- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
několik textů o tom, jak pracuje lidské tělo a jak zpracovává živičišné bílkoviny. Opravdu bych ráda pochopila, co kromě zisků v masném nabo mlékárenském průmyslu a jistou potřebu nemocničního lůžka v seniorském věku ( a možná i dříve), může přinést konzumace masa. A už vůbec v dnešní technické době, kdy je pohyb a fyzická námaha čím dál vzácnější, u dětí obzvlášť. Tím, že jíme zvířata se neustále vzdalujeme tomu, čím se můžeme od nich lišit, to je schopnost uvažovat a přemýšlet, proč nám někdo říká co máme dělat, když na to můžeme zcela dobře přijít sami.
Normální dítě se hýbe dost, má vyšší výdej než dospělý a živočišné bílkoviny potřebuje. Krom toho se například železo z červeného masa vstřebává mnohem lépe než železo z jiných zdrojů. S poslední částí nesouhlasím vůbec. Myslím, že tyhle nové humanistické trendy jsou takovým kvazi-náboženstvím. Stačí používat selskej rozum a jíst vyváženě, tak jako to lidi dělali už odnepaměti.
za mého dětství jsme jedli vše..tučné mléko,sýry,sladkosti,dortíky apod a tlustí jsme nebyli.Proč? Protože jsme věčně lítali venku,za jakéhokoliv počasí,takže tuky se neměly čas ukládat.Mohli jsme se nabaštit všeho dosytosti,vyběhali jsme to. nebyly vlastně ani fast foody a ty smažené blivajzy,milovali jsme brambory pečené v ohni anebo doma mačkané s cibulkou a kyšku apod . Je to jen o pohybu ,o ničem jiném.Mé děti sní,na co přijdou a iotylé nejsou,věčně lítají a dovádějí,jediné,co jim nedopřávám,jsou zmíněné smažené věci.Jednou to zkusily a nechtějí to a já to také nejím,vždy si vzpomenu na smrad od oněch bufetů z připáleného oleje a chuť je pryč.
To u naší babči na venkově jsme taky furt lítali po venku a žádný svačiny jsme samozřejmě nevláčeli. Prostě jsme se zastavili cestou u pole, natrhali lusky nebo očesali někomu meruňky, rybíz, třešně, jablka, hrušky, ořechy, rajčata atakdál. Když jsme dorazili domů, namazala nám babička chleba s hořčicí a cibulí nebo máslem/sádlem. Pili jsme vodu, tahat limonády do příšernýho kopce se nikomu nechtělo a šumák nám moc nechutnal. Takže jo, jedli jsme i tučný a sladký, ale mnohonásobně víc zdravý a doma vypěstovaný stravy.
vejce jsou dobrým zdrojem bílkovin, kvalitních tuků, jsou bohatým zdrojem riboflavínu selenu, jsou bohatá na vitamíny a živiny. Žloutek zvláště na vitaminy A,D,E,K, karotenoidy, vápník, železo.
žloutek je ze třetiny tuk, jinak by si budoucí zárodek neporadil s těmi vytamíny - jsou všechny rozpustné v tucích. Proto se taky uvádí, že lidi, kteří mají problém s cholesterolem, by měli jíst max. 1 žloutek týdně - bílky neomezeně.
Zajímavá data na http://www.moje-fitness.cz/diety-jidelnicky/vejce-jsou-zdrava
mohli byste konečně vyjadřovat množství v nějakých srozumitelných jednotkách? rozumím 200 g ovoce a zeleniny, rozumím g nebo ml mléka a mléčných výrobků.
A ještě jedna prosba - dá se sestavit zdravý měsíční jídelníček a vyjádřit v penězích?
Takže: 5 porcí ovoce či zeleniny denně, 2-3 mléčné výrobky denně, maso nebo rybu denně, pečivo a další to by detičky nedělaly od rána do noci nic jiného, než žraly!
Jen výběr druhu potravy není dominantní. Je třeba si uvědomit , že u člověka začíná trávení na rozdíl u přežvýkavce začíná v ústní dutině . Děti mají možnost se zlozvyku učit jak u svých rodičů , tak jsou již v ranném věku často zbytečně zbytečně nuceni . Potom aktivace stopových minerálů a vitamínů v buňce vázne . Platí , když není čas na jídlo , nemám jíst . To platí i pro dospělou populaci .
"Mladší děti by měly sníst denně tolik množství gramů vlákniny"
Ten cestin mi se zda nestastny ponekud trochu