznik u nas ma vcelku velky skvarky, ale jsou naprosto luxusni ... recept samozrejme neda.

0/0
5.10.2009 16:52

Karel Soják

rodinné poklady, jo?

to je výborný, ja na jedný straně melete, že  se nemají jíst živočišné tuky, na druhé straně velebíte sádlo jako domácí poklad. To je takový perpetum mobile, že jo. To už dělali komunisti -když bylo málo vajec, tak dávali reklamy, že vejce jsou nezdravá, ž e obsahují cholesterol,   a když jich bylo příliš, tak je propagovaly jako výborný přirozený zdroj všechn , skoro všech vitamínů. Vy děláte totéž, Vám nejde o o světu. Vám jde o klikaci na reakly JDĚTE DO HÁJE, vás už nikdo nemůže brát vážně Jediné co za něco stojí jsou DISKUSEpod články, ubožáci iDnesácký. RvRvRv

0/0
4.10.2009 2:25

Host

Re: rodinné poklady, jo?

To jste si nějak spletl, ne? O kvalitě idnes si můžete myslet leccos... ale proč by proboha měli dělat nějakou hlásnou troubu jediné správné výživové ideologie? Někdo sádlo jí, někdo ne - a proč by příloha o vaření nesměla obsahovat recepty pro oboje?

0/0
4.10.2009 22:05

Host

sadlo z mikrovlnky

Sadlo je uzasna vec, nadela se s tim ale doma strasne smradu. Strcte kostky do plastove nadoby do mikrovlnky (idealni je parak pro mikrovlnku). Pak zapnete na deset minut na plny pecky, pak jeste na pet minut na 50 % (casy jsou orientacni podle mnozstvi sadla). A mate hotovo bez zapachu. Kdo nepozaduje skvarky (ty se tu samozrejme neudelaji tak jako pri klasice) ale jen sadlo na vareni, ma to hned a bez problemu.

0/0
3.10.2009 11:14

Karel Soják

Re: sadlo z mikrovlnky

ale potom honem rychle cholagol. Ne?

0/0
4.10.2009 2:26

visnery

podzim

K podzimu patří rozhodně skořice, takže z moučníků rozhodně Hraběnčiny řezy

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1251

a taky k nemu patri různe strudly a kolace. Proste doma musí vonet jablka, skorice, hrusky...

jeste doporucuji hruskovy kolac, taky vyborny :)

http://blog.zarohem.cz/clanek.asp?cislo=1286

0/0
3.10.2009 9:00







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.