Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sladkosti plné éček škodí dětem

Křiklavě barevní gumoví hadi, voňavé pěnové polštářky, modré žvýkačky, sladké nápoje s bublinkami... Sladkosti jsou pro děti neodolatelné, kvůli éčkům však mohou způsobovat alergie, astma, ekzémy nebo hyperaktivitu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Ladino

Pro rodice starsich ratolesti podlehajich colovym napojum.

Red Bull vyrabi produkt,ktery se jmenu Simply Cola. Neobsahuje nic umeleho, zadne kyseliny, ani konzervanty. Základ tvoří bobule a listy koly a přírodní kofein získávaný přímo z kávových zrn. Dalšími ingrediencemi jsou např. citrón, skořice, pomeranč, zázvor, muškát nebo vanilka. Chutna super a neni to svinstvo.R^

0/0
29.1.2009 18:12

iva.kuk

...

taky jsem vcelku hlídač co děti sní.. do tří let nejedli čokoládu- a dodnes jí moc nedají.. a bonbony-taky extra nemuseli..  až začali chodit do školky... to občas nestačím mrkat.. k sváče dostanou "pudink" z Kaufu za 3 kačky... nebo jogurt s bonbonama.. éčkový nášup holt doma korigujem,ale mimo to člověk moc neovlivní Rv.

0/0
24.1.2009 21:27

Joooudas

Cena?

Německý medvídci s přírodními barvivy (extrakty z mrkve, rajčat, špenátu...) z některých diskontních řetězců nejsou dražší než ten odpad, který v posledních letech dělá Nestlé pod dřívě českými značkami JoJo apod. RvRvRv

Bohužel v tom článku je opomenut jeden problém - můžu kontrolovat, co dětem kupuju, ale co dostanou ve škole od spolužáků nebo co si tajně koupí, na to nemám vliv :-(

0/0
24.1.2009 11:27

malej pipík

Éčka jsou produktem kapitalisticko-konzumní společnosti

To lidé přece chtějí aby maso a konzerva za dvě kačky dobře chutnalo, vonělo a vydrželo ve špajzu půl roku. Tak co...:-©Rv

0/0
23.1.2009 18:28

nickname123

Ečka nejsou celý trable

Kupujte si cokoli, dnes jsem zkusil nedat dceři /skoro 3 roky/ bonbony a poslouchá skoro jako švýcarský hodiny ,CUKR je problém, jedí ho moc.Zlobí asi na 20 procent svého obvyklého výkonu.At se daří .Michal.:-)

0/0
23.1.2009 13:32

Kachnicka21

co je na tom nepochopitelného?

Nevím, co na tom lidi nechápou - jestliže si koupím něco, co mi vydrží x let, má to změněné skupenství, které opět můžu změnit já třeba zalitím vodou, tak se nemůžu divit, že je to plné chemikálií. Místo, aby rodič dítěti dal nějakou tyčinku, může třeba upéct štrůdl nebo bublaninu s ovocem, a je to.

0/0
23.1.2009 12:54

Sallmi

Re: co je na tom nepochopitelného?

Kolikrát se mi stalo, že mi dcera dobesla svačinu domů netknutou...u ovocných buchet je problém v tom, že se poměrně lehce zapaří a už během dne tam mohou začít růst plísně...proto nejradši peču bábovku, do které dám E450, E500, E330, E150a...a tak by se dalo pokračovat ;-D

0/0
23.1.2009 13:23

Sallmi

Re: co je na tom nepochopitelného?

sakra...co jsem to napsal? dobesla=donesla

0/0
23.1.2009 13:34

Kachnicka21

Re: co je na tom nepochopitelného?

Já myslela spíš, že se nechají doma na tácu a dají se do chladu nebo tak něco.:-)

0/0
23.1.2009 13:51

Sallmi

Re: co je na tom nepochopitelného?

Aha. Mě zarazila ta tyčinka. Tyčinku k snídani? To bych děcko přes ruce bacil.

0/0
23.1.2009 14:11

Kachnicka21

Re: co je na tom nepochopitelného?

Já myslela obecně.:-) Prostě když je dítě doma nebo přijde ze školy, má na něco chuť, tak aby mělo ovoce nebo, když už něco sladkého, tak doma upečené, a ne tyčinky nebo tatranky nebo tak. Ono to taky pěkně leze do peněz.:-)

0/0
23.1.2009 14:37

cassul

Re: co je na tom nepochopitelného?

Jenže mě zase štrůdl pěkně leze do hodin - navíc po pečení je naše domácnost zralá na přestěhování do nových prostor - člověk má pocit, že je to jednodušší, než tu kuchyň uklidit. ;-D 

0/0
23.1.2009 14:58

chenile

ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

kolikrat to je skob, karamel, kyselina citronova.. dokonce i zlato se oznacuje jako E175...

Problem spis je, ze clovek nevi co kupuje, kdyz misto techto nazvu tam jsou Ecka... coz je pro lidi s dietou (bezlepkovou napr) hooodne velky problem.

0/0
23.1.2009 11:17

Sallmi

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

lidé s bezlepkovou dietou mají tyto věci sakra dobře nastudované

0/0
23.1.2009 12:46

cassul

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Taky myslím, že pokud o tom člověk něco ví - protože třeba jako nemocny celiakii to zkrátka MUSÍ nastudovat - tak nevykládá nesmysly. Ty nesmysné řeči o škodlivosti éček a důležitosti bio potravin jsou v drtivé většině výplodem diletantů, kteří o skutečnosti nic neví, ale zato jsou "in".

0/0
23.1.2009 13:07

sitar

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

V cem je lidskemu organismu prospesny treba takovy skrob?

Skrob se vedle mlecnych vyrobku velkou merou podili na rustu civilizacnich chorob dnesni populace.

0/0
23.1.2009 13:11

cassul

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Zajímavé je, že škrob je velmi důležitou součástí potravy v Japonsku a v Číně - a ta je nám dávána za vzor zdravé a "přírodní" stravy. Tož tak.

0/0
23.1.2009 13:20

Sallmi

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

kdyby sis nejdřív zjistil co je to škrob ušetřil by sis tuhle otázku

0/0
23.1.2009 13:26

sitar

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Skrob je jednoduse receno slozity cukr. Telo ho musi neefektivne stepit. Mnohem prirozenejsi je ziskavat cukr z jednoduchych cukru v ovoci.

Jeste pro upresneni, skrob neni vhodny ani ve sve syrove podobe, natoz pak ve forme smazenych ci pecenych "potravin", jako napr. pecivo, hranolky, chipsy a podobne.

0/0
23.1.2009 14:27

Merk

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Škrob je nedílnou součástí potravy, protože ho obsahuje spousta naprosto základních a nenahraditelných potravin (obiloviny, brambory, rýže, luštěniny...). Taktéž jsou jídla, která se bez škrobu prostě udělat nedají. Což samozřejmě neznamená, že se v současnosti masivně neužívá škrob zbytečně a to v rámci "šizení" výrobků.

0/0
23.1.2009 15:19

sitar

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Naopak, skrob se nevyskytuje v zadnych pro cloveka prirozenych potravinach, tedy v ovoci, zelenine, oresich a semenech v syrovem stavu. Pro ty, co jedi maso, pak ani v mase, mlece a ve vejcich.

Obiloviny, brambory, ryze, lusteniny ani potraviny zivocisneho puvodu neobsahuji pro lidsky organismus nic nenahraditelneho, tedy nic, co by nebylo obsazeno ve vyse uvedenych prirozenych potravinach. Diky intenzivnimu zemedelstvi je v soucasnosti problem pouze s B12 a to jeste neni jiste.

0/0
23.1.2009 20:12

Merk

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Tak fajn. Mohu se zeptat, který guru rozhoduje o tom, jaké potraviny jsou pro člověka přirozené? Že to je zelenina a semena v přirozeném stavu a ne obiloviny a luštěniny? Už jen tak čistě pro pobavení, protože nic jiného nemůžeme očekávat.

0/0
24.1.2009 1:32

sitar

Re: ne vzdy jsou Ecka neco skodliveho

Cokoliv je potreba tepelne upravovat nebo dochucovat, nepovazuji za prirozenou potravu pro cloveka. U lustenin je to sporne, treba hrach se da jist v pohode syrovy, ale fazole ne, nektere druhy jsou dokonce bez tepelne upravy jedovate.

Co se tyce obilovin, tak nektere druhy jeste mozna v naklicenem stavu, ale jak rikam, v ovoci, zelenine, oresich a semenech je vse potrebne a plne enzymu, ktere se podileji na traveni a tim hodne pomahaji organismu, cimz povazuji tuto stravu za velmi vydatnou, prirozene chutnou a efektivni z pohledu traviciho procesu.

Netvrdim, ze nejim zadnou tepelne upravenou stravu, jen se ji snazim omezovat.

0/0
24.1.2009 14:34

Sallmi

A

zkoušeli jste někdy někdo udělat bábodku a místo kakaa tam nasypat modré potravinářské barvivo? Na řezu to pak má parádní tyrkysovou barvu. A když příjde návštěva, tak na vás víc zbyde, páč k tomu nemá nikdo důvěru :-P

0/0
23.1.2009 10:57

cassul

Re: A

Jo, na koleji jsme si takhle hráli, sypali jsme barviva do hrnců a měli modré brambory, sytě zelenou "písmenkovou" polévku a podobné radosti. Zjistil jsem tenkrát, že když je hlad, sežere se cokoliv.. ;-D

0/0
23.1.2009 12:21

jiri.fiala

cokolada

pamatuji si, ze mi nikdy necokoladove cukrovinky, medvidci, hadi, lizatka atd. nechutnaly :) cokolada je bez E a zdrava R^

0/0
23.1.2009 10:41

chatab

Re: cokolada

a jste si jisty, ze se pri pestovani kakaovniku nepouzivaly zdrave pesticidy, fungicidy, umela hnojiva? ;-D

0/0
23.1.2009 12:31

Kachnicka21

Re: cokolada

Určitě míň, než když se v hrnci smíchá několik barviv a vyleze z toho želé.:-)

0/0
23.1.2009 12:57

Sallmi

Re: cokolada

hehe...koukám, že jsi odbornice na želé...prď na to, blitová dyzajnérka Kachna je v pátek zajímavější :-)

0/0
23.1.2009 13:07

Kachnicka21

Re: cokolada

Tak už jsem dneska byla.:-)

0/0
23.1.2009 13:10

Sallmi

Re: cokolada

já vím ;)

0/0
23.1.2009 13:27

sitar

Re: cokolada

Cokolada neni zdrava ani v syrovem neprazenem stavu, natoz pak prazena, s mlekem a cukrem. Mozna ma hodne antioxidantu a nenasycenych tuku, ale to se prazenim velmi degraduje. Obsahuje spoustu drazdivych a navykovych latek.

Obcas si dat kvalitni cokoladu samozrejme nevadi, ale tvrdit o ni, ze je zdrava, je znamkou neinformovanosti.

0/0
23.1.2009 13:18

Sallmi

Re: cokolada

má pravdu předsedo...proto si na hory neberu čokoládu, ale rum....tedy vlastně tuzemák...a v tom je sakra hodně přídatných látek :-P

0/0
23.1.2009 13:29

Cephaelis

Lidi jsou magoři

Nejprve si zajdou do lékárny koupit Celaskon "proti chřipce" a pak v obchodě s odporem zahodí tyčinku, která obsahuje vitamín C ovšem zakódovaný pod nějaké to éčko.... Éčková hysterie je úplně stejně pitomá jako BIO hysterie. 

0/0
23.1.2009 9:48

bukin

Re: Lidi jsou magoři

R^

0/0
23.1.2009 9:52

Sallmi

Re: Lidi jsou magoři

BIO hysterie je jen dobře placený kšeft. BIO chovatel nekrmí masokostní moučkou, ale má dobytek celoročně na pastvě, případně krmí BIO senem. Svůj BIO hnůj prodává BIO pěstiteli, který to používá na pěstování své BIO zeleniny. Na to všechno dostávají BIO dotace a prodávají nám to za ceny, které ovšem s BIO náklady nemají nic společného.

0/0
23.1.2009 10:48

cassul

Re: Lidi jsou magoři

A ještě je ti schopen do očí tvrdit, že ten dusík a močovina v kravském biohnoji je úplně jiná, než dusík a močovina v koncentrovaném hnojivu z igelitového pytle.;-D

0/0
23.1.2009 12:17

Sisy

Re: Lidi jsou magoři

Jéje, PŘESNĚ TAK!!!!;-D

0/0
23.1.2009 10:50

denek

Předpokládám,

že za týden se objeví na iDnes článek nějakého "renomovaného" odborníka na výživu pod názvem "Diskuse o škodlivosti éček je šířením poplašné zprávy"....

0/0
23.1.2009 8:49

bukin

Re: Předpokládám,

a taky, že je, protože "E" systém slouží ke klasifikaci všech přídavných látek do potravin, což jsou látky jak přírodní, tak uměle vyrobené. Výrobce potraviny má povinnost uvést na obalu složení, což může učinit buď uvedením názvů složek nebo jejich zkratek = "éček". Takže podobnými články, z nichž na první pohled čiší to, že uvedení "éčka" na obalu znamená, že se jedná o "nebezpečnou" věc dochází jen a jen k matení spotřebitelů, zejména těch méně zdatných, protože "éčko" na obalu ještě vůbec neznamená, že se jedná o nekvalitní nebo dokonce nebezpečný výrobek, jak zde naznačuje ten článek.

0/0
23.1.2009 9:51

Sisy

Re: Předpokládám,

R^R^R^

0/0
23.1.2009 10:51

telmah

Amerika

Ach jo, to zase někdo objevil Ameriku.... Co takhle přidat ještě nějakou senzaci jako bonus - jako třeba že voda většinou teče a tak....

0/0
23.1.2009 8:18

J i ř í

Ještě jeden aspekt

Kromě škodlivosti éček, kterou někdo zpochybňuje, je tu ještě jedna věc: kvalitní potraviny éčka nepotřebují. Konzervanty nahrazují to, že potraviny nejsou čerstvé, stabilizátory a emulgátory znamenají, že se šetřilo na vajíčkách, a barviva znamenají, že jídlo předstírá, že obsahuje něco jiného, než ve skutečnosti obsahuje (sype si někdo stabilizátory a barviva do doma připraveného oběda?). Většinu lidí bohužel zajímá jen cena, i když se jedná o laciné a škodlivé chemické náhražky kvalitního jídla.  

0/0
23.1.2009 8:09

Sallmi

Re: Ještě jeden aspekt

dneska budu mít chemickou náhražku ananasového kompotu ;-D

0/0
23.1.2009 10:36

jiri.fiala

Re: Ještě jeden aspekt

jak chcete mit cerstve potraviny tyden v regalu?

0/0
23.1.2009 10:42

Sallmi

Re: Ještě jeden aspekt

Neblázni, on radši ani nesolí. Víš co je v soli všechno za škodliviny? Sodík - ten tělu fakt nedělá dobře, jód - nikdy tam nebyl a je tam dodán uměle, fluor - nadbytek fluoru odvápňuje kosti ;-D

Kupuje jen plesnivou BIO zeleninu.

0/0
23.1.2009 10:52

chatab

Re: Ještě jeden aspekt

a vy nepouzivate barviva do cerstve uvareneho jidla, jako je napr. paprika, kurkuma? :-P

0/0
23.1.2009 12:29

cassul

Re: Ještě jeden aspekt

Tomu nerozumíš, to je přece přírodní barvivo, to se od nějakého jedovatého éčka radikálně liší ;-D

0/0
23.1.2009 12:32

Sallmi

:)

Tak jsem zvědavej, kolik odborníků na výživu přesvědčených o své jediné pravdě se tu ukáže...jdu si ohřát buřta k snídani :-)

0/0
23.1.2009 7:08

Dick Winters

Re: :)

Já mám k snídaní svíčkovou od včera. Dobrou chuť.

0/0
23.1.2009 7:40







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.